dobry placek - 1500 przepisów (strona:63/100)

Drożdżowe serca z konfiturą truskawkową 163

tylko wyglądają efektownie ale i są pyszne. A Ci, którzy mają 14 - lutego głęboko gdzieś, niech sobie upieką takie serduszka w dowolny dzień roku, bo każdy dzień jest dobry na okazywanie miłości. Tyle na temat święta zakochanych. Tudzież święta wariatów. Przepis na ciasto drożdżowe jak i pomysł zaczerpnęłam stąd ( klik ). Znajdziecie tam również ilustrowany instruktaż składania takich serc. Ja zmieniłam(...)dosypywać mąki. Następnie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Każdą część rozwałkować na placek i posmarować go konfiturą. Następnie zwinąć w rulon jak naleśnik, złożyć na pół i na zgięciu zrobić ostrym nożem nacięcie. Dwa końce wywinąć na zewnątrz tworząc kształt serca. Drożdżówki

My simple kitchen
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 152

Darii Ładochy " Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" zdrowe dania w 15 minut. Tytuł ukazała się nakładem Wydawnictwa Edipresse Ksiażki . Autorka jest bardzo energiczną kobietą, kto ogląda Dzień dobry TVN to wie. Ma ona dyplom coacha zdrowia, jest autorką blogów mamalyga.pl i onemorethai.pl. Przepisów jest 70 wykonanych z produktów z pobliskiego sklepu, są zdrowe, smaczne i wykonane(...)przepisy na : sałatkę jajeczną z jabłkiem, kaszkę kukurydzianą z orzechami, syropem z agawy, żurawiną i borówką, jest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków

kruche babeczki
Kruche maślane ciasteczka- (wanilia,cynamon,kardamon) 119

idealnie kruche, no i bardzo maślane. Świetnie zachowują swój kształt, nie wyrastają ponieważ w przepisie nie ma żadnego czynnika wspomagającego wyrastanie ciasta. Wystarczy pięć prostych składników, chwila cierpliwości i dobry wypiek gotowy. Dzisiaj w robieniu ciasteczek pomogła mi moja córka Nikola i jej przyjaciółka Wiktoria. Zabawa przy ciastkach oczywiście gwarantowana, bo dla dzieci zawsze jest to ekscytujący moment, gdy mogą(...)folią i schłodzić przez 1 godzinę.  4. Po wskazanym wyżej czasie ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować posypując równomiernie cukrem waniliowym. Ponownie zagnieść i rozwałkować na placek o grubości 2 mm.  5. Wycinać kształty do momentu wyczerpania ciasta. Pozostałe dwie części analogicznie rozwałkować i posypać odpowiednio cynamonem i kardamonem.  5. Blachy z ciastkami wstawić

vaniliowoczekoladowa
Pierogi z jarmużem, twarogiem i chrzanem 141

ukrywać - wpadłam w amok lepienia pierogów ;) Muszę przyznać, że ta robota trochę mnie wycisza i odpręża, zwłaszcza wówczas, gdy w tle leci dobra muzyka. A jeśli włączycie coś szybkiego i skocznego (u mnie z filmu "Puss in Boots"), pierogi zrobicie raz-dwa :)   Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju(...)cebulą dodać zmielony twaróg i chrzan. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy

Weekendy w domu i ogrodzie
Karpatka z kremem budyniowym 130

często robiła Karpatkę, zawsze uwielbiałam to ciasto a szczególnie wylizywać krem z miski :)  Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj pierwszy raz swoją karpatkę zrobiłam ja.  Wyszła bardzo dobra krem pyszny waniliowy, palce lizać. :)  Przepis:  Składniki:  ciasto parzone: 250 ml wody 125 g masła lub margaryny  200 g mąki pszennej  5 jajek(...)wystygnięcia 8. Ucieramy masło i łyżkami dodajemy zimny budyń można też dodać cukru jeśli jest za mało słodki.  9. Na wystudzone ciasto wykładamy nasz krem a drugim plackiem przekrywamy.  10. Gotową karpatkę wstawiamy w do lodówki lub w chłodne miejsce na około godzinę.  Smacznego deseru

Mój pomysł na
Proziaki 139

czasu, wolę sama przygotować coś dobrego w domu. Często robię wspaniałą w smaku i aromatyczną   f ocaccię z czarnuszką .   O d czasu do czasu skuszę się na dobrą drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką, ale musi być ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej jednak kiedy jest to domowe ś liwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Od dawna "chodziły" za mną(...)roztrzepane w mniejszej miseczce jajko. Wsypujemy mąkę, całość mieszamy łyżką. Na blat/matę silikonową posypaną maką wykładamy ciasto i wyrabiamy. W razie potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowujemy na placek, wykrawamy krążki i pozostawiamy do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu. Po 15 minutach możemy smażyć krążki na suchej, nieprzywierającej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami, świetnia propozycja na śniadania

Moja smaczna kuchnia
NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM 117

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka

JejKuchnia
Wuzetka z brzoskwiniami 192

dodałam. Pokroiłam pyszne brzoskwinie od firmy Beach Flower (oczywiście nie wszystkie), które otrzymałam do testów i dodałam do pysznej masy. Wyszło naprawdę nieziemsko. Warto przyznać, że firma oferuje bardzo dobrej jakości brzoskwinie, a otwierając puszkę, poczułam się jakbym miała naprawę przed sobą świeży, dojrzały owoc. Ciasto smakowało rodzinie. Polecam(...)wysmarowaną margaryną brytfannę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć środek i wierzch placka wymieszanym spirytusem z wodą. MASA SEROWA: Przygotować żelatynę w ok. pół szklanki wody. Ser biały zmielić (najlepiej dwukrotnie). Następnie wraz z cukrem pudrem utrzeć go mikserem. Dodać żelatynę. Śmietanę

Gotuję Testuję
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 114

przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie(...)winach pisze Maciej Nowicki Degustowaliśmy na zaproszenie PROCHILE 1 - Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza

królestwo garów
Pączki, a raczej ich blady zamiennik. 150

przestaje brudzić rękę można dać mu spokój. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcie. Gdy podwoi swoją objętość, wyrzucamy na blat mocno oprószony mąką,  rozklepujemy na  placek 2 - 3 cm i za pomocą szklanki wycinamy krążki, które po lekkim uformowaniu odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Parujemy partiami pod przykryciem około osiem minut. Jeśli ktoś ma metalową wkładkę(...)całości jest słodkim przysmakiem. Najlepsze są następnego dnia, kiedy ciasto drożdżowe przejdzie wilgocią z nadzienia. Tylko kto by tyle czekał, aż sobie odleżą swoje?  Jak one takie dobre i kuszące

Dieta moja pasja
Jabłecznik z budyniem i kruche ciasto. 94

wiem, że moja praca ma sens. I tak jak ktoś powiedział,że... "nie trzeba być psychologiem aby umieć słuchać ludzi". Tak ja powiem: nie trzeba być zawodowym kucharzem aby dobrym w tym co się robi, bo najważniejsza jest pasja. Jeszcze raz dzięki. :) Czym sobie poprawić humor, poza słodkościami dla duszy jak na dworze zimno i ponuro? Ano najlepiej się pocieszyć(...)Zazwyczaj się schładza ciasto i dopiero wałkuje, ja wolę ciasto sobie rozwałkować jak jest ciepłe i plastycznie, niż później się męczyć. A więc 3/4 ciasta wałkujemy na cienki placek. Wykładamy nim dużą blachę ( wyłożoną papierem)  traktujemy widelcem i wstawiamy do lodówki nich się chłodzi. Resztę cista wkładamy do woreczka i też do schłodzenia.  Obrane jabłka ścieramy

Dieta moja pasja
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i rabarbarem - 245 kcal 184

Truskawki, rabarbar...smaki lata na dobre zawitały w mojej kuchni. Dzisiejsza tarta poleca się na letni podwieczorek w plenerze, najlepiej w połączeniu z orzeźwiającą lemoniadą rabarbarowo-jabłkową (klik) . Nie ma sensu się rozpisywać - musicie po prostu spróbować! W tarcie jest sporo masła, ale przy podziale na 8 części wychodzi 15 g na porcję (3 łyżeczki). Osoby odchudzające się nie muszą(...)pokrój na kawałki szerokości 1 cm. Truskawki pokrój na grube plastry. 5. Do miski wrzuć mąkę, ksylitol i cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj. 5. Ciasto rozwałkuj na placek o   średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz około 30 minut do zarumienienia

Powiedz dietom nie
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 198

Dzień dobry! Mimo, że jest bardzo pochmurno, humory nadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój i swoje zwycięstwo nad deszczowymi chmurami polecamy pyszne rogaliki na które przepis już za chwilę poniżej.   Babcine zeszyty z przepisami są niezastąpione. Wyjątkowe receptury sprzed lat, tak naprawdę banalnie proste, przywracają(...)się ciasta. Uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 5 części. Jedną z nich położyć na stół/ stolnicę (resztę schować do miski i przykryć ściereczką) i rozwałkować. Tak przygotowany "placek" podzielić na 8 części i na brzegu każdej z nich nałożyć nadzienie (nie za dużo- rogaliki nam się nie zwiną). Brzegi na dole delikatnie posmarować wodą

Symfonia Smaków
CHLEBKI Pita z Kurczakiem 395

Składniki: na 6- 8 porcji 6 chlebków Pita, gotowych lub upieczonych samodzielnie 2 filety z piersi kurczaka 1 sałata rzymska 2 pomidory 1 czerwona papryka 1

Luźna Kuchnia
TARTA GRYCZANA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 170

Dzień dobry moi drodzy czytelnicy🙋Powiem Wam, że wczoraj miałam strasznie pechowy dzień 😔 Odebrałam auto od autoryzowanego serwisu gdzie robili blacharkę po kolizji ( nie z mojej winy😀) i okazało się, że spartaczyli robotę..muszę się z nimi teraz wykłócać o pogwarancyjne naprawy..ale to nie wszystko👿 Będąc na treningu ławeczka nagle zaczęła żyć swoim życiem podczas zmiany nachylenia i zaatakowała(...)zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do formy (u mnie śr.25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (większość robi bezpośrednio, ja jednak zawsze wszystko robię w papierze). Tak przygotowany placek nakłuwamy widelcem delikatnie i pieczemy 10 min 180 stopni. 2. Tuńczyka odsączamy z wody. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo pomidora i paprykę. Układamy warzywa na placek

Zdrowie i pysznie na talerzu
Miodowiec z powidłami i masą budyniową 321

miodowiec :) rozpływa się w ustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty,  przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej  200 g margaryny  200 g cukru  2 jajka  2 łyżki miodu(...)papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić. Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu

Malinowo w kuchni
Śliwki pod kruszonką czyli śliwkowe crumble 165

Świetny i wygodny pomysł na coś owocowego i słodkiego. Czasem nie mamy chęci lub czasu na zagniatanie ciasta, podpiekanie itp. Ale mamy chęć na dobry deser. Wtedy ten przepis sprawdzi się znakomicie. Mniej kłopotliwego ciasta nie znam. Mam tylko parę drobnych uwag. Ilość kruszonki w przepisie jest spora (przewidziana na formę 28 cm ), piekłam w formie 23 cm i całej(...)cynamonu1 łyżeczka mąkina kruszonkę250 g mąki pszennej150 g zimnego masła80 g cukru pudru80 g brązowego cukru demerara50 g zmielonych migdałówprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 C. Włożyć śliwki do formy na placek  - ok 28 cm średnicy. Wymieszać cukier, skórkę pomarańczową, cynamon, mąkę - posypać śliwki. Polać 2 łyżkami wody.Umieść wszystkie składniki kruszonki w malakserze, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania