Racuchy z jabłkami to doskonała propozycja, zarówno na kolację, obiad a nawet na śniadanie. Dzięki zastąpieniu drożdży proszkiem wykonujemy je błyskawicznie, a są równie dobre jak
Słodka Kraina Wypiekówgładkie. Powinno łatwo odchodzić od rąk. Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić
Weekendy w domu i ogrodzieniedzielnego popołudnia spróbowaliście już kujawskiego drożdżowego placka maślanego, pączków z powidłami z Doliny Dolnej Wisły, białostockiego sękacza i śląskich kołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym z owocami na kolanach. Wyobrażacie sobie? To teraz wyobraźcie sobie, że możecie to zrobić, o ile macie przyjaciół i dobry samochód. Bo przepisy na wszystkie powyższe cuda znajdziecie w książce
GRUBY WAŁEKjednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Jest to przepis na bardzo dobre ciasto,nie jest ono twarde,jest bardzo mięciutkie
Przepisy i porady kulinarneDobry garnek to połowa kulinarnego sukcesu. Nie mogło być inaczej w przypadku testu patelni granitowej Ballarini z linii Positano Granitium. Już drugi raz miałam przyjemność testować produkt tej firmy i się nie zawiodłam. O pierwszym teście możecie poczytać tutaj. Czy wiecie, że placki typu pancakesy można smażyc bez tłuszczu? Ja nie wiedziałam, dopóki nie użyłam patelni granitowej. Jestem nią
Mia Cucina Sofietabyła już gorąca, znakomicie trzymała ciepło. Używam kuchenki elektrycznej, która po osiągnięciu temperatury wyłącza się – przez co równomierne smażenie jest utrudnione. Patelnia nadrobiła mankamenty kuchenki. Dodatkowo dzięki dobremu trzymaniu ciepła mogłam zmniejszyć moc grzania. A jak sprawdziło się smażenie na małej ilości tłuszczu? Racuchy nic, a nic nie przywierały – nawet gdy nie używałam oleju. Nie byłabym jednak sobą(...)używamy niewielkiej ilości oleju (na pędzelku). Smażymy racuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor (placuszki są gotowe do przekręcania, gdy na ich powierzchni zaczynają się pojawiać bąbelki). Następne placki możemy smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli mamy patelnię z odpowiednią powłoką. Gotowe racuszki można polać naturalnym syropem klonowym, podać z ulubionymi owocami, dżemem lub same. Równomierność i siłę grzania
Poezja smakuprzepis u Asi od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, racuchy, a gdy mają dodatek owoców to smakują jeszcze bardziej. Przepis na te placki jogurtowe z truskawkami wykorzystywałam już wiele razy, ale zawsze brak czasu na sfotografowanie, ale wreszcie się udało. Można oczywiście dodatki modyfikować według gustu i humoru. Ja już robiłam(...)przepisie w trakcie smażenia, bądź od razu pokrojone do ciasta. Można użyć owoców mrożonych, ale teraz jest sezon na świeże, więc takie polecam szczególnie. Idealnym uzupełnieniem takiego śniadania jest dobry humor, rodzinne towarzystwo, kawa i czasem odrobina bitej śmietany. Składniki, cytuję za Asią: - 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego; - 2 duże jajka; - 2 łyżki oleju - 2 – 3 łyżki
dom-agi.plPodstawowe zioła i przyprawy Początkowo pizza była chlebowym plackiem natartym oliwą i posypaną ziołami i startym czosnkiem. W takiej formie nazywana była daniem ubogich. Dopiero w osiemnastym wieku pizza zaczęła wyglądać tak, jak dzisiaj ją znamy. Pierwszymi przyprawami na pizzy były bez wątpienia sól, której odrobina musi się znaleźć w każdym dobrym cieście na pizzę oraz bazylia, która pojawiła się
Kuchcik gotujepowstała marchew po koreańsku. Potrawa ta na dobre zadomowiła się w kuchni byłego ZSRR, o czym nie raz się przekonałem :) Składniki: - kimchi (lub ogórki kiszone jeśli robimy w rosyjskiej wersjii) - mąka - marchewki - ocet - chilli Wykonanie: Kimchi mieszamy z mąką i dodajemy trochę wody, aby powstało nam jednolite gęste ciasto. Formujemy placki i smażymy na patelni z dwóch stron
Kryzysowa Książka Kucharskaznalezionych, rozrzuconych po kuchni składników stworzyliśmy placki doskonałe. Jutro też je zrobimy :) Składniki 2 bardzo dojrzałe banany 3 jaja 5-6 łyżek jogurtu greckiego ok 8 łyżek mąki owsianej (skończyła się nam, więc zmieliłam płatki owsiane) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli masło klarowane lub dobry olej do smażenia Przygotowanie Banany obierzcie, włóżcie do miski
OliveandThymewersję obrazkową . Sekretne ciasto Babci Tappiego, placki ze Słonecznej Polany, naleśniki, po których nie burczy w brzuchu, Smocza jajecznica... To tylko niektóre pyszności będące smaczną inspiracją dla dzieci i ich rodziców! Ocena wizualna i moje zdanie: Książka jest bardzo ładnie wydana i od razu przykuwa uwagę. Twarda oprawa i dobrej jakość papier - sprawiają, że aż chce się
Di gotujeNudzą Wam się kanapki do pracy, szkoły, czy na wycieczkę? A gdyby tak zastąpić je rolkami z naleśników, chrupiących wiosennych warzyw i dobrej jakości
Kulinarne Inspiracjeocet balsamiczny i przygotowałam również żeberka, czyli pokroiłam je w paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi, miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona i szczerze mówiąc już mi się nie chciało. Drugiego dnia dzień zaczęliśmy(...)spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam do roladkowego farszu. Potem przygotowywaliśmy wcześniej zaplanowane przepisy, jak i improwizowaliśmy z mięsem, które nam zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu i metki. Niemniej jednak wszyscy mieli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto na pizzę (wychodzi bardzo puszyste) 50 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej łyżeczka soli ok. 350 ml ciepłej wody 4-5 łyżek dobrej oliwy Dodatki (na 1 pizzę) 4 łyżki sosu pomidorowego 100 g mozzarelli oregano Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Dodać do nich cukier i wymieszać. Odstawić. W misce wymieszać mąkę(...)ściereczką) do wyrośnięcia. Wyrastanie zajmie ok. kwadransa. Po tym czasie rozdzielić ciasto na 4 równe części. Każdą z części rozwałkować na ok. 5 mm i wykroić z niej okrągły placek, prowadząc nóż np. po krawędzi talerza lub salaterki. Proponuję wałkować placki, które będą na spodzie, na papierze, na którym będziemy je piec. Wtedy łatwiej będzie przenieść placek
Weekendy w domu i ogrodziecytryny. Gotujemy do zmięknięcia gruszek. Blendujemy na gładko. I tu przydałby się dobry blender i wysokie naczynie, o którym ja zapomniałam, więc gruszkowy deszcz na mnie spadł ;) Oj, dobrego blendera do zrobienia musu gruszkowego potrzeba Cebulkę (w oryginalnym przepisie szalotkę) siekamy na drobno i szklimy na małej ilości klarowanego masła. Dodajemy opłukane liście szpinaku, mieszamy i zestawiamy z ognia(...)gruszki oraz posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą. W oryginale na placku rozkładamy jeszcze plasterki czarnych oliwek oraz doprawiamy pieprzem kolorowym. U nas nikt za oliwkami nie przepada, więc pominęliśmy ten punkt, a nieobecny w kuchni pieprz kolorowy zastąpiliśmy płatkami słodkiej papryki. Tak obłożoną tortillę przykrywamy drugim plackiem. Lekko dociskamy. Nasze quesadille przewracamy na drugą stronę za pomocą
Kuchnia po mojemuolej do smażenia Miksujemy wszystkie składniki. Dobre ciasto ma konsystencję gęstego jogurtu, przelewa się z łyżki gęstym strumieniem. Dodatkowo dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny przykryte ściereczką. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju, patelnia ma być tylko nasmarowana olejem. Ilość ciasta odmierzam łyżką do zupy, taka porcja wystarcza akurat na placek zrobiony na średniej patelni. Naleśniki przekręcamy
prawdziwe jedzenieDzień dobry, Jak przemycić dzieciom trochę warzyw? Co przygotować na obiad naszemu znajomemu wegetarianinowi? Co zrobić, gdy dostaliśmy od rodziny przerośniętą cukinię? Odpowiedź jest prosta - usmażcie cukiniowe placuszki! Placuszki warzywne uwielbiam. Na blogu przedstawiałam Wam już nie jeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy(...)jest idealny do smażenia i nadał placuszkom fajnej, zwartej konsystencji oraz słonego smaku. Na szczęście jest coraz łatwiej dostępny, swój kupuje w Auchanie. W moich plackach nie mogło również zabraknąć sporej ilości koperku i cebulki dymki, dzięki którym są one jeszcze pyszniejsze. Placuszki podałam z salsą z pieczonej papryki doprawionej sokiem z cytryny i natką pietruszki, która świetnie się
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki i wyrabiać hakiem aż do dobrego połączenia składników. Połączone wyrabiać kolejne 4-5 minut. Wyjąć z misy Z ciasta uformować wałek i podzielić na 8 porcji. Przygotować 8 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować. Kawałki ciasta obficie posypać mąką. Rozwałkować cienko na placek ok 24 cm. Układać placki
Stare Gary