dobry placek - 1500 przepisów (strona:30/100)

Placuszki amarantusowe 158

Po prostu zróbcie je sobie, są smakowite. Zakupcie tylko amarantus ekspandowany, wszędzie już można go dostać w dobrych sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością i cieszmy

Moje Małe Czarowanie
506.Słodkie i delikatne. 168

"słodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle podane z dom.dżemem truskawkowo-rabarbarowym i cukrem pudremAle one były dobre, takie puchate, mięciutkie, słodziutkie, nieboo *.*Pamiętam jak

More food, love and dreams
Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci 345

żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie ciasto drożdżowe. Do popicia oczywiście ciepłe mleko, bo inaczej być nie może. No dobra, kawa latte też przejdzie Przepis pochodzi z pradawnej(...)jednak faktu, że ciacho wyszło genialne. Możecie dodać swoje ulubione bakalie czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Skórki jeszcze nie miałam a rodzynek jak wielokrotnie pisałam, mąż nie trawi Drukuj Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka 40 g drożdży 4 jajka 125 g masła 0,75 szkl. cukru

Mieszam w Garnku
Stewia - pyszna i bezkaloryczna alternatywa dla cukru :) 193

CUKRU  nie należy się bać tylko ze względu na wartość energetyczną, czyli kalorie. Jego spożywanie powoduje szereg przeróżnych negatywnych skutków i nie oferuje tak na prawdę nic dobrego naszemu organizmowi. Niektóre wady cukru białego to między innymi: duża ilość fruktozy, bo cukier biały, czyli sacharoza składa się zarówno z glukozy jak i fruktozy brak witamin i minerałów  przyczynia(...)słodzenia płynów, świetnie osłodzi także wszystkie inne potrawy - owsianki, placki, naleśniki, ciasta, koktajle, jogurty, lody. A jeżeli chodzi o smak - to jest pysznie ! Nie dość, że zapach jest bardzo ładny, to smak również zadowala. Niektórzy nie preferują stewi za jej smak, jednak jest to kwestia przyzwyczajenia i wybrania dobrego słodzika. Mi stewia całkowicie odpowiada, a tą od Via-Health

Zdrowie na języku :P
JAK UPIEC DOMOWE PYSZNE PĄCZKI - PRZEPIS RODZINNY 170

połączyło.Wykładamy ciasto na oprószony maką blat lub stolnicę i wyrabiamy dobre 20 minut ciasto lub miksujemy hakami 7 minut. Ja dla wygody ustawiam sobie czas,od czasu do czasu lekko podsypuję mąką ciasto jeśli wyrabiam je rękami.Gdy już jest gotowe ,lśniące rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 cm.nie cieńsze! Wycinamy szklanką krążki i NADZIEWAMY

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ziemniaki 113

swojego jadłospisu. W cale nie zwierają dużo kalorii, a stanowią dobre źródło witaminy C i błonnika. Oczywiście najzdrowsze są te młode, dopiero co wykopane. Warto je gotować lub piec w mundurkach. Nie wspominając o tym ile wspaniałych potraw można z nich przygotować! Frytki, ziemniaki tłuczone, placki. Są świetnym dodatkiem do wielu obiadów. Przepisy na potrawy z ziemniaków znajdziecie tutaj

rabarbarowo
Placuszki marchewkowe z dodatkiem groszku 141

marchwi i groszku Takie placuszki z marchwi robiłam pierwszy raz - bardzo dobre i pożywne. Podane z kwaśną śmietaną idealne... :) Jeśli mamy robot kuchenny z wkładkami do tarcia warzyw, to placuszki zrobimy w bardzo szybkim tempie.  Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: Składniki: (na 15 placków) 400 g marchewki 1 puszka groszku  7 łyżek mąki pszennej(...)łyżek mąki i całość mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli jest za rzadka dodajemy jeszcze troszkę mąki. 5. 1 czubatą łyżkę masy wykładamy na patelnię i spłaszczamy formując tak placek.  Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor.  Usmażone placki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  6. Placki

Mój pomysł na
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 178

miare potrzeby maka.Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C.Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem  przygotowanym sosem.Teraz ulozyc szpinak w barylkach (wczesniej rozmrozony) na plackach.Druga pizze oblozylam tunczykiem z puszki ( bez oleju) i krazkami cebuli.Przykryc plasterkam mozarelli.Zeby szybko upiec dobra,chrupiaca pizze najlepiej upiec ja na kamieniu.Ostatecznie blacha tez wystarczy.Gdy piekarnik osiagnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Focaccia z jarmużem, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 146

pyszną focaccie czyli włoski placek drożdżowy, który stanowi bazę do pizzy. Dodatki to już Wasza inwencja twórcza. Ja postawiłam tym razem na jarmuż, szynkę parmeńską, suszone pomidory oraz anchois. Całość bardzo smaczna, idealnie z zewnątrz chrupiące ciasto a w środku delikatne, miękkie. Świetnie smakuje z oliwą z oliwek, z dobrym winem w gronie najbliższych. Polecam! Składniki(...)podwoić objętość. Naczynie z ciastem należy przykryć lnianą, czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia i delikatnie rozciągamy w dłoniach tworząc okrągły lub prostokątny placek w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Ciasto smaruję oliwą z oliwek i nakładam dodatki: posiekane suszone pomidory, porwana na kawałki szynka parmeńska, posiekane drobno fileciki anchois oraz

Mango Papaja
Omlet bananowy bez jajek z polewą z odżywki białkowej :) 405

Niejednokrotnie widziałam zastosowanie odżywek białkowych jako polewy do słodkich dań - placków, omletów, owsianek. Musiałam i ja wypróbować ten patent. W tym celu przygotowałam mega puszysty, wegański omlet bananowy, który oblałam właśnie wspomnianym wcześniej sosem proteinowym, zrobionym z odżywki o smaku Mokka od Sunwarrior Polska . Jest to dobre rozwiązaniem na dostarczenie sobie niskokalorycznej słodyczy, bogatej w cenne składniki odżywcze i oczywiście

Zdrowie na języku :P
5 pysznych przepisów na Międzynarodowy Dzień Pizzy 161

Dzień dobry, Jutro, czyli 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy . Z tej okazji postanowiłam zebrać dla Was sprawdzone przepisy na potrawy, które zdecydowanie umilą Wam to święto. Mamy tu tradycyjną włoską pizzę, a także spokrewnione z nią chlebowe placki pochodzące z innych krajów południowej Europy. Na pewno każdy Was znajdzie tu coś dla siebie. Mój faworyt to pizza

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżdżownica drożdżowa z parówkami 170

Drożdżowa dżdżownica już od jakiegoś czasu  ” króluje ” na blogach – i ja postanowiłam ją zrobić!Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie!Ciasto

Ostra na Słodko
Pomarańczowe pączki 168

pomarańczo do farszu Pomarańcze sparzam  i ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Przesypuję do słoiczka zasypuję trzema łyżkami cukru zakręcam i wstawiam do lodówki. Skórka będzie już dobra na drugi dzień. Z pomarańczy wyciskam sok razem z miąższem. Połowę soku zagotowuję i wsypuję do niego galaretkę którą rozpuszczam w nim. Dolewam resztę soku i odstawiam do lodówki(...)rozciągam na placek o grubości 1 cm. Za pomocą szklanki  wycinam koła i układam na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiam do podwojenia objętości na około godzinę. Ciasto im lepiej wyroście tym pączki są lepsze. W głębokim garnku roztapiam smalec. Powinien mieć temp 175 stopni. Nie mam termometru dlatego wrzucam zawsze kawałek obranego ziemniaka. Temperatura jest dobra jak zrumieni

wesoła kuchnia
Langosz węgierski przysmak 238

placek drożdżowy ,tradycyjnie pieczony w piecu chlebowym ,a obecnie szybko na głębokim oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty, podnosi poziom cholesterolu ,żołądek go nie lubi, prawdziwa bomba kaloryczna z dodatkami jak śmietana i ser. Ale jeżeli go szybko wysmażymy ,osączymy ,albo upieczemy w  piekarniku to mogą go pokochać  wszyscy, nawet ci z dobrym cholesterolem. Żarty, żartami(...)ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto  dzielimy na małe porcje i rozciągamy palcami na dosyć duże placki o grubości palca. Środek powinien być cieńszy niż boki. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano i osączamy na papierowym ręczniku. Usmażone przykrywamy ściereczką, aby nie wystygły

Kulinarny karnet Christophera
Placuszki jogurtowe z jagodami 203

Placuszki jogurtowe z jagodami to kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowych, czarnych jagódek. Koniecznie do przygotowania w sezonie jagodowym. Bardzo proste i super smaczne,  puszyste i bardzo mięciutkie. Dobry pomysł na leniwe śniadanie, podwieczorek lub słodki obiad. U nas cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Posmakują nie tylko dzieciom! Składniki: 250 g jogurtu greckiego 2 jajka L 2 łyżki oleju(...)mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem licząc po 1 łyżce na placuszek. Smażyłam po 4 placki równocześnie. Gdy placuszki urosną rozsypać na cieście jagody i obrócić na drugą stronę, następnie dopiekać do zrumienienia. Smażyć na wolnym ogniu do wykończenia składników podawać posypane cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 158

teraz... i to przez, och, aż trudno uwierzyć... papierową, jednorazową foremkę na gołębicę. Tak, w tym roku baba zamieniła się w gołębicę.  Spisek przeciw królowej trwał dobrych kilka miesięcy podczas których z Atiną , Majaną i Margot knułyśmy plany drożdżowego podboju Wielkanocy. Teorii spiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę(...)tempem. Idealna będzie forma jak na placek drożdżowy - zyskacie wtedy dużą powierzchnię migdałowej skorupki!   Colomba di Pasqua to " ciasto, które wie o wiośnie ", może  uda mu się ją nareszcie przywołać?  Bez względu na pogodę życzę Wam, by ten wielkanocny czas upływał Wam w sposób szczególny.  Samych dobrych chwil i pogody - ducha! Dziękuję Atinie

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania