wykorzystaniem. Robię sałatki, kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale najbardziej lubię odsmażane na rumiano. W sezonie kiedy są młode małe ziemniaki specjalnie obieram ich więcej i gotuje by potem obsmażać na maśle w całości. Doprawiam je na różny sposób - kminkiem, rozmarynem, koperkiem, a ostatnio tymiankiem. Na prawdę są dobre i jako dodatek
Buniabaje w kuchnijestem jej zagorzałą fanką, ale czasami ją zjem. W mizerii słodko-kwaśnej musi być gęsta, kwaśna śmietana, tutaj nie toleruję zamienników, typu jogurt, nawet ten najlepszy nie zastąpi smaku dobrej, kwaśniej śmietany, oraz cukier i sok z cytryny, chociaż niektórzy zakwaszają mizerię octem. Taka mizeria słodko-kwaśna najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Składniki(...)cytryny sól i kolorowy pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, szatkujemy na mandolinie (muszą być cienkie). Aby je lekko zmiękczyć (puszczą wodę) podobnie jak w sałatce szwedzkiej, solimy i układamy na durszlaku . Po kwadransie ogórki odciskamy. Śmietanę mieszamy z cukrem do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z cytryny (zawsze w tej kolejności, tak jak w herbacie: cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzjeść jej na plenerowej imprezie zdecydowanie więcej niż mięsa. Odpowiednio zamarynowana, mocno przypieczona, zostaje słodkawa i chrupiąca. A co jeśli nie mam ogródka i grilla, ale mam cukinię? Ta sałatka powstała z potrzeby chwili i z tęsknoty za sezonem grillowym. Patelnia grillowa w kuchni sprawdza się znakomicie – czy to do pieczenia mięsa, czy warzyw. Jeśli jeszcze się zastanawiacie(...)powierzchnię. Pokrywka jest moim zdaniem zupełnie zbędna, ale odpinana rączka – bardzo użyteczna.. Materiał z którego wykonana jest patelnia powinien szybko i równomiernie się nagrzewać i utrzymywać temperaturę . Dobry będzie i odlew aluminium, i żeliwo, i granit. Może być powleczona teflonem (Tefal) lub powłoką ceramiczną (ILAG Non-Stick Ceramic). Wszystko zależy od tego, jaką kwotą dysponujecie na zakupy. Ikeowa
Karo in the KitchenPrzyznam się, że to są moje pierwsze udane lody. Na prawdę próbowałem wykonać domowe lody ok. 5 razy, ale żadne z nich nie wyszły mi
Kuchnia ŁukaszaGdy goni nas czas a chcemy zrobić dobre wrażenie kulinarne, potrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste
Kuchnia PROzdrowotnaWiosna pełną gębą: słońce świeci, wszystko wokół się zieleni, komary zaczynają gryźć. Długo trzeba było czekać, ale wreszcie można jeść na świeżym powietrzu. Stąd też dzisiejsza
Wyprawy kulinarneSkoczni Narciarskiej, Krupówkach (tam nawet kilka razy) i własnie Gubałówce. Relaks - mimo chodzenia - gwarantowany. Po dobrych kilku kilometrach skusiliśmy się na odpoczynek i obiad w restauracji Dobra Kasza Nasza. Całkowicie szczerze powiem Wam, że nigdy wcześniej o niej nie słyszałam. Namówił mnie na nią eM który wyszukał w sieci opinie o tej knajpce - w większości same pozytywne! Mimo(...)ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką. Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Mimo nie za dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już całkowicie zapchana. Choć przyznać
Słodkie PrzyjemnościCałkiem inna wersja słynnej już sałatki na krakersach z tuńczykiem i jajkami, moim skromnym zdaniem dużo lepsza, ma aż trzy inne warstwy sałatkowe przełożone
Wanilia i KardamonSzybka sałatka na imprezę czy na co dzień, np. do pudełeczka do pracy. Przekąska pożywna i zdrowa. Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek – dziś wyjątkowo
Zasmakuj KuchniSałatka z dodatkiem makreli wędzonej to taka szybka, prosta w przygotowaniu sałatka. Opiera się na składnikach do sałatki jarzynowej z małą modyfikacją ;) Przyznam, że sałatkę z
Zrób to smaczniePak Choi wciąż szaleje w warzywniku. Dziś proponuję tę chińską chrupiąca kapustę w wersji sałatkowej. Składniki : kapusta Pak Choi pół camemberta 2-3 pomidory jalapeno kilka
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 2 pęczki natka pietruszki, 1/2 szklanki oliwa extra vergin, 10 sztuk pomidory, 1 łyżka cukier, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka musztarda sarepska pęczek
W Mojej Kuchni Lubiękilka prób przygotowania dobrego majonezu.Przeglądałam sporo przepisów na różnych blogach. Ale nie umiałam sobie z nimi poradzić w takim stopniu by być zadowoloną z efektu :(Wreszcie Eureka !Znalazłam przepis w starej książce kucharskiej Jadwigi Kłossowskiej "Smacznego" i według tego przepisu zrobiłam majonez. Został wypróbowany przez Rodzinę i łaskawie zaakceptowany:"wystarczająco smaczny, można taki zajadać w sałatkach i z jajami
Proste PotrawyDobrą wiadomością jest to, że wszystkie dodatki nie są szkodliwe, a wręcz przeciwnie, bo i nawet pożyteczne! Jak na przyszłego technologa żywności, coraz bardziej spoglądam na wieczka opakowań i po prostu jak widzę nie znajomą dla mnie substancje odkładam z powrotem produkt na półkę. Wystrzegam się jeść mega przetworzonych produktów typu sosy do sałatek, chipsy, czekoladowe batoniki itd. Na prawdę
Truskawkowa Fiesta