dobry placek - 1500 przepisów (strona:18/100)

Placki ziemniaczane 316

siostry mojego szwagra, Ani, zjadłam takie wyśmienite placki ziemniaczane, że na siedmiu się nie skończyło. Cebula dała im tak świetnego smaku i na dodatek nie były to grube placki, a cienkie i sądzę, że takie są o wiele lepsze. Przedstawiam Wam ten przepis, wychodzi z niego bardzo duża ilość placuszków tak dla 8 -9 osób, więc można spokojnie(...)mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto nie jest gęste, jest nawet bardzo lejące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub z cukrem. Tak wygląda ciasto, zdjęcie zrobione na szybko, gdy już się placki smażyły. Nie przerazić się, jest lejące. Placuszki podczas smażenia

Wołowina od rekina
Dieta paleo 8 niezbędnych rzeczy w kuchni 134

pracy, lub do samochodu. Sycące i zdrowe, po prostu “must have”. Można z nich przygotować np. pyszne smoothie, lody lub placki na śniadanie. 3. Boczek Staram się zawsze mieć boczek w lodówce. Ważne, aby był dobrej jakości ze sprawdzonego sklepu. Tutaj znowu możliwości są ogormne, np. na śniadanie, do dodania do sałatki lub jeden z moich ulubionych szybkich obiadów

PaleoLife
Kokosowy dahl z soczewicy 135

Jeśli soczewica będzie w tym czasie wypijać za dużo płynu dodaj odrobinę wody. PODAWAJ Z RYŻEM , komosą ryżową lub z bezglutenowymi plackami nam. W Pokojowej Wiosce Kriszny podawano to z takim waflem z ciecierzyce, też bardzo dobry. Smaczmego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Amerykańskie placki śniadaniowe 111

Pulchne, miękkie placuszki według Nigelli, to dobra propozycja na leniwe, sobotnio-niedzielne śniadanie dla całej rodziny. Od razu zaznaczam, że placki same w sobie są po prostu zwyczajne, ale wystarczy polać je pysznym syropem klonowym lub miodem, czy nawet posmarować Nutellą, aby stały się prawdziwym śniadaniowym hitem. Ze względu na ich neutralny smak można podać je także w wersji

MyCookBook.pl
.596. jeden duży, zamiast kilku małych 140

razowy omlet z ricotty z twarożkiem i kiwi gold~ Inspiracja. W sumie dobry sposób na ricotta hotcakes, jeśli nie ma się zbyt wiele czasu - smażymy jeden duży placek! :) Wczoraj z mamą byłyśmy w kinie na Kamieniach na szaniec. Czy polecam? Zależy dla kogo. Mi książka bardzo się podobała (jako jedyna lektura, no jeszcze oprócz Dzieci z Bullerbyn :)) i byłam

breakfast of dreams
Jabłka w cieście lewandowo- maślankowym 171

Składniki: 0,5 l maślanki 1,5 kubka mąki 2 jajka 5-6 średniej wielkości jabłek sok z 1 cytryny syrop z lawendy olej rzepakowy Przygotowanie

Luźna Kuchnia
Racuszki dyniowe 218

Składniki: kubek miąższu z dyni 0,5 kubka mąki 2 łyżki oleju 0,5 kubka płatków owsianych 0,5 kubka rodzynek cynamon mielone  goździki kubek

Luźna Kuchnia
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 225

Przepis znalazłam tutaj  . Ciasto robiłam zgodnie z przepisem, wyszło znakomite, dobrze przypieczone. To co na wierzchu nieco inne ale też bardzo dobre.Robiłam z

Stare Gary
Ciasto na droge 171

stos zabawek, ktory ciagle sie powieksza, przeraza mnie i nadal czeka na swoja kolej.A piekarniku zas siedzi sobie w ciepelku placek, ktory tez powstal dosc spontanicznie. Ale jak tu odmowic dziecku, ktore prosi o cos dobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno doczekac sie jutrzejszej podrozy.Ucierane ciasto z borowkamiskladniki 200g

Przysmaki Karolki
Pizza margherita 158

rozciąga je aż stają się cieniuteńkie. Teraz wystarczy dla wszystkich. Każdy placek smaruje sosem, na wierzchu rozrzuca kawałki mozzarelli. Placki wkłada do pieca. Czeka z niepewnością, zadając sobie pytanie: czy z tej mieszanki wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy z sosem pomidorowym ;) Pizza margherita Początki pizzy podobno sięgają starożytnej(...)uderzając. Podzielić na 2 części, odłożyć jeszcze na 10 minut (jeżeli nie mamy czasu można pominąć). Blat podsypać semoliną lub kaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki brzeg. Na wierzchu ułożyć pokrojona mozzarellę. Piec na dolnym poziomie piekarnika do zrumienienia brzegów. U mnie w 275°C to 5-7 minut

Pełny talerz
Kremówka 137

większej porcji, bo miałam akurat dwie takie same duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić. Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika , Iwonka .  Ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag dobrej margaryny 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki gęstej śmietany Zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce przynajmniej przez

Moje domowe kucharzenie
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 262

główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako bazę otwartych kanapek a nawet jako alternatywę dla drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy(...)kształt wydłużonej kropli. Smarujemy chlebek rozpuszczonym masłem i kładziemy posmarowaną stroną na patelnię, pod którą teraz zmniejszamy płomień. Przykrywamy pokrywką i pilnujemy – po około 40 sekundach na wierzchu placka powinny pojawić się duże bąble powietrza, a sam spód będzie już odpowiednio przypieczony i będzie się łatwo zsuwał z patelni. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy placek jeszcze 25-30 sekund

Karo in the Kitchen
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 231

garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być o stosunkowo dużej hydracji, więc aby nie wyszedł rozpłaszczony placek, postawiłem na eksperyment - piekłem w szklanym, żaroodpornym naczyniu.Nigdy wcześniej tak nie piekłem, ale wrażenia mam bardzo dobre - chleb ładnie wyrósł i ma piękny kształt. Wypiekałem w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 27x19x9 cm (plus pokrywka), ale mógłbym użyć większego(...)prostu bomba. I ten aromat rozmarynu...Kilka wniosków z mojego pierwszego, żaroodpornego pieczenia: bez większego ryzyka i wysiłku włożonego w formowanie można upiec prawdziwy bochen chleba, a nie chlebowy placek; chleb trzeba piec odrobinę dłużej, niż podano w oryginalnym przepisie (ja dodałem w sumie 10 minut pieczenia, a można było jeszcze piec ciut dłużej); naczynie żaroodporne trzeba bardzo starannie

Grahamka, weka i kajzerka
Placki otrębowe 172

odstawiamy na ok. 20 minut, by płatki nieco spęczniały. Rozgrzewamy patelnię teflonową bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Dobrym pomysłem jest wylanie dosłownie paru kropel oleju na patelnię i rozprowadzenie ich ręcznikiem papierowym. Nakładamy masę łyżką na patelnię, formując placki. Smażymy obustronnie do momentu lekkiego zrumienienia. Po usmażeniu – placki są gotowe. Można je jeść na ciepło

Proste-przepisy.pl
Pizza na placku ziemniaczanym 209

Polecam przepis na pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z pysznymi dodatkami na wierzchu. Składniki: 6 średnich ziemniaków cebula 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz Dodatki: pętko dobrej kiełbasy 250 g pieczarek 2 łyżki kukurydzy pomidor 1/2 papryki czerwonej 150 g sera żółtego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulkę, mąkę, jajka

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania