Już dzisiaj warto pomyśleć o tym, co dobrego zjemy w tegorocznym Karnawale 2016. Niekoniecznie trzeba wychodzić z domu, można świetnie się bawić ze znajomymi na domówkach, a o jedzenie się nie martwcie, bo specjalnie wybrałam dla Was the best of 2016 na karnawałowe szaleństwa! Zapomnijcie o mrożonej pizzy na telefon czy sałatkach pełnych niezdrowych dodatków. Życzę Wam udanego Karnawału
Moja smaczna kuchniamigdałowej) , świetnie też do niego pasuje zielona sałatka przyprawiona sokiem z cytryny. Szpik nie zawiera w ogóle węglowodanów, przez co ma miejsce w dietach niskowęglowodanowej/LCHF , SCD , FODMAP , GAPS , a także protokole autoimmunologicznym . Nie wyrzucaj kości! W porach kości zostało jeszcze trochę szpiku, możesz teraz ugotować rosół . Przy następnej wizycie w dobrym sklepie mięsnym zapytaj o kości ze szpikiem
PaleoSMAKjuż kiedyś pisałam Francuzi wiedzą co dobre. Pyszne białe mięso ośmiornicy i jędrne ziemniaczki, toż to danie godne królów. Jak byście szukali ośmiornicy to do nabycia w Biedronce. Ośmiornicę wbrew pozorom bardzo łatwo się przygotowuje. Popróbujcie koniecznie, jeśli nigdy jej nie próbowaliście bo jest tego warta, pokochacie ją jak ja. Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietypowy, taki świąteczny, taki do wędlinki, do sałatki - mamy swojego faworyta po którego zawsze sięgamy. Jeśli jednak chodzi o sprawy poważniejsze - typu taki sos właśnie, sięgamy po słoiczek z firmy " ORZECH ". Smakuje idealnie, mocno chrzanowo, ma dość specyficzny aromat. Spokojnie możemy go polecić i... znów pomęczyć się z odkręcaniem słoiczka. No dobra, wcale się nie męczymy. Wołamy facetów. Niech się
Wypisz WymalujPenina, w trakcie spotkania próbowaliśmy pięciu win : Vila Istenic - 100% Chardonnay ( 64 zł.) – półwytrawne, dominują aromaty owoców cytrusowych. Polecane do picia z lodem z dodatkiem mięty, limonki, pomarańczy, cytryny. Dobre na letnie dni. To wino podano nam jako aperitif. Z lodem, do wyboru z miętą lub świeżym ogórkiem. Barbara - 50% chardonnay, 30% rumeni plavec, 20% laśki riesling(...)burakami karmelizowanymi w miodzie z tymiankiem - pieczonego sandacza podanego na musie z zielonego groszku z cieciorką i sosem ostrygowym Ja wybrałam kaczkę – wybór bardzo dobry, chociaż słyszałam głosy, że sandacz też był dobry. Desirée - 50% chardonnay, 35% żółty plavec, 15% laški rizling. ( 49 zł.) Jest to aromatyzowany napój na bazie wina musującego. Aromatyzowany brzoskwiniami więc nimi pachnie i smakuje. Półwytrawny
królestwo garówJednym z moich ulubionych letnich śniadań jest panzanellla – włoska sałatka z pomidorów i sucharków. To coś pomiędzy kanapką a sałatką. Dużo warzyw, sycąca i pełna
Ugotowane pozamiatanePieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe
My Chcemy Jeśćzakwaszana octem. I jeśli już macie dobre składniki to możecie brać się za przygotowania. Wystarczy naprawdę kilka chwil żeby paczuszki z kaszanką i warzywami wylądowały na grillu a Wy możecie zająć się czymś przyjemnym. Na kilkadziesiąt minut potrawa będzie gotowa i zapewniam, że bardzo smaczna. Do pieczonej kaszanki świetnym dodatkiem będzie sałatka z pomidorów . Bardzo ważna jest
Smaczna Pyzawszystko. Moja mama mawiała, że jest dobry na wszelkie bolanie i kuśki stawanie. Zapewne miała rację. Teraz tego wątku rozwijać nie będziemy. Wspomnimy za to o marynowanym czosnku, który zrobiliśmy. Marynowany czosnek doskonale uszlachetnia potrawy z jagnięcia. Upieczone na ruszcie żeberka podaje się z delikatnie przysmażonym czosnkiem. Do tego możemy podać sałatkę z dzikich ziół i np. pokrzywy, rzeżuchy
Marder&Marder Manufacturekaroten (dobre na wzrok, skórę,włosy,paznokcie) - Są naturalnym źródłem kwasu foliowego (dobry dla kobiet w ciąży i planujących ciążę) - Są bogate w wapń (budulec kości i zębów) i potas (utrzymuje ciśnienie tętnicze krwi w normie) - Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :) Moje propozycje na wykorzystanie buraków: Carpaccio z marynowanych buraków Sałatka
Corner With Recipespodany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów tworzone wg. rodzinnych receptur. Bardzo szybko można ulec temu czarowi, z każdym kęsem chce się więcej i więcej... ale bez obaw, na straży dobrego samopoczucia i zadowolenia gości stoi profesjonalna obsługa
SzczyptaSmaQtemat. Fajni ludzie, dobra atmosfera i smaki, które lubię – zielenina w wersji azjatyckiej. David pokazał, że warzywa nie muszą być nudne, a wszystko co zrobiliśmy okraszone było konkretną nutą smakową. Menu (każdy zajmował się innym daniem, składniki są więc z „pamięci smakowej” i nie są to ścisłe przepisy): Sałatka z nowalijek i świeżych dobroci od Pana
OstryKęswytrawnie, zapiekać, smażyć, wrzucić do zupy. Jest dobrym pomysłem na zwykły dzień, ale także na wykwintną kolację. No i chyba wszyscy go lubią - przynajmniej ja nie znam nikogo kto byłby przeciwnikiem makaronu.Moi kluskowi domownicy lubią go bardzo i zjedzą chyba w każdej postaci. Może być zapiekanka z makaronu, zupa z makaronem, sałatka makaronowa, makaron z pesto, makaron z sosem
Smaczna Pyzapieczonych pomidorów (który autentycznie jest dobry do wszystkiego), wbiłam do nich po jajku, a po zapieczeniu podałam na chrupiących grzankach z resztą sosu do polania. Tę wersję na pewno polubią fani pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli. Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki
Chilli Czosnek i Oliwagotować gdy ma się w kuchni dobrych pomocników. I nie chodzi mi tu o męża, który od czasu do czasu wejdzie do kuchni, podniesie pokrywkę i zamiesza coś tam w garze, no bo przecież sprawdzić trzeba co na obiad będzie. Nie chodzi mi też o dziecko, które pomoże Wam pokroić warzywa na sałatkę, ani o kota (czy psa) który
Kuchnia w opałachmyśl zasady dla każdego coś dobrego do grillowania przygotowałam kiełbasę, piersi z kurczaka i indyka, pstrąga oraz sery – camembert i oscypki. To wszystko podane w towarzystwie surówek, hummusu, żurawiny i jak ktoś miał ochotę oczywiście ketchupu i musztardy ;) Przepis na surówkę z czerwonej kapusty znajdziecie tu —>KLIK. Druga natomiast to modyfikacja sałatki z avocado którą też polecam
Mienta blogzapas, na cały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne, o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Robi się w mniej niż pół godziny. Dobre na zwykły, codzienny obiad, na romantyczną kolację
Zawsze głodna!lyzki oleju lnianego,ktorego uzyjemy do salatki ma wiecej kwasow omega-3 niz chia.Nie zrozumcie zle-chia sa super, trzeba to jednak porownac w relacjach z innymi produktami,ktore spozywamy na co dzien.Dla wegetarian i wegan chia beda na pewno swietnym zrodlem kwasow omega-3,dla pozostalych juz niekoniecznie.Chia to takze dobre zrodlo wapnia.2 lyzki zawieraja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!