chlorofilu, czyli zielonego barwnika nazywanego także "roślinną krwią", przez innych płynną energią słoneczną. Warto wziąć jej trochę dla siebie. Zielone koktajle, popularne na całym świecie green smoothies, przynoszą wiele dobrego dla naszego zdrowia. Szklanka smoothie to duża dawka chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, prowitaminy A, kwasu foliowego oraz witamin C, E i K. Są lekkostrawne, oczyszczą i wzmocnią odporność(...)jest zbytnio atrakcyjna do spożycia. By koktajl był smaczny ważne jest zachowanie proporcji i tak zielony koktajl powinien zawierać 40% zielonego warzywa, resztę powinny stanowić owoce. Zapraszam na pyszną "sałatkę w płynie". Składniki na 2 porcje: 50 g roszponki - 3 garście 1/2 mango 1 mały banan 1 jabłko 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: sałatę dokładnie wypłukać. Mango obrać i odkroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawinąć też coś do przekąszenia? Mistrzem zawijania jest konQbek. Myślę, że jest jedyną osobą ta naszej planecie, która w tortillę jest w stanie zawinąć wszystko. Rybę po grecku. Sałatkę warzywną. Risotto. Leczo. W porównaniu z nim jestem zaledwie początkująca, ale dziś proponuję tortillę w wydaniu też trochę mniej typowym- jako bazę do prostej przekąski, którą śmiało można podać gościom(...)potem sięgać po nie paluchami, nie martwiąc się o uciapanie wizytowej bluzki. ROLADKI Z CUKINIĄ 1 pełnoziarnista tortilla 1 opakowanie ziołowego serka Almette 2 niewielkie cukinie (nasze!) dobra, aromatyczna oliwa z oliwek Cukinię kroimy w plastry grubości około pół centymetra- ja robię to wzdłuż, bo takie plastry wygodniej mi się potem zawija. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy
les mirabellesOstatnie chłodniejsze dni już nie długo będą za nami a już teraz zaczyna się sezon na truskawki który oczywiście oznacza że zrobimy pyszne koktajle!. Użyjemy świeżych
Kuchnia PROzdrowotnaDzień dobry! Ostatnio pokazywałam Wam zakupy z Targu Pietruszkowego, wśród zieleniny znalazły się również piękne buraki liściowe, które kolejny raz postanowiłam wykorzystać do gołąbków. Nie ma z nimi tyle zachodu, co z kapustą, szybko się je blanszuje, od razu są pojedyncze, co znacznie skraca czas przygotowania. Poza tym są bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu (mają kolorowe łodyżki). Jeśli(...)tylko je gdzieś spotkacie, koniecznie skuście się :-). Ja jeśli kolejny raz je kupię, to na pewno zrobię z nich sałatkę. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj proponuję tradycyjny gulasz z szynki. Moje dziecko powiedziało, że takie dobrego obiadu dawno nie jadł. Tak, czasami warto wrócić do tradycji. Pewnie w dzieciństwie nigdy bym nie zjadła gulaszu z kaszą. Teraz gulasz z szynki podany z pęczakiem to moja melodia! Gulasz z szynki Składniki: 4 porcje 600 g mięsa od szynki 2 marchewki 1 cebula 1 czosnek solo(...)ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki 400 ml wrzątku 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz do smaku Sałatka z pęczaku 200 g pęczaku 1 mała czerwona cebula 100 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju
codojedzeniadobra, zarzekałam się, wypierałam ...i uległam ! ULEGŁAM tej głupocie ! Halloween, dzień przez jednych wyklęty, przez innych uwielbiany, a jeszcze przez innych zapomniany. Czym jest dla mnie Halloween zapytacie - w sumie niczym.Nie celebruję, nie obchodzę, nie przebieram się ani ja, ani moje dzieci, nie urządzam "krwawych" przyjęć, nawet horrorów nie oglądam. Ot, czasem dynię wyrzeźbimy...i postraszymy lampionem sąsiadów ;) Nie lubię(...)święcie" jednego, nie lubi, nie cierpię, nie znoszę wszechobecnego PASKUDNEGO jedzenia. Krwawych ciast, upiornych, kościstych ciasteczek, przebrzydłych sałatek z robalami...Nie lubię brzydkich dań ! Wyjątkiem są śmieszne potrawy, zabawne ciastka i desery. Tak, to mogę strawić, zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wam moje halloweenowe cake popsy - dynie też powinny posmakować :) Składniki: 250 g okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe
kolorowotorcikowozeszłym roku kupiliśmy pare świeżych sztuk, które jak się okazało do najświeższych nie należały!! Karczochowe serca były w plamach, wszystko suche i marnej jakości. Zastanawialiśmy się nawet jak wybierać dobrej jakości karczochy i jak z nimi postępować! Obieranie ich wydawało się czymś mega koszmarnym - ostre liście, w środku serce chroni taki jakby meszek, a ręce po wszystkim pozostają całe klejące(...)poinformowało nas, że prowadzącym warsztaty będzie znakomity Witek Iwański, wiedzieliśmy, że będzie wyjątkowo - i tak właśnie było! Wszystkie opracowane przez Witka dania były obłędne! W końcu jak nie lubić sałatki z karczochów, prosciutto, jajkiem sous vide i parmezanem, sezonowanej wołowiny z sałatką z topinabura czy obłędnego labraxa z potrawką z małży i karczochów? Niebo w gębie! Warsztaty zaczęliśmy od krótkiego
Plate of JoyJednego możesz być pewna - ta makaronowa sałatka smakuje tak samo wybornie, jak się prezentuje. Podana na przyjęciu z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich gości. Kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw, ale zdążyłam się już przekonać, że ten pieczony i zarumieniony smakuje o wiele lepiej niż gotowany – jest chrupiący, a smak zdecydowanie bardziej wyrazisty. Do tego idealnie zbilansowany dressing i prażone(...)oryginalnym przepisie makaron – aby nadać mu przepiękną czerwoną barwę kontrastującą z bielą kalafiora- namacza się w soku buraczanym. Ja akurat miałam pod ręką dobrej jakości barszcz czerwony- taki sprzedawany w butelkach, o dobrym składzie bez problemu znajdziesz w sklepowych chłodniach. Przepis pochodzi z magazynu Slowly Veggie! , a wkład włożony w jego wykonanie jest minimalny, czego nie można odczuć
Roślinna - blog wegańskiostatnio bazyliową manię. Mogłabym jeść same liście bazylii, tak jak np.sałatę. Dodaję również duże liści do zupy pomidorowej i ogromne do caprese, bardzo przypadła mi również do gustu sałatka z fig z mozzarellą posypana świeżą bazylią. Po trochę innym pesto, które robiłam już jakiś czas temu, zajadamy się teraz wersją wzbogaconą dodatkowo o awokado. Dla mnie jest to jeszcze(...)plastrem pomidora- mniam, pyszności! ) jak również do makaronu.Składniki:- listki oberwane z 2 doniczek bazylii- olbrzymia garść szpinaku baby- 150g płatków migdałów- 1 dojrzałe, miękkie awokado- 3/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek- 1-2 ząbki czosnku- sól i pieprz do smakuW misce umieszczamy liście oberwane z bazylii i szpinak, dodajemy płatki migdałów, pokrojone ząbki czosnku oraz część oliwy i dokładnie
Smaczne ZdroweCześć Kobiety! Dzisiaj nasze święto i chociaż nieco ponury to dzień bo takie czasy to ja zamierzam trochę poświętować. Przeciwnikom przypominam, że Dzień Kobiet nie jest
Smaczna PyzaPoczątek nowego roku to czas realizacji naszych postanowień, także tych związanych z podróżami kulinarnymi. Włochy są idealnym miejscem dla pasjonatów, których łączy miłość do podróżowania i dobrego jedzenia. To najpopularniejszy kraj europejskiej kuchni, nic więc dziwnego, że najczęściej wybierany podczas kulinarnych wojaży. Co region to inna kuchnia, bo jak twierdzą znawcy, każdy ma swoje tradycyjne kulinarne. Już dzisiaj(...)największą skalę uprawiana jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, na mniejszą zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących
Moja smaczna kuchniaDIETETYCZNA SAŁATKA DO PRACY Z TUŃCZYKIEM FIT FOOD / LUNCH DO PRACY Dzisiaj mam dla Was bardzo prostą i przepyszną propozycję na sałatkę z tuńczykiem, w dość
SMYKWKUCHNImojej spiżarni ogórków w słoikach. Przecież fajnie jest otworzyć zimą słoik z pachnącymi domowymi ogórkami. Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako przystawka. Składniki: ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania) zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru(...)kawałek chrzanu koper (choć często pomijam go przy korniszonach) Sposób przygotowania: Ogórki umyć. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Najlepiej litrowe, choć 700-900 ml też będą dobre. Do słoików powkładać ściśle ogórki, najlepiej białą częścią ogórka do góry. Na wierzch powciskać wszystkie przyprawy. Zalać zalewą. Pozakręcać. Trzeba uważać, aby kanty słoika i zakrętka były suche, wówczas
na moim stole...zaprojektowana, nie krzykliwa, ale bardzo przejrzysta. Od razu rzuca się w oczy to, co mnie najbardziej interesuje – kto wyprodukował, gdzie wyprodukował i jak wyprodukował. Oczywistym jest, że producent DOBREGO WYROBU chwali się tym , a nie ukrywa. Informacje o miejscu zabutelkowania (w miejscu produkcji), użytej JEDNEJ odmianie oliwek – Moraiolo oraz certyfikacie CCPB – bardzo szanownej instytucji, nie pozwalają czekać(...)zielonkawy kolor. To kwestia użytej odmiany oliwek. Moraiolo uchodzi za najlepszą zaraz obok Corregiolo i Casailva. Wspaniale nadaje się do łączenia z samym pieczywem, ale także do dań i sałatek. Pierwsze wrażenie niesamowicie pozytywne, starannie przygotowany produkt, estetyczny, a przede wszystkim w 100% tradycyjny – nie ma pośredników, nie ma wspólnych sortowni ani przechowalni. Wiemy, że otrzymujemy dokładnie to, co otrzymalibyśmy
Bon Ton Italia