prostu obficie doprawia się je ziołami. Miękki środek i chrupiąca skórka na zewnątrz – babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź więc pod uwagę tartę ziemniaczaną, w której rolę spodów spełniają puszyste placki, albo roladę z masy ziemniaczanej. Nadziać ją można dowolnie, np. duszoną marchewką, jajkiem albo mięsem. Ziemniaki to warzywa popularne, smaczne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mąki pszennej 100g rodzynek 100g suszonej żurawiny 170g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 jajko dobra szczypta soli Wszystko wymieszać w misce i wyrobić na ciasto. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać na placki, mniej więcej jednocentymetrowej grubości. Można oczywiście ciasto wałkować i krążki wycinać, ale bez wałkowania jest prościej i szybciej. Placki
stajnia gołębie od kuchniowoce, orzechy, miód czy bitą śmietanę Z podanych składników wyszło mi 40 pancakes. W tej proporcji mój jeden placek to 110 kcal (bez dodatków) Pyszne śniadanie – pancakes czekoladowe Wieżyczka z placuszków czekoladowych i wiśni Nie ma to jak dobry początek dnia Pancakes czekoladowe Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Stylowa kuchnia
RelaxtimeZawsze gdy mam trochę więcej czasu rano, robię sobie dobre śniadanie. Dobre śniadanie w moim rozumowaniu to oczywiście naleśniki lub innego rodzaju placuszki ;) Zapraszam Was na bardzo prosty i szybki przepis. Placki fajnie się smażą, możecie do nich dodać ulubione owoce ;) Składniki: 250g jogurtu naturalnego 170g mąki pszennej 2 jajka opakowanie cukru waniliowego dżem, cukier puder lub owoce
Czerwona Porzeczkapomysłu na jakiekolwiek danie? Zrobiłam sos pieczarkowy. Wystarczyło zaledwie kilkanaście minut, aby smakowicie bulgotał w garnku. Okazał się zaskakująco dobry i taki… uniwersalny. Dlaczego? Bo świetnie pasuje nie tylko do typowych ziemniaków, ale także jako dodatek do mięsa czy placków ziemniaczanych. Polecam. Składniki: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a - opcjonalnie • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać
W mojej kuchnijest kilka: są proste, są smacznie i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowały. :-) Warto zainwestować tu w dobrej jakości wędlinę, jaką niewątpliwie jest Szynka z wędzarni od Biesiada Polska . Wtedy takim roladkom nie oprze się nikt. ;-) 4 placki tortilli 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska od Hańderek 150g kremowego serka 8 dużych listków sałaty 1/2 papryki
Szefowa kuchniPlacki te są bardzo sycące, dają energie na poranek, idealne na śniadanie. 4 jajka (4 białka, ale tylko 2 żółtka) 60g płatków owsianych 10g płatków jaglanych błyskawicznych( mozna pominąć) garść rodzynek szczypta soli 0,5 łyżeczki cukru (można dać ksylitol, stewie, miód) Wszystko zmiksować razem pomijając(...)rodzynki, je na końcu dodać do masy. Smażyć na kropli oleju, za każdym razem po troszku lać - po zdjęciu placków. Zrumienione podawać z czym się chce, cukier puder, syropy, sosy, dżemy, jogurty, czy same owoce itp. Smacznego A na dobry początek dnia Rachel Platten - Stand
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieSłynne amerykańskie pancakes wzbogaciłam o polski składnik- twaróg, co moim skromnym zdaniem wyszło im na dobre, nie tylko jeśli chodzi o smak, ale też wartości odżywcze. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysoko wartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D- dlatego warto o nich pamiętać przygotowując posiłki, szczególnie dla dzieci. Małe, pulchne(...)placuszki kochają dzieci i nie tylko. To idealne słodkie śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na placki nie dodałam cukru, słodkości dodadzą im dodatki. Tradycyjne amerykańskie pancakes je się z syropem klonowym, jednak równie dobrze smakują z miodem, dżemem, świeżymi owocami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 szklanki maślanki
Smakowity Blog KulinarnyJeśli ktoś lubi pikantne to dużo pieprzu i tak dalej :) 3.Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy no bardzo cienki placek. Wykrajamy np. szklanką, kółka. Na środek kładziemy łyżeczką farsz i formujemy pieroga. Przyznam się że nie jestem w tym dobry i zawsze pomaga mi siostra. Czynność powtarzamy do wyczerpania się farszu lub ciasta. 4.Gotujemy przez
Gotuj Z MuzykąJednak tym razem chciałam spróbować czegoś nowego. Usłyszałam ostatnio o zarodkach pszennych i postanowiłam wykombinować z nich coś dobrego i zdrowego. Na początku nie było weny, ale w końcu spojrzałam na opakowanie i problem się rozwiązał. Przepis na placek pochodzi właśnie z opakowania zarodków pszennych. Nieco go jednak zmodyfikowałam. Ciasto wyszło po prostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe
Mania GotowaniaSkładniki: na 24 porcje 8 placków tortilli 25 dkg sera żółtego 3 filety z kurczaka 1 sałata lodowa 1 dojrzałe owoce awokado 1 ogórek zielony 2
Luźna KuchniaCzyli troszkę biedniejsza, choć wcale nie gorsza wersja placka po węgiersku. Muszę przyznać, że tę nawet wolę, choć z langoszami istnieje pewien problem. Wiele osób spiera się o ich pochodzenie, a w internecie hulają wciąż te same, niezbyt dobre przepisy. Jako zwolenniczka przyjaźni polsko-węgierskiej będę upierać się przy ich madziarskim rodowodzie i w tej samej intencji usprawniłam nieco(...)jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki po pół łyżeczki soli i cukru ew. łyżka kwaśnej śmietany tłuszcz
Kuchenna Kontrrewolucyabanan jest ciężki w obróbce - ja użyłam tu patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć
Grunt to przepis!ogrodku.Przewaznie robilam je z duzych cukinii,ktore niezauwazone gdzies w rogu,pod lisciem wyrosly na prawdziwe giganty.Jest to wlasnie swietny sposob na zuzycie duzych egzemplarzy.Nie doczekawszy wiekszych gabarytow cukinii placki powstaly tym razem z mlodziutkiej,malej cukinii i dodatkowo mieszanej-zielonej i zoltej.Jak zwykle niesamowite i pyszne.Kto jeszcze nie kosztowal tych wspanialosci ,goraco namawiam do sprobowania.A jak zdrowa jest(...)jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace.Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania.Gotowe ukladac na papierowym reczniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owoce lubią przylepiać się do dna - ja użyłam tu patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy
Grunt to przepis!Pyszne, pulchniutkie, miodowe z orzechami ciasto, świąteczne, ale nie niekoniecznie, dobre na każdą okazję, ważne, że łatwe i szybkie, szybko się piecze, nic nie trzeba ucierać, a smakuje... rewelacyjnie Składniki: Ciasto miodowe 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego pół szklanki oleju kostka margaryny 5 jajek 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)stopni C. Masa orzechowa: Masło, miód włożyć do rondelka rozpuścić, wrzucić orzechy, mieszać aby masa się nie przypaliła, odstawić. Na drugim placku ciasta rozłożyć równomiernie masę orzechową, wstawić do piekarnika i piec tak jak pierwszy placek. Nie martwić się, że przy wyjmowaniu ciasto wydaje się z wierzchu jakby surowa, tak się dzieje za sprawą miodu, ale jak ostygnie będzie
kgwjanczewowymieszać dokładnie na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki z obu stron, odkładać na ręcznik papierowy - placki są pysznie chrupiące, smaczne, syte, można je zjeść ze śmietaną, jogurtem............SMACZNEGO!!! nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki
W Mojej Kuchni LubięDobrej pizzy nigdy dość czyli co w kuchni wyczarować można. Końcówki serów, reszta grzybów wprost z lasu a w rezultacie pyszny placek a na nim mnóstwo smakowitości. Zapraszam na moją wersję włoskiego przysmaku. Pizza z grzybami i serami trzema. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo puszyste drożdżowe ciasto z cudownymi, dojrzałymi morelami. Kawałek takiego placka smakuje wyśmienicie z kubkiem zimnego mleka albo ciepłym kakao. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe i takie właśnie prawie w całość zostało u nas zjedzone. Jest naprawdę wyjątkowo dobre. Latem takie ciasta udają się doskonale bo rosną jak szalone i można do nich wrzucić dowolne owoce, które akurat mamy(...)Jednak to właśnie dzięki kremowej polewie, która częściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne. A może namówię Was na inne morelowe ciasto? Polecam placek graham z morelami, budyniem i kruszonką - to niebo w gębie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacukru ½ l mleka 3 żółtka 200 g masła dobrej jakości (82 % tłuszczu) ¾ szklanki (o poj. 200 ml) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego sok wyciśnięty z 2 cytryn Składniki na piankę cytrynową: 400 ml śmietanki kremówki (30%) 1 opakowanie galaretki cytrynowej 250 ml wrzącej wody Wykonanie placków: Do misy miksera wbiłam jajko i żółtko, dodałam margarynę(...)Wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto dokładnie wyrobiłam, podsypałam mąką i wyłożyłam na deskę i ukształtowałam kulę. Podzieliłam na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkowałam na cienkie placki. Wykrawałam krążki wielkości średnicy tortownicy (24 cm) i wkładałam do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdy placek piekłam osobno. Kiedy wykrawałam krążki ciasta, zostały mi skrawki. Z tych
Kuchnia u Krysiminut. W reszcie wody rozprowadzamy kisiel i zagęszczamy nim sos. Po minucie odstawiamy na bok. Dopiero gdy lekko ostygnie dodajemy miód, chodzi o to aby temperatura nie zabiła całego dobra jakie w nim jest. Jajko, mleko, wodę i cukier z solą mieszamy za pomocą miotełki. Dodajemy partiami przesianą mąkę. Jeżeli wsypiemy za jednym podejściem, zrobią nam się niefajne grudki. Odstawiamy(...)wolny brzeg, aby nam nic nie wypływało. Składamy na cztery w tzw kopertę. Takie placki układamy na suchej patelni, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wolno. Chodzi aby masa się ścięła i całość była gorąca. Podajemy wprost z patelni z ciepłym sosem. I to jest dobre, ale....pyszne są zatopione w sosie i tak mocno w nim skąpane. Może nie wyglądają
Dieta moja pasjaPlacuszki z sera białego i zmielonych płatków owsianych, z dodatkiem borówek to propozycja na dobry początek dnia - dają porządny zastrzyk energii 😉 Wystarczy kilka chwil, aby je przygotować. Gdy nie mamy owoców to możemy usmażone placuszki podać z dżemem. Są puszyste, bardzo pożywne i smakują jak serniczki, a śniadanie z nimi to prawdziwa przyjemność 😊 Składniki: 200 g sera białego półtłustego(...)jajkami oraz mlekiem. Składniki suche dodajemy do składników mokrych. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Gdy placki trochę podrosną, w każdym placku umieszczamy kilka borówek. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem i świeżymi borówkami
Kuchnia MagdaLenyprzecież ja używam go cały czas :D Oliwa nie do wszystkiego jest dobra, czasem jej smak nie komponuje się z potrawą, a olej rzepakowy pasuje do wszystkiego. A już rewelacyjnie nadaje się do smażenia.Postanowiłam dzisiaj namówić Was na przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże(...)jajkami, mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.Ja lubię "bardziej złote", więc smażę je dłużej ;)Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze i trzeba je delikatnie odwracać na patelni. Można dodać do nich więcej mąki, wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki
Codzienna kuchnia niecodzienna