dobry placek - 1500 przepisów (strona:69/100)

Czekoladowy tort Goplana 144

zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. To zdecydowanie najlepszy  czekoladowy tort jaki jadłam.W niejednym domu będę walki o ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam! CIASTO: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego(...)Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą czekoladą

Wanilia i Kardamon
MSM MOŃKI - wspólpraca 170

kremowego serka topionego  MSM Mońki 2 ogórki gruntowe 100 g plastrów łososia wędzonego 2 spore garści jarmużu 2 spore garści rukoli 4 posiekany pomidory suszone PRZYGOTOWANIE: Każdy placek tortilli należy posmarować serkiem. Na nasz serek, który jest bazą smaku i konsystencji położyć ulubione dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako tortille lub jako krążki. Idealne jako przystawka(...)pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, że produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP. Stała współpraca z dostawcami mleka doprowadziła do podniesienia jakości pozyskiwanego surowca. Obecnie 97% mleka skupowana jest w klasie ekstra

ClauditteMissCooking
Smakowe Tortille - zimna przekąska 276

kremowego serka topionego MSM Mońki 2 ogórki gruntowe 100 g plastrów łososia wędzonego 2 spore garści jarmużu 2 spore garści rukoli 4 posiekany pomidory suszone PRZYGOTOWANIE: Każdy placek tortilli należy posmarować serkiem. Na nasz serek, który jest bazą smaku i konsystencji położyć ulubione dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako tortille lub jako krążki. Idealne jako przystawka(...)pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, że produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP. Stała współpraca z dostawcami mleka doprowadziła do podniesienia jakości pozyskiwanego surowca. Obecnie 97% mleka skupowana jest w klasie ekstra

ClauditteMissCooking
Quesadilla 359

Jest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche , pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy. Moja propozycja to kurczak, papryka najlepiej różnokolorowa, pieczarki(...)piekarnika, podsmażamy ok 15 minut marchewkę obieramy, kroimy w słupeczki, blanszujemy kurczaka wyjmujemy z lodówki i podsmażamy razem z marynatą na patelni tak przygotowane składniki układamy na pszennym placku posypujemy startym serem i przykrywamy drugą tortillą zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 15 minut w 200'C. podajemy z sosem barbecue, śmietaną najlepiej kwaśną i sosem tysiąca wysp. PYCHOTA

Luźna Kuchnia
Mini galette z truskawkami 139

powtórzyć, to dokonałabym tych samych wyborów. Tylko te trampki kupiłabym niskie jednak, a nie wysokie. Ale wszystko przede mną :) A z cyklu wypada - nie wypada, wypada na pewno upiec dobre ciastko z okazji urodzin. Ale nie upiekłam... temperatury mnie przerosły i z okazji własnego święta zjadłam truskawki pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi(...)kawałki (mogą być plasterki). Na oprószoną mąką stolnicę przekładamy ciasto i dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Na środek każdego placka z ciasta wysypujemy 1/6 część kruszonki, a na niej układamy owoce, pozostawiając zapas ciasta na założenie brzegów.Ciasto zakładamy na owoce i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

bistro mama
Tortilla ze szparagami 166

wiąże się to z czyszczeniem lodówki, tym razem danie zostało zaplanowane, miałam po prostu chęć na tortillę ze szparagami. Wyszło smaczne i sycące danie. Smaczne i ciepłe i zimne. Dobre jako danie główne, ale też jako zimna przekąska na towarzyskie spotkanie. Polecam! składniki 200 g zielonych szparagów 200 g ziemniaków 1 cebula 1/2 czerwonej długiej papryki  drobno pokrojona(...)minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię  dnem do góry, tak aby placek  znalazł  się na talerzu.  Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą. Smacznego

Stare Gary
MÓJ MIESIĄC: trening. Pasja, praca, potrzeba? 189

Mój trening? Często dostaje o to pytania i od razu chce zaznaczyć, że to nie jest typowy miesiąc. Dlaczego? Każdy jest inny. Wszystko zależy od mojego

fitolarun.blogspot.com
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 273

ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Pierniczki z ciasta(...)klejące i trudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki - gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia (u mnie szklana salaterka), przykryć czystą ściereczką kuchenną lub folią spożywczą, w której wykałaczką należy porobić dziurki, aby ciasto oddychało

Smakołyki Bereniki
Naleśniki z jabłkami na śniadanie 138

A może naleśniczka z jabłuszkiem podać na śniadanko..i do tego świeżutka kawusia? Takie leniwe poranki przydadzą się każdemu...ukoją najbardziej skołataną duszę :) Zapraszam na szybkie

kawawszklance
Makowiec 371

drożdżowe jest wilgotne i maślane. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich trwałość. Dzięki czemu są dłużej wilgotne (i nie wysychają). Przepis pochodzi z zeszytu rodzinnego z adnotacją: bardzo dobre. :) Makowiec PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia: 1800C Czas pieczenia:  40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka 8 dkg drożdży(...)wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i poczekać aż urośnie. Następnie ciasto podzielić na 3, lub 4 równe części, rozwałkować na prostokąty o bokach 35x25, rozłożyć masę makową i zwinąć. Przełożyć placki z masą makową na posmarowany masłem pergamin i zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około 4 cm z obu stron. Poczekać aż trochę podrosną. Piec ok. 40 min w temperaturze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Focaccia pachnąca rozmarynem 140

szkoły nie miałam potrzeby go piec; co chwilę przynosiłam ze sobą bułki i chleby wszelkiej maści. A później... Chyba dopadło mnie tematyczne lenistwo. Kilka razy myślałam o upieczeniu czegoś dobrego na weekendowe śniadanko, ale... Lenistwo zwyciężało, i kończyło się na bułkach z pobliskiej piekarni lub owsiance.  W końcu jednak się przemogłam. Muszę przyznać, że dużą rolę odegrało tu niezwykle(...)zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulę, rozwałkować na placki grubości 4-5 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie placuszki posmarować oliwą, ułożyć na nich przekrojone na pół

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłkowo wiśniowa poezja 177

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto to zagościło u mnie po raz pierwszy. Szukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach(...)opadł, najlepiej przytrzymać go 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i pozwolić mu powoli wystygnąć. To jest mój sposób na pozostawienie biszkopta w dobrej kondycji ☺Zalecam również upiec go dzień wcześniej. Łatwiej go wtedy przekroić lub nasączyć.  biszkopt ciemny -6 jajek -6 łyżek cukru -4 łyżki mąki tortowej -2 łyżki ciemnego

Kulinarne przemyslenia
Sernik dyniowy 169

spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 500 g puree z dyni (potrzebna 1 kg dynia) - szczegółowa instrukcja tutaj 250 g serka mascarpone 200 g drobnego cukru 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 nieduża(...)końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Pur é e z dyni - najprostsze!   Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy

maniapieczenia
Ciasto z budyniową masą jabłkową 117

Często zdarza mi się mrozić białka, ale nigdy nie miałam na nie dobrego pomysłu. Z pomocą przyszła mi Dorotka, która na swoim blogu dodała wpis o tym, jak można je wykorzystać. Pomysł spodobał mi się od razu, ale sama realizacja trochę odłożyła się w czasie.  Ciasto nie jest ani skomplikowane, ani zbytnio pracochłonne.  Najtrudniejszym dla mnie było... przecięcie(...)wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 15-18minut. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. Gotowe, przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na cieniutkie placki lub- tak jak robiła Dorotka, kroimy je przez pół zmniejszając wtedy wielkość ciasta do 24x18cm. 2. Krem: Obrane i pozbawione nasion jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier

Kuchnia w czekoladzie
Góralskie chlebki czyli Moskole 198

Dzisiaj (chyba z tęsknoty, że nie mogę pojechać w tym roku, że tyle pracy, że nie dam rady, że jestem zła z tego powodu, ale jednocześnie

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania