patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem. Dodaj kiełbasek białych Polsojai pokroojonego w paski suszonego pomidora. Całość posyp koperkiem.. Drugą połowę omletu pokrój z trójkąty, nabij na wykalaczkę w towarzystwie suszonego pomidora i ulubionych oliwek, podawaj z marynowaną sałatką z warzyw
Z Kuchni Do Kuchnizwykłych sklepach, a ostatnio, podobnie jak rok temu, w ramach akcji promocyjnej w biedronce. Generalnie nie przepadam za soją i nie używam jej w jakichś zastraszających ilościach ale dobre tofu nie jest złe i właśnie o tym będzie dzisiaj. Po pierwsze - ze zwykłej kostki tofu naturalnego można zrobić smaczne kotleciki w panierce albo bez, a cała filozofia zrobienia(...)taką kostkę na pół, a potem każdą połówkę na 3 plastry, więc z kostki 200g mam 6 kotlecików, na jeden obiad zużywam 2 kostki. Idealny dodatek do frytek i sałatki (zamiast tradycyjnego zestawu: schabowy z frytkami i surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKto przyznaje się bez bicia, że nie chce się robić domowego majonezu i do sałatek dodajemy ten ze sklepu ? A szkoda, bo produkcja domowego majonezu
Wanilia i Kardamondobrym wypełniaczem naszego żołądka powodując długie uczucie sytości (ważne w diecie). Ponadto ze względu na właściwości wchłaniania i magazynowania wody, doskonale nawadniają organizm i doskonale regulują przemianę materii, gdyż pomagają jelitom prawidłowo pracować. Chia nie zawiera również glutenu. Nasiona chia doskonale smakują z różnymi sokami, jogurtami, mlekiem, w owsiance, w koktajlach z owocami oraz jako dodatek do sałatek. Należy
Kuchcik gotujedobrą plenerową imprezę była pogoda - a i ta nas nie zawiodła - wiosennie słoneczna aura towarzyszyła nam przez cały dzień. Duży plus stanowiła piecza Oddziału RWR z Wrocławia, którzy doglądali bezpieczeństwa podczas zlotu. Różnorodność serwowanych potraw i napojów sprawił, że każdy mógł znaleźć coś dla siebie, począwszy od sytych pizz i burgerów, poprzez francuskie naleśniki, kolorowe szejki oraz sałatki
upichconaOstatnio na kilku blogach natknelam sie na przepisy z batatami. Poniewaz do tej pory znalam je tylko z widzenia i opowiesci, w koncu postanowilam zakupic to
Przysmaki Karolkisklepach to nie są prawdziwe greckie fety niestety. Domową możemy zrobić mniej lub więcej słoną. I to jest plus tego sera. Składniki : * kostka dobrego twarogu około 250g , najlepiej żeby był twardszy * 2 łyżki różowej soli himalajskiej Sante * litr przegotowanej i ostudzonej wody Przygotowanie : Dokładnie rozpuszczamy sól w wodzie. Mieszamy około 5 minut. Wkładamy kostkę(...)sera na 5-7 dni i co dzień obracamy ser w solance. Mój po 5 dniach jest idealny do jedzenia. Domowa feta nadaje się do kanapek, sałatek i dań na ciepło. Zapraszam na stronę sklepu Sante 0raz na FB Sante
Magiczne Życie MartyNaleśniki Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą
Kuchnia ŁukaszaSałatka MIMOZA to przełamanie klasycznego przepisu na sałatę. Jest pyszna, orzeźwiająca i można ją modyfikować według różnorodnych pomysłów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej • 3 jajka ugotowane na twardo • ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka, estragon Sos: • ½ łyżki szalotki lub młodej cebulki • ½ łyżki musztardy Dijon • ¼ łyżeczki soli • ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości
W mojej kuchnidobrej jakości majonezu pieprz sól 1. Płaty śledziowe namaczany przez kilka godzin w zimnej wodzie, odcedzamy i kroimy w 5 mm kawałki. Marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinach w lekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki, parzymy wrzątkiem przez 2-3 minuty i odcedzamy. 2. W naczyniu przygotowanym na sałatkę układamy
Apetyczna babeczkaLato na talerzu! Jeśli tak jak ja jesteś maniakiem pomidorowym, to ten przepis jest dla Ciebie! Zawsze powtarzam, na łamach tego bloga, że w prostocie siła
SMYKWKUCHNIJarmuż,odmiana kapusty, która ostatnio wraca do łask na całym świecie.Zwłaszcza w Polsce, jarmuż,stał się hitem. Próbowaliście już dań z jarmużem? Zasmakowały czy raczej
Kopystką po garachPodobno ten kto jada sałatki ten piękny i gładki. Nie wiem czy to prawdziwe przysłowie- patrząc na moją osobę jadam tych sałatek zdecydowanie za mało. Pewnie
Pobite gary BarbaryObiecałam Wam na Facebooku , że zamieszczę jeszcze jeden przepis na doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pomarańcze i cytryny zalane słodkim karmelowym syropem z aromatem goździków
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś przepis na przepyszną,szybką,prostą i sycącą sałatkę.Doskonała na wszelkie imprezy,spotkania towarzyskie,a nawet jako obiad,kolację czy śniadanie w pracy. Składniki
Niespełnione zdolności kulinarne