dobry placek - 1500 przepisów (strona:65/100)

Torcik serowy 114

takie ilości słodkiego, że no właśnie.... muszę później poćwiczyć. Tym razem zaczęłam od najzwyklejszego biszkopta. A, że lubię serniki no to poszło dalej i powstał całkiem dobry torcik. Powstał wczoraj, a dzisiaj już prawie go nie ma. I co znowu trzeba poćwiczyć. Składniki: na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku(...)się rozpuszczą i dobrze połączą. Budyń rozmieszać w połowie szklanki mleka i dodać po połowie do każdej masy. Mieszać aż masy zgęstnieją. Ciemną gorącą masę serową wylać na pierwszy placek biszkopta i przykryć drugim. Masę jasną wylać na biszkopt i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu dodając o pół szklanki mniej wody

Pysznie & Pięknie
Calzone 166

Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor(...)chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta

Bullio
Czekoladowe pożegnanie. 138

  Kakowe serniczki z patelni; z gorzką czekoladą i malinami  (odrobiną syropu czekoladowego waldena) Tak mogę żegnać wakacje.. poranek idealny ^^ Dziwnie szybko zleciały mi

More food, love and dreams
Calzone 6139

Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor(...)chwilę na małym palniku. Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta

Bullio
Włoska wyprawa – pizza 199

serem i ziołami. Pizza z pomidorami pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Pizza swoją popularność zawdzięcza włoskim emigrantom, którzy w poszukiwaniu lepszego życia przenosili się do Stanów Zjednoczonych. Włoskie placki bardzo szybko przypadły do gustu Amerykanom, którzy pokochali tę potrawę. We Włoszech wyróżnia się dwa podstawowe gatunki pizzy. Pizza Neapolitańska ma dość grube ciasto(...)wyrastaniem pizzy. Mieliśmy okazję spróbować pizzy zarówno w odmianie Rzymskiej, jak i Neapolitańskiej. Są pyszne… Gdzie warto wybrać się na pizze we Włoszech Poniżej sprawdzone lokalizacje z bardzo dobrą pizzą, jeśli będziecie we Włoszech to musicie tam zajrzeć: Pizzeria da Baffetto – link TUTAJ Pizza typu Rzymskiego – bardzo smaczna, bardzo cienka. Niestety miejsce nie nadaje się na klimatyczną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kurkami i bryndzą 314

Starym Kleparzu. Cel ich zakupu był zupełnie inny, ale kobieta handlująca nabiałem namówiła mnie na bryndzę. I tak sobie wymyśliłam pierogi z kurkami i bryndzą. Sami sprawdźcie czy to dobre połączenie ;) Mnie smakuje :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 60 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 500 g świeżych kurek(...)wystygnięcia. 3. Do ostudzonych grzybów dodajemy bryndzę, drobno posiekaną cebule dymkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pierogi: 1. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 2. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 3. Na wykrojonych kołach kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. 4. Sklejamy pierogi

W kuchni Katie
BIBLIOTECZKA KULINARNA: MARZEC - Klapsa czy konferencja ? czyli o tym jak jeść i nie zostać zjedzonym. 126

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Dowiemy się m.in. jak przygotować:   placki ziemniaczane, naleśniki , aromatyczne pieczone ziemniaki, a także coś bardziej oryginalnego jak: zupa tajska, smażone bakłażany z pastą miso, sushi czy sałatka z wodorostów. Jednym słowem bardzo duża różnorodność(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Znajdziemy też coś na słodko, także dla każdego coś dobrego. Zachęcam Was do przeczytania, a dowiecie się czy w książce znajdziecie odpowiedź na tytułowe pytanie : klapsa czy konferencja

noteskulinarnyfiga
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 192

zjarałam pizzę :) to znaczy, pomidorki się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu(...)dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
KROKIETY Z FARSZEM A'LA PIZZA 180

WYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów) Składniki na naleśniki: 90 0 g mąki

JejKuchnia
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 152

Przepis dostałam od znajomej, ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam zrobić np. na sobotę. Na święta też będzie idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki CIASTO: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru(...)szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki przygotowanym budyniem. Posypać górę cukrem pudrem. Odstawić do zimna na ok. 1 godzinę

Gotuję Testuję
Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami. 186

przepis na cudowne rogale z ciasta półfrancuskiego. Croissanty te mają chrupiący wierzch i mięciutki, drożdżowy środek, nadziane są soczystymi jabłkami z cynamonem i smakują wybornie! Dawno nie jadłam tak dobrych rogali! Bardzo, bardzo polecam!!! Składniki na Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami:  na 12 sztuk NADZIENIE: 5-6 jabłek 1 garść rodzynek 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka(...)oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy 20 cm. Na blacie układamy jeden rozwałkowany kawałek, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy drugiem kawałkiem, smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym kawałkiem i tak do końca, pamiętając, że ostatni kawałek

Rozpustne gotowanie
Mundialowe mini pizze salami na ostro. Domowa super przekąska - do piwka, meczu czy filmu 154

Nastał czas kiedy w męskim świecie liczą się dwie rzeczy: piłka nożna i dobra do niej zakąska. Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. Każdy mecz jest dobry, każdy mecz jest ważny ... podobno ;) Za to jedzenie to już nie każde do piłki pasuje. Musi być coś do pochrupania i do piwa oczywiście. Pewnie, że można zapychać naszych Panów kupnymi chipsami(...)minut - pod przykryciem . W tym czasie szykujemy sosy - pomidorową bazę do pizzy i czosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy

Kuchnia po mojemu
Bezglutenowe ravioli z ricottą 148

   Bezglutenowe ravioli z ricottą w sosie pomidorowym to danie bardzo popularne na Sardynii. Danie którego niestety nigdzie nie udało nam się znaleźć w wersji

Kuchnia bezglutenowa
Karuzela z piernika 248

roku postawiłam sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko dobrego przepisu na elementy piernikowe, które w łatwy sposób można przycinać i modelować po upieczeniu. Znalazłam go na blogu mojewypieki.com. Lukier jednak zostawiłam swój, ponieważ ten przepis nie zawiódł mnie od lat. Składniki na piernikowe(...)sody, 5 łyżeczek przyprawy korzennej, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano - cukrową i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.Masę piernikową wałkować na placki grubości 3-4 mm (można je odrobinę podsypywać mąką) i kolejno wycinać elementy na podstawie przygotowanego szablonu (fot.1) dostępnego tutaj. Jedynie dwunastokąty (podstawy) należy rozwałkować nieco grubiej, na placki

Świat Ciasta
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 189

spodu w bochenek w ułamku sekundy decyduje, który bochenek wraca do pieca jeszcze na kilka chwilę. Chleb posiada certyfikat najwyższej jakości, nadany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Poznaj Dobrą Żywność”, oraz jest wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oprócz chleba na listę produktów tradycyjnych wpisane zostały również: makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto(...)precyzję. Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę.  Jest to placek z farszem warzywno- pieczarkowo - pomidorowym, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili. W Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania