jest, że moje ciasta są takie smaczne. Otóż zdradzę Wam sekret - używam tylko dobrej jakości i jak najbardziej naturalnych produktów - prawdziwe masło, świeże jajka od wiejskich kur i dobrej jakości mąka to gwarancja udanych wypieków. Dziś mam dla Was pyszne i eleganckie ciasto. Delikatnie kruche blaty, aksamitny krem budyniowy, a dla przełamania smaku mus z czerwonej porzeczki, znów(...)podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Następnie dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor czyli przez ok 10-15 minut Masa owocowa: 500 g czerwonej porzeczki (mogą być mrożone) 1/2 szklanki wody
Cynamonowe szczęściewymagało dodatkowego lekkiego podsypania mąką. Dzielimy ciasto na 8 lub 6 równych części, rękoma lekko oprószonymi mąką formujemy okrągłe bułeczki- wygodnie zrobić to rozpłaszczając kulkę ciasta na blacie na placek, później zeszczypując jego krawędzie do środka i tocząc w dłoniach. Wykładamy bułki w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je teraz delikatnie naciąć na krzyż- tu świetnie(...)minut, aż się pięknie zabarwią i upieką. Studzimy na kratce- ważne żeby gorące ciasto miało dopływ powietrza od dołu, wtedy zostanie chrupiące. Uwierzcie, wystarczy im tylko masło i dobry dżem. Ta porcja jest idealna na śniadanie dla dwóch osób. SKŁADNIKI 250g tłustego sera twarogowego (u mnie twaróg wiejski tłusty z Piątnicy) 250g mąki pszennej (jedyna i niezastąpiona u mnie
Karo in the KitchenPizza z patelni to poręczna alternatywa dla piekarnika.Wspaniale się nadaje na śniadanie czy lunch.Warunek powodzenia: dobre drożdże i wyrośnięte ciasto. Polecam. Składnik na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 dkg świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Sos : 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli(...)wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać mąkę, sól i olej. Porządnie wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Uformować okrągły placek ( u mnie średnica patelni 24 cm).Patelnię teflonową wysmarować olejem, wyłożyć ciastem i podpiec na dużym palniku lecz malutkim ogniu przez około 8 minut. Przewrócić na drugą stronę
Gosia gotujebardzo dobra przekąski da gości. Tortille możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a przed podaniem wystarczy je pokroić i ułożyć na półmisku. Użyłam tortilli domowych. składniki2 tortille - gotowe lub domowe- np z tego przepisu1 papryczka jalapeno2 łyżki serka np. Almette jogurtowego1 łyżka jogurtu naturalnegosól1/4 łyżeczki płatków chili1/2 awokado4 plastry szynki wędzonej4 suszone pomidory przygotowanieserek(...)połączyć z masą serową. Posolić do smakuTortillę lekko podgrzać, najlepiej w kuchence mikrofalowej, aby dawała się łatwo zwijać. Pomidory pokroić w paski Na każdym placku rozsmarować masę serową, posypać płatkami chili, w 1/3 placka ułożyć po 2 plastry szynki i a na niej kawałki pomidorów. Szynkę i pomidory układać na całej szerokości placków. Zawinąć w rulon, dosyć ścisły. Zwiniętą
Stare Garysamym dostarczając więcej wartości odżywczych. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin - A, E, D oraz składników mineralnych - cynku, miedzi, selenu. Dobrze sprawdza się w ciastach, chlebach, naleśnikach, plackach i innego tego typu wypiekach. DAKTYLE SUSZONE MORELE SUSZONE CIEMNE Dlaczego ciemna? Swój kolor zawdzięcza suszeniu na słońcu i braku dodatków konserwujących. Te żółte morele, dostępne w większości(...)Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny ORZECHY BRAZYLIJSKIE Aktualnie to moje ulubione orzechy, choć tak na prawdę lubię wszystkie :) Te poniżej są na prawdę bardzo dobre! Świeże, chrupiące, niezwykle smaczne. Orzechy te są źródłem selenu. Wystarczy 1-2 sztuki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. ORZECHY PECAN Kiedyś próbowałam orzechów pecan, jednak nie przekonałam
Zdrowie na języku :Pminut, żeby drożdże podwoiły objętość. Masło przekładamy do rondelka, ogrzewamy aż się rozpuści. Dolewamy ciepłe mleko, mieszamy, odstawiamy z ognia, ma być ciepłe, ale nie gorące (jest dobre jeśli można włożyć weń palec i nas nie parzy). Do mleka z masłem wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier(...)przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i szybko zagniatamy ciasto (żeby pozbawić je nadmiernej ilości pęcherzyków powietrza). Następnie ciasto dzielimy na pół i każdą część kolejno wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm i za pomocą radełka lub ostrego noża wycinamy prostokąty (o wym około 4x14 cm), w każdym z nich robimy na środku nacięcie
Rozpustne gotowanieZbliża się Tłusty Czwartek :) Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.Wedle przysłowia nasmażyłam pączków I faworków :) oby nam się wszystki dobrze działo :)Zaczynamy: Pączki zrobiłam z przepisu wcześniejszego.Tutaj(...)podlaniaoliwa do smażenia Wykonanie:Wszystkie składniki łączymy, dolewamy troszkę śmietany. Jeżeli ciasto jest za twarde- podlewamy więcej śmietany - lub za miękkie- podsypujemy mąką. Ciasto rozwałowujemy na cienki placek. Tniemy na paski wzdłuż na szerokość ok 2 palców, a pózniej na małe . Każdy mały paseczek, nacinamy na 1-2 cm. Przewijamy go.Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy na jasnozłoty
Smaki EdytyCukinia jest zawsze dobra :) ...zarówno latem z ogródka jak i zimą z marketu, dlatego tak często u nas gości... Wszystko najpierw musimy dobrze przygotwać, żeby nam to szybko poszło :) Cukinię myjemy i kroimy na 5cm wałki, pokrojoną wydrążamy łyżeczką ale nie na wylot, potem posypujemy solą i odstawiamy na 10 min. żeby puściła soki. W tym czasie(...)trakcie napełniania :) ...gdy posolona cukinia puściła już soki, to napełniamy ją ustawiając na blaszce do pieczenia... Jak wszystkiego nie wykorzystamy, wówczas z reszty możemy zrobić takie placki misz masz Blachę wstawiamy do piekarnika na 30 min/ 200 St. C ...potem serwujemy na gorąco super danie :) Smacznego
chleba naszegop { margin-bottom: 0.21cm; } W ostatni dzień wakacji, dla wszystkich naleśnikożerców, proponuję najlepsze pancakes, jakie jadłam w całym moim bujnym, ćwierćwiecznym życiu. Rozpływają się w
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzed wami kolejna wersja naleśników obiadowych dla tych specjalistów, którzy nie lubią obiadów na słodko. Mnie smakują bardzo, są niezwykle sycące i idealne jeśli mamy niewiele
Przepysznik - BLW i nie tylkochoć tyle mówię o wiośnie, dziś mam dla Was coś uniwersalnego. Włoskie paluszki chlebowe dziś zaprezentuje z sezamem, makiem albo solą morską - zwane inaczej grissini, idealne jako przekąska, dobre do wina, fajne ze smakową oliwą. Świetnie sprawdzą się na imprezie. Jedliście kiedyś? Które lubicie najbardziej? Ja zdecydowanie z makiem :)"Składniki:400 g mąki pszennej25 g drożdży1,5 łyżeczki cukru1 szklanka(...)ugniatamy.Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto możemy rozwałkować na placek grubości około 1 cm, ja jednak wolę urywać po kawałeczku i rolować na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy
Słodkie Przyjemnościfaktów historycznych, dotyczących tej popularnej dziś na cały świecie włoskiej potrawy. Jak wiemy, pizza wywodzi się Włoch. Już w 997 roku słowo 'piza' zostało pierwszy raz zapisane w dokumentach. Placki z ciasta makaronowego z dodatkiem sera, ziół i ryby znane już były w XVII wieku, a pierwsze pizzerie powstały w XVIII wieku w Neapolu. Słynna pizza napoletana w dzisiejszych(...)oliwą. I jem ją rękami, co w lokalach gastronomicznych budzi jeszcze czasem zdziwienie:) A Wy jaką pizzę lubicie? na grubym czy na cienkim cieście? z jakimi dodatkami? Jeśli szukacie dobrego przepisu na ciasto do pizzy - dobrze trafiliście:) To ciasto jest niezawodne - miękkie, elastyczne, daje rozciągać rękami, a po upieczeniu jest chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. W dodatku szybko
Obiad gotowyBardzo fajne połączenie kremu maślanego z cynamonem , świetnie się sprawdza na spotkaniach rodzinnych , bardzo szybko znika z talerzyków , zapraszam do wypróbowania . Składniki 1 kostka masła dobrej jakości 3 śmietany ( po 200 ml ) spody do tortów czekoladowe 2 tabliczki czekolady mlecznej 4 łyżeczki cynamonu 1 pudełeczko malin ( do ozdobienia ) kakao ( do ozdobienia ) 2 łyżeczki kawy(...)masłem , jak już mamy połączone te dwa składniki , dodajemy wystudzoną czekoladę , cynamon , delikatnie mieszamy Kiedy mamy masę przygotowaną , przygotowujemy biszkopty , na naszą paterę wykładamy pierwszy placek i nasączamy zaparzoną kawą i wykładamy naszą masę śmietanową , i tak postępujemy do wykorzystania naszych biszkoptów , oraz śmietany . Jak nasz tort jest już prawie gotowy
Mój Smakodeszło na dobre, porywając ze sobą złotą polską jesień. Od razu przyszła ta druga szara, zimna i mokra, a wraz z nią długie wieczory z kubkiem ciepłego mleka i dobrą książką. Bo co tu innego robić gdy nie można wyjść do ogrodu. Ooo, można jeszcze włączyć piekarnik i zagrzać maleńką kuchnie miłym ciepłem pieczonego ciasta. Tak też robię(...)cukru +dżem Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. W kopczyk wbić żółtka i wkroić masło. Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na placek i podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Drugą zagnieść z łyżką kakao i razem z trzecią częścią uformować w wałeczki i włożyć do zamrażalnika na około
Zapiski Młodej Żonyktóre ma chyba milion kalorii ale dla takich chwil niekiedy warto odpuścić dietę. Składniki (na 6 porcji): ciasto na pizze z tego przepisu 500 gram dobrej jakości mielonej wołowiny 100 gram salami 1 papryka czerwona sos pomidorowy z tego przepisu 750 gram żółtego sera czerwona cebula czosnek sólo(...)tarce. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Przygotowane ciasto podziel na dwie części. Każdą z części rozciągnij w dłoniach formując okrągły, duży placek. Na środek placka ułóż usmażone mięso i przykryj garścią sera. Zlep ciasto. Wierzch posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i ułóż salami, pieczarki i paprykę. Całość ponownie posyp garścią sera
Mango Papajapamiętajcie - każdy powód jest dobry, by świętować. Choćby fakt, że - cytując klasyka wiecznej zabawy, króla Juliana - każdego dnia "mamy wigilię dnia następnego, świętować czas!" Najlepiej w dobrym towarzystwie osób, które sami wybierzecie i zaprosicie pod swój dach. Poczęstunek? Oczywiście watro zaproponować coś pysznego, co nie sprawi Wam wiele kłopotu. Na naszej ostatniej karnawałowej zabawie hitem okazały się nasze(...)bardzo podobna wersja tego smacznego dania. Robię tortille na ciepłą kolację, ale okazało się na przyjęciu, że już chłodne kawałki, traktowane jako przekąska, też smakują bardzo dobrze. Potrzebujecie: - placki tortilli pszennej lub pszenno-kukurydzianej - 3 rodzaje twardych serów, najlepiej, aby jeden z nich był wędzony - dużą garść posiekanej zielonej części dymki - kilka plastrów wędliny lub mięso z pieczeni rozdrobione
I tu będę miała takie teugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło(...)łagodzący. Podsumowanie Wniosek jest jeden, dynia jest świetnym warzywem, który powinien być w naszej diecie, wtedy kiedy jest na nią sezon, poza tym, że posiada mnóstwo zalet, jest bardzo dobra w smaku. Możliwość wykonania z niej tak wielu potraw, sprawia, że nie jest nudna i może zasmakować najbardziej wybrednym. Osobiście wolę ją na słono niż na słodko (przejadłam się
Pause Gotowanie!jedne z nielicznych rzeczy, które niemalże zawsze i wszędzie są robione od ręki, na miejscu, przed naszymi oczyma? Dzięki temu są świeże, chrupiące a ich ciepło sprawia, że dobra bita śmietana zaczyna uciekać z góry na nasze ręce i spodnie tudzież inną kieckę. Do tego sezonowe owoce. Banalnie proste ale to się sprzedaje - nie ważne czy na Monciaku, Krupówkach(...)polskich deptakach Lira korbowa - niesamowite dźwięki Nie tylko akordeon w modzie Artystka z klasą Ładna pani w ładnym wdzianku - jej produkcji Góralu, czy Ci nie żal? Masz babo placek
Right Behind The KitchenKolejny pomysł na szybki i bardzo dobry obiad. Tarta - obiad na każdą okazje, i za każdym razem może być zupełnie inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej(...)wersji jest camerbert) ząbek czosnku cebula 4 jaja 200 ml śmietany 18% pieprz, sól, papryka słodka, oregano Przygotowanie ciasto: Na stolnicy umieść wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30 min. Następnie rozwałkuj placek o grubości 0,5 cm, posmaruj tłuszczem tortownicę i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze
Niezły Młynek