dobry placek - 1500 przepisów (strona:81/100)

Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 500

Dzień dobry, Dziś chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na klasyczny sos tzatziki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje(...)wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z sosem tzatziki: Pieczony kurczak i ziemniaki z pikantnym tzatziki Placki z cukinii i fety Pieczone bakłażany i tzatziki  z czarnuszką Keftedakia z wołowiny Szaszłyki z halloumi i warzyw Keftedakia z kaszy jaglanej i halloumi Szaszłyki w sosie charmoula

Chilli Czosnek i Oliwa
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 134

mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze i wszędzie(...)smakowała, pizza wybyła. Domownicy są zniesmaczeni prędkością znikania. Złożyli zażalenie na którym jasno i wyraźnie napisali "robić ra jeszcze, najlepiej od razu".Czy prażone pestki na wierzchu pizzy to dobry pomysł? Nie!!! To pomysł IDEALNY!Genialnie łączy się z całą kombinacją. Świetnie przełamuje smaki i dodaje odrobinę smacznej inności. Chyba już zawsze będziemy je ładować na górę.Oczywiście najlepiej smakowała

Wypisz Wymaluj
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 200

Dzień dobry,Bardzo lubię przygotowywać wypieki z ciasta drożdżowego. Kiedyś myślałam, że wyrabianie drożdżowego ciasta jest strasznie trudne, ale jest to bardzo proste zajęcie, wymaga od nas jedynie poznania kilku zasad oraz cierpliwości, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby niespiesznie wyrosnąć. Tak, jak drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami, przygotowane przeze mnie w sobotnie popołudnie według przepisu Marleny(...)odstaw. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj z każdego kulę. Odstaw na 10 minut przykryte czystą ściereczką. Każdą kulę rozpłaszcz kłykciami na okrągły placek. Odstaw na kolejne 10 minut po czym posmaruj każdy resztką oliwy. Na każdym placku ułóż porcję nadzienia. Placki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz partiami

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegańskie naleśniki orkiszowe z parówkami i serem 173

Dzisiaj przeszłam samą siebie. Wczoraj poszłam spać bardzo późno, a musiałam wstać o 6, by zdążyć na poranny wykład.. Niestety wykład tak bardzo mnie zmulił

Be Fit Be Strong
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 189

kozim serem czy mus z wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki ziemniaczane, jednak w dość nietypowej wersji – z wędzonym pstrągiem i marynowaną cebulą. To wynosi te danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym(...)jest niejako konsekwencją prowadzenia przez nią tego programu. I bardzo dobrze, bo oprócz suchego przepisu jak daną potrawę wykonać ktoś w końcu zadbał o to byśmy wiedzieli, jak wybrać dobrej jakości produkt, bo tylko taki jest gwarantem udanego wykonania i dobrego smaku naszych potraw. Czego i wam i sobie życzę… Książka jest dostępna w przedsprzedaży w internetowych księgarniach

Mr. Taste
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 192

darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby, więc nie marudziłam. ;) Niestety, szczerze powiedziawszy część obaw sprawdziła się od razu. Kamień szamotowy po dwóch użyciach wyglądał już, jakby używany był dobrych kilka lat. Myć na mokro go nie można...,co jest zrozumiałe, ponieważ kamień ma pochłaniać wodę z ciasta i mogłoby to zepsuć jego działanie. Pozostaje zeskrobywanie resztek, co nie zawsze(...)kroimy w małą kostkę, pomidora w cienkie plastry. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowę. Rozciągamy dobrze w rękach i jeśli potrzeba, używając wałka tworzymy cienkie, a miarę okrągłe placki. Na desce do krojenia lub specjalnej łopatce wysypujemy sporą ilość mąki. Na nią kładziemy pojedynczo placki pizzy. Każdy smarujemy sosem pomidorowym, następnie układamy starty ser w ulubionej ilości

Kuchenna Kontrrewolucya
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #4 144

Koniec października i kolejny wpis z dobrą dawką inspiracji dla Was. Od początku tego miesiąca wpadłam po uszy w jesienną aurę . Teraz nadchodzą długie wieczory (nie zapomnijcie przestawić się na czas zimowy), pogoda raczej nie zachęca do spacerowania, ale właśnie teraz zauważyłam w pełni złotą jesień! Póki jeszcze wiatr nie zdmuchnął liści z drzew spaceruję i podziwiam. Zaraz wszystko pograbią(...)dyńce też bym nie pogardziła. W książce czy w filmie z Potterem czekałam na moment, kiedy przychodził czas na Halloween. Wielka Sala w Hogwarcie przystrojona lampionami, kremowe piwo, słodkie placki z dyni i ogólnie magia, magia! Mimo, że powoli zbliżają się moje 30 – ste urodziny wracam na jesień choć do jednej części filmu, by na chwile znowu poczuć

Pink Envelope
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 216

udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. I lekkich frytek z pietruszki. To jak, piszecie się(...)ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy wałkiem. Placek powinien mieć średnicę ok. 10-12 cm. Ciasto smarujemy od góry olejem i układamy na kawałkach pociętego papieru do pieczenia. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Na górę umieszczamy gazę

Food Square
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 191

Już patrząc na tą okładkę marzy się o ciepłych i rodzinnych świętach! Ta książka to coś więcej niż zbiór przepisów. To książka kulinarna połączona z poradnikiem. Jesienno-zimowe kompedium dobrego samopoczucia! Znajdziemy w niej wszystko co nam potrzebne - coś dla ciała, coś dla ducha i coś dla naszego brzucha ;) "Podczas ciemnych grudniowych dni przychodzi do nas najpiękniejsze ze świąt - Boże(...)lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato" z ciemnym rumem, babeczki z żurawiną i lukrem cytrynowym, pyszne i lekkie bananowe brownie czy placek z mielonych migdałów z pomarańczą. Na koniec czekają na nas pyszne napoje - herbata z pomarańczą, cynamonem i imbirem, wigilijny kompot z suszonych owoców z cynamonem i anyżem gwiaździstym, rozgrzewająca

Plate of Joy
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 179

Dzień dobry, Z okazji Święta Trzech Króli chciałam opowiedzieć Wam o galette des rois, francuskim cieście pieczonym specjalnie na 6 stycznia. Jestem pewna, że taki właśnie wypiek króluje dziś na wszystkich stołach w północnej Francji, skąd wywodzi się zwyczaj jego przygotowywania. Ta pyszna tarta wypełniona słodkim, maślano-migdałowym kremem należy do rodziny ciast upamiętniających przybycie Trzech Króli do Betlejem(...)już rozwałkowanego (sprzedawanego w rulonie), rozłóż ciasto z obu opakowań na stolnicy. Przykładając do ciasta duży talerz wytnij z niego dwa koła. Usuń niepotrzebne kawałki ciasta. Przełóż jeden z placków na arkusz papieru do pieczenia. Wyłóż na niego krem, zachowując 2,5 cm. odstęp od brzegu. Wciśnij do nadzienia fasolkę, figurkę lub migdał umiejscawiając ją raczej przy brzegu ciasta (inaczej

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 135

Dzień dobry,Dziś przygotowałam dla was pierwszy z serii postów dotyczących mojego wyjazdu na grecką wyspę Kos. Swoimi wpisami chciałam wam przybliżyć kuchnię grecką*, a tym, którzy akurat wybierają się na Kos dostarczyć przydatnych informacji. Dziś skupiłam się stricte na moich kulinarnych wrażeniach z wyjazdu. W kolejnych wpisach pokażę wam kulinarne pamiątki przywiezione z Kos (np. syrop cynamonowy(...)własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na KosJeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych

Chilli Czosnek i Oliwa
Panforte - włoski piernik 569

Dzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech, a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny. Jest to jedno z najstarszych włoskich ciast, o fascynującej historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym(...)ciasto będzie gotowe, na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Pozostaw panforte w formie do całkowitego ostygnięcia.  Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z formy, odklej papier do pieczenia, oprósz placek cukrem pudrem i pokrój na kliny lub w kostkę. Mi bardzo podoba się wygląd ośnieżonej "kostki brukowej".  Uwagi: Dobrze zabezpiecz formę przed przyklejaniem, gdyż masa jest bardzo lepka

Chilli Czosnek i Oliwa
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 355

Polaków spędzi Sylwestra na imprezach organizowanych w domu - wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut Badań Pollster. Oprócz doborowego towarzystwa, wyśmienitego humoru i wystrzałowej atmosfery, na domówce nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Oto propozycje lekkich i smacznych dań - idealnych na sylwestrową imprezę w domu. Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 1 opakowanie mixu sałat 300 g piersi z kurczaka 1 pomarańcza(...)czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez

My Chcemy Jeść
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 250

Dzień dobry,Październik zaskoczył nas przepiękną pogodą! Chodziłam dziś w krótkim rękawku i czułam się jak w samym środku wakacji :)Dzisiejsza aura jak najbardziej sprzyja rozmowom o włoskiej kuchni, dlatego zapraszam Was na podsumowanie mojej akcji "Włoskie smaki"!Dla przypomnienia, we wrześniu zaprosiłam Was do wspólnej zabawy, polegającej na zebraniu przepisów na najbardziej smakowite potrawy rodem ze słonecznej Italii. Udało(...)Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga Pełny talerz Parmigiana z bakłażanów - Ola z bloga Poznaj smaki świataPierogi włoskie - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka z bakłażanem i papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania