Kochani zapraszam na przepis miesiąca , którego tematem jest poświąteczny detox. Świąteczne obżarstwo pewnie co nie którym nie wyszło na dobre. Lekkie i wegetariańskie potrawy czy
codojedzeniaSałatka, którą chcę Wam dzisiaj pokazać to jedna ze smaczniejszych sałatkowych kompozycji, którą ostatnio przygotowałam. Choć nie udało mi się zrobić jej dobrych zdjęć
Czerwień i błękitDzisiaj polecam Wam pyszną sałatkę o wyrazistym i pikantnym smaku. Idealna na sylwestra lub na świąteczny stół. Szybko, pysznie, kolorowo:) Dla 4-5 osób: 35 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka czerwonej fasoli(...)puszka kukurydzy 15 dkg ostrego żółtego sera por ( jasna część) 1 papryka czerwona lub zielona 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej + sól do smaku 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju Sos: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki pikantnego ketchupu sól i pieprz do smaku Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski razem z przyprawą meksykańską, solą i dwoma łyżkami
Maślane ciasteczkodobre i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Obecnie z awokado pozyskuje się olej, który być może nie jest popularny w Polsce, ale króluje w kuchni śródziemnomorskiej. Awokado to wspaniały owoc o wszechstronnym wykorzystaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Jest idealny do kanapek – rozdrobniony z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a także niezastąpiony jako składnik sałatek
mojewypiekiinietylkoparę godzin w lodówce celem przegryzienia. A do sałatki? Deski. A na deskach TRADYCYJNE JADŁO Pyszne, bez niespodzianek w środku, bez ściemy, bez chemii...bez owijania w bawełnę i ukrywania składników pod dziwnymi nazwami.Da się? Da się jak widać! Produkt naturalny może być dobry, a nawet musi być dobry! Moja decha składała się z sera, oraz kiełbas- wołowej hetmana(...)źródło dobrego samopoczucia. Obecnie jest napojem popularnym na całym świecie, lubianym za swój przyjemny smak. Ceni się za to, że komponuje się niemal z każdą przystawką i daniem, tak na zimno, jak na gorąco. Ponadto łagodzi wszelkiego rodzaju przejedzenie. Doskonała na śniadanie, obiad i na kolację. Super z deską wędlin, do książki...na pogaduchach. W każdym, dobrym towarzystwie
Z Kuchni Do KuchniDzień dobry, Mój Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem
Chilli Czosnek i Oliwakawałeczku, to mamy wątpliwości czy robimy dobrze dzieląc się czymś tak dobrym! :)))Możliwości wykorzystania takiego "podłoża" jest cała masa!Nasze wariacje na temat KRUCHEGO CIASTA BEZGLUTENOWEGObędą obiektem kolejnych postów. Oto kilka przykładów:Jakie przepisy interesują Was najbardziej? - Kruche ciasto w połączeniu w serową masą, czy z "sałatka owocową" a może nieco bardziej wykwintna odmiana? :)W komentarzach chwalcie się
Wypisz Wymalujwina o dość wyraźnej dawce goryczki, dlatego w winie pozostawia się dość sporą dawkę cukru resztkowego, by zredukować ten efekt i podnieść walory smakowe wina. Polecane szczególnie latem do sałatek, owoców morza czy kurczaka. Pierwszym z czerwonych win było Terre del Barolo Verduno Pelaverga DOC 2013 Wino z powstało w 100% z odmiany Pelaverga Piccolo, która charakteryzuje się dość ziołowym(...)Szczep Ruche to intrygująco ziołowy aromat, nuty czerwonej róży – stąd określenie przez uczestników: ”czerwony Gewurztraminer”. Jeśli dodamy do tego bladoczerwoną barwę wina, to nawet w połączeniu z sushi będzie dobre. Siódme i ostatnie czerwone wino to wyczekiwane przez wielu Barolo od Piedmontop Bric Cenciurio DOCG 2010. Według prowadzącej i wielu włoskich producentów 2010 Barolo to bardzo klasyczny rocznik. Wino
królestwo garówKolejny przepis na solidny kawałek wołowiny - tym razem podanej na sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem
Wyprawy kulinarneodświeżyła i nadała większej soczystości. Sałatka jest bardzo szybka do przygotowania, wystarczy 20 - 30 minut i mamy pyszne, lekkie i sycące jedzonko. Składniki: (duża porcja) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duża papryka 1/2 średniej kapusty pekińskiej 3/4 puszki kukurydzy konserwowej 6 - 7 suszonych pomidorów 2 - 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki dobrego majonezu 200 g makaronu razowego(...)podzielić na drobniejsze cząsteczki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez oraz pieprz i sól do smaku. Dodając sól wziąć pod uwagę, że suszone pomidory są dość słone. Zobacz również: Sałatka ryżowa z tuńczykiem Sałatka z tuńczyka z makaronem
Kuchcik gotujePożywna i zdrowa sałatka ze świeżych i grillowanych warzyw oraz kurczaka. Z pysznym dressingiem musztardowo-miodowym. Dobra dla wszystkich dbających o zdrowy styl życia. Najlepiej smakuje
cool and mintySezon na gruszki i persymony wciąż trwa, powoli zaczyna się na cytrusy. To nadal dobry moment na słodkie sałatki, pomimo, że owocowe bogactwo lata już dawno
Kasia SarnaPolecam kolejna sałatkę z cyklu " co się na winie ". Połączyłam pomidorki z cebulką, mozzarellą i cieciorką. Całość połączyłam musztardowym sosem. Sałatka wyszła bardzo dobra a ze
Monia miesza i gotujeinnym, nie musi być dobre dla nas, jednak pewne standardy zdrowego odżywiania są wspólne dla wszystkich. W tym dziale postaram się publikować rożne przepisy, które wiążą się ze zdrowym odżywianiem. PLACKI DIETETYCZNE Z BANANA ŁOSOŚ W SOSIE POROWO-CZOSNKOWYM SAŁATKA Z RUKOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI SAŁATKA
W kuchennym oknie Ewy