dobry placek - 1500 przepisów (strona:77/100)

Marokański tagine z jagnięciną 218

Dzisiaj zapraszam na podróż do słonecznego Maroka. Tagine to tradycyjny marokański sposób przyrządzania pysznych mięs w glinianym garnku przypominającym komin. Ja niestety nie dysponowałem takim naczyniem

Wyprawy kulinarne
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 283

zimną wodą i pozostawiamy na 30 minut. Gdy ten czas minie, ziarenka przepłukujemy ostatni raz, przekładamy do naczynia, w którym będziemy je gotować (najlepiej do nieprzywierającego garnka) i nalewamy dobrej jakości wodą, która ma duże znaczenie, dlatego najlepiej użyć wodę z filtra lub butelkowaną. Ryż gotujemy w proporcji 1:1.2 (ryż:woda). Dla przykładu 0,5 kg ryżu gotujemy(...)przed użyciem owinąć ją folią spożywczą, ja pomijam ten krok. Na macie kładziemy glon (nori), na nim na około połowie do 2/3 powierzchni nori rozgniatamy ryż na płaski "placek" o grubości max 1 cm. W ten sposób przygotowujemy bazę pod wszystkie maki, a następnie komponujemy ich skład poprzez dodawanie i łączenie ze sobą różnych dodatków. Ryż możemy cieniutko posmarować

Taste Of My Day
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 171

lekki, zabawny, a przede wszystkim bardzo apetyczny! Dania, jakie powstają w pokazanej kuchni naprawdę zachwycają wyglądem, aż momentami czułam zabójczy aromat karmelizowanych fig przez monitor! Myślę, że to będzie dobra propozycja na spotkanie z przyjaciółmi czy wieczór z rodziną. Dzień 23. " TAM, GDZIE ROSNĄ GRZYBY " (2012)    Dramat. Film rozpoczyna się od sceny, gdzie małżeństwo, nim zaczęło jeszcze świtać(...)Jednak tym razem przy zajadaniu się lokalnym specjałem, toczą się poważne rozmowy, co zrobić, by uatrakcyjnić miasto i jednocześnie pozwolić na rozwój ludności i cywilizacji, turystyki, Na jednym placku pojawia się twarz Chrystusa, ale nikt jej nie zauważa. Dopiero później, gdy Isidor opracowuje nowy przepis na chili coloradro, zauważa przypalenie w postaci twarzy. Czy to znak? A jeśli

W kuchni Karmel-itki
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 144

restauracje, które chwalą się tym, że ich pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem . Inne z kolei rzucają magicznymi liczbami typu 450 stopni Celsjusza - w takiej temperaturze pieką swoje placki. Ale co z tego jeśli kucharz użyje kiepskich składników, ma lichą wiedzę na temat przygotowania tego, co najważniejsze w pizzy - ciasta. Właściciel Aventino, Patrizio Bolognesi, przyznał, że to na jakim(...)restauracji w jednym kawałku , który na bieżąco jest tarty. Tak samo inne składniki - powinno być ich kilka ale za to świetnej jakości. Bo jak potwierdzi niejeden szef kuchni, bardzo dobre produkty w kuchni bronią się same! PS - z życia wzięte W USA widziałem pizzę z plastrami ziemniaków... Ale będąc na Sycylii zobaczyłem rzeczy, które nie śniły się nawet najstarszym filozofom

Right Behind The Kitchen
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 520

połowę aromatu z przypraw. Nie o to przecież chodzi. Ostatecznie jeśli nie mamy moździerza, lepiej zmiażdżyć je wałkiem w ściereczce. Kontakt z metalem nawet w ręcznym młynku nie jest dobry dla aromatu przypraw. Dlatego moździerze są zawsze kamienne a nie metalowe. Zmiażdżone przyprawy rozsypujemy na blacie i przyciskamy do nich pierś od strony mięsa. Pozostałe, nie przyklejone przyprawy zbieramy, wrzucamy(...)cebuli i szczypiorku i kilkoma niesłodzonymi wiśniami z kompotu (to francuski akcent). Zalałam je marynatą z marynowania piersi czyli winem i przyprawami i nieco dosoliłam. Pierś podałam na chrupkim placku z nudli. Nudle wzięłam z chińskiej zupki, zalałam całą kostkę nie łamiąc wrzątkiem, gdy stały się miękkie rozdzieliłam widelcem na luźne nitki. Rozgrzałam na patelni olej. Odcedziłam i następnie osuszyłam

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jedne z ulubionych ;) 191

razem postanowiłam trochę pokombinować, ale nie bójcie się, nie za bardzo. Ostatnio wspominałam, że mam ochotę na pierogi z mąki pełnoziarnistej i jak pomyślałam, tak zrobiłam. Wyszły naprawdę dobre. Wcale, a wcale im to nie zaszkodziło. Są za to trochę zdrowsze :) Zapraszam na przepis. Pełnoziarniste pierogi z mięsem o ile dobrze pamiętam wyszły mi 63 spore pierogi Do farszu będziemy(...)rąk. W razie gdyby jednak trochę się kleiło (czyli w razie gdybyśmy trochę przedobrzyli z wodą), zagniatając, podsypujemy sobie mąką. Teraz już tylko pozostało rozwałkowanie ciasta na cieniutki placek, jednak znów, nie całe ciasto na raz. Połowę najlepiej odłożyć na bok i przykryć ściereczką. Resztę rozwałkowujemy na ok. 1,5 mm. Z ciasta wycinamy (np. szklanką) krążki, nakładamy

Ratunku obiad
Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 188

Cynamonowa kruszonka - obłędny zapach przy pieczeniu i boski smak w ustach Drożdżówka, babka, ciasto drożdżowe - nigdy nie wiem jakiej nazwy tu używać. Nieważne. Jak zwał tak zwał, ważne że dobre!  Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe . A do tego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową .  A wszystko to w ramach weekendowej akcji(...)wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.   Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek.   Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało

Grunt to przepis!
Lahmacun - turecka pizza 192

Wolny czas służy mi pod względem aktywności blogowej, a zatem dzisiaj zapraszam na kolejną kulinarną wyprawę. Proponuję proste, ale jakże pyszne danie rodem z kuchni Tureckiej

Wyprawy kulinarne
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 170

prostu najlepiej odpocząć. Wtedy mam czystą głowę i spokojne serce, a tak najlepiej mi się tworzy. Nie w chaosie i złości, choć raz na jakiś czas to też dobry dopalacz artystyczny. Mam też wrażenie, że moje wypieki wychodzą najlepsze, robione o tej porze. Dziś mam w planach (jednym  z wielu) przygotować najlepsze świąteczne pierniczki i zrobić D.I.Y. gwiazdki(...)ostudzone masło. Wymieszaj z suchymi składnikami i odstaw ciasto na godzinę. Patelnię smaruj odrobiną masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe placki, z obu stron kilka minut. Zobaczysz, jak placuszki rosną na Twoich oczach!PANCAKES PODAWAJ Z KAWAŁKIEM MASŁA, SYROPEM KLONOWYM, Z AGAWY, MIODEM LUB DOWOLNYM SOSEM  Smacznego i pięknego

Gotowanie to kochanie
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 200

Dzień dobry,Pamiętacie, jak pisałam wam o książce Joyce Goldstein Mediterranean Fresh, którą kupiłam na Targach Książki Kulinarnej? Dziś chciałam wam pokazać pierwszy spośród naprawdę rewelacyjnych przepisów, jakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów!Połączenie bakłażanów(...)kminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych (dla mnie - więcej znaczy smaczniej) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta Przygotowanie: Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką (szczegóły w poście). Ja grillowałam bakłażany przez 20 minut na suchej

Chilli Czosnek i Oliwa
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 230

przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Ponieważ powietrze wpływa negatywnie na trwałość orzechów pojemnik z łuskanymi orzechami musi być zamknięty szczelnie. Można użyć pojemników plastikowych, ale jeszcze lepsze będą słoje . Dobrym miejscem do przechowywania orzechów jest lodówka. Mogą one być również zamrożone (na przykład w woreczkach do mrożenia). W taki sposób zachowują świeżość nawet przez 2 lata. Co można przygotować(...)kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe

Trzeci talerz
Rajski tort 138

kremem i bananami. Mniam! Co do częstotliwości ostatnich postów - nie chcę, żeby blog stał się "obowiązkiem" i kolejną pracą. Chcę, żeby był przyjemnością i formą mojego zeszytu ze sprawdzonymi, dobrymi przepisami, dlatego publikuję posty nieregularnie. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że jestem z rodziną na wakacjach czy innym wyjeździe i koniecznie muszę wrzucać nowe posty, żeby nie przerwać ciągłości. Coś(...)sokiem z limonki i cukrem - proporcje można dowolnie zmieniać, smak ma być słodko - kwaśny z przewagą kwaśnego, żeby torcik nie był mdły. SKŁADANIE TORTU: Do tortownicy włożyć pierwszy placek biszkoptu (u mnie jest to zwykle ten z góry), naponczować go, położyć 1/3 kremu, polać 1/2 tężejącej galaretki z bananami, przykryć następnym biszkoptem - postępować tak aż do wykończenia składników, przy

Cakes By Kejt
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 115

miód, co jest zdecydowanie na plus. Można rozpuścić je w mleku i w ten sposób uzyskać gorącą czekoladę. Ja jednak uwielbiam dodawać je do ciasta albo na wieżę gorących placków i... poczekać, aż się rozpuszczą. :) - czekolady mlecznej w pomarańczowej polewie Te pastylki zaciekawiły mnie najbardziej, ze względu na dość niespotykany kolor.  Co ciekawe, jest to biała czekolada, tak więc(...)godne polecenia. Jakimś cudem mam takie szczęście, że ciągle trafiam na produkty najwyższej jakości, do których raczej nie można się przyczepić. Jeśli macie ochotę na prawdziwą, dobrej jakości czekoladę rozpływającą się w ustach, koniecznie spróbujcie! *** Więcej na temat wyrobów kakaowych marki możecie poczytać tutaj

Poranek na słodko
Pizza 149

Domowa pizza na puszystym, grubym cieście z mnóstwem dodatków i ciągnącym się serem… Pychota! Jednak według mnie dobrze skomponowane dodatki to tylko część sukcesu. Sekretem naprawdę dobrej pizzy jest ciasto. Spośród wielu wersji, które przetestowałam ta jest najlepsza. Spód wychodzi idealny, ciasto ładnie rośnie, jest bardzo pulchne i miękkie, czyli takie jakie być powinno. Oczywiście, jeśli lubicie pizzę na cienkim(...)mieszając ze sobą: koncentrat, wodę, cukier i przyprawy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt dużego okręgu (możemy też podzielić jena 2-3 części lub więcej jeśli chcemy zrobić mini pizze). Placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i nakładamy wybrane dodatki. Na koniec posypujemy całość oregano. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 minut

MyCookBook.pl
Racuchy na mleczku kokosowym z żurawiną i oscypkiem 183

kokosowego, miodu gryczanego i oscypka. I to wszystko w wersji na ciepło. Uwielbiam ciepłe przekąski w ciągu dnia i śniadania! Oscypka znajdziecie (nie tylko w górach), także w dobrych sklepach, także internetowych lub zimowo sezonowo w centrach handlowych na dodatkowych stoiskach. Kilka słów o żurawinie.. zanim przejdziemy do jedzenia Żurawina była nazywana kiedyś "cytryną dla ubogich". Dziś(...)koniec dodajemy suszoną żurawinę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu oscypka kroimy w plastry, nakładamy na placki razem z konfiturą z żurawiny, zapiekamy do rozpuszczenia lekko sera.  Smacznego

Zasmakuj Kuchni