kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku. Trochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami . Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny czy drobiu). Smażone na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do uzyskania(...)PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Bułeczkę namaczam w mleku - odciskam. Krok 2. Obrane i umyte ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieram na tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych. Krok 3. Wszystkie składniki na sznycelki mieszam razem, doprawiam do smaku, formuję kotleciki i obtaczam w bułce tartej. Krok 4. Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam sznycelki i smażę
Moja Książka KucharskaWitajcie :) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne i proste ciasto, w sumie miało go nie być bo rozłożyła mnie grypa i miałam nic nie piec, ale jak to mówią dobra gospodyni nie może zostać na niedzielę bez ciasta :) Więc jakoś się zebrałam i stworzyłam coś takiego :) Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki mąki(...)użyłam swojego domowego. Na dżemie układamy przecięte na pół banany, na bananach rozprowadzamy masę śmietanowo-galaretkową z tym że zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim plackiem, wierzch smarujemy resztą masy. Ja na masie poukładałam jeszcze jagody ale jeśli ich nie macie to nie musicie ich dawać. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Gotowe ciasto kroimy
Sama słodycz i szczypta chiliDobre ciasto na pierogi to podstawa. Widziałam już wiele rożnych przepisów, niektóre z dodatkiem jajka, samego żółtka lub z dodatkiem mleka, jednak wracam cały czas do tego najprostszego – z mąki i wody:) Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich(...)posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel je na 4 równe części i rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm. Wytnij np. szklanką lub wycinarką do ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce ulubionego nadzienia na środku każdego kółka, złóż
karmelowyDnia Żywności. Szczególną uwagę zwró ćcie na lodówki takich marek jak: Samsung , Bosch , czy Siemens . A tak nawiasem to także posiadam lodówkę z Media Markt i od kilku dobrych lat, ani razu mnie nie zawiodła! Ciekawymi modelami, które posiadają technologię noFrost , czyli nie ma potrzeby rozmrażania sprzętu oraz strefę hyperFresh , która zachowuje świeżość owoców i warzyw(...)działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta. Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.
Di gotujejest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu można zwariować, czując te aromaty wydobywające się z piekarnika… Do zjedzenia w formie kanapki – pokrojona na trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna(...)podwojenia objętości. Gotowe i wyrośnięte delikatnie wyjmujemy z miski na lekko podsypany mąką blat, tak żeby go nie odgazować, i dzielimy na pół. Delikatnie robimy z każdej części placek. Dwie tortownice dokładnie smarujemy oliwą z oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały czas starając się jednocześnie zbytnio
Karo in the Kitchenponiższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki: miód, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Do zrobienia sernika koniecznie należy użyć dobrej jakości twarogu, ja wykorzystałam twaróg z wiaderka Piątnica i to był strzał w dziesiątkę. Sernik z twarogu mielonego w domu, nie byłby chyba tak kremowy jak ten. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy(...)wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową
Smakołyki Berenikipizzy. Bo Madzia wpada na różne pomysły. Raz lepsze, raz gorsze, ale każdy z nich trzeba sprawdzać żeby wiedzieć, który to jest ten lepszy. I ten akurat był naprawdę dobry. I pomysł i efekt pomysłu. Świetne połączenie smaków, które zresztą Madzia sama wymyśliła. Właściwie składników było naprawdę minimum, bo tylko szpinak, kozi ser i przepiórcze jajko. I sos śmietanowy(...)szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście. Nam wyszło 8 lub 9, nie pamiętam dokładnie. Teraz całe liście szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą z odrobiną soli
Marder&Marder ManufactureCiąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku
Wyprawy kulinarneKluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele
Walijskie Pichcenienawet następnego dnia. Jeśli macie ochotę na pachnącą, pulchną drożdżówkę, zapraszam! Składniki na wykwintną drożdżówkę z serem i żurawiną (na większą keksówkę): CIASTO: 400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej śmietanki 30% 5 żółtek (lub 2 duże jajka) 4 łyżki domowego cukru waniliowego(...)ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę delikatnie wyrabiamy (żeby odgazować ciasto). Dzielimy na dwie równe części, każdą formujemy w kulę, a następnie wałkujemy na cienki placek długości foremki. Na jednym, dłuższym boku placka smarujemy połowę masy serowej, zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Obie roladki układamy na stolnicy, łączymy
Rozpustne gotowaniewręcz przeciwnie, potraficie się już wtedy wczuć w ten magiczny czas...?Na przekór temu, mam dla Was danie bardzo jesienne, idealne na teraz.Niedawno bowiem upiekłam pizzę, i wyszła tak dobra, że po prostu musiałam zrobić jej zdjęcie i podzielić się z Wami przepisem.Spód to pomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja(...)godzinę do wyrośnięcia.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.Figi i ser pokroić w plastry.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.Każdą część rozwałkować na okrągły, dość cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć figi, ser i szynkę.Piec na kamieniu w 200 st. C. przez 15-20 minut.Podawać gorącą posypaną rukolą.Smacznego!To kto zabiera się za zagniatanie ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaprawdę polubię róż:) I to właśnie ten róż nieśmiało zgłaszam do wspaniałej akcji jaką prowadzi Szarlotek . Wprawdzie daleko mi bardzo do jej cudownych kreacji:), ale liczę, że w imię dobrych intencji przyjmie moją propozycję:) A zatem dołączmy do Różowego Tygodnia, przełamujmy fale i walczmy o siebie i swoje spełnienie! SCHIACCIATTA CON L'UVA FOCACCIA Z CZERWONYMI WINOGRONAMI(...)papier do pieczenia. Każdą z kul także lekko wysmarować oliwą. Odstawić pod nakryciem na 20 minut. Następnie palcami, wysmarowanymi wcześniej oliwą, rozciągać ciasto do uzyskania dwóch płaskich placków - w cieście widoczne będę wgniecenia pozostawione przez palce. Ponownie nakryć i odstawić do wyrastania na ok. 1 1/4 godz. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Ciasto wysmarować pozostałą oliwą. Nakładać
KUCHARNIAduży dylemat czy publikować je jeszcze w tym roku, czy poczekać do następnych świąt. Po namysłach doszłam do wniosku, że taki przepis nie może czekać tyle czasu! Tym, co dobre i sprawdzone trzeba się dzielić ;). Pierniczki z tego przepisu wypiekaliśmy w szkole (robiliśmy z połowy porcji). Z ciastem dobrze się pracuje, po upieczeniu ciasteczka twardnieją i wymagają kilku dni leżakowania(...)Całość zagnieść dłońmi na gładką, jednolitą kulę ciasta. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać jeszcze jedno żółtko. Tak przygotowane ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkowywać na cienki placek o grubości 3-4 mm. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną smalcu. Zachowajcie minimalne odstępy pomiędzy pierniczkami- troszkę
Nastoletnie Wypiekaniespokojnie zabrać się za jakieś duże śniadanie. Najczęściej jest to coś słodkiego, co można przegryźć do porannej kawy: muffinki, ciasteczka, naleśniki, chlebki lub bułeczki. Te placuszki są wyjątkowo dobre i łudząco podobne do amerykańskich pancakes. Może zabrzmi to nieskromnie, ale jestem pewna, że Ci posmakują, a to dzięki temu, że są tak delikatne i puszyste. I zdrowe(...)składników i połącz tak, aby powstała gładka masa. Rozgrzej patelnię beztłuszczową. Na rozgrzaną powierzchnię wlej niewielką ilość ciasta ( o objętości równej ¼ szklanki) i smaż, aż na wierzchniej stronie placka pojawią się bąbelki (ok. 2 minuty), przełóż na drugą stronę i piecz, aż nabierze złocistobrązowej barwy (ok. 1 minutę). Najlepsze są na ciepło, tuż po przyrządzeniu. Podawaj ze świeżymi
Roślinna - blog wegańskinerwicowego lęku przed samotnością. Antoni Kępiński Ci, którzy znają indyjską kuchnię z pewnością wiedzą, czym jest chlebek roti. Może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego chleba ze względu na jego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym(...)patelnię (najlepiej nieprzywierającą, ponieważ nie smażymy na oleju). Aby sprawdzić, czy patelnia odpowiednio się nagrzała, można skropić ją wodą. Jeśli od razu wyparuje - można już podgrzewać roti. Układamy jeden placek na patelni i czekamy, aż zmieni swój kolor na ciemniejszy. Wtedy odwracamy go na drugą stronę. Drewnianą łopatką lub innym delikatnym narzędziem obracamy go na patelni i często zmieniamy
Weganizm infantylny