serem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli łężni lub fuczków oraz babki ziemniaczanej (2 placki ziemniaczane przełożone masą ... ziemniaczaną, czyli ziemniaki z ziemniakami, ale jakie dobre:). Jeśli pijecie alkohol, to warte polecenia jest wędzone piwo z lokalnego browaru Ursa Maior (niestety brak zdjęcia). Poniżej: Korona (jedyny
Qlinarnie i Qlinarniesekund z jednej strony i tyle samo z drugiej. Obserwuj je cały czas bo bardzo łatwo jest je przypalić. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. Placki powinny być trochę większe niż patelnia, bo będą się kurczyć podczas smażenia. Gotowe tortille przekładamy na talerz. Czosnkowa pasta z awokado: Awokado obieramy
Moja MichaPlacek dyniowo - jabłkowy Cóż to za jesień bez placka dyniowego...Nie wyobrażam sobie...Mamy dopiero wrzesień, a dynia na dobre rozpanoszyła się w mojej kuchni. A przecież wielu z nas kojarzy dynię z końcem października. Rozpracowałam już jedną, druga czeka w kolejce.Z dyni można wyczarować cuda. I to pyszne cuda. A dzisiaj takie szybkie ciacho, zrobione od niechcenia
na moim stole...Dzień dobry, Jak się okazuje, nie tylko Włosi wpadli na pomysł wypiekania placków z dodatkami. Jak świat śródziemnomorski długi i szeroki, znajdziemy wiele zbliżonych do pizzy potraw - choćby turecką pide, czy hiszpańską coca. Także Grecy mają swoją "pizzę".Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Czasem posypuje się
Chilli Czosnek i OliwaBliżej muszę uznać za wielce udaną, a knajpkę z czystym sumieniem polecać wszem i wobec! Nowoczesny design z zewnątrz, uroczy klimat w środku, no i przede wszystkim - naprawdę dobre jedzenie ! Z pewnością szybko tu wrócę po więcej :) 2015 2015: Klienci odwiedzający Bliżej w sezonie letnim maja okazję skorzystać z ustawionych przy wejściu do knajpki ław i stolików złożonych z popularnych(...)powszechnie używaną nazwą tego lokalu: Zielona Tawerna . 2016: Degustacyjnych dań Weekendu Kulinarnego kosztowałam w towarzystwie pysznego piwa pszenicznego Grimbergen . Dobre jadło, zapach morza dolatujący zza okien, zimne piwko - czegóż chcieć więcej? :) 2016: Ogromny placek ziemniaczany po cygańsku w cenie 5 PLN , rozłożył mnie na łopatki :) Solidna porcja ziemniaczanego szczęścia, okraszona mięsnym sosem z pieczarkami i kapką kwaśnej
Grunt to przepis!Przepis na ten placek znalazłam w zeszytach z przepisami mojej mamy i postanowiłam, że spróbuję. Musze powiedzieć, że nie żałuję, że go zrobiłam jest dobry . W tym przepisie żeby to ciasto przekroić i posmarować powidłami ja jednak zrobiłam z polewą czekoladową. Na pewno jeszcze raz spróbuje zrobić ten placek i tym razem zrobię z powidłami by zobaczyć
Motylkowa Kuchniajest dobry :P No bo jak coś co jest z daktyli może być nie dobre? :D Jednak wyroby z mąki żytniej wychodzą takie.. sama nie wiem, maziste? I do tych placków najlepsza jest chyba mąka pełnoziarnista :P Przepis:60g przesianej mąki 120 ricotty1/2 dużego zmiksowanego banana (ok. 80g?)ok.50ml mlekajajko(dałam same białko
More food, love and dreamscebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow , który robiłam tutaj - klik , tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli z chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki(...)wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia Składniki placki: 6 większych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 jajko mąką (to już na oko) sól pieprz olej do smażenia Gulasz: Cebulę kroimy w piórka i smażymy
kruche babeczkiDzień dobry!Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem, czy jeszcze coś innego. Gotować gotuję oczywiście, jednak a to się nie chciało zrobić zdjęcia, a to gotowałam coś co na blogu jest, albo kupiłam kilogram bobu, zjadłam go po ugotowaniu, bez niczego :-).Więc(...)sami widzicie, jak to bywa :-) Da wynagrodzenia oczekiwania na nowy przepis, na końcu tego wpisu znajdziecie zdjęcie pokazujące jak wygląda mój plan zdjęciowy. Do przygotowania tych placków zainspirowała mnie Kasia i jej placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio dorwałam jej kilogramowy słoik!) i jagody, które pojawiły się
Pora coś zjeśćpyszna przekąska, którą na Węgrzech można dostać na każdym rogu (a na Słowacji na co drugim). Właściwie przekąska nie jest chyba dobrym określeniem, bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś po zjedzeniu takiego drożdżowego placka mógł jeszcze myśleć o obiedzie lub kolacji. Nie, to niemożliwe! ;) Muszę się przyznać, że nie jestem wielkim miłośnikiem czosnkowych aromatów, ale w wypadku langoszy
zadanie-gotowaniecienką warstwą (powinno bardzo szybko rozlewać się po patelni, wtedy masz dobrą konsystencję). PS. Przed wylaniem ciasta zawartość miski należy dokładnie przemieszać, aby mąka nie osiadała na dnie. Smażymy po minucie z każdej strony na lekko rumiany kolor. Gotowe. Smacznego. Podpowiedzi: 1. Podczas smażenia, co kilka placków, jeżeli ciasto wyda Ci się coraz gęstsze można dodać trochę wody(...)dodałem zbyt dużo wody). 2. Podczas smażenia gotowe naleśniki dobrze jest szczelnie przykryć, dzięki temu uchodząca wilgoć zostanie w plackach. Będą mięciutkie i pulchniutkie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe i wilgotne. Potem gdy, lekko wyschną będą odrobinę twardsze, ale wciąż dobre. 3. Zimne naleśniki możemy podsmażać na patelni. Podane w ten sposób są równie smaczne Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami
Gar ZdrowiaCo można zrobić z cukinii? Ostatnio u mnie cukiniowato. Bo z cukinią w kuchni warto się zaprzyjaźnić. Testuję ją na słodko w smoothie (z dodatkiem bananu
MODA NA BIOjest krótka, często zmieniana ze względu na sezonowość lokalnych produktów, ich dostępność oraz fantazję szefa kuchni i właściciela Roberta Żechowskiego. Jest to zazwyczaj dobry znak. Zdecydowaliśmy się na Jagnięcinę w marynacie jogurtowej z pieca, oraz placki po krzemieniecku. Jagnięcina rozpływała się w ustach, była delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Placki chrupkie, dobrze wysmażone i pyszny sos mięsny(...)siedzieć, jeść, pić i kontemplować widok. W karcie dominuje kuchnia polska. Warto spróbować dań dawnych mieszkańców tych ziem Bojków i Łemków. My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku
królestwo garówrozczynem i roztopionym masłem. Wyrobić dokładnie ciasto i nawet jeśli będzie luźne to za dużo mąki nie podsypywać. Odstawić na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik(...)wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy, marmoladą różaną. Ja nie miałam niestety dobrej szprycy i na jedno kółko układałam marmoladę a drugim zlepiałam. Może nie wyszły idealne, ale były pyszne
Magiczne Życie MartyFuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą
zadanie-gotowanieoraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju(...)godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier. Smacznego
MarciochaKucharzyspiżarnią. Niemarnowanie żywności Jeśli chcesz jeść i gotować oszczędniej to naucz się, żeby nie kupować za dużo, nie przesadzać z terminami ważności dobrego jeszcze jedzenia, wykorzystywać całe warzywa (np. nie obierać jabłek czy robić placki z liści rzodkiewki). Gotowanie “na bogato”, które kończy się marnowaniem żywności wyszło już z mody. Ucieczka od nudnych śniadań Ile można jeść
Ugotowane pozamiataneBezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie
Kuchnia bezglutenowaDzień dobry! 100 post! OMG Ja wiem, ja się obijam z tym blogowaniem. Nie mogę ostatnio znaleźć swojego miejsca na tym świece i to dlatego. Tak
fitolarun.blogspot.comjajka, pyszne i chrupiące, przepis: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/chrupiace-weganskie-placki-ziemniaczane.html . Bonus we wpisie - dip czosnkowy słonecznikowy. 5. Wegański placek po węgiersku - czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEśrodka można dodać tak naprawdę wszystko, na co macie ochotę. Tak więc wstałam sobie o 7 rano ( I'm crazy ) smażę te placki w towarzystwie Kędziora i Tymańskiego - Ranne Kakao podjadając majonez ze słoika. Dobrego dnia kochani. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 25 dag żółtego sera
pieprzny smaczekKolejny eksperyment, mój placek niestety opadł, bo za szybko wyłączyłam piekarnik myśląc, że jest już dobry, jak się później okazało nie był i musiałam znów włączyć grzanie, ale tak to bywa z eksperymentami, tak czy inaczej to nie zmieniło jego smaku;) po nocy w lodówce spełnił dziś rolę drugiego śniadania/deseru ;) Składniki: 600g gęstego jogurtu (np. bardzo gęsty Bakoma
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkoniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki smażę, znów dziwne, ale lubię takie. Jesienne trochę w smakach, ale dobre. A teraz kierunek szkoła, za szybko mi wakacje minęły.. ale, to nic, przecież niedługo będą kolejne ;)Szkoda tylko, że znów zaczął się
More food, love and dreams