dobry placek - 1500 przepisów (strona:66/100)

Włoska wyprawa – pizza 188

serem i ziołami. Pizza z pomidorami pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Pizza swoją popularność zawdzięcza włoskim emigrantom, którzy w poszukiwaniu lepszego życia przenosili się do Stanów Zjednoczonych. Włoskie placki bardzo szybko przypadły do gustu Amerykanom, którzy pokochali tę potrawę. We Włoszech wyróżnia się dwa podstawowe gatunki pizzy. Pizza Neapolitańska ma dość grube ciasto(...)wyrastaniem pizzy. Mieliśmy okazję spróbować pizzy zarówno w odmianie Rzymskiej, jak i Neapolitańskiej. Są pyszne… Gdzie warto wybrać się na pizze we Włoszech Poniżej sprawdzone lokalizacje z bardzo dobrą pizzą, jeśli będziecie we Włoszech to musicie tam zajrzeć: Pizzeria da Baffetto – link TUTAJ Pizza typu Rzymskiego – bardzo smaczna, bardzo cienka. Niestety miejsce nie nadaje się na klimatyczną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kurkami i bryndzą 306

Starym Kleparzu. Cel ich zakupu był zupełnie inny, ale kobieta handlująca nabiałem namówiła mnie na bryndzę. I tak sobie wymyśliłam pierogi z kurkami i bryndzą. Sami sprawdźcie czy to dobre połączenie ;) Mnie smakuje :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 60 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 500 g świeżych kurek(...)wystygnięcia. 3. Do ostudzonych grzybów dodajemy bryndzę, drobno posiekaną cebule dymkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pierogi: 1. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 2. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 3. Na wykrojonych kołach kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. 4. Sklejamy pierogi

W kuchni Katie
BIBLIOTECZKA KULINARNA: MARZEC - Klapsa czy konferencja ? czyli o tym jak jeść i nie zostać zjedzonym. 115

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Dowiemy się m.in. jak przygotować:   placki ziemniaczane, naleśniki , aromatyczne pieczone ziemniaki, a także coś bardziej oryginalnego jak: zupa tajska, smażone bakłażany z pastą miso, sushi czy sałatka z wodorostów. Jednym słowem bardzo duża różnorodność(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Znajdziemy też coś na słodko, także dla każdego coś dobrego. Zachęcam Was do przeczytania, a dowiecie się czy w książce znajdziecie odpowiedź na tytułowe pytanie : klapsa czy konferencja

noteskulinarnyfiga
Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 182

zjarałam pizzę :) to znaczy, pomidorki się za mocno przypiekły ;) tym razem zagadałam się przez telefon. O 5 minut za długo była w piekarniku. Ale w sumie i tak była dobra, a to za sprawą szparagów :)Składniki na ciasto:400 g mąki30 g drożdży4 łyżki oliwy z oliwek2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu(...)dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy przecierem pomidorowym. Układamy plastry mozzarelli, posypujemy suszonym oregano, układamy szpinak, szparagi, pomidorki suszone a na sam koniec pokruszoną gorgonzolę. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
KROKIETY Z FARSZEM A'LA PIZZA 174

WYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów) Składniki na naleśniki: 90 0 g mąki

JejKuchnia
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 145

Przepis dostałam od znajomej, ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam zrobić np. na sobotę. Na święta też będzie idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki CIASTO: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru(...)szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki przygotowanym budyniem. Posypać górę cukrem pudrem. Odstawić do zimna na ok. 1 godzinę

Gotuję Testuję
Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami. 178

przepis na cudowne rogale z ciasta półfrancuskiego. Croissanty te mają chrupiący wierzch i mięciutki, drożdżowy środek, nadziane są soczystymi jabłkami z cynamonem i smakują wybornie! Dawno nie jadłam tak dobrych rogali! Bardzo, bardzo polecam!!! Składniki na Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami:  na 12 sztuk NADZIENIE: 5-6 jabłek 1 garść rodzynek 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka(...)oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy 20 cm. Na blacie układamy jeden rozwałkowany kawałek, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy drugiem kawałkiem, smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym kawałkiem i tak do końca, pamiętając, że ostatni kawałek

Rozpustne gotowanie
Mundialowe mini pizze salami na ostro. Domowa super przekąska - do piwka, meczu czy filmu 148

Nastał czas kiedy w męskim świecie liczą się dwie rzeczy: piłka nożna i dobra do niej zakąska. Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. Każdy mecz jest dobry, każdy mecz jest ważny ... podobno ;) Za to jedzenie to już nie każde do piłki pasuje. Musi być coś do pochrupania i do piwa oczywiście. Pewnie, że można zapychać naszych Panów kupnymi chipsami(...)minut - pod przykryciem . W tym czasie szykujemy sosy - pomidorową bazę do pizzy i czosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy

Kuchnia po mojemu
Bezglutenowe ravioli z ricottą 144

   Bezglutenowe ravioli z ricottą w sosie pomidorowym to danie bardzo popularne na Sardynii. Danie którego niestety nigdzie nie udało nam się znaleźć w wersji

Kuchnia bezglutenowa
Karuzela z piernika 236

roku postawiłam sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko dobrego przepisu na elementy piernikowe, które w łatwy sposób można przycinać i modelować po upieczeniu. Znalazłam go na blogu mojewypieki.com. Lukier jednak zostawiłam swój, ponieważ ten przepis nie zawiódł mnie od lat. Składniki na piernikowe(...)sody, 5 łyżeczek przyprawy korzennej, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano - cukrową i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.Masę piernikową wałkować na placki grubości 3-4 mm (można je odrobinę podsypywać mąką) i kolejno wycinać elementy na podstawie przygotowanego szablonu (fot.1) dostępnego tutaj. Jedynie dwunastokąty (podstawy) należy rozwałkować nieco grubiej, na placki

Świat Ciasta
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 184

spodu w bochenek w ułamku sekundy decyduje, który bochenek wraca do pieca jeszcze na kilka chwilę. Chleb posiada certyfikat najwyższej jakości, nadany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Poznaj Dobrą Żywność”, oraz jest wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oprócz chleba na listę produktów tradycyjnych wpisane zostały również: makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto(...)precyzję. Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę.  Jest to placek z farszem warzywno- pieczarkowo - pomidorowym, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili. W Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki

królestwo garów
Tarta czekoladowa 218

doskonałym środkiem uniemożliwiającym rozwijanie się choroby zakrzepowej i udarom niedokrwiennym. Znacznie wpływa też na gospodarkę tłuszczową organizmu. Po jej spożyciu aż o 12 procent zwiększa się ilość ochronnego, „dobrego” cholesterolu oraz obniża poziom „złego”. Jest też istotnym czynnikiem prewencyjnym w rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Inne badania wykazały, że zjadanie czekolady zwiększa wrażliwość organizmu na działanie insuliny.Gorzka czekolada(...)ciasto jest zbyt suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.2. Wyjąć ciasto i rozwałkować na cienki placek. Przenieść na formę do tarty o średnicy ok.22cm. Najlepiej jak ciasto zwisa poza brzegi formy. Ponakłuwać ciasto widelcem a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać np. grochem

UgotujmyTo.pl
Słodki Książę 350

Dzień Dobry...porę mamy śniadaniową a po śniadaniu nic tak lepiej nie smakuje jak kawunia, no ale do kawki to tylko ciasteczko więc zapraszam...;) Składniki: Ciasto

NaKońcuJęzyka
Mini pizze na sylwestrowo 246

między innymi mini pizze. Pizzę uwielbia cała rodzina, ale każde z nas ma swoją ulubioną. Aby wszystkich zaspokoić piekę mini pizze z różnymi dodatkami w myśl dla każdego coś dobrego. Ja lubię vege pizza lub z krewetkami. Moi mężczyźni w domu oczywiście wolą pizzę z salami lub pizzę kebab . Poza tym mini pizze to naprawdę świetny pomysł na Sylwestrowy bufet(...)twarde lub mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa placki grubości 0,5 cm.Wytnij okrągłe placuszki. W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę

codojedzenia
Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne. 194

przechować go w lodówce. Dnia następnego przygotowujemy wspaniałe ciasto i lepimy. Doskonale smakują ze skwareczkami, z naturalnym gęstym jogurtem lub zezłoconą cebulką. Ja dodatkowo lubię pokropić je dobrym sosem sojowym. Smakują wtedy wybornie. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, to po ulepieniu rozkładamy je na tackach i kolejno mrozimy. Po zamrożeniu wkładamy do woreczków. Surowe mrożone pierogi gotujemy  o kilka minut(...)cebulkę. Wszystkie składniki dokładnie zmieszać. Doprawić starannie solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, którego nie żałować. Przygotowanie pierogów: Ciasto podzielić na kilka części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie konieczności można podsypać mąką. Szklanką wycinać kółka. Na każde kółko nałożyć po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać, uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce sklejenia. Jeśli

Naturalna Kuchnia