Placuszki z sera białego i zmielonych płatków owsianych, z dodatkiem borówek to propozycja na dobry początek dnia - dają porządny zastrzyk energii 😉 Wystarczy kilka chwil, aby je przygotować. Gdy nie mamy owoców to możemy usmażone placuszki podać z dżemem. Są puszyste, bardzo pożywne i smakują jak serniczki, a śniadanie z nimi to prawdziwa przyjemność 😊 Składniki: 200 g sera białego półtłustego(...)jajkami oraz mlekiem. Składniki suche dodajemy do składników mokrych. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Gdy placki trochę podrosną, w każdym placku umieszczamy kilka borówek. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem i świeżymi borówkami
Kuchnia MagdaLenyprzecież ja używam go cały czas :D Oliwa nie do wszystkiego jest dobra, czasem jej smak nie komponuje się z potrawą, a olej rzepakowy pasuje do wszystkiego. A już rewelacyjnie nadaje się do smażenia.Postanowiłam dzisiaj namówić Was na przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże(...)jajkami, mąką i przyprawami. Dokładnie wymieszać i smażyć na gorącym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.Ja lubię "bardziej złote", więc smażę je dłużej ;)Placki są bardzo delikatne w swojej strukturze i trzeba je delikatnie odwracać na patelni. Można dodać do nich więcej mąki, wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry! Oprócz sezonu ogórkowego mamy też sezon cukiniowy. Co zrobić z nadmiarem tego warzywa? Oprócz wszelkich dań obiadowych zaczynając od leczo, zup, placków czy oczywiście przetworów (już wkrótce 3 przepisy!) można ją wykorzystać również do deserów! Sprawdzi się idealnie jako dodatek nadający wilgotność, nie wpływający na słodki smak wypieku. Gdyby nie to, że widać ją odrobinę w cieście
Pora coś zjeśćcytryny. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem dzielimy na 3 części.Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy np. polewą czekoladową. Albo tak jak ja posypać czarnym sezamem. Ciasto jest dobre po 3 dniach aż skruszeje, a po tygodniu nadal jest świeże i smaczne. :)stefanka
Bon Appetit MałgorzatyOoo...powiem Wam, że to ciasto to mi się udało. Takie dobre, że hej ! Robi się szybko, szybciuteńko.... Nawet te orzechy w karmelu możecie
kolorowotorcikowoRADOŚCI I WSPANIAŁEGO SMAKU. Możecie myśleć co chcecie, że pewnie nie dobre, bo co chwila piszę, że wszystko co tu zamieszczam jest wspaniałe, pyszne, smaczne etc. No ale JEST ! Przecież nie umieszczałabym przepisów, które nie są warte spróbowania :) Dzisiaj taka szarówka, zimno, leje deszcz... takie placki na pewno poprawiły by Wam dzisiaj humor ! Składniki: (na około 3 osoby
Justa próbuje gotowaćwypiekach pizzy... co tu zrobić? Zajrzałem do lodówki i pomysł od razu się znalazł. Zobaczyłem, że mamy dobrą i prawdziwą pasztetową z GS w Żukowie :) Wyjąłem ciasto, rozwałkowałem i podzieliłem jak na pierogi. Pasztetową obrałem ze skórki, rozrzuciłem po wyciętych plackach i polepiłem... Gdy pasztet się skończył, a ciasta zostało:) ulepiłem pierogi z różnymi serami i szpinakiem. Wyłożone
chleba naszegorondelka i mieszamy na małym aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje. Na chwilę odstawiamy i polewamy po placku. Wierzch dekorujemy orzechami. Powiem szczerze, że zazwyczaj używałam orzechów zmielonych domowym sposobem. Dziś przekonałam się, że orzechy z torebki są tak samo dobre, jak te, które używałam wcześniej. Mniej pracy dla mnie. Polecam
Gotuję TestujęNigdy nie byłem mistrzem smażenia naleśników i placków, więc kiedy się do tego czasami zabieram przeżywam trochę emocji ;) Co z tego w ogóle wyjdzie? Coś wyszło. Powiem więcej - coś bardzo dobrego :) To ciasto ma zadziwiająco dużo składników, ale wszystko idzie razem do miski i nie ma z tym wiele problemu. Mój stres szybko zniknął. Bardzo podobał mi się zapach
zadanie-gotowaniePrzepis na błyskawiczne placuszki na słodko, idealne na śniadanie czy lunch. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam je z jogurtem truskawkowym. Jeden placuszek to niecałe 100 kcal. Składniki (wychodzi ok 8 placków): 300 g twarogu (najlepiej chudego) 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki otrębów (dałam pszenne) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru
e-PrzepisyKulinarneSzybki obiad wymaga łatwych rozwiązań. Kiedy trzeba zająć się kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka
Zapiski Młodej Żonypełnoziarniste biszkoptowe placki przełożone masłem orzechowym i dżemem truskawkowymPodobno te połączenie jest dość znane w Ameryce ja o dziwo go nigdy jeszcze nie próbowałam, dobre było. Za oknem słońce, na twarzy uśmiech. Udany wieczór/noc? Jada rowerem o 12 w nocy. Późne śniadanie i jadę na urodziny do siostry
More food, love and dreamsmielona. Surowe ziarna ryżu (wyłuskane lub niewyłuskane) są bardzo drobno mielone do uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej.Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego3.Mąka SojowaCharakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren
NaKońcuJęzykaKolejna propozycja na pyszne śniadanie. Ostatnio dosyć często na naszym stole pojawiają się różnego rodzaju śniadaniowe placuszki , które są naprawdę dobrym pomysłem na przyjemne rozpoczęcie dnia. Chyba się ze mną zgodzicie, że taki początek napawa optymizmem na resztę dnia ;-) składniki: 1/2 szklanki płatków jaglanych błyskawicznych 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru(...)odstawiam do przestudzenia. Do letnich płatków dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Rozgrzewam teflonową patelnię i łyżką nakładam ciasto (jeden placek to jedna łyżka ciasta). Smażę powoli, żeby placuszki zdążyły dobrze wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy w plackach robią się dziurki przekładam na drugą stronę. Podaję
babka w formiePyszne placuszki kukurydziane w dwóch wersjach: na słodko z winogronami oraz wytrawne z kabanosami. Dla każdego coś dobrego. Idealne na śniadanie, podwieczorek jak i kolację. Składniki: Użyte składniki pochodzą z gazetki Tesco oraz gazetki Lidla Wersja wytrawna: 1 szklanka płatków kukurydzianych => Tesco 2 jajka => Tesco 1/2 szklanki mleka => Lidl 1/2 szklanki mąki => Lidl(...)kabanosy w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy z przygotowaną masą. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu wrzucamy płatki kukurydziane. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ketchupem lub innym sosem. Można do nich podać sałatę. Wersja na słodko: 2 szklanki płatków kukurydzianych => Tesco 2 jajka => Tesco
Kuchnia MagdaLeny