marchewką. Oprócz podrobów podano nam także kopytka w kilku wariacjach smakowych, chrupiące placki ziemniaczane oraz tagine. Smacznym zwieńczeniem wieczoru było domowe ciasto, na które z pewnością tam wrócę – zarówno szarlotka, jak i sernik rozpływały się w ustach. W Cafe Furkot znajdzie się dla każdego coś dobrego. Widać, że szef kuchni nie ma oporów przed eksperymentowaniem i łączeniem nowych
Kuchnia BazyliiBardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką
Kuchnia PokoleńGryczane (biszkoptowe) placki dyniowe z miodem i gorzką czekoladą, z figą i malinami Nie mogę mówić tu o kolejnym "spotkaniu bloggerów" bo to już nie jest to, to tak jakbyś spotykał znajomych po dłuższym czasie. Dobrych znajomych. A, żeby im nie słodzić za bardzo. I myśl, że przez głupotę mogłoby mnie tam nie być.. teraz
More food, love and dreamsOdpowiednie śniadanie to dobry start na początku dnia. Dodaje nam siły i energii by móc go przetrwać z uśmiechem na ustach. Ogromną miłością pałam do słodkich śniadań, które poprawiają humor i nastawiają mnie optymistycznie. Podanie tych placków z moim ulubionym musem mango sprawiło, iż dzień stał się piękniejszy. Mimo, że placki wyglądają na ciężki i zbite są bardzo lekkie
Mango PapajaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na greckie placuszki Spanakokeftethes , przygotowywane ze szpinaku i białej części porów. Takie warzywne placuszki to świetna wegetariańska propozycja obiadowa lub oryginalna przekąska podana z sosem jogurtowym. Greckie placki z pora i szpinaku Spanakokeftethes na podstawie tego przepisu Składniki: 700 g świeżego szpinaku 2 pory, same białe części, drobno pokrojone 5 cebulek
Chilli Czosnek i OliwaPierwsze kurki w tym roku zagościły już na moim stole:) Zaczęło się lato!! Quesadilla z kurkami i mozzarellą SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilli 250 g
MarciochaKucharzyktóry trochę sama zmodyfikowałam okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest bardzo dobry, posiada odpowiednią konsystencję, niepowtarzalny kolor, ale najważniejszy to jego smak- jest pyszny. Pigwa wprawdzie dominuje w tym wszystkim, jednak smak wyjątkowy. Myślę ,że może być doskonałym dodatkiem do potraw cukierniczych typu naleśniki, placki itp.. Gorąco polecam. SKŁADNIKI 1 kg. pigwy 1 kg jabłek
W kuchennym oknie Ewyteż odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange Hokkaido, fr.Potimarron) Pomarańczowo(...)białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry i na słodką zupę, i do duszenia, i na ciasto. Bardzo
Karo in the Kitchennajlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono, dodałam chrupiące orzechy włoskie (pełne dobrych tłuszczy), rozpływający się w ustach parmezan i kwaśne, aromatyczne, soczyste pomidorki ze świeżym
Eat me! Fit me!sobie dojrzało. I dopiero wtedy robimy próbę smażenia. Pierwszy placek pokaże nam czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Należy pamiętać o tym iż mąka z pełnoziarnista potrzebuje więcej płynu. A więc jeśli ciasto będzie się trudno rozprowadzać, należy dodać jeszcze odrobinę wody. Jeśli mamy dobrą patelnię proponuję dodać łyżkę oleju lub roztopionego masła do ciasta i smażyć już
Dieta moja pasjaniektóre dzieci nie lubią konsystencji pomidora. Dlatego chcąc pokazać im smak pomidora, zamykamy go w nieco innej postaci. Oczywiście naszym placuszkom smakowo blisko do Włoch. Oj kochamy kuchnię włoską ! Placki pomidorowe 1 pomidor ( /około 140 gramów) 1 jajko 15 listków świeżej bazylii 3/4 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka amarantusa ekspandowanego ( /około 2 gramów(...)dobrą powłoką. Odradzam ceramiczną. Smażyć po minucie na każdej ze stron, kontrolując stopień usmażenia. Można tez upiec w 200 stopniach przez około 15 – 20 minut. Przewracając pod koniec na drugą stronę. Mamo daj już jednego! Placuszki BLW w wersji warzywnej. Sezon pomidorowy trwa. Korzystajmy razem z naszymi niemowlakami! Bazylia, oregano i pomidory to styl iście włoski! Te placki
KrupeczkiPo prostu zróbcie je sobie, są smakowite. Zakupcie tylko amarantus ekspandowany, wszędzie już można go dostać w dobrych sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością i cieszmy
Moje Małe Czarowanie"słodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle podane z dom.dżemem truskawkowo-rabarbarowym i cukrem pudremAle one były dobre, takie puchate, mięciutkie, słodziutkie, nieboo *.*Pamiętam jak
More food, love and dreamsżadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie ciasto drożdżowe. Do popicia oczywiście ciepłe mleko, bo inaczej być nie może. No dobra, kawa latte też przejdzie Przepis pochodzi z pradawnej(...)jednak faktu, że ciacho wyszło genialne. Możecie dodać swoje ulubione bakalie czy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Skórki jeszcze nie miałam a rodzynek jak wielokrotnie pisałam, mąż nie trawi Drukuj Placek drożdżowy z kruszonką jak u babci window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka 40 g drożdży 4 jajka 125 g masła 0,75 szkl. cukru
Mieszam w GarnkuCUKRU nie należy się bać tylko ze względu na wartość energetyczną, czyli kalorie. Jego spożywanie powoduje szereg przeróżnych negatywnych skutków i nie oferuje tak na prawdę nic dobrego naszemu organizmowi. Niektóre wady cukru białego to między innymi: duża ilość fruktozy, bo cukier biały, czyli sacharoza składa się zarówno z glukozy jak i fruktozy brak witamin i minerałów przyczynia(...)słodzenia płynów, świetnie osłodzi także wszystkie inne potrawy - owsianki, placki, naleśniki, ciasta, koktajle, jogurty, lody. A jeżeli chodzi o smak - to jest pysznie ! Nie dość, że zapach jest bardzo ładny, to smak również zadowala. Niektórzy nie preferują stewi za jej smak, jednak jest to kwestia przyzwyczajenia i wybrania dobrego słodzika. Mi stewia całkowicie odpowiada, a tą od Via-Health
Zdrowie na języku :Ppołączyło.Wykładamy ciasto na oprószony maką blat lub stolnicę i wyrabiamy dobre 20 minut ciasto lub miksujemy hakami 7 minut. Ja dla wygody ustawiam sobie czas,od czasu do czasu lekko podsypuję mąką ciasto jeśli wyrabiam je rękami.Gdy już jest gotowe ,lśniące rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 cm.nie cieńsze! Wycinamy szklanką krążki i NADZIEWAMY
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiswojego jadłospisu. W cale nie zwierają dużo kalorii, a stanowią dobre źródło witaminy C i błonnika. Oczywiście najzdrowsze są te młode, dopiero co wykopane. Warto je gotować lub piec w mundurkach. Nie wspominając o tym ile wspaniałych potraw można z nich przygotować! Frytki, ziemniaki tłuczone, placki. Są świetnym dodatkiem do wielu obiadów. Przepisy na potrawy z ziemniaków znajdziecie tutaj
rabarbarowomarchwi i groszku Takie placuszki z marchwi robiłam pierwszy raz - bardzo dobre i pożywne. Podane z kwaśną śmietaną idealne... :) Jeśli mamy robot kuchenny z wkładkami do tarcia warzyw, to placuszki zrobimy w bardzo szybkim tempie. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem ... Przepis: Składniki: (na 15 placków) 400 g marchewki 1 puszka groszku 7 łyżek mąki pszennej(...)łyżek mąki i całość mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli jest za rzadka dodajemy jeszcze troszkę mąki. 5. 1 czubatą łyżkę masy wykładamy na patelnię i spłaszczamy formując tak placek. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Usmażone placki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 6. Placki
Mój pomysł namiare potrzeby maka.Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C.Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem przygotowanym sosem.Teraz ulozyc szpinak w barylkach (wczesniej rozmrozony) na plackach.Druga pizze oblozylam tunczykiem z puszki ( bez oleju) i krazkami cebuli.Przykryc plasterkam mozarelli.Zeby szybko upiec dobra,chrupiaca pizze najlepiej upiec ja na kamieniu.Ostatecznie blacha tez wystarczy.Gdy piekarnik osiagnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszną focaccie czyli włoski placek drożdżowy, który stanowi bazę do pizzy. Dodatki to już Wasza inwencja twórcza. Ja postawiłam tym razem na jarmuż, szynkę parmeńską, suszone pomidory oraz anchois. Całość bardzo smaczna, idealnie z zewnątrz chrupiące ciasto a w środku delikatne, miękkie. Świetnie smakuje z oliwą z oliwek, z dobrym winem w gronie najbliższych. Polecam! Składniki(...)podwoić objętość. Naczynie z ciastem należy przykryć lnianą, czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia i delikatnie rozciągamy w dłoniach tworząc okrągły lub prostokątny placek w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Ciasto smaruję oliwą z oliwek i nakładam dodatki: posiekane suszone pomidory, porwana na kawałki szynka parmeńska, posiekane drobno fileciki anchois oraz
Mango Papaja