dobry placek - 1500 przepisów (strona:71/100)

Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 187

okej, ale bez rewelacji. Jest to jednak do wybaczenia, bo w Irish Pubie panował spory tłok. Okiem Kesji: Lokal przywitał nas jedną z moich ulubionych piosenek Beatlesów – to był dobry znak. Czekania też było trochę, ale lokal przepełniony – można wybaczyć. Do jedzenia dostaliśmy kiszkę ziemniaczaną z sałatką. Szczerze mówiąc kiszka była tak pyszna, że niemal śni mi się po nocach(...)końcu przyszło do nas danie (po 45 minutach), okazało się, że jest… dziwne. A tak ładnie wyglądało… 3/10 7. Marcello 2/10 pkt Comber z królika, faszerowany pęczakiem, podany na plackach z tartej brukwi z sosem pesto z pokrzywy i carpaccio z kiszonego czerwonego buraka Gdybym miała odradzić Wam którąś z restauracji z tegorocznego festiwalu, odradziłabym właśnie Marcello. Już

Życie zamknięte w smaku
Chaczapuri adżarskie 207

Jakoś tak się złożyło, że sporo z ostatnich przepisów bazowało na cieście drożdżowym. Nie inaczej było dzisiaj - przygotowałem pyszne serowe gruzińskie chaczapuri adżarskie w autorskiej wersji

Wyprawy kulinarne
Czekoladowy sernik z truskawkami 151

spędzamy na dworze. Jedni spędzają ten czas aktywnie inny zamieniaj ten czas na relaks i spotkania ze znajomymi.  Ja właśnie postanowiłam trochę odpocząć i spędzić czas rodzinne przy dobrym obiedzie, cieście i kawie na kocyku. Przygotowuję wszystko rano, a potem zabieram wszystko w koszyk i weekend spędzamy razem na działce.  Pamiętajcie żeby zabrać ze sobą dużo wody, świeże(...)cały czas mieszając. Jak masa zrzednie dosyp powoli budyń, cały czas energicznie mieszając. Jak masa zacznie gęstnieć i powstaną pęcherzyki zalej środek biszkopta i przykryj wszystko ściętym wcześniej górnym plackiem. Po ostygnięciu ciasto wstaw do lodówki. Ciasto wyjmij z fory i udekoruj polewą czekoladową świeżymi truskawkami i miętą.  Smacznego

Niezły Młynek
Podpłomyk alzacki 211

Pomysł na dzisiejsze danie jest bardzo prosty. Czasem w prostocie siła. Kilka prostych składników tworzy niesamowity pyszny efekt. Podpłomyk alzacki przypomina rodzaj pizzy, jednak pozbawiony jest

Wyprawy kulinarne
Makowiec zawijany 139

tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 40 - 45 minut Składniki: Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 42 g świeżych(...)połączyć z ciastem. Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ). Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm. Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku. Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco

Różne smaki w kuchni
Makowiec zawijany 803

tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;)2 rolady o wymiarach 31 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia: 40 - 45 minutSkładniki:Ciasto:3 szkl mąki pszennej42 g świeżych drożdży180 ml letniego mleka6(...)masę i połączyć z ciastem.Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ).Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm.Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku.Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić

Słodkości i nie tylko
Racuchy z gruszką i mąką pełnoziarnistą 166

końcu moje córy bardzo je lubią. Zapraszam... Skala smaku 9/10 racuszki zrobiłam z mąką pełnoziarnistą-tak jak w przepisie- przez co były mniej chrupiące, w smaku jednak bardzo dobre i zdrowsze co ważne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypać gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy. Podawać z kleksem jogurtu, posypane cukrem i ew. polane sosem

Kubki smaku
Pizza tonno e cipolla - z tuńczykiem i cebulą 181

składniki nieodpowiednia, a to ciasto rozmiękło, a to ser nieświeży. Z domową pizzą takich problemów nie mam - składniki są najlepszej jakości, ciasto chrupiące prosto z pieca (no dobra, z piekarnika, ale nagranego na maksa).  Ach, zapomniałam o najważniejszym - ta pizza jest z serem korycińskim, który podobnie jak mozzarella świetnie się topi i nadaje smaku. Tym razem wykorzystałam(...)pokroić w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec

Obiad gotowy
Chili con carne 111

carne, czyli po prostu ostre papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się(...)powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec doprawić ewentualnie solą i sosem Tabasco. Podawać z ryżem. Polecam również placki meksykańskiej tortilli, guacamole, czy nachosy jako dodatek. Smacznego

Food Square
BEZGLUTENOWY CHLEBEK TURECKI Z ŁOSOSIEM 159

garach?! Jak tu wyczarować coś co doda siły i energii, poprawi humor i zapewni naszym organizmom wszystko czego ten potrzebuje (i czego sobie zażyczy). Takie chwile to dla nas dobry moment na bezglutenowy chlebek a'la turecki z łososiem. Robi się go bardzo szybciutko, bałaganu ogromnego nie ma (nie potrzeba tysiąca garnków, miliona łyżek i zamawiania czegoś co utoruje drogę(...)piekarniku łososia w folii aluminiowej, lekko przyprószonego przyprawą warzywną przez około 20 minut w temp. 180 stopni (góra -dół, termoobieg).Studzimy, zdejmujemy skórkę./Pieczenie:Łososia wykładamy na rozwałkowane placki, składamy (2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut. Powstaje

Wypisz Wymaluj
Chałwowiec z brzoskwiniami 172

Chciałam zrobić jakieś dobre, inne niż zwykle ciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego 2/3 kremu. Polać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie przykryć drugim plackiem, znów nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Całość schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
Pizza na średnim cieście 119

jeśli cienkie to nawet 3 duże pizze!) lub jedna na całą prostokątną brytfannę :) ja właśnie taką jedną wielką zrobiłam, bo lubię na średnim i grubym cieście :) W pizzy dobre jest też to, że jeśli wiemy, że nie zjemy - możemy zamrozić i wyjąć, gdy przyjdzie ochota :) dlatego jeśli już zabieramy się za zagniatanie ciasta warto zrobić go więcej - skróci to czas(...)plasterki. Żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (w takiej ilości jak lubimy). Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na tyle części ile chcemy placków (lub robimy jedną wielką, prostokątną pizzę na całej brytfannie). Formujemy placek o takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi (układamy na papierze do pieczenia). Smarujemy nasz spód sosem lub koncentratem pomidorowym, oprószamy bazylią, oregano

Kolorowy Przepisownik
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 202

beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty(...)treści z podziałem na poszczególne kategorie. Św. Hildegarda jest autorką wielu książek, ich okładki znajdziecie na ostatnich stronach książki. Główne motto św. Hildegardy to "Dusza raduje się na widok dobrego uczynku, podobnie jak ciało, gdy znajduje pokrzepienie w smacznej potrawie".  Autorka poprzez swoje przepisy chce, abyśmy zastanowili się nad swoją dietą, czy aby na pewno jest ona odpowiednio zbilansowana

Z miłości do słodkości
Żytnie placuszki z odżywką białkową 160

biologicznej zawierający szerokie spektrum aminokwasów. Odżywka została wzbogacona w taurynę. Suplement białkowy z serii produktów KULTURYSTA.COM to 100% białka serwatkowego (WPC) - doskonały preparat dla sportowców w trakcie budowania muskulatury. Dobra odżywka na mięśnie charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną, szybkim tempem działania oraz wykazuje silne działanie anaboliczne i antykataboliczne. Właściwości suplementu diety KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional: odżywka wysokobiałkowa(...)jest przede wszystkim smak. W moje ręce trafiła odżywka waniliowa. Smakiem i zapachem przypomina mi shake, czyli jak najbardziej jestem na TAK. Jak dotychczas wykorzystałam ją do sernika oraz placków na które podaję tutaj przepis. Wczoraj pierwszy raz piłam ją zgodnie z zaleceniem czyli rozpuszczoną w wodzie/mleku. Poszłam na kompromis i zmieszałam wodę z ciepłym mlekiem, odżywka bez problemu się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania