zdążyło dojrzeć, więc pomyślałam o klasyce kuchni meksykańskiej - cudnie zielonym dipie o nazwie guacamole. U mnie dzisiaj wersja podstawowa, a można dodawać do niego przeróżne składniki. Warunkiem dobrego guacamole jest naprawdę dojrzałe awokado. Dlatego warto kupić ten owoc wcześniej i zrobić dip po kilku dniach. Świetnie sprawdza się jako zamiennik majonezu. Nie potrzeba do niego żadnego tłuszczu, bo awokado samo(...)zielonego koloru. Rozgnieść owoc widelcem, a jeśli będziecie dodawać liście kolendry, zmiksować z ziołami np. ręcznym blenderem. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Przełożyć do naczynka i podawać np. z plackami tortilla
Weekendy w domu i ogrodziezagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 2:3 większą część rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm) zapiec na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce. Pianka: 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 5 białek(...)nagrzanego do 170 st. C na ok 35 minut. Przepisy na pyszności z gruszkami znajdziecie także u: Gosi , Edyty, Doroty , Ani , Agnieszki oraz Julianny . Zobaczcie koniecznie co dobrego przygotowały
Cynamonowe szczęściedodatków, to z nimi bywa różnie i po prostu dodaję to co mam w lodówce. Poniżej podałam jeden z przykładów. Dodam jeszcze, że tym razem użyłam składników dobrej jakości (mąka, woda, passata pomidorowa) i przyznam, że pizza pomimo swojej prostoty - zyskała na smaku. Ciasto: 300g/2 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 00 ) 1 szklanka ciepłego mleka/wody (użyłam wody Aqua Panna(...)pozostałej mąki, wsypać sól. Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować kilka okrągłych placków, zrobić jeden lub zwyczajnie rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Wcześniej przygotować sos. Czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia
Di gotujeNie będę się za długo rozpisywać, bo naleśniki są przepyszne! Delikatny śmietankowy twarożek z naszymi polskimi truskawkami i miętą z ogródka smakuje rewelacyjnie, a w towarzystwie
DefinicjaSmakuBardzo smaczne i pachnące danie :) prosty w przygotowaniu i szybki posiłek. Cienki placek ciasta drożdżowego, obłożony dodatkami i upieczony w piekarniku:) Ciasto: kg mąki, pół kost. drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwie szkl. ciepłej wody, trochę oleju. Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny, ale może tam być całą noc. Ja robię pizzę bez sosu(...)się sześć minut, w wcześniej nagrzanym do 250 st. C piecu. Przepisy, które podają 30 minutowy czas nadają się do pieczenia bułek, pizzę piecze się krótko:) Wówczas jest bardzo dobra. Można zawinąć brzeg pizzy do środka, wtedy jest cała chrupiąca, a nie twarda jak kamień. Smacznego
chleba naszegomacie pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie lub na podwieczorek to tu znajdziecie rozwiązanie. Zawsze zastanawiałam się jak wykorzystać wióry marchewkowe z sokowirówki/wyciskarki i oto mam rozwiązanie. Placki marchewkowe są tym czego szukałam. 3 szklanki wiórek marchewkowych 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)kilka minut. Przepis był zupełną improwizacją, a okazał się strzałem w dziesiątkę. Już nigdy nie wyrzucę wiórek z marchewki do kosza. Myślę, że to całkiem zdrowa przekąska i dobra alternatywa na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Oczywiście dla bezglutenowców mąkę pszenną można zastąpić np. gryczaną. Ja jadłam z owocami, ale również dobrze będą smakować z serkiem homogenizowanym lub jogurtem naturalnym
Emskie Smakiminut, żeby drożdże podwoiły objętość. Masło przekładamy do rondelka, ogrzewamy aż się rozpuści. Dolewamy ciepłe mleko, mieszamy, odstawiamy z ognia, ma być ciepłe, ale nie gorące (jest dobre jeśli można włożyć weń palec i nas nie parzy). Do mleka z masłem wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier(...)gładką masę). Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (lub blat) chwilę wyrabiamy ciasto, żeby je odgazować, następnie wałkujemy na około 1,5-2 cm placek, z którego szeroką szklaną wykrawamy pączki. Gotowe krążki ciasta układamy na oprószonej mąką stolnicy lub ściereczce, resztki ciasta zagniatamy i znów wałkujemy, wycinamy i tak do skończenia składników. Gotowe pączki
Rozpustne gotowaniesię nasz blog. Raczej nie znajdziecie tutaj zbyt wielu dań skomplikowanych. Dążymy do maksimum prostoty i maksimum smaku. To dobre połączenie. I cebularze okazały się dobre, a nawet bardzo dobre :) Potrzebujemy: NA FARSZ: 5 dużych cebul 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki maku NA CIASTO: 500 g mąki 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych(...)całą słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut
Marder&Marder ManufactureDzisiaj kolejne „podejście” do rukoli i camemberta – po niedawno publikowanej sałatce czy też niegdysiejszych tostach . To jednak znane i lubiane przez wielu połączenie, więc na pewno
Kulinarna Pokusadelikatnie je obsypujemy. Układamy na rozgrzanym oleju i tym razem znów blaszkami w dół. Dlaczego, czy to takie istotnie ja smażymy kanię? Tak, bardzo istotne, czy chcemy mieć zakalcowate placki czy puszyste, delikatne aromatyczne kąski grzybów. Wiadomo grzyby to prawie 90% i jeśli ułożymy je blaszkami do góry, wtedy woda zostaje w kapeluszu i on się tak w niej(...)robi to różnica jest bardzo widoczna. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik aby osuszyć. Są delikatne, puszyste jak grzybowe biszkopty. Tu też ważną rolę odgrywa bułka tarta, powinna być dobrej jakości, a najlepiej taka własna domowa. Jak zawsze i wszędzie, diabeł tkwi w szczegółach
Dieta moja pasjaminuty wkładamy pizzę bezpośrednio pod górną grzałkę tak, żeby ser na wierzchu się apetycznie przypiekł. Tym razem zrobiłam dwie różne pizze. Podstawą każdej był sos pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki i znowu dwa rodzaje(...)podsypania lub wałkowania) 1 płaska łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 240ml ciepłej wody (lub mleka), naszykujcie troszkę więcej 1 płaska łyżka stołowa cukru łyżka dobrej oliwy z oliwek
Karo in the Kitchentowarzyszy od Nowego Roku..Będę próbować dalej, ale nie ma tego złego. Zamiast pierogów wyszedł tort. Ciasto ciut zmodyfikowałam i będę świętować poniedziałek, a co? każdy dzień jest dobry. Składniki: 1/2 kg mąki razowej 1 szklanki gorącej wody 1/3 kostki roztopionego masła 4 łyżki gęstej śmietany 18% torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku(...)przygotować farsz. Szpinak przełożyć do garnka. Rozmrozić na małym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, część startego sera oraz łyżkę zalewy z pomidorków. Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Wyciągnąć placek z piekarnika. Nałożyć na wierzch ciasta połowę farszu, przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Jajko roztrzepać ze śmietaną,gałką muszkatołową i serem
pieprzny smaczekTortilla pełnoziarnista może być dobrym dodatkiem do wielu dań. Możemy ją podawać do potraw meksykańskich jak na przykład gulasz, krem z kukurydzy. Możemy zrobić z niej wrapy wypełnione naszymi ulubionymi składnikami. Ja ostatnio zasmakowałam w tortilli z serem feta, oliwkami, pomidorem oraz mieszanką sałat. Jest to moim zdaniem całkiem oryginalne i na pewno jest to coś innego niż zwykłe kanapki(...)części i smaż na suchej patelni z każdej strony. Postaraj się nie przetrzymać placków zbyt długo na patelni bo łatwo mogą się przypalić. Po usmażeniu ułóż je na talerzu i zawiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej godzinę wtedy placki zmiękną
wysmienityChodziły za mną już od dłuższego czasu. Mieliśmy je zrobić w ostatnią sobotę ale jak to bywa, zwyczajnie zabrakło na nie czasu. Wczoraj tj. w niedzielę
Made By Mom And SonMoje walentynkowe zasmarkanie okazało się poważniejszą infekcją. Leżę sobie w łóżeczku z laptopem na brzuchu, łykam antybiotyk i popijam herbatę z miodem. Nie cieszy mnie, że
Kuchenne zapiski Edyty