kilka - zabraknie nam Damy. Ku pamięci - niech się święci - przepis: Madam Walewska fot. Izabela Magdalena Składniki: 1. Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej (3 dobre szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 gram masła 6 żółtek (białka zostawiamy na pianę) Wszystkie składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę i podzielić na pół(...)szkl. cukru). Posypać połową migdałów. Tak samo postępić z drugą częścią ciasta - tu: bez dodawania czarnej porzeczki. Piec w temperaturze 170- 180 stopni, około 40 minut. Placki można piec w tym samym czasie - opcja: termoobieg, lub jeden po drugim. Masa kremowa: 1 szklanka mleka + 3 łyżki cukru + 16 g cukru waniliwego (lub migdałowego) = zagotować
Kuchnia smakówprzepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym bardziej, że nie jest trudne i skomplikowane. Piernik staropolski (dojrzewający) z dodatkiem aromatycznych przypraw przełożyłam marmoladą.Składniki:750 dag mąki pszennej1/4 szklanki mleka350 g miodu naturalnego200 g masła0,5 szklanki cukru2 duże jajka2(...)wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 39-29 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut.Po lekkim przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 części. Marmoladę lekko podgrzewamy i smarujemy placki. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i obciążamy dską.Smacznego
Salonik smakówbudyń musi być zupełnie zimny), dokładnie, długo ubijamy mikserem, dodajemy kawę rozpuszczalną marcepanową do smaku i nadal ubijamy. W zasadzie masę najlepiej przygotować dzień wcześniej./ŁĄCZENIE W CAŁOŚĆ:Placek przekroić na pół, dolny dokładnie nasączyć połową kawy, posmarować kwaśnym dżemem, wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, polać resztą kawy, wyłożyć resztę masy i mocno posypać kawą rozpuszczalną Marcepanową(...)Jest ona prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów." (Opis: Skworcu)Kupić ją możecie TUTAJ.Cała kompozycja smaków wypada genialnie. Dość twarde, lekko miodowe, troszkę piernikowe, jednym słowem specyficzne i cholernie dobre ciasto nasączone kawą i "wciągające" w siebie dżem zabiera do pierwszej smakowej krainy. Masa... kawowa, kremowa, otulająca zmysły to bilet do innego miejsca w którym żyją smaki. Kolejna podróż
Wypisz Wymalujzwiązku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie z tych nieco zapomnianych owoców (przepis wkrótce). Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym: 400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej śmietanki 30% 5 żółtek (lub 2 duże jajka) 4 łyżki domowego cukru waniliowego(...)około 60-90 minut, aż ciasto co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na cienki placek. Placek tniemy na 8 równych trójkątów (jak pizzę). Na brzeg trójkąta wykładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy tworząc rogalika. Tak powstałe bułeczki układamy na blasze i zostawiamy na około
Rozpustne gotowaniepiętrzyły się małe białe kuleczki otoczone drobinkami wiórek kokosowych…. Ach, co to był za bal……. Życzę Wam, abyście w tym Nowym Roku stąpali krokiem lekkim, acz pewnym. Żeby był dobry, dla Was najlepszy. Żeby spełniły się nie wszystkie, ale chociaż kilka Waszych marzeń, żeby jeszcze kilka pozostało na rok następny i następny…. A w pierwszy dzień Nowego Roku w Kuchni(...)śnieżkami, wlać rozpuszczoną czekoladę, wsypać 1 ½ paczki wiórek kokosowych – wymieszać. Całość równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Wierzch: 1 czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z wiórkami. Posypać wierzch. Placek odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Smacznego! fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena
Kuchnia smakówdrożdży 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta): puszka 400 ml pomidorów 50 ml oliwy.oleju roslinnego dobrej jakości łyżka octu z czerwonego wina 5 ząbków czosnku łyżeczka soli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie sosu: Rozgrzej cały olej/oliw(...)ilość, u mnie były to cztery. Z każdego kawałka uformuj kulę. Dla ułatwienia pracy przełóż od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zanurz palce w oliwie i formuj placek. Posmaruj brzeg ciasta (1-2 cm) oliwą, dzięki temu ładnie się przyrumieni i będzie chrupka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Posmaruj
greenscarfWstyd się przyznać ale nie robiłam tego ciasta już dobrych parę lat. Ostatnio naszła mnie na nie ochota no i jest . Zapraszam na deserek do sobotniej kawki.Wszystkim znana i lubiana karpatka. Składniki: 1 szklanka wody pól kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek odrobina soli odrobina proszku do pieczenia masa: 2 i 3/4 szklanki mleka(...)cukier zagotować. Drugą połowę mleka wymiksować z żółtkami, makami i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki.Zimne wymiksować z masłem. Na jedne upieczony wystudzony placek wyłożyć masę, docisnąć drugim plackiem. Odstawić do zastygnięcia
Z Majeczką w kuchniJak co roku główne postanowienie noworoczne całej ludzkości, brzmi: schudnę, będę się zdrowo odżywiać, zacznę ćwiczyć. Jakie są tego efekty? A więc po co to robić
Brzuszki Łakomczuszkipocięłam w grube pasy-wysokość wgłębień w formie do muffinów, powkładałam i upiekłam-pięknie wyrosły!). Świetne wyjdą też rollsy, bułeczki, paluchy, wieniec czy inne zawijańce ;) Każdy sposób jest dobry i z tego przepisu wyjdzie :) również farsz (który tu jest prosty jak konstrukcja bata) możemy dopasować dowolnie. Można je z powodzeniem zaliczyć do kategorii finger food, bo najlepiej je jeść(...)elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Gdy wyrośnie ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości formy (u mnie 26cm), nakładamy farsz pozostawiając 2 cm od brzegu, przykrywamy drugim plackiem, brzegi sklejamy, a na środek ustawiamy szklankę i nacinamy tworząc paski. Każdy pasek przekręcamy
Kolorowy PrzepisownikPizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto białym sosem z cebuli czosnku i śmietanki, użyłam bardzo dobrej przyprawy : SOS CZOSNKOWY polecam bo jest obłędna w smaku! Składniki: Ciasto: Na dwie duże pizze 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 czubate łyżki semoliny 30 g drożdży świeżych 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody(...)praskę czosnkiem na oleju, wlać śmietankę dodać przyprawę do sosu czosnkowego doprowadzić do wrzenia gotować 3 minuty aż zacznie gęstnieć, odstawić. Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy na dwa placki, smarujemy białym sosem układamy pokrojoną wędlinę oraz pieczarki, oprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą Smacznego! Zapraszam do krainy
Wanilia i Kardamonwersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się pojawi). Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis regionalny. Racuchy przyrządzone według niego są miękkie i delikatne, po prostu pyszne. Wszystkim lubiącym placki polecam, bo wierzę że też polubicie ruchanki ;) Składniki dla 4-6 porcji: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 2½ szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 100 g masła cukier(...)oryginalnym przepisie były 3 jajka, ale ciasto było bardzo rzadkie i racuchy nie przypominały prawdziwych ruchanek, więc zmieniłam i robię z 2 jajami Smacznego! Przepis pochodzi z dodatku "dobra kuchnia" do Dziennika Bałtyckiego
Pełny talerzChili con carne to danie kuchni tex-mex, czyli teksańsko-meksykański mix. Jest to danie bardzo popularne w całej Ameryce, gdzie nazywane jest poprostu chili. Składa
Dobra karmaprzyjemniejszej pobudki niż pyszne śniadanie. Te pancakes smakują podobnie jak sernik, a podane z sosem owocowym i świeżymi owocami są zdrowym, smacznym i sytym początkiem dnia, gwarantującym dobry humor. W mniejszej misce mieszamy suche składniki – mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Proszek do pieczenia to wodorowęglan sodu. Używany jest w kuchni jako spulchniacz, gdyż w połączeniu(...)sucha – dolewamy mleka żeby ją delikatnie rozrzedzić. Finalnie powinna być bardzo, bardzo gęsta ale w miarę gładka. Równe porcje ciasta nakładamy na rozgrzaną patelnię łyżką i smażymy placki na małym ogniu, na suchej patelni, z obu stron. Przewracamy pancakes wtedy, gdy na ich powierzchni zaczynają tworzyć się dziurki po pęcherzykach powietrza. Z tej porcji wyszło 20 regularnej wielkości
Karo in the Kitchenoczywiście zapas chusteczek. Kontemplując te chwile sam na sam ze sobą przypomniał mi się przepis na batoniki.Jakoż etap gorączkowania miałam za sobą postanowiłam jednak zrobić sobie "coś dobrego". Batoniki wydawały się idealnym rozwiązaniem Wykorzystałam aby je zrobić wszystkie otręby i orzechy jakie wpadły mi w ręce, wymieszałam je i gotowe. Stworzenie moich "małych cudeniek" zajęło(...)poszczególne składniki więc jeśli nasz wyrób jest zbyt rzadki należy jeszcze dodać trochę składników. Gotową masę układamy równo na blaszce. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Gotowy placek powinien być bardzo twardy więc należy uważać przy jego krojeniu aby się nie pokruszył. Gotowe batony można oblać czekoladą ale to wersja dla tych nie dbających o linie:) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszczęście na pocieszenie mam cudowny prezent od Mikołaja czyli książkę o fotografii kulinarnej :-) A tymczasem przedstawię Wam przepis, do którego wykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko . Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI Na ciasto(...)bardziej słodki dosypujemy 1-2 łyżki cukru). Dodajemy wystudzony napar z herbaty i 2 łyżki mąki ziemniaczanej - mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie wyjmujemy z zamrażarki jeżyny, wykładamy na głęboki
peggiwkuchni