Prosta i szybka, smaczna sałatka kryzysowa. Większość z tych składników mam w domu pod ręką i gdy chcę zjeść coś dobrego i pożywnego, robię tą sałatkę
słodki bratekwymieszać i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie przelać sos równomiernie do sałatki. Smacznego! Czasami wystarczy niewielki impuls, inspiracja i spojrzenie pod innym kątem. I talent, który potrafi wszystko połączyć w jedną całość. Bo w życiu każdy ma swoje powołanie i przeznaczenie, żeby stworzyć coś dobrego i pięknego. Dla drugiego człowieka. Tak po prostu
Kuchnia Pani Wiosnyformie krzyża, zanurzyć na kilka sekund do wrzącej wody (np przy użyciu durszlaku), a następnie schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Po takiej operacji skórka odchodzi sama. Pomidor w sałatkach świetnie łączy się oliwkami (najlepiej czarnymi, pokrojonymi w plasterki), z liściami bazyli i mięty. Jeżeli Wasz żołądek źle znosi kwasowość pomidora i przygotowujecie sobie sos pomidorowy, pod koniec gotowania dorzucić(...)tartej (przygotowanej uprzednio). Polać oliwą z oliwek. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. is a post from: moda na bio The post Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory
MODA NA BIOczym wspominałam już wiele, wiele razy) łosoś wędzony- tym razem w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu, rukoli i pomidorów- dla mnie połączenie idealne! Na wstępie powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same(...)kulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z tuńczykiem, którą teraz wprost ubóstwiam, rukola zaczęła się pojawiać w moim menu zdecydowanie częściej, żeby nie powiedzieć "codziennie". Warto wspomnieć, że jest ona źródłem wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego
peanutbuttermonsterporcje Sałatka 3 liście jarmużu 3 kromki chleba, u mnie na zakwasie 1 puszka tuńczyka z wody 1 pomidor Sos 1 duże żółtko 3 płaty sardeli (anchois) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka winnego octu 1 łyżka francuskiej musztardy, u mnie drobnoziarnista 1 łyżeczka suszonego oregano 125 ml dobrej oliwy szczypta kajeńskiego pieprzu(...)kawałki. Ułóż jarmuż i odciśnięty z zalewy tuńczyk na półmisku. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory. Polej sosem. Przygotuj grzanki. Pokrój chleb w małą kostkę i zrumień na oliwie. Posyp sałatkę chrupiącymi grzankami przed podaniem. The post Sałatka Cezar z jarmużem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniawino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v Dżemy (46 g cukru na 100g produktu i 50 g owoców), miód(...)caffe latte. Około 10.00( w pracy) jakaś przekąska: owocowa sałatka (click), jogurt albo budyń. Staram się , aby drugie śniadanie było sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem (click), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę na mięsko
Mia Cucina Sofietajednak doszłam do wniosku, że te śniadania muszę zacząć jeść. Dla własnego dobra. Inaczej w samochodzie skręca mi kiszki, i zaraz po przyjeździe do pracy łapię, co mi pierwsze w ręce wpadnie. Dla niewtajemniczonych dodam, że pracuję w cukierni, więc sami rozumiecie... Trochę tam ciężko o sałatki. Robię więc solidne zapasy granoli; piekę drożdżówki w dużych ilościach, które mrożę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeresztą startego żółtego sera i ozdobione kilkoma listkami pietruszki. Idealnie pasować będzie sałatka z pomidorów z cebulą lub szczypiorem. Z tej ilości składników wyjdą Wam 4 średnie porcje lub obiad dla pary 2+1 albo dla trójki dorosłych głodomorów. SKŁADNIKI 200g kaszy pęczak 250g pieczarek 150g dobrej, mocno przyprawionej i nie bardzo tłustej podwędzanej kiełbasy 150g cebuli 100ml piwa 500ml
Karo in the Kitchenwiem jak to danie nazwać. Sałatka? Chyba do tego najbliżej temu daniu. Jedno jest pewne: można się tym najeść do syta. Nie podam Wam proporcji, sami zdecydujcie ile czego dodacie. Składniki: makaron - użyłam kokardek cukinia cebula czosnek pomidory cienkie, dobrej jakości parówki świeża bazylia odrobina oliwy sól i pieprz Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Nie powinien być miękki
Codzienna kuchnia niecodziennagotowane bezpośrednio w wodzie bez skorupki, żółtko ma pozostać płynne- podane na sałatce z rukoli z dodatkiem świeżego ogórka i długo dojrzewającej szynki hiszpańskiej. Rukolę podajemy z dresingiem z oliwy z oliwek i posiekanej pistacji, dodajemy do smaku sól i pieprz. Przepyszne połączenie smaków polecam na dobry początek dnia! Składniki: - garść rukoli - 10 pistacji - sól - jajko - szynka Serrano - świeży
SMYKWKUCHNIzwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo(...)idealne na kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem- nadadzą się raczej na sałatkę- dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując
Karo in the KitchenSłońce coraz wyżej, dzień coraz dłuższy, a za oknem i w głowach coraz bardziej zielono. Wiosna przyszła już na dobre i jak szalona pędzi w
Fitsweet.mePrzedstawiam Wam bardzo szybką i smaczną przekąskę- jajka faszerowane. Faszerowane nie byle jak, bo gotowaną na parze fasolą mung i dobrej jakości tuńczykiem. To doskonała propozycja
Z Kuchni Do KuchniPierwszy raz spróbowałam tej sałatki na swoim weselu. Szef kuchni bardzo zachwalał tą sałatkę, ale nie dziwie się. Jest tak dobra, że mogłabym ją jeść codziennie
Kuchnia PaulettesWitam wszystkich bardzo zdrową i pyszną sałatką owocową! Super śniadanie do przygotowania w kilka chwil. Bomba witaminowa, zastrzyk energii i dobry początek tygodnia! Jest pyszna, to
Z Kuchni Do Kuchni