końcu mogę się pochwalić najsmaczniejszym plackiem, a może tortillą.. hmm ...szczerze mówiąc, to nawet nie wiem jak to nazwać, może Wy podpowiecie?:)Wielokrotnie robiłam, zawsze coś mi nie pasowało, a to mąka, a to struktura, a to smak, jednak nie poddawałam się i dalej eksperymentowałam, aż w końcu uzyskałam ideał :)Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku(...)smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można zajadać się samą- bez żadnych dodatków (taka wersja najbardziej smakuje mojemu P.)No dobra, podaję już przepis i gorąco zachęcam Was do przygotowania tego pysznego placka!Z podanych proporcji robię 4 duże placki.* mąka pszenna- 2 szklanki + do posypania* ciepła (nie gorąca!) woda- około 3/4 szklanki* przyprawy: sól
Kraina Miodem Płynącacienkiej kiełbasy ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mała cebula 2 korniszony łyżka skrobi ziemniaczanej szklanka wody 2 łyżki śmietany łyżeczka majeranku pomidor natka pietruszki Placki: kg ziemniaków średnia cebula jajko sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, układamy na zimnej patelni i wolno podgrzewamy. W ten sposób tłuszcz się(...)ziemniaków lekko zlewamy, a pozostała na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju, dobra jakościowo patelnia pozwali nam użyć tego tłuszczu bardzo, bardzo mało. A placki i tak będą pyszne i chrupiące. Smażymy duże placki, wprost z patelni układamy na ręczniku aby odtłuścić. Na każdy placek nakładamy
Dieta moja pasjaserem wędzonym, placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą i grzybowym sosem, czyli łężni lub fuczków oraz babki ziemniaczanej (2 placki ziemniaczane przełożone masą ... ziemniaczaną, czyli ziemniaki z ziemniakami, ale jakie dobre:). Jeśli pijecie alkohol, to warte polecenia jest wędzone piwo z lokalnego browaru Ursa Maior (niestety brak zdjęcia). Poniżej: Korona (jedyny
Qlinarnie i Qlinarniesekund z jednej strony i tyle samo z drugiej. Obserwuj je cały czas bo bardzo łatwo jest je przypalić. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. Placki powinny być trochę większe niż patelnia, bo będą się kurczyć podczas smażenia. Gotowe tortille przekładamy na talerz. Czosnkowa pasta z awokado: Awokado obieramy
Moja MichaPlacek dyniowo - jabłkowy Cóż to za jesień bez placka dyniowego...Nie wyobrażam sobie...Mamy dopiero wrzesień, a dynia na dobre rozpanoszyła się w mojej kuchni. A przecież wielu z nas kojarzy dynię z końcem października. Rozpracowałam już jedną, druga czeka w kolejce.Z dyni można wyczarować cuda. I to pyszne cuda. A dzisiaj takie szybkie ciacho, zrobione od niechcenia
na moim stole...Dzień dobry, Jak się okazuje, nie tylko Włosi wpadli na pomysł wypiekania placków z dodatkami. Jak świat śródziemnomorski długi i szeroki, znajdziemy wiele zbliżonych do pizzy potraw - choćby turecką pide, czy hiszpańską coca. Także Grecy mają swoją "pizzę".Ladenia (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Czasem posypuje się
Chilli Czosnek i OliwaBliżej muszę uznać za wielce udaną, a knajpkę z czystym sumieniem polecać wszem i wobec! Nowoczesny design z zewnątrz, uroczy klimat w środku, no i przede wszystkim - naprawdę dobre jedzenie ! Z pewnością szybko tu wrócę po więcej :) 2015 2015: Klienci odwiedzający Bliżej w sezonie letnim maja okazję skorzystać z ustawionych przy wejściu do knajpki ław i stolików złożonych z popularnych(...)powszechnie używaną nazwą tego lokalu: Zielona Tawerna . 2016: Degustacyjnych dań Weekendu Kulinarnego kosztowałam w towarzystwie pysznego piwa pszenicznego Grimbergen . Dobre jadło, zapach morza dolatujący zza okien, zimne piwko - czegóż chcieć więcej? :) 2016: Ogromny placek ziemniaczany po cygańsku w cenie 5 PLN , rozłożył mnie na łopatki :) Solidna porcja ziemniaczanego szczęścia, okraszona mięsnym sosem z pieczarkami i kapką kwaśnej
Grunt to przepis!Przepis na ten placek znalazłam w zeszytach z przepisami mojej mamy i postanowiłam, że spróbuję. Musze powiedzieć, że nie żałuję, że go zrobiłam jest dobry . W tym przepisie żeby to ciasto przekroić i posmarować powidłami ja jednak zrobiłam z polewą czekoladową. Na pewno jeszcze raz spróbuje zrobić ten placek i tym razem zrobię z powidłami by zobaczyć
Motylkowa Kuchniajest dobry :P No bo jak coś co jest z daktyli może być nie dobre? :D Jednak wyroby z mąki żytniej wychodzą takie.. sama nie wiem, maziste? I do tych placków najlepsza jest chyba mąka pełnoziarnista :P Przepis:60g przesianej mąki 120 ricotty1/2 dużego zmiksowanego banana (ok. 80g?)ok.50ml mlekajajko(dałam same białko
More food, love and dreamscebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow , który robiłam tutaj - klik , tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli z chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki(...)wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia Składniki placki: 6 większych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 jajko mąką (to już na oko) sól pieprz olej do smażenia Gulasz: Cebulę kroimy w piórka i smażymy
kruche babeczkiDzień dobry!Dawno nie było nowego przepisu, minął już tydzień od ostatniego. Nie wiem czy to lenistwo, czy praca nad Apetytem, czy jeszcze coś innego. Gotować gotuję oczywiście, jednak a to się nie chciało zrobić zdjęcia, a to gotowałam coś co na blogu jest, albo kupiłam kilogram bobu, zjadłam go po ugotowaniu, bez niczego :-).Więc(...)sami widzicie, jak to bywa :-) Da wynagrodzenia oczekiwania na nowy przepis, na końcu tego wpisu znajdziecie zdjęcie pokazujące jak wygląda mój plan zdjęciowy. Do przygotowania tych placków zainspirowała mnie Kasia i jej placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio dorwałam jej kilogramowy słoik!) i jagody, które pojawiły się
Pora coś zjeśćpyszna przekąska, którą na Węgrzech można dostać na każdym rogu (a na Słowacji na co drugim). Właściwie przekąska nie jest chyba dobrym określeniem, bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś po zjedzeniu takiego drożdżowego placka mógł jeszcze myśleć o obiedzie lub kolacji. Nie, to niemożliwe! ;) Muszę się przyznać, że nie jestem wielkim miłośnikiem czosnkowych aromatów, ale w wypadku langoszy
zadanie-gotowaniecienką warstwą (powinno bardzo szybko rozlewać się po patelni, wtedy masz dobrą konsystencję). PS. Przed wylaniem ciasta zawartość miski należy dokładnie przemieszać, aby mąka nie osiadała na dnie. Smażymy po minucie z każdej strony na lekko rumiany kolor. Gotowe. Smacznego. Podpowiedzi: 1. Podczas smażenia, co kilka placków, jeżeli ciasto wyda Ci się coraz gęstsze można dodać trochę wody(...)dodałem zbyt dużo wody). 2. Podczas smażenia gotowe naleśniki dobrze jest szczelnie przykryć, dzięki temu uchodząca wilgoć zostanie w plackach. Będą mięciutkie i pulchniutkie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe i wilgotne. Potem gdy, lekko wyschną będą odrobinę twardsze, ale wciąż dobre. 3. Zimne naleśniki możemy podsmażać na patelni. Podane w ten sposób są równie smaczne Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami
Gar ZdrowiaCo można zrobić z cukinii? Ostatnio u mnie cukiniowato. Bo z cukinią w kuchni warto się zaprzyjaźnić. Testuję ją na słodko w smoothie (z dodatkiem bananu
MODA NA BIOjest krótka, często zmieniana ze względu na sezonowość lokalnych produktów, ich dostępność oraz fantazję szefa kuchni i właściciela Roberta Żechowskiego. Jest to zazwyczaj dobry znak. Zdecydowaliśmy się na Jagnięcinę w marynacie jogurtowej z pieca, oraz placki po krzemieniecku. Jagnięcina rozpływała się w ustach, była delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Placki chrupkie, dobrze wysmażone i pyszny sos mięsny(...)siedzieć, jeść, pić i kontemplować widok. W karcie dominuje kuchnia polska. Warto spróbować dań dawnych mieszkańców tych ziem Bojków i Łemków. My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku
królestwo garów