Ciasto francuskie, dobrej jakości, dobrze mieć zawsze w pogotowiu. Przy jego pomocy można kulinarnie ugościć i na słono i na słodko. Można w nim zamknąć niemal wszystko, połączyć z tym, cokolwiek przyjdzie nam do głowy. Zapiekanie parówek, czy innych kiełbasek w cieście to oczywiście nie jest nowy pomysł, ale można go ciekawie zmodyfikować. Wypieczone ciasto jest dość kruche i pomyślałam(...)łyżki twardego, startego żółtego sera 2 jajka pół pęczka drobnego szczypiorku łyżeczkę słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczkę soli łyżeczkę oregano parówki Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane i odciskamy z nich nadmiar wody. Można odsączyć na drobnym sitku lub wycisnąć poprzez lnianą ściereczkę. Mieszamy z jednym jajkiem, serami i przyprawami. Powinna powstać dość zwarta masa, jeśli mamy
PichceniomaniaKolejna wariacja z mięsa mielonego. Dzisiaj klopsy faszerowałam pieczarkami, ale równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa. Wszystko zależy od upodobań konsumujących. Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją. Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana(...)pokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Z mięsa tworzyć placki na środku których układać po łyżeczce pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały
Kuchnia w opałachWczoraj do Sołtysowej na łeb się szwagierka ze z miasta zwaliła, ze Stolycy, rozumita, przyjechała. Sołtysowa w popłoch, rozumita, wpadła, nu, bo tu już się na
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaPodobno, kto nie zje w ten dzień ani jednego pączka nie będzie mu się wiodło przez kolejny rok. Ja jako człowiek przesądny, wolę nie ryzykować - zaczynam już dziś pączkowanie w dobrej wierze na przyszłość :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżki otrąb pszennych 3 żółtka 100 ml mleka(...)miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką, uformować wałek i pokroić na kawałki, każdy ok. 3 cm grubości. Z każdego ulepić placek jak na pierogi ( kółko), łyżeczką nałożyć marmoladę, dokładnie zlepić i uformować kulkę. Ułożyć na desce do wyrośnięcia. Rozgrzać w garnku tłuszcz, wkładać pączki partiami, aż będą rumiane
pieprzny smaczekmetalowa. Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany koszyczek(...)koszyczki zachęcą Was do upieczenia takich samych,może nawet ładniejszych.Zdaję sobie sprawę z tego,że moje zdjęcia nie są doskonałe ale robię co mogę.Zaczynam zbierać pieniążki na dobry aparat by jeszcze bardziej zachęcić Was do odwiedzania mojego bloga
Niespełnione zdolności kulinarnemacie gotowe cukiniowe paluszki. W między czasie można zmiksować jakiś stosowny sos. Przegryzka pod film gotowa. Z powodzeniem zastąpi chipsy. Cukinia jest tania i można z niej przyrządzić bigos , placki , klopsiki . Mój ulubiony sposób na wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe paluszki Składniki: 1 zielona cukinia, około 400 g 40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów(...)Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki przez 20 minut. Cukiniowe paluszki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub Rhode Island. Przyrządziłam uproszczoną wersję Rhode Island. Do przygotowania sosu wystarczy dobry ketchup i domowy majonez The post Cukiniowe paluszki na przegryzkę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaświęta, w Supraślu koło Białegostoku obywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Sam wygląd tego dania nie jest zbyt zachęcający ale smak - niebo w gębie. Dobra na zimno, na ciepło, a najlepsza chyba odsmażana dnia następnego. Mąż popija ją mlekiem, ja wolę z keksem śmietany. Pracochłonna, bo jednak komu by się chciało trzeć(...)dodajemy posiekane 2 cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy. Dużą blaszkę 36x25 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Obrane ziemniaki zcieramy na tarce jak do placków. Przygotowujemy miskę i sito. Wygniatamy ziemniaki na sicie, aby dokładnie ociekły z wody. Wodę delikatnie wylewam z miski, gdyż na dnie osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy
na moim stole...kwaszona) kapusta i dobre, elastyczne ciasto. SKŁADNIKI: ok 90 uszek Ciasto; 300 gr. mąki Szczypta soli ok. 200 ml wrzątku 30 gr. roztopionego masła Farsz: ok. 400 gr. dobrej, niekwaśnej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów Sól Pieprz Kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe Masło 1/2 średniej cebuli Majeranek Czubryca zielona PRZYGOTOWANIE: Farsz: Kapustę gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego(...)ręką ciasto przez ok 6-7 minut. Owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą rozwałkowujemy (podsypując mąką) na cieniutki placek . Szklanką (średnica 4-5 cm) wycinamy kółka. Farsz nakładamy na środek,następnie lepimy,jak pierogi-dwa końce łączymy ze sobą. Uszka układamy, na podsypanej mąką, blaszce i zamrażamy
Kopystką po garachtego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź/i brokuł Szczypta soli 1 łyżka masła roztopionego(...)oliwek. Wrzuć pokrojonego kurczaka i dopraw przyprawą kebab-gyros. Smaż aż będą gotowe. Sałatę umyj i porwij na kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki. Małe placki tortilli przygotuj w piekarniku. Układaj warstwami sałata-kurczak-ogórek kalafior. Ta wersja jest podana bez sosu. Jeżeli chcesz to możesz polać je sosem czosnkowym
Misz-masz by Domitego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź/i brokuł Szczypta soli 1 łyżka masła roztopionego(...)oliwek. Wrzuć pokrojonego kurczaka i dopraw przyprawą kebab-gyros. Smaż aż będą gotowe. Sałatę umyj i porwij na kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki. Małe placki tortilli przygotuj w piekarniku. Układaj warstwami sałata-kurczak-ogórek kalafior. Ta wersja jest podana bez sosu. Jeżeli chcesz to możesz polać je sosem czosnkowym
Misz-masz by Domiszpinaku mrożonego lub świeżego (mrożony trzeba rozmrozić przed przygotowaniem, świeży trzeba przelać wrzątkiem) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki dobrej, gęstej kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta(...)odparuje (jeśli nie, to zwiększamy gaz na chwilkę), dodajemy śmietanę, szybko mieszamy ze szpinakiem, oprószamy mąką, mieszamy dokładnie, zagotowujemy, zestawiamy i wykładamy do miseczki, żeby całkiem przestygło. Formujemy placki z mięsa (jeśli jest zbyt mokre, można dodać 2 łyżki bułki tartej lub mąki) na dłoni, nieco mniejsze niż powierzchnia ręki, grubości mniej więcej 1,5 cm, nakładamy łyżkę
Kuchnia PrezydentowejPyszne, delikatne placuszki serowo-jogurtowe ,które najbardziej smakują mi z dodatkiem sezonowych owoców. Zanim na naszych stołach na dobre zagoszczą truskawki, maliny czy jagody możemy wykorzystać ostatnie , wciąż jeszcze smaczne ,choć mniej wartościowe jabłka. Odrobina jagodowej konfitury nadaje(...)potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka powinny być miękkie ,ale jednocześnie nie rozgotowane /jędrne/. -Składniki ciasta starannie wymieszać w misce. -Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem/użyć pędzelka/ . -Usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. -Usmażone placki przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkami. -Wierzch posypać cynamonem i udekorować konfiturą . Można podawać na ciepło
Zakamarki mojej kuchniBardzo smaczne tarty, dobre jako przystawka lub jako danie główne - wystarczy podać tarty z duża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale można oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu. składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki(...)długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut. tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki (najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą
Stare GaryDla odmiany coś słodkiego. Nie miałem zbyt wiele czasu, więc przygotowałem tartę o rewelacyjnym zestawieniu smaków słodkiego banana, aromatycznej wanilii i kwaskowych wiśni. W sam raz
Wyprawy kulinarnełyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego kilka łyżek oliwy z oliwek garść natki pietruszki (może być więcej jeśli lubicie) garść świeżej kolendry gotowe ciasto francuskie dobrej jakości (rozwałkowane) 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 jajka 1 jajko roztrzepane do smarowania ciasta sol,pieprz Przygotowanie : Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić(...)kolendrę), doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto pokroić na kwadraty 10-15cm, brzegi (ok 1cm) posmarować roztrzepanym jajkiem, środkową część ciasta posmarować niewielką ilością śmietany. Placki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie układać na nich upieczoną paprykę, tak aby brzegi ciasta posmarowane jajkiem nie były zakryte, natomiast na środku, w farszu
Codzienne Gotowanie