dobry placek - 1500 przepisów (strona:70/100)

Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 143

się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak,  część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 200 g wiórek kokosowych łyżka soku z cytryny(...)wierzch zrumieni. Masło w temperaturze pokojowej  ucieramy z cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny

Dieta moja pasja
Piernik staropolski 156

Piernik staropolski to inaczej mówiąc piernik dojrzewający. Ciasto przygotowujemy 6 tygodni przed pieczeniem, natomiast upiec i go złożyć trzeba tydzień wcześniej. Piernik ten jest bardzo słodki i bardzo dobry. Myślę, że warto było czekać aż dojrzeje. Składniki: ciasto: 1200 g mąki 2 szklanki cukru ½ l miodu 150 g masła 100 g smalcu 3 jajka ½ szklanki mleka 3 opakowania przyprawy(...)najniższą półkę w lodówce na 6 tygodni. Pieczenie: Po 6 tygodniach ciasto wyciągnąć z lodówki, zagnieść i podzielić na 3 części. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na placki wielkości dużej blachy i o grubości co najmniej 1 cm. Ciasto przełożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto docisnąć do brzegów blachy. Wszystkie placki powinny mieś taką samą

Mama Gotuje
Brioszka z dżemem pomarańczowym i sosem waniliowym 114

Niebo w gębie! Delikatna brioszka z nadzieniem z dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki pomarańczowej i delikatnym sosem waniliowym. Czego chcieć więcej? Tylko filiżanki dobrej kawy i dobrego towarzystwa. Ja swoją brioszkę upiekłam na spotkanie (poświąteczne :)) z moimi najlepszymi Przyjaciółkami, od których dostałam pewną książkę kucharską, o której kilka słów pojawi się niebawem na blogu. Ciasto jest delikatnie słodkie, ze pomarańczowo(...)podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 26cm (lub naczynie żaroodporne o podobnej średnicy), wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej kulki uformować placki i na środek układać po 1 łyżce (lub mniej - w zależności od smaku dżemu) dżemu pomarańczowego, zlepiać brzegi i formować kulkę. Układać w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok

CookYourself
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 144

stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić się do palców, a jednocześnie dobrze się sklejać. Jeśli już masz dobre ciasto lepienie pierogów to już sama przyjemność i łatwizna. Po upieczeniu ciasto jest pulchne i puszyste, a skórka chrupiąca. Dzisiejsze pierogi wypełnione są ruskim nadzieniem - moim ulubionym, ale możesz zrobić(...)zrumienioną delikatnie cebulkę i powtórnie ugnieść tłuczkiem. Do smaku, ale z lekkim nadmiarem dodać soli i pieprzu wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z osobna rozwałkować na placek grubości około 5 mm. Foremkę o średnicy 9 cm wykrawać krążki, na środku układać po 1 czubatej łyżeczce farszu i zlepiać jak pieroga. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
1 milion ciastek ze skwarek (szpyrki) 158

Zastanawialiście się co byście zrobili z wygraną w lotto? każdy w pierwszej myśli zapewne mnożyłby dobra materialne. Nie ukrywam, że chętnie bym zmieniła swój samochód, bo przeżył ostatnio zwarcie instalacji elektrycznej i kolizję. Na pewno rodzicom wybudowałabym ekologiczny dom w spokojnym otoczeniu przyrody. Póki co, zostaje nam grać i cierpliwie czekać. Chyba warto jeśli dookoła nas słyszy się o wielkich(...)cynamonu. Wszystkie  składniki dokładnie zgniatamy na ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na placek grubości 4 mm. Wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 10 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Pączki pieczone w piekarniku 930

Zawsze mówiłam, że nigdy ich nie zrobię, że pewnie są niedobre, że nie warto. Jednak postanowiłam spróbować. Smak nie jest ten sam co smażonych, ale też są bardzo dobre! Ich plusem jest na pewno ominięcie etapu smażenia, a co za tym idzie są mniej kaloryczne, a do tego robi się je szybciej. Upieczemy je w 2-3 partiach(...)ciepłe miejsce (przykryć ściereczką). Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i zagnieść. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką (uwaga - ciasto nie będzie zwarte, tylko dość luźne). Rozpłaszczyć na placek o grubości ok. 1cm i wycinać szklanką koła. Na środek każdego nakładać marmoladę (ja lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód

Mania Wypiekania
Pierogi z mięsem 219

siostrą mieszkałyśmy w domu, podczas ich lepienia zawsze siedzieliśmy we czwórkę i rozmawialiśmy. U nas w domu to prawdziwy rytuał ich powstania. Pewnie dlatego zawsze są takie dobre, bo robione z sercem. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować przepis na pierogi z mięsem, który napisali specjalnie dla Was moi rodzice:) Choć nie jest to potrawa Wigilijna, to na Święta polecam ich zrobienie(...)pozostałe trzymamy nadal pod pokryciem. Jeśli wyciągnięta porcja ciasta jest zbyt sypka – dolewam gorącej wody, a jeśli zbyt luźna – dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3-milimetrowy placek, z którego wycinam kółka, na które łyżeczką kładziemy nadzienie w ilości pozwalającej dokładne zagniatanie brzegów po złożeniu. Gotowe wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotować klika minut

Ania i Marcin gotują
Idealne ciasto na pizzę! 9379

Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze zagniatam ciasto w robocie kuchennym.  Pizza na tym cieście wychodzi po prostu(...)kule, oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem na 30 min. Następnie z każdej części ciasta możemy piec pizzę. Jak przygotować pizzę z tego ciasta?  Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy 15-20 cm i grubości 3-5 mm. Boki robimy lekko grubsze. Placek przekładamy na blachę do pieczenia. Po tym powierzchnię pizzy smarujemy sosem

Kuchnia Łukasza
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 180

dodatkami, tak aby rozprowadziły się w cieście bardziej równomiernie. Mi się za to bardzo podoba spiralny wzór, jaki utworzyły składniki w moim wypieku.  Jak jeść Elioti? Zwyczajnie polany dobrą oliwą jest znakomity, ale można też podać go z kawałkiem sera feta lub halloumi - wystarczy wstawić do piekarnika na kilka chwil, aby uzyskać smakowite grzanki.  Elioti z serem feta(...)podwoić swoją objętość.  Cebulę drobno posiekaj i podduś na odrobinie oliwy. Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 131

tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy gładkie ciasto.   Dzielę ciasto na dwie w miarę równe porcje, wkładam do dwóch foliowych woreczków, ciasto spłaszczam na owalny placek około 2-3 cm grubości i chłodzę przez około godzinę w lodówce. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy mu się lekko ogrzać, ale powinno zostać odczuwalnie chłodne. Na leciutko(...)pszennej, używam wrocławskiej, typ 500 150g bardzo zimnego masła 50g mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko

Karo in the Kitchen
Serowe placuszki 555

Ostatnio na blogu sio-smutki.blogspot.com odkryłam przepis na puszyste serniczki (czyli placki serowe :) . Zaintrygował mnie ten przepis i z zaciekawieniem zrobiłam na obiad. Przyznam, że zaskoczyły mnie swoją prostotą, szybkością wykonania i smakiem :) Cukru używam bardzo rzadko, dlatego totalnie odchudziłam je z wszelakiego cukru. Dzięki temu mają ten twarogowy, kwaskowy smak i oczywiście są dużo zdrowsze. Wychodzą puchate, mięciutkie(...)Podajemy z czym tylko mamy ochotę :) U mnie świetnie sprawdza się śmietanka i starta czekolada, dżem z czarnej porzeczki i (chyba mój ukochany dodatek) frużelina rabarbarowa. Dla każdego coś dobrego :) Bardzo proste, szybciutkie i smaczne :) Przypominają mi czasy dzieciństwa i aż się rozpłynęłam jak je jadłam. Dzięki wspomnieniom właśnie :) Polecam

Jedzeniomania
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 169

każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny. Jak się z nią obchodzić? 1. Najczęściej stosowaną(...)płatkach . Stosowana bardzo rzadko u nas, zaś najczęściej poza granicami naszego kraju (z tego, co mi wiadomo). Sprzedawana jest w postaci paczuszek jak żelatyna w granulkach/proszku i co dobre, sposób jej przyrządzania jest taki sam. 1 łyżeczka (5 ml) żelatyny w proszku = 4 g 1 łyżka (15 ml) żelatyny w proszku = 3 łyżeczki żelatyny w proszku = 12 g 1 łyżeczka

W kuchni Karmel-itki
Makowa Panienka 351

wiórków kokosowych100 g mąki migdałowej lub kupić i zmielić migdałyopakowanie cukru waniliowego*Masa:skórka z 2 cytryn2 małe budynie śmietankowe2 szklanki mleka - niepełne4 żółtka150 g cukru250g dobrej jakości masła - miękkie w temp. pokojowejpolewa - np. z białej czekoladyUWAGA! Jeżeli macie 2 takie same blaszki można zrobić to za jedynym razem, a jeżeli jedną to radzę podzielić składniki na ciasto na połowę(...)porcji dokładnie miksujemy na małych obrotach, aby masa się nie zważyła. W jednej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden spód wykładamy całą masę budyniową i na to drugi placek. Górę polewamy polewą - w moim przypadku 2 rozpuszczonymi tabliczkami białej czekolady

Piekę, bo lubię
PĄCZKI PIECZONE 153

Dalej postępujemy jak w przepisie. Pączki, jak każdy wypiek z dodatkiem drożdży,  najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem i lekko podgrzane przed samym podaniem będą dobre także w kolejnym dniu.  SKŁADNIKI / 24 szt. wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1/2 szklanki ciepłego mleka (40℃) 42 g świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Napuszone ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Szklanką lub obręczą o średnicy ok.7 cm. wycinamy kółka. Każde kółko lekko rozpłaszczamy w dłoni i na środek nakładamy małą łyżeczkę powideł lub marmolady. Składamy

cool and minty
Placuszki z gotowanych ziemniaków wg Aleex 164

Czy u Was też się to sprawdza, że nieszczęścia chodzą parami? Ja mam wrażenie, że wędrują co najmniej czwórkami i mocno trzymają się pod ręce, by

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania