dobra, postanowiłem Madzię dopieścić nieco. Opowiem wam o tym jeśli chcecie ;) Nie, nie, nic z tych rzeczy, o których właśnie pomyśleliście. O tym wam nie będę opowiadał. Może innym razem ;) Teraz wam opowiem jak zrobiłem Madzi drożdżówki z budyniem. Właściwie to razem robiliśmy, Madzia jako Starszy Kierownik Budyniowy spisała się doskonale i w odpowiednim momencie zrobiła budyń. A potem również(...)ewentualnie może być wałkiem jeśli wolicie). Teraz potrzebny nam będzie jakiś kubek, szklanka, czy coś podobnego o średnicy dna nieco mniejszej niż nasze spłaszczone kulki ciasta. Musimy w tych plackach porobić wgłębienia, w które będziemy nakładać budyń. Ja się posłużyłem dnem butelki od piwa. To akurat zawsze mam przy sobie, staram się nigdy nie rozstawać z piwem
Marder&Marder Manufactureżółtego sera, 1-2 łyżeczki cebulki prażonej, tr ochę czosnku granulowanego do smaku, 2-3 łyżeczki ketchupu, parówka - ilość poszczególnych składników dostosowana do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każd ej bułki, wtedy farsz n ie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco, ja się zagalopowałam i wyjątkowo białka nie użyłam, mimo że miałam je przygotowane, ech pamięć dobra ale krotka... - i posypać po wierzchu ziarnami czarnuszki. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około
Grunt to przepis!kucharska wydawnictwa Isignis . Dlaczego nietypowa? Ponieważ przepisy w niej zawarte zaprezentowane są w formie komiksu. Każdy obrazek zawiera opis i krok po kroku przedstawia przygotowanie dania. Nawet początkujący amator dobrej kuchni - świetnie sobie poradzi z przygotowaniem danej potrawy. Doświadczeni kucharze również znajdą tu coś dla siebie. A inni powiedzą WOW ! Książka jest ładnie wydana i na pewno wszystkich zaskoczy swą(...)argento). Podzielona jest na 6 działów: wprowadzenie przystawki makarony dania główne wypieki i desery ekstra info Przepisy są klasyczne (np. pizza margherita, tiramisu) oraz bardziej wyszukane (taleggio, placek z rukolą). Każdy znajdzie coś dla siebie! Ciekawostką jest dział: ekstra info . Zawiera słowniczek podstawowych terminów - bardzo przydatnych podczas przygody z książką. Możemy z niego też się dowiedzieć
Di gotujewspomniałam wyżej, jakiś czas temu stałam się posiadaczką patelni kamiennej Stone Legend Delimano. Nie miałam jeszcze styczności z tego rodzaju patelnią, ale opinie były naprawdę zachęcające. A wiadomo - dobra patelnia w kuchni to podstawa, bo to jeden z najczęściej używanych elementów wyposażenia. Miałam już patelnie teflonowe (strzeż mnie Panie przed nimi, bo są tak podrapane, że aż strach), ceramiczne(...)wiem, że słowo "kamień" w kuchni oznacza ułatwienie życia. I wiecie? To jest prawda. W ostatnim czasie sprawdzałam przydatność patelni kamiennej Stone Legend Delimano pod każdym kątem. Smażyłam placki, jajecznice, mięsa, kotlety z ryb, dania jednogarnkowe itp. Zaskakujące dla mnie jest to, że naprawdę - NAPRAWDĘ!!! - nie potrzeba tłuszczu. Producent twierdzi, że wystarczy kropla oleju. Moim zdaniem nie potrzeba
Poezja Smaków - blog kulinarnynaturalnym smakiem. Składniki na pierniczki tradycyjne: 325 g mąki pszennej 200 g miodu 50 g masła 90 g cukru 1 jajko 6 g proszku do pieczenia 18 g dobrej przyprawy do piernika (polecam domową przyprawę do pierniczków ) Miód, masło oraz cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy mieszając, aż cukier i miód się rozpuszczą, a następnie masę(...)letniej masy miodowej wbijamy jajko, mieszamy, a następnie dosypujemy resztę mąki i mieszamy do połączenia, chwilę wyrabiamy. Chłodzimy około 30 minut, co ułatwi wałkowanie. Chłodne ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 175°C. Pierniczki mają się jedynie
Rozpustne gotowanie~jabłko w jogurtowym kukurydzianym cieście z masłem orzechowym~ Aaaaaaaaaaaa dziękuję za wczorajsze kciuki! Udałoooo sięęęęę ♥♥♥ Stres był wielki, ale końcowa radość jeszcze większa :) To już prawie
breakfast of dreamsdobre dobre :) na kolacje, jak i na obiad czy śniadanie :) Składniki (całość około 370kcal) : 2 jajka puszka tuńczyka we własnym sosie (po odsączeniu 90g) łyżeczka musztardy opakowanie serka wiejskiego light szczypiorek sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę serek wiejski odsączamy od śmietanki, tak żeby zostały nam same granulki tuńczyka również odsączamy na sicie(...)szczypiorek kroimy dodajemy do jajek wszystkie składniki, miksujemy smażymy pod przykrywką na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDanie błyskawiczne,pikantne! pełne smaku i różnorodnych witamin z wołowiną, poprawi nasz metabolizm i potrafi zachować dobre samopoczucie, szukając pomysłu padło na Meksyk, bo właśnie tam powstają smaki które rozgrzewają krew. Składniki 1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej 1/2 kg wołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 puszka fasoli w zalewie(...)łyżeczka przyprawy do fajity szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku Dodatkowo: placki tortilii-niekoniecznie! Sposób przygotowania Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą
Wanilia i KardamonChoć powoli wraca do łask, kasza jaglana nie jest tak doceniana jak powinna. Nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza i ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Kaszę jaglaną można jeść nie tylko jako dodatek do mięs, ale również na słodko. Oto przepis na pyszny jaglaniec. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki wody 3 łyżki miodu garść rodzynek garść żurawiny garść(...)wystygnięcia. Następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną. Dodajemy miód i mieszamy, aby dobrze połączył się z drobną kaszą. Masę przekładamy do formy do tary. Za pomocą łyżki formujemy gładki placek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jaglaniec pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu
My Chcemy Jeśćłatwiej oddzielą się od główki; zdejmuję jeden po drugim. Lekko zblanszowane będą łatwiej się zwijały i nie połamią się. Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce, tak samo jak na placki ziemniaczane. Masę pozbawiam nadmiaru wody wyciskając ją przez ściereczkę. Powstałą masę mieszam z mąką i przyprawami. Porcję farszu, czubatą łyżkę, zawijam w liść kapusty, pozbawiony twardej części. Zwinięte gołąbki(...)Duszę na niedużym ogniu, około 30 minut pod przykryciem. Podałam z zasmażką z boczku i czerwonej cebulki. W wersji bezmięsnej okrasą może być sama cebulka podsmażona na maśle lub dobrym oleju rzepakowym. Wywar, w którym dusiły się gołąbki można zaprawić śmietaną lub pomidorami, dodać grzyby, stworzyć ulubiony sos. Kapusta i ziemniaki są wdzięcznymi produktami, świetnie komponują się z wieloma smakami
Pichceniomaniapewno bym nie powtórzyła tgo Dania, ale cóż zrobiłam to.I ku mojemu zaskoczeniu wyszły naprawdę dobre ,nawet smakowały mi na zimno.J jednak tym razem miałam przepis i to bardzo dobry , a sos tylko podkreślił ich smak i wyjątkowe walory.Polecam. 1 kg.ugotowanych ziemniaków ok.30 dag.pieczarek mąka 1 jajko 1 śmietana pietruszka-natka czosnek vegeta szczypiorek sól pieprz olej 1 cebula ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki(...)smażymy na złoty kolor.Pieczarki czyścimy,kroimy na grubsze plastry.Podsmażamy na oleju,dodajemy posiekaną drobno cebulę,dusimy.Podlewamy śmietaną,przyprawiamy solą,pieprzem,vegetą,czosnkiem granulowanym.Dodajemy troszkę natki pietruszki.Polewamy nim placki ziemniaczane.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidługiej obróbki termicznej. Kotleciki marynowane w ziarnach jałowca, czosnku i świeżych ziołach smakują wspaniale. Naprawdę warto spróbować! SKŁADNIKI 4 kotleciki jagnięce ( w zasadzie każda część poza udźcem będzie dobra) 2 ząbki czosnku kilka ziaren jałowca listki świeżej mięty listki świeżej szałwi kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki oliwy z oliwek tzatziki 400 ml jogurtu greckiego(...)naturalny i pokruszoną fetę. Całość wymieszać i doprawić pieprzem. Nie ma potrzeby dodawania soli, bo feta jest wystarczająco słona. Jagnięcinę można skropić kremem balsamicznym. Podawać z sosem tzatziki i plackami ziemniaczanymi lub opiekanymi batatami. Smacznego
DefinicjaSmakucebula świeża rukola mozarella SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobre, gdy swobodnie odchodzi od ręki i nie klei się. Z ciasta formujemy kulę, delikatnie oprószamy ją mąką, umieszczamy w dużej misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy(...)kubeczku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (aby je odgazować). Wyrabiamy przez chwilę. Dzielimy na trzy części. Blaszki (najlepiej spody od tortownicy) delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą. Układamy plasterki pieczarek, czerwonej cebuli, kawałki suszonych pomidorów, oraz połówki pomidorków koktajlowych, ponownie posypujemy serem
DefinicjaSmakuDziś mam dla Was przepis, do którego nie potrzeba ani miksera, ani ogromu czasu. Syrnyky to ukraińskie placuszki smażone z białego sera. Niby podobne do racuchów
Poezja Smaków - blog kulinarnyCzęsto dostaję pytania ''Co robisz z żółtkami po omletach?'' ... Wychodząc wam (i sobie) naprzeciw siedzę i myślę, myślę i siedzę i powstają w mojej głowie (i
fitolarun.blogspot.comkokosowe naleśniki , sojowe naleśniki waniliowe . 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka schłodzonego mleka 1 szklanka wody gazowanej! (to ważne, aby woda była gazowana) 2 całe jajka szczypta soli Dobra patelnia i odrobina tłuszczu. Nadzienie - mirabelkowy serek: 125 g chudego białego sera 4 morele lub brzoskwinie 2 łyżki jogurtu typu greckiego 0% tłuszczu o smaku wiśniowym * do podania śmietanka (lub jogurt(...)jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Nadzienie: Do misy blendera przekładamy połówki owoców, ser biały i 2 łyżki jogurtu typu greckiego o smaku wiśniowym, wszystko razem miksujemy do połączenia składników
Słodkie okruszki