Jabłonka bardzo obrodziła. A że wprost uwielbiam te małe, pyszne owoce, gdy zobaczyłam ich ogrom nie mogłam się wprost oprzeć by od razu czegoś nie przygotować
Słodkie okruszkiniż zrobił mąkę kokosową czy inne bezglutenowe pierożki Same ziemniaki są mniej kaloryczne od bananów , zawierają witaminę C, E, B1, B2 oraz potas, wapń i magnez. Do tego są dobrym źródłem węglowodanów, dlatego jeśli dużo trenujesz, nie jesteś typowym “coach potato”, to spokojnie możesz od czasu do czasu dodać do swojej diety ziemniaki. Nie są one polecane osobom, które chcą(...)uzyskania przyjemnych chrupiących skwarków. Tak przygotowany boczek wsypujemy do miski z ziemniakami. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Cała potrawa musi mieć dość zwartą konsystencję, przypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli nasze ziemniaki były zbyt wodniste możemy masę zagęścić skrobią z tapioki. Uzyskując już odpowiednią konsystencję naszego ciasta wlewamy je do naczynia. Wstawiamy kartoflok do piekarnika. Czas pieczenia może być
PaleoLifeDobry sprzęt w kuchni to podstawa kulinarnego sukcesu. Jakże często po nieudanej próbie wykonania „sprawdzonego” przepisu – zarzucamy go mając żal do swoich umiejętności? Czasami powodem jest po prostu niedobrany sprzęt… Z ciekawością podjęłam się ocenić walory techniczne patelni tytanowej WOLL serii Saphir Lite . Zanim jednak zaczęłam na niej kulinarne eksperymenty zajrzałam na stronę internetową Firmy Gustus i dowiedziałam się(...)preferuję kuchnię zdrową, z radością zauważyłam, że korzystając z patelni WOLL Saphir Lite mogę przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet eliminować go z wielu potraw. Placki, placuszki (na zdjęciu placki cukiniowe z parmezanem ), omlety, jajka sadzone, czy nawet sznycle nie przywierają do powłoki patelni. Można je bez żadnego trudu podważyć łopatką i zsunąć na talerz. Producent
Be Fit Be StrongKochani Tłusty czwartek tuż, tuż więc mam dla was kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze(...)wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 4. Po wskazanym czasie wykładamy ciasto na stolicę podsypaną mąką. Naciskamy by wypompować powstały dwutlenek węgla i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 1,5 cm. Wycinamy szklanką pączki dodatkowo kieliszkiem w środku wycinamy kółko by otrzymać kształt oponki. Wycięte oponki pozostawiamy na 10 minut po ponownego wyrośnięcia
vaniliowoczekoladowapizza miała jakiś kształt i smak. Dlatego dzisiaj ja przychodzę Wam z odsieczą. Gotowy, wypracowany przez długie miesiące przepis na ideał. Podstawa to: ciasto, bazowy sos pomidorowy i dobry ser. Ciasto: ma być elastyczne, chrupiące i trzymające formę. Kiedy weźmiemy gorący trójkącik do ręki nie ma prawa zwisać, uginać się, rozpadać, ciasto ma trzymać nasze składniki i umożliwiać jedzenie(...)minut. 4. Do powstałego sosu dodajemy sól i pieprz do smaku. Po 30 minutach ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym (warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie i nie będzie chrupiące). Posypujemy mozzarellą
Cook&LoveMarlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum(...)szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podziel ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto kruche: 20 łyżek mąki pszennej tortowej (ok 200g) 4 kopiaste łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 6 łyżek cukru ok. 100g zimnego masła lub dobrej margaryny (najlepsze jest masło, ale nie miałam go, więc wzięłam margarynę 80% tłuszczu, efekt w pełni zadowalający) kilka kropel aromatu waniliowego Pianka waniliowa: 3 białka 7 łyżek cukru(...)dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 minut. Jeśli góra zacznie się przypalać, przykryj folią aluminiową, matową stroną do góry. Na ciepło smakuje najlepiej :) Smacznego! Sprawdź też inną wersję placka w jesiennej odsłonie . Mój przepis to połączenie dwóch przepisów Pawła Małeckiego. Pianka pochodzi z przepisu na puszysty placek borówkowy. Do niego potrzebne było ciasto kruche, które miało się
Anioszek w kuchniMarlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum(...)szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podziel ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkuj na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie
coolinarnastrefa.blogspot.comDzień dobry, Zgodnie z zapowiedzią, dziś zapraszam Was na fantastyczne kanapki z grillowanym serem halloumi i sosem z czarnych oliwek - tradycyjny przepis z Cypru. Lekki, kolorowy i zdrowy domowy fast food, pełen świeżych warzyw i ziół. Prosty i ekspresowy. Na lunch, na imprezę, dla dzieci. Niech wystarczającą rekomendacją dla przygotowania tych kanapek będą dla Was słowa mojego Męża: - Jeżeli taki(...)czasie Targów Natura Food (relacja - klik). Cypryjskie kanapki Kanapki z grillowanym halloumi i różnymi dodatkami sprzedaje na Cyprze większość tawern. Do ich przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj okrągłe, grube placki chlebowe (składane na pół, jak tutaj - klik), dla których chlebki pita będą stanowić świetny zamiennik. Niektóre kanapki podaje się z wytwarzaną na Cyprze wędzoną szynką wieprzową - lountza
Chilli Czosnek i Oliwazamrażarki). 3. WAŁKOWANIE I WYKRAWANIE (8 min) Schłodzone ciasto dzielimy na ok. 3 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na bardzo cienki placek, ok. 2mm (te pierniki muszą być cieniutkie, aby zachować odpowiednią chrupkość). Następnie wykrawamy kształty foremką lub, jak w przypadku Claptrapa, obcinamy kształt nożem wzdłuż kartonowego wzoru (na zdjęciu). Pozostałości ciasta zdejmujemy(...)się polukrować pierniki, odstawcie je na bok do zastygnięcia masy lukrowej. PODANIE Pierniki są mocno korzenne, lekko gryzą w język za sprawą przypraw i są bardzo chrupiące. Dobre do jedzenia już po wystudzeniu, lecz drugiego i trzeciego dnia nabierają „mocy” smaku. Pewnie długo zachowują świeżość, lecz ciężko to sprawdzić, gdyż za szybko znikają. Jeśli postanowiliście zrobić je w formie Claptrapów
Nerds Kitchenczekamy około godziny, aż zwiększy objętość Stolnicę obsypujemy mąką Część ciasta spłaszczamy w rękach i delikatnie wałkujemy na stolnicy ciasto na grubość palca Wycinamy szklanką krążki Na środek każdego placka nakładamy łyżeczkę marmolady Zlepiamy jak pierogi a następnie wszystkie brzegi zbieramy razem i układamy w dużych odstępach na wyłożonej papierem blasze, ciastem zebranym do dołu Przykrywamy ściereczką i czekamy(...)pestek moreli, migdałowe) + asortyment dla domu (papiery, folie, serwetki, odświeżacze, proszki do prania itd) + asortyment dla zwierząt (żwirki itd) + produkty kosmetyczne Pączki są bardzo dobre w obu wersjach. Oczywiście jest różnica pomiędzy tradycyjnym, a tym nie zawierającym glutenu. Bg są nieco twardsze i bardziej kruche. Przypominają coś pomiędzy tradycyjnym pączkiem, a bułeczką. Polecam. Szybkie, proste
Wypisz Wymalujokoło 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich, kolejno, delikatnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na placki o grubości około 2 cm, wykrawać koła (szklanką lub obręczą do pączków), przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 - 50 minut. Wyrośnięte pączki smażyć(...)Planta lub mieszanki tych dwóch ostatnich tłuszczów. Ja smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 170 stopni po około 2 minuty z każdej strony. Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą temperaturę, jeżeli wrzucony do niego kawałek ciasta wielkości orzecha laskowego zbrązowieje w ciągu 20 sekund. Czas smażenia pączków zależy od ich wielkości i użytego tłuszczu i wynosi około
Gospodyni MiejskaWiem, wiem. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już dawno za nami. Mimo to, że na horyzoncie nowe venty i kulinarne imprezy, nie pozostanie Festiwal bez echa. Tych wszystkich wrażeń nie da się zapomnieć, ot tak, po prostu. Możliwe, że już wspominałam o tym, iż zostałam zaproszona przez Marysię z bloga „GRUSZKA Z FARTUSZKA” na kulinarne warsztaty pt. Wielkopolska wieprzowina złotnicka(...)Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM, z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI i KURKAMI. Przez to, że mieszałam pęczotto, nie załapałam się na kurki. Żeberka jak dla mnie zdecydowanie za tłuste, ale konfitura była świetna. Placuszek natomiast
W kuchni Karmel-itkiktóre wszyscy z wytęsknieniem czekali. Przez te kilka miesięcy ulepiłem ich tam chyba tyle, co przykładna polska gospodyni w sile wieku. Podczas jednego z takich wieczorów wpadł do nas dobry kolega ze Strasbourga i stwierdził, że czas nas zapoznać z chlubą alzackiej kuchni — tarte flambée, zwanymi również z niemieckiego Flammkuchen . Pamiętam, że obok pomme dauphine mojej francuskiej współlokatorki(...)rozwałkowuj na blacie posypanym mąką. Ciasto powinno mieć grubość kartki papieru. Rozgrzej piekarnik na możliwe najwyższą temperaturę: u mnie 260ºC. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Każdy placek posmaruj 1 łyżką crème fraîche i posyp cebulą, boczkiem oraz pieprzem (można go również wymieszać od razu ze śmietaną). Kolejno wstawiaj na rozgrzaną blachę piekarnika i piecz
Food Squareprzyrządzona kolacja czy upieczone ciasto. Te z serduszkami robiłam już kilka razy i zawsze robiło furorę. I wcale nie piekłam je na Walentynki :) Nawet dzisiejszy dzień może być przecież dobry by poczęstować kogoś takim ciastem :) Pomysł na nie znalazłam daaawno temu w internecie; niestety, nie jestem już w stanie podać jego źródła. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wbrew pozorom(...)Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić z mlekiem. Wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Spód biszkoptu posmarować wcześniej dżemem lub konfiturami. Na to wylać tężejącą masę. Przykryć plackiem z wyciętymi serduszkami. Drugą galaretkę także przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łyżeczką wlewać ją w puste serduszka. Gdy galaretka stężeje za pomocą pędzelka na pozostałej części ciasta
My simple kitchen