chleb z czipsami. Tak sobie wymyśliła i nie chciała odpuścić, heh :) W sumie pomyślałem, że czemu nie... Przecież czipsy dobre, chleb dobry to i chleb z czipsami musi być dobry :) A od siebie dorzuciłem jeszcze piwo. Bo co najlepiej pasuje do czipsów? No co? No wiadomo co! Własnie piwo! A że nadchodzi Sylwester to pomyślałem, że nazwę ten chleb właśnie(...)pół litrowe, a nie takie 0,3 litra. Do chleba dodamy tyle ile trzeba, resztę będziemy mogli wypić :) Po godzinie wyjmujemy ciasto na blat oprószony mąką i wałkujemy na placek. Nie za duży, taki akuratny żeby był :) Na tym placku rozsypujemy równomiernie czipsy i zawijamy jak roladę, czy makowiec. W dłoniach formujemy taki kształt żeby nam się do foremki
Marder&Marder Manufactureczasem zyskuje na wartości, gdyż jest bardziej wilgotne pod wpływem masy grysikowej. Ja uwielbiam wszelkie ciasta kruche, więc i to było dla mnie "trafionym". Ponadto receptura ma już dobrych kilkadziesiąt lat, sprawdzona jest przez różne pokolenia i myślę, że śmiało można nazwać ten wypiek klasykiem. Nie trzeba szczególnej okazji, by je przygotować ;) Wystarczą chęci i odrobina wolnego czasu(...)masło, sodę rozpuszczoną w mleku, cukier, miód oraz jajko. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na wielkość blaszki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temp. 180st C przez ok 15 minut. Studzimy. 2. Szklankę mleka gotujemy wraz z kaszą manną, cukrem kryształem i waniliowym . Do gotującego się mleka
Kuchnia w czekoladzienareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 "kliknij(...)wszystkie składniki wkładać do wlotu i wyciskać sok, następnie do wlotu wlać ciut wody i wcisnąć guzik cofania i cały sok do końca wyleci z resztek przygotowałam 2 potrawy: placki ziemniaczano-warzywne "zobacz TUTAJ" i zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ" .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowujemy w dość specyficzny sposób. W gruncie rzeczy, zanim zabierzecie się za jego przygotowanie, powinniście przeczytać… poradnik robienia frytek . Wynika to z tego, że ziemniaki przed dodaniem do placka kroimy w dość cienkie plastry i smażymy na głębokim oleju. Niby nie są to frytki, ale jednak pewne podstawowe zasady – jak dobór i utrzymanie odpowiedniej temperatury oleju czy też(...)przystawkę – po uprzednim pokrojeniu na mniejsze kawałki. Hiszpański omlet z wędzonym boczkiem 2015-09-29 14:14:52 Tradycyjny hiszpański omlet z ziemniakami, w tym wypadku wzbogacony wędzonym boczkiem. Dobry zarówno na główny posiłek, jak i w roli przystawki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 450g niezbyt dużych ziemniaków (3-5 szt.) 6 dużych (L) jajek 150g średnio przerośniętego
Kulinarna Pokusaregionu i jeżeli tylko będziecie w okolicy to zachęcam do ich spróbowania. W oczekiwaniu na wakacje i cebularze postanowiłam spróbować choć troszkę przypomnieć sobie ich smak i zrobiłam cebulaki. Dobre.... choć do oryginału im daleko :) Polecam! Cebulaki Składniki: 30 g drożdży, łyżka cukru, 1/2 kg mąki pszennej, szklanka mleka, 2 jajka, 2 łyżeczki soli, 60 g margaryny(...)szczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 15-16 części i z każdej z nich formujemy okrąg. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy placek i nakładamy na niego wcześniej przygotowaną cebulę. Cebulaki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około
paapilotkaaCiasto herbatnikowe: 0,5 kostki masła, w temperaturze pokojowej 2 kubki mąki pszennej 4 łyżki 50 g cukru
Luźna Kuchniałyżki oliwy z oliwek (ja użyłam domowej oliwy z czosnkiem i cząbrem- 1-2 ząbki czosnku i gałązkę świeżych ziół wkładamy do butelki lub słoika zalewamy 300 ml dobrej oliwy z oliwek, po kilku godzinach oliwa gotowa jest do użycia) około 110 ml ciepłej wody Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant, sól, cukier oliwę z oliwek(...)opakowania) 2 garście orzechów włoskich (posiekanych w duże kawałki) 1-2 łyżeczek miodu oliwa z oliwek (polecam tę z czosnkiem) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 28 cm lub trochę mniejszy jeśli wolimy pizzę na grubszym cieście. Następnie skrapiamy ją oliwą, równomiernie rozkładamy pokrojony ser camembert, posypujemy orzechami, a na końcu polewamy cienką strużką
Rozpustne gotowanietego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc można je zastąpić mrożonymi. Tylko trzeba pamiętać, że truskawki mrożone nie będą dobre, gdyż po rozmrożeniu stają się miękkie. Zatem truskawek używajmy tylko w sezonie.Na ciasto potrzebujemy:100 gram masła2 łyżki miodu2 jajka250 gram cukru1 łyżeczka octu1 płaska łyżeczka sody600 gram mąkiPołączyć ocet(...)zacznie brązowieć.Na krem potrzebujemy:500 ml śmietany kremówkipaczka kremu śmietankowego (ja użyłam dr.Oetker)400 gram mieszanki owocowej mrożonejŚmietanę ubijamy, pod koniec dosypujemy krem i ubijamy jeszcze chwilę.Upieczone placki obkrawamy, aby każdy był jednakowy. Każdy z placków smarujemy kremem, na którym układamy owoce. Ostatni placek smarujemy tylko kremem, bez owoców. Obsypujemy go pokruszonymi (lub zmielonymi w blenderze
Codzienna kuchnia niecodziennaorkiszowe Ricotta hotcakes z gruszką, rodzynkami i sosem karmelowym (i resztką gruszki)Przyznaję się, śniadanie w całości ściągnięte od Kareli, ale kiedy tylko zobaczyłam u
More food, love and dreamstaki malutki, tłuściutki grzeszek. Będąc pod wpływem powtórek "KR" postanowiłam się jednego dopuścić. I tak padło na golonkę. Nie jest ona może w pepitkę, ale na pewno równie dobra. Nic dodać, nic ująć, pozostaje tylko życzyć smacznego! golonka (ja miałam taką ok. 1,5kg lekko podwędzoną) 2-3 marchewki 4-5 ząbków czosnku oregano, majeranek, pieprz, chili, ziele angielskie, liść(...)piekarnika nagrzanego na 200st. Po czym temp. zmniejszyłam do 150 i piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!!Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była już miękka odcedziłam ją i wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam
bastalenaPychotka - jedno z moich ulubionych ciastek. Wszystkiego jest w niej w sam raz ;) Bardzo dobre ciasto na święta i większe okazje. Ciasto Składniki: 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. 2. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo przestudzony budyń ciągle mieszając. 3. Masą przełożyć upieczone placki
Pasja Smakuosób z cukrzycą. Bataty – właściwości odżywcze Istotnym składnikiem batatów jest białko, które jest istotnym składnikiem odżywczym, , zważywszy na fakt, iż posiada wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Dodatkowo bataty są bardzo dobrym źródłem NNKT, w tym kwasów linolowego i linolowego. Zwierają sporą dawkę witaminy C, A, witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego, witaminy E oraz K, a także(...)zastosowanie. Produkuje się z nich mąkę, skrobię, alkohol, chrupki. Słodkie ziemniaki można gotować, smażyć, opiekać, dodawać do zup, sałatek i wielu innych potraw. Można robić z nich frytki oraz placki, podobne do ziemniaczanych lub podawać jako substytut ziemniaka. Można je również piec, grillować i gotować ze skórą. Wykorzystuje się je również do pieczenia ciast, przyrządzania puddingów. Jadalne
Ciasna KuchniaPLACKI BANANOWE Placuszki. Brzmi pracochłonnie. Nic bardziej mylnego! Jest to najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza forma śniadania/ przekąski/ deseru jaką ktokolwiek kiedykolwiek wymyślił! Jeśli chcesz zrobić sobie/komuś przyjemność to potrzebujesz banana i 2 jajek! ;) SKŁADNIKI: BAZOWE : -2 jajka - banan NICH CIĘ WYOBRAŹNIA PONIESIE - kakao (rzecz jasna to prawdziwe- gorzkie, banan jest wystarczająco słodziutki uwierzcie! :D) - przyprawa korzenna (jako(...)będzie on dojrzały, sam się rozgniecie :D) rozbełtać jajka, dodać wybrane przyprawy/dodatki. Smażyć na rozgrzanej patelni (na małym ogniu) z odrobiną np. oleju kokosowego (bądź na suchej, jeśli macie dobrą patelnię!) Gotowe! Podawać z owocami i jogurtem naturalnym
fitolarun.blogspot.comDziś w roli głównej kwiat bzu. Rośnie w moim ogrodzie, przepięknie pachnie, nie można było go nie wykorzystać. Ciasto naleśnikowe połączone z rozwiniętym kwiatem bzu, tak proste a tak dobre. Najlepsze cieplutkie z posypanym cukrem pudrem. SKŁADNIKI : 8 kwiatów bzu z ogonkami 1 szklankę mleka 1 jajko szczyptę soli mąki ok 0,5 szklanki (ma być(...)chwilę smażymy. Gotowy osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem i możemy zajadać. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, tak samo kwiaty zbieramy chwilę przed smażeniem,aby nam nie zwiędły. Placki takie są przepyszne, moja mała Gabi zajada je jeden po drugim. Kwiaty bardzo szybko przekwitają, także spieszcie się, jeśli chcecie się najeść tą dobrocią natury
Basia w kuchniLawasz-to tradycyjny ormiański chleb. W 2014 został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, czyli dobra podwalina,żeby posmakować tego dobrodziejstwa. Dopełnieniem będzie, iż w wierze ludowej, Lawasz ma moc niszczenia zła,ściągania obfitości,oczyszczania domostw-tyle z mądrości. Ja obiecuję,że będzie pysznie SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki pszennej Łyżeczka soli 10 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. ciepłej(...)czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią . Ciasto dzielimy na porcje:5-6,jeżeli chcemy coś w nie zawinąć, 8, jeżeli mają być dodatkiem do zup, sosów. Wałkujemy na bardzo cienki placek (ok.1,5 milimetra), wkładamy na rozgrzaną patelnię ( z nieprzywieranym dnem) lub pieczemy w piekarniku -rozgrzanym do 220 stopni. Z piekarnika uzyskamy chrupiące, niczym krakersy, chlebki, z patelni, mięciutkie wrapy
Kopystką po garach