urosła sałata jest to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu ze względu na małą popularność tych języków w Polsce, skandynawskie dania mają bardzo egzotyczne nazwy (Swoją drogą, ostatnio, podczas imprezy, dowiedziałem się od Szwedów, że całkiem dobrze to wymawiam. Znacznie lepiej niż oni Grzegorz Brzęczyszczykiewicz :) ) Jedyne co musimy wcześniej przygotować, to placki. Ja zrobiłem mocno przysmażone
Kryzysowa Książka Kucharskarzut idzie rożek. Bardzo dobra forma jeśli chcemy wyeksponować nadzienie. Z grzybami jak na przysłowiowych grzybojadów (chodzi o ludność słowiańską :) ) przystało. Usmażone w wysokiej temperaturze, a nie duszone pieczarki zyskują na uroku. Składniki: - mąka - woda - pieczarki - natka pietruszki Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy trochę oleju. Smażymy cienkie placki wielkości patelni. Olej mocno
Kryzysowa Książka Kucharskabułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się sprawdza w deserach, wypiekach, plackach, no i oczywiście
SzczyptaSmaQBardzo mi się spodobał przepis na te podpłomyki (choć podpłomyki są bez tłuszczu, a tutaj tłuszcz jest dodany i to w niemałej ilości). Pomyślałam, że takie
Zdrowa Kuchnia SowyPyszne, puszyste, nie za słodkie i w dodatku kokosowe Zapraszam Was na przepis na kokosowe placuszki na maślance. Idealne na śniadanie lub kolację. Przygotowanie zajmie wam
Słodkie okruszkiI jak to znowu zjeść ciasto i mieć ciastko? Przepis chodził mi po głowie już dosyć długo i oczywiście przed egzaminami... Studenci doskonale wiedzą o co
fitolarun.blogspot.comNie zrobiliśmy wczoraj po pracy zakupów...dlatego dziś na śniadanie to co jest w lodówce:D Jajecznica na kiełbasie żywieckiej z Quesadilla z pieczarkami i serem
MarciochaKucharzyjuż spisać te placki na stratę, a w ręku trzymałam słoik z kaszą, ale stwierdziłam, że jeszcze dam im szansę i spróbowałam je obrócić, jakoś dałam radę. Kiedyś też mi się tak "rozjechały" na patelni tylko, że wtedy spisałam je chyba na stratę, tym razem walczyłam :P I w sumie cieszę się, bo wyszły dobre, na pewno powtórzę
More food, love and dreamsprzepisy sugerujące chore proporcje składników – 0,5 kg ziemniaków i szklanka mąki, 1 kg ziemniaków i 2 szklanki mąki, itd… Haaalo! To są placki ziemniaczane, a nie placki z mąki! Wielokrotnie i z uporem maniaka podkreślałam w przepisach z ciastem ziemniaczanym, czy to przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto ziemniaczane nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia(...)naprawdę warto naszykować je na świeżo. Do wszystkich ciast ziemniaczanych wybieramy ziemniaki typu C – mocno skrobiowe, suche, wręcz piaskowe, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele mąki aby stać się dobrym ciastem– odpowiednio dobrany produkt jest podstawą. Ziemniaki obieramy, odważamy potrzebną ilość. Obrane kroimy na jednakowej wielkości kawałki, co pozwoli na szybkie i równomierne ugotowanie*. Zalewamy wrzątkiem, solimy wodę
Karo in the KitchenSzybki przepis na proste ciasto z owocami, jakie mamy pod ręką lub w ogrodzie lub na straganie Mogą to być truskawki, porzeczki, maliny, jagody
dobra gospodyni dom wesołym czyniHejka! Ci z was, którzy śledzą mnie od dłuższego czasu doskonale wiedzą, że mam słabość do ciasta marchewkowego, a w zasadzie omleta
fitolarun.blogspot.comkoktajli większe placki, nakładać farsz i zlepiać pierogi pierogi wrzucać do wrzątku z łyżką oleju i łyżeczką soli, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmowac cedzakiem i pod zimną wodą z kranu krótko opłukać na oleju gorącym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kucharka, pierogi polać cebulką - pyszne, aromatyczne pierogi na dobry obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny sok. W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut
Grunt to przepis!mięso będzie dobre dodajemy pokrojone pomidory razem z sokiem i koncentrat ciągle smażymy aż sos się zredukuje i zgęstnieje w tym czasie bierzemy się za naleśniki, miksujemy wszystkie składniki i wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię około 0,5 chochli na jednego naleśnika, długo smażymy na jednej stronię, aż brzegi zaczną same odchodzić, wtedy przewracamy placek mięso przyprawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstrony Jamie Oliver'a, szybkie i dobre, podane z domowymi tortillami.Składnikina kebabyok 400 g chudego mielonego mięsa jagnięcegoparę gałązek świeżego tymianku, listki oderwaneskórka z 1 cytryny, drobno posiekanaząbek czosnkusól morskaświeżo zmielony czarny pieprz+ opcjonalnie przyprawy:1 łyżeczka mielonej kolendry½ łyżeczki mielonego chilli1 łyżka zmielonego kminu rzymskiegodo podania4 placki tortilli (np z tego przepisu)Parę
Stare Garyplacki na jogurcie greckim z truskawkamiMiało być co innego, ale ciasto drożdżowe nie wyszło, było strasznie kruche, nie wiem dlaczego.W takim razie szybko myśl co zrobić, bo brzuszek już woła.W lodówce były gdzieś resztki jogurtu greckiego. W szafce stała (kolejna) puszka kajmaku. A truskawki, to truskawki one zawsze są dobre.A właśnie wczoraj kupiłam za 5zł/kg truskawki, dobra
More food, love and dreamsplacki nadziane masłem orzechowym z brzoskwiniąByła już "nutellowa" wersja, pora na masło.Ostatnio myślę, czy nie wrócić do starego bloga, z przepisami, ostatnio jeszcze bardziej ciągnie mnie do gotowania i ochoty by się tym z kimś podzielić, ale jakoś nie umiem się zebrać, zawsze mam jakieś wymówki, bo nie umiem zdjęć dobrych robić, bo czasu nie będę mieć
More food, love and dreamspodsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane, ostre ostrze z dobrej jakości stali
W Mojej Kuchni Lubiętarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - marchewka wtedy puści za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których startą marchewkę ugniatam dość ściśle aż po czubek.W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo. Ubić na puszysta masę - ja miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać
Grunt to przepis!upiec taki oto placek jak powyzej widac. Dlugo chcialam dodac post z tym ciastem ale zgubil mi sie gdzies ten blog z ktorego kozystalam i dzisiaj udalo sie znalazlam. Musze powiedziec ze ciasto jest pyszne. Co prawda autorka robila to ciasto z wisniami, ale ja mialam wtedy w domu jagody i uwazam ze tez bardzo dobre bylo. Tak wiec
Klaudynkowa kuchnia