dobry placek - 1500 przepisów (strona:41/100)

Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 244

ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach(...)zimnej wodzie. Mąka ziemniaczana wymieszana z lekko podgrzaną wodą tworzy kleistą i lekko przezroczystą zawiesinę, która świetnie sprawdza się jako zagęstnik sosów , dań ziemniaczanych (klusek śląskich, placków ziemniaczanych) oraz zup. Mąka ziemniaczana ze względu na swój bardzo neutralny smak może być dodawana do wielu potraw, jest szczególnie ceniona przy wypieku ciast i różnego rodzaju pieczywa ponieważ opóźnia

Zasmakuj Kuchni
Serowe placuszki z sosem wiśniowym 157

TeaRebels. Coś cudownego. Ta herbata już przy zaparzaniu zachwyca unoszącym się aromatem. Czasem wystarcza mi wyłącznie ona i ulubiona książka. Polecam Wam zajrzeć na stronę TeaRebels, gdzie każdy miłośnik dobrej herbaty i kawy znajdzie coś dla siebie. A wracając do serowych placuszków… spróbujcie, bo naprawdę warto Składniki: 150 g śmietankowego serka kanapkowego* 3 łyżki mleka (u mnie(...)łyżeczki cukru. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego). Na patelnię z rozpuszczoną niewielką ilością oleju kokosowego wykładamy placuszki 1 łyżka stołowa = 1 placek. Smażymy z obu stron na małym ogniu. Propozycja podania: Placuszki podajemy ze słodkim sosem wiśniowym i aromatyczną herbatą. Smacznego

Słodkie okruszki
Placuszki z kwaśnego mleka 120

Placuszki, placuszki i jeszcze raz placuszki. Jako, że przebywam obecnie na urlopie macierzyńskim z mniejszą latoroślą to w kuchni znów pojawiły się placki! Przy starszej nie było ich zbyt wiele, bo Z. nie była ich wielką fanką. Bywało, że matka się nasmażyła, napiekła, a dziecko ugryzło i tyle było z jedzenia. Moje dziecię jest wybitnie mięsno-ziemniaczano-jajeczne(...)jakieś placuszki nawet z rozmaitymi sosami stoją na drugim miejscu. Teraz jest mały L. więc próbujemy różnych glutenowych i bezglutenowych placuszków. Te są super gdy mamy dobre wiejskie mleczko i specjalnie trochę zostawimy do skwaszenia!   Dla kogo: dla tych, którym zsiadło się mleko dla placuszkożerców dla dzieciaków Składniki: szklanka zsiadłego mleka 2 szklanki mąki pszennej jajko łyżeczka cukru (najlepiej

Mania Wypiekania
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 153

stole na stałe zagościły placuszki z płatków owsianych. Są pycha! Lubimy je wszyscy, choć każdy ma swój ulubiony sposób podania i ulubione dodatki. Właśnie za to lubię wszelkiej maści placki i placuszki - można je urozmaicić na wiele sposobów i podać za każdym razem nieco inaczej. Zobaczcie sami!     Składniki: 50 g płatków owsianych górskich 100 ml mleka(...)ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej delikatny i "gofrowy".   Teraz czas na dodatki - i tu ogranicza Was tylko wyobraźnia! Poniżej moje propozycje podania:      Z sałatką owocową  (banany, kiwi, jabłka

Kulinarne Inspiracje
Gotuj Kluski z MasterChef część II 227

również na obiad. Genialnie smakują po prostu polane masłem. Jest to naprawdę wyjątkowe danie więc myślę, że na pewno Wam posmakuje. Ravioli z wypływającym żółtkiem Składniki: 250 g dobrej jakościowo mąki pszennej 1 jajko+2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki zimnej wody kilka oddzielonych od białek żółtek masło do polania Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy(...)wlewamy do niego wcześniej wbite do filiżanki jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Dodajemy sól i wodę. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto makaronowe wałkujemy na prawie przeźroczysty placek. Ma być naprawdę bardzo cienki. Wykrawamy, przy pomocy dużej szklanki, parzystą ilość kół. Na środku każdego koła układamy bardzo delikatnie żółtka, przykrywamy drugim kołem i bardzo delikatnie zlepiamy, uważając

sierotka maRysia w kuchni
Tortilla z tuńczykiem i warzywami 634

średnicy 25cm Tortilla z tuńczykiem – wykonanie:Oliwki, paprykę i ogórki pokroić w paseczki.Cebulę pokroić w piórka.Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy.Sos: majonez wymieszać z musztardą.Każdy placek wysmarować wyżej przygotowanym sosem, nałożyć sałatę, tuńczyka, cebulę, oliwki, kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość zwinąć w rulon, związać sznureczkiem lub zawinąć w folię aluminiową. Smacznego!Tuńczyk, podobnie jak wiele(...)kwasy tłuszczowe omega-3. W porcji tuńczyka w sosie własnym jest ich ok. 235 mg.UWAGA! Tuńczyk może być skażony rtęcią – pierwiastkiem niebezpiecznym dla niemowląt i rozwijającego się płodu. Jednak dobrą informacją  jest to, że tak powszechnie dostępny tuńczyk w kawałkach zawiera minimalne ilości rtęci. Bezpieczne jest spożywanie nie więcej niż 280 gramów tej ryby tygodniowo. Zawartość rtęci w świeżym tuńczyku

Kulinarne Przeboje
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 166

ubite białkoNadzienie:1 pomarańcza2 łyżki masła50 g cukru1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii6 śliwek, wydrylowanych pokrojonych w ósemki2 brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w plasterkibita śmietana lub dobre lody do podaniaPrzygotowanie:Mieszamy mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło i palcami wyrabiamy kruszonkę. W małej filiżance mieszamy ekstrakt z wanilii z 3 łyżkami zimnej wody(...)wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na silikonową formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.Robimy

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche paszteciki z mięsem i pieczarkami czyli po niedzielny recykling. 192

doprawione) mięso z rosołu i pieczarki. Doprawiamy do smaku według własnych upodobań,  na koniec wbijamy jajko i dodajemy mannę  aby ściągnęła nadmiar wody. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy na paski które smarujemy jajkiem. Układamy pasek z nadzienie i zwijamy zgrabny rulonik.  Następnie kroimy na krótkie lub dłuższe paszteciki, jakie tam już kto woli. Układamy(...)jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w 180 stopniach około 30 min. Podajemy z czym tam sobie kto życzy, u mnie zeszły same. I nie wiem....albo były takie dobre, albo było tak mało

Dieta moja pasja
Pierogi z kapustą i grzybami 189

miękkie ciasto. W razie czego dodaję więcej mąki lub wody w zależności czy ciasto klei się do rąk czy nie. Podsypuję stolnicę mąką i wałkuję na cienkie placki. Wykrawam ozdobnym wykrawaczem do pierogów odpowiednie kółka z wzorkiem na brzegach. Kapustę szatkuję, przepłukuję i gotuję do miękkości w wodzie. Następnie dobrze odciskuję z nadmiaru wody(...)drobno posiekaną cebulkę. Jeśli robicie farsz z wykorzystaniem suszonych grzybów to wcześniej je wymoczcie kilka godzin w wodzie, potem drobno posiekajcie. Jeśli uznamy, że farsz jest miękki i dobry dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy wedle uznania do smaku i dusimy jeszcze chwilę. Faszerujemy nimi pierogi. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi, jak wypłyną na wierzch gotujemy około 5-8 minut. Możecie

Zasmakuj Kuchni
Syrniki w nowym wydaniu 149

Masa jest dzięki temu gładka i łatwa do wyrobienia nawet łyżką. Usmażone placuszki świetnie smakują z surówką, zwłaszcza z ostrą rzodkiewką. Przygotowanie dania zajmuje mniej niż 30 minut, jest dobrym i szybkim pomysłem na każdą porę dnia. Składniki: 1 serek kremowy Arla Apetina czosnek i zioła 2 jajka szypta soli 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Serek połączyć(...)Podzielić masę na 4 części, każdą z nich obtoczyć w mące i uformować placuszek. Ważne, żeby nie wgniatać mąki w ciasto, gdyż wtedy syrniki będą twarde i suche. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia

Wrzosowa Polana
Kryzysowa wigilia 158

plasterki i układamy na spodzie. Całość wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i wyjmujemy w momencie, w którym brzegi będą rumiane. Czyli po ok. 10 - 15 minutach. Choinkowy placek Choinkowy to on jest dlatego, że jak się go potnie w wycinki  to wraz z ziarnami kukurydzy wygląda jak choinka z bombkami. Kryterium zbożowe również spełnione. Składniki: - opakowanie(...)kukurydzy - 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wkładamy do tortownicy a ją samą do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut. Choinkowa surówka Kiszonki są dobre na trawienie, a w sytuacji, w której ludziom zdarza się trafić do lekarza z przejedzenia, to mogą się przydać. Składniki: - ogórki kiszone - jabłko - patyk do szaszłyka Wykonanie: Jabłko kroimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Maślane pączki z dziurką - pieczone w piekarniku. Dietetyczne pączki. 160

rozczyn, mleko, cukier, wbić jaja. Wszystko krótko ale dokładnie zagnieść, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie ale krótko przerobić. Rozwałkować na placek około 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki, tak jak na oponki. Ja użyłam do tego kufla od piwa i kieliszka. Tak przygotowane pączki włożyć na papier(...)podrosły. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni - grzałka gór i dół z włączoną funkcją termoobiegu. Do gorącego pieca wstawić pączki, piec 8-10 minut. Po 8 minutach sprawdzić - jeżeli są dobre to wyjąć, jeżeli nie to dać im jeszcze te dwie minutki. Ale nie wolno przesadzić z czasem, bo będą za suche. W między czasie, kiedy pączki są w piecu, rozpuścić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym 218

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię

Moja Delicja
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 276

płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą ostatecznie spłaszczyłam na placek. Zapiekałam w temp. 150st. przez 20min.  Na tym etapie można zakończyć gotowanie, a rozpocząć smakowanie ;) Jednak ja poszłam o krok dalej i chaczapuri serwowałam z dodatkiem(...)dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw. Całość zaprawiłam koncentratem pomidorowym i smażyłam chwilkę. Farsz wyłożyłam na upieczone chaczapuri.  A teraz leżę i kwiczę, bo takie dobre było

bastalena

Proponowane wyszukiwania