dobre sałatki - 1867 przepisów (strona:63/125)

ZIELONE MUFFINKI KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ CHILLI 159

życzę wszystkim zielonym  dobrego i miłego dnia :) Przy okazji  przypominam przepis na zielone muffinki:  http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/03/zielone-babeczki.html i podpowiadam małe modyfikacje. Wybrałam tym razem mleko kokosowe, żeby wzmocnić kokosowy smak. Zamiast oleju płynnego dodałam do składników mokrych 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego , którego używam już w tej chwili dosłownie do wszystkiego, prócz sałatek. Nie mając świeżego szpinaku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Odkrywamy kalifornijskie wina II 139

czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny. Importer: VININOVA SP. Z O.O. Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino w stylu klasycznego Bordeaux Merlot. W ustach okrągłe, wyraźne smaki czarnej wiśni i dojrzałej śliwki, z nutami przypraw. Doskonale zrównoważone taniny, dobra kwasowość. Polecane do pieczonego indyka, włoskich

królestwo garów
Sałatka z tuńczykiem 3898

nawiasów), drugi wręcz ekspresowy ;) Polecam ją też na wszystkie rodzinne uroczystości zamiast tradycyjnej, ociekającej majonezem sałatki warzywnej. Zaręczam, że zniknie ze stołu równie szybko, a może i szybciej. Sałatka obiadowa z brązowym ryżem i tuńczykiem porcja w sam raz na imprezę lub dla 4-5 osób na obiad na wynos Potrzebujemy: 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach w sosie własnym(...)fasoli "jaś") 1 średnią paprykę (moja była żółto-zielona) 4-5 ogórków konserwowych (najlepiej lekko pikantnych) 1 pora 1 pęczek szczypiorku 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego, który dał dodatkowo ciekawy, słonecznikowy posmak) przyprawy: biały pieprz, sól (niekoniecznie) Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu

Ratunku obiad
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 76

  Prosta,szybka i smaczna surówka doskonała zarówno do rybki jak i innych obiadowych dań.Serdecznie polecam. Składniki: ok 400g białej kapusty 2-3 marchewki 1

Niespełnione zdolności kulinarne
Carne do sol - mięsna propozycja na Euro 191

drodzy Państwo fan brazylijskiej piłki nie ogranicza się do słonych paluszków czy chipsów o smaku zielonej cebulki. On ma coś lepszego. Carne do sol które zagryzać będzie z sałatką (trochę zdrowia) i popijać przepysznym lekkim i schłodzonym piwem z kolegami w barze.  Jak przygotować? Po pierwsze musimy mieć trochę cierpliwości... (parę dni ale popłaca) Po drugie wygospodarować trochę miejsca(...)grilla na którym będziemy suszyć mięso oraz miskę/talerz gdzie będzie skapować (czy takie słowo istnieje) woda z mięsa. Po trzecie zaopatrzyć się w sklepie mięsnym w duży kawał dobrej wołowiny najlepiej rostbefu oraz w spożywczaku w sól gruboziarnistą. Pre - przygotowanie:  Nacinamy nasz kawał mięsa i nacieramy solą ziarnistą (dwie garście). Kładziemy mięso np. na podstawce z grilla

Smaki Brazylii
Zapiekana kasza orkiszowa 155

Tyle dobrego z kaszy jaglanej ostatnio było, że się inne kasze zaczną obrażać ;) Uwielbiam kaszę orkiszową. Jest delikatna, lekko słodkawa o orzechowym smaku. Dobrze pasuje do zarówno do dań słodkich, jak i mięs. Bardzo dobrze komponuje się ze smakami włoskimi. Można ją zapiec z mozzarellą, pomidorami i bazylią lub podać jako sałatkę. Kasza orkiszowa, choć zawiera gluten jest tolerowana przez

Kucharzyca
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 160

bakłażanów słodkawa i świeża sałatka z pomidorów i mozarelli. Mozarellę tylko porwałam na mniejsze kawałki, pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam z niestrawnej skórki i pokroiłam je w grubą kostkę. Bycze serca prawie nie mają pestek, nie puściły dużo wody. Rozrzuciłam pomidory i ser na desce, przyprawiłam pieprzem, grubo skrojonym szczypiorem, cebulką i listkami bazylii. Skropiłam dobrą, mocną, włoską oliwą. Syty obiad

Karo in the Kitchen
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 141

izraelską. Charakteryzuje ją dobre wygrzbiecenie (czyli łatwo ją filetować), zwarta forma i oliwkowy kolor. Ma delikatne mięso, a rybi zapach, za którym nie wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny.Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być

Smakowity Blog Kulinarny
Souvlaki, czyli greckie szaszłyki z jagnięciny 217

Dzisiaj zapraszam na rewelacyjnie proste i smaczne greckie szaszłyki z jagnięciny - souvlaki. Danie nie wymaga wiele wysiłku, ani wymyślnych składników (z wyjątkiem samej jagnięciny), a smakuje

Wyprawy kulinarne
ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ 502

     Wiem,że większość z Was doskonale zna tą pyszną śledziową sałatkę,ja ją uwielbiam. Mąż  nie przepada za sałatkami ze śledziem

Niespełnione zdolności kulinarne
Papryka z cebulą w sosie pomidorowym 237

około 2,3 litra sałatki. Wodę podczas duszenia papryki z cebulą należy dodać TYLKO w razie konieczności, aby nic się nie przypaliło (ja nie dodawałam). Należy pamiętać, że jest to dodatkowa ilość wody NIE PODANA w składnikach. Wodę podaną w składnikach dodaje się na końcu, razem z koncentratem, octem i cukrem. Należy użyć koncentratu pomidorowego dobrej jakości. Szklanka

Gospodyni Miejska
Domowy napój energetyczny 247

Witajcie! Mam dla Was dobrą wiadomość, od dziś możecie stworzyć swoje domowe laboratorium domowych napoi funkcjonalnych. Obecnie funkcjonuje kilkanaście fantastycznych sklepów ze zdrową żywnością oferujących sproszkowane

Kuchnia PROzdrowotna
Klasyczna sałatka nicejska 340

tylko;  tradycyjna sałatka nicejska powinna składać się tylko i wyłącznie zsurowychwarzyw, a jedynym jej gotowanym składnikiem mają być jajka;  obecnie najczęściej podaje się ją z tuńczykiem, ale dawniej przyrządzana była z dodatkiem anchois (anchois było łatwo dostępne i zwyczajnie dość tanie podczas gdy tuńczyk – rzadszy i wygórowany cenowo);  zadressing wystarczy dobra oliwa z oliwek

Grunt to przepis!
Banjaluka i ja 190

ciecierzycy, z jajem sadzonym, sałatką szopską, frytkami z cukinii, ajwarem i tzatzikami. Opcja bardziej wegetariańska. Smaczne, aczkolwiek jestem zadowolona, iż akurat wybrałam mięso :) Cieszę się, że trafiłam na to miejsce, gdyż uwielbiam poznawać nowe smaki, by móc za nimi później przez jakiś czas potęsknić, powspominać i za jakiś czas do nich powrócić. Banjaluka to naprawdę dobra szama! A dla Szefa

Sajkofanka smaku