rzymskiego, papryki i czarnego pieprzu, które łączy się z posiekaną natką pietruszki, kolendrą i czosnkiem. Niektóre wersje sosu mogą zawierać również szafran, cynamon czy imbir. Bazą dla sosu jest dobra oliwa, zaś kwaśnego akcentu charmouli nadaje sok z cytryny lub ocet winny. Poniższa wersja jest mocno cytrusowa, dzięki sporemu dodatkowi soku z cytryny oraz skórce z kiszonej cytryny(...)charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:)P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę
Chilli Czosnek i OliwaTorcik warzywny z pesto i chipsem z parmezanu to rodzaj sałatki na ciepło, która znakomicie sprawdza się jako przystawka. Miękkie warzywa świetnie łączą się z wyrazistym pesto i chrupkim parmezanem. Choć danie wygląda niepozornie, to dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości(...)pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki i kiełkami. Torcik warzywny (8 porcji): 2 bakłażany 2 cukinie 4 jędrne i twarde pomidory 2 kule dobrej jakości mozzarelli buffalo 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii sól morska świeżo mielony pieprz ok. 3/4 szklanki świeżo tartego parmezanu
Poezja smakuChwytam cieple dni, oplatając je pajęczynką babiego lata. Chwytam letnie saki, by zapisać w pamięci esencję lata. Chwytam promienie słońca, które jeszcze grzeje, ale świeci już
Obiad gotowySałatka warstwowa z tortellini, tuńczykiem, ogórkami i papryką. Sałatkę można podać w wersji warstwowej, lub wymieszanej. Obie wersje dozwolone;) Sałatka jest lubiana przez wszystkich
Takie tam pichcenieW zeszłym tygodniu zobaczyłam w sklepie truskawki. Mimo, że wiem że mają one niewiele wspólnego z truskawkami z sezonu to jednak nie mogłam się powstrzymać i
Miksturownikgruboziarnisty, soczysty i aromatyczny. W smaku słodko - kwaśnym. W Polsce znane są jej mutacje jako: jonagored lub jonice. Jabłka te są doskonałe do jedzenia na surowo oraz do sałatek. Jonatan - to odmiana jabłek jest ceniona przez koneserów. Ich smak jest słodko - winny korzenny, a miąż o lekko żółtawej barwie. Zaliczane do odmiany deserowej, idealne do jedzenia na surowo(...)surowo. Landesberska - jabłka dość duże, o gładkiej czasem tłustej zielonożółtej skórce. ich miąż jest bardzo soczysty, twardy o winnym aromacie i bardzo słodkim smaku. Jabłka te są dobre do jedzenia na surowo, doskonałe jako dodatek do drobiu, a także wyśmienite do racuchów. Ligol - zimowa odmiana jabłek. Jabłka te są duże, o twardej błyszczącej żółtawoczerwonej skórce. Ich miąż
Ciastka - domowe słodkościutęsknieniem czekali, aż przyjdzie, inni woleliby, żeby w ogóle nas nie odwiedzała w tym roku. Jednak taka kolej rzeczy. Taki mamy klimat ;) Zima zadomowiła się u nas na dobre i raczej tak prędko jej nie wygonimy. Ja chyba nawet lubię tę porę roku. Chyba, bo... No cóż, jestem okropnym zmarzluchem i nawet najcieplejsza kurtka niewiele mi pomaga. Jednak staram(...)jemy. Przychodzi wtedy ochota na cięższe, gęste, pikantne i grzejące brzuszki potrawy. Niestety nie są one ani najzdrowsze, ani najlepsze dla sylwetki ;) Nawet ja kręcę nosem na sałatki, kiedy za oknem temperatura spada poniżej zera, dlatego muszę kombinować tak, by i wilk był syty, i owca cała. Danie, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, może spokojnie zastąpić gęsty, tłuściutki gulasz, fasolkę
Ratunku obiadTen przepis, to jest wcale coś nowego co pojawia się na blogu, czyli pierwszy przepis z kaszą jaglaną! Myślę, że napewno nie ostatni. W dodatku jest
Kuchnia Łukasza5 ta i ostatnia póki co czekolada na gorąco to biała z wanilią, pomarańczą,cynamonem i kardamonem. Te połączenie smakowe na pewno Wam się spodoba, już
Kuchnia PROzdrowotnadeserów.Na całym świecie uprawia się około 8 tysięcy odmian ryżu. Sztuka kulinarna dzieli ryż na : - krótkoziarnisty zawierający dużo protein dzięki czemu jest kleisty i łatwo się rozgotowuje, dobry do zup i risotta - średnioziarnisty najmniej popularny - długoziarnisty pochodzący z Ameryki i najczęściej stosowany. Ma długie lekko wypukłe ziarna koloru białego lub bladożółtego . Nie skleja się podczas gotowania i ma neutralny(...)cienkie ziarenka bogate w witaminy i bardzo aromatyczne. Niestety jest dość drogi. U nas w sprzedaży występuje zazwyczaj w połączeniu z ryżem brązowym lub białym. Doskonale nadaje się do sałatek lub jako nadzienie. Ma lekko orzechowy smak. Na opakowaniach ryżu białego często można spotkać napis "parboiled". Jest to opracowany w USA proces obróbki ziaren pozwalający częściowo zachować składniki odżywcze
Wiem co jemSkładniki: około 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany około 6 łyżek majonezu 1 średnia cebula 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1/2 szklanki dobrych rodzynek (użyłam rodzynek Jumbo Kresto ) śledzie - użyłam gotowych filetów w oleju sól do smaku szczypiorek do dekoracji Cebulę obrać i posiekać w drobna kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić(...)sosie pomidorowym z pomarańczową papryką śledzie w śmietanie, z dodatkiem bazylii i cytryny śledzie z papryką i gorczycą wigilijne śledzie w śmietanie śledź opiekany w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami śledzie marynowane w oleju z chili i cytryną
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : 1 średni por 3 jajka 20 dkg dobrej szynki puszka kukurydzy 1-2 ząbki czosnku papryka czerwona 3-4 łyżki majonezu sól pieprz 2 gałązki zielonej natki pietruszki Sposób wykonania : J ajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Szynkę także pokrój w kostkę. Pora oczyść ,opłucz, pokrój w kostkę lub cienkie małe paseczki. Kukurydzę odsącz(...)Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj razem, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez, pokrojony drobniutko czosnek, dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę przełóż do salaterki, udekoruj zieloną natką pietruszki
Przepisy i porady kulinarnepokroić na talarki szparagi. Idealnie nadają się tu twardsze dolne kawałki, z którymi zazwyczaj nie wiadomo, co zrobić. Obrać i pokroić cebulę (w piórka) i jabłka (w grubszą kostkę). Dobre są tu takie odmiany jabłek, które ładnie kruszeją przy obróbce termicznej. Wątróbki wyjąć z patelni. Na patelnię dodać pokrojone szparagi. Obsmażyć. Dorzucić jabłka, cebulę i porwane na kawałki suszone(...)tuż przed wyłączeniem gazu dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą miętę. Jeśli woda z gotowania sorgo wyparuje wcześniej niż przygotowaliśmy wątróbkę i szparagi, pozostawić je w garnku pod przykryciem. ----------- Podobne: Sałatka z wątróbką Sorgo z marchewką i roladą drobiową Sałatka z wątróbką
Weekendy w domu i ogrodzieIdzie wiosna, w tym roku kasztany zakwitną na pewno przed rozpoczęciem matur, nie wiem czy to dobry znak ale sezon wiosenno - letnich imprez należy uznać za rozpoczęty. Wineonline wprowadza na rynek wina z regionu Castilla la Mancha. Wina w sam raz na wiosenne i letnie imprezy. Marqués de Castilla Airén – wino w 100% ze szczepu Airén. Nie jest to szczep(...)nijakie i słabej jakości. Tu bardzo miła niespodzianka. Wino ma dość intensywny aromat (gruszka, liczi, owoce cytrusowe). Jest pełne i dość mineralne. Przyjazne. Pić zdecydowanie schłodzone do owoców morza, sałatek, kurczaka w lekkich sosach. Marques de Castilla Sauvignon Blanc Chardonnay Blend dwóch popularnych szczepów. Efekt to aromatyczne, sympatyczne nieskomplikowane wino. Pachnie cytrusami, morelami agrestem. Jest świeże i soczyste
królestwo garówDzień dobry, Wiosna kojarzy mi się nie tylko z nowalijkami, które mogę kupić na targu. Gdy przyroda budzi się do życia, na łąkach i polach pojawiają się różne dzikie rośliny, które także z powodzeniem możemy wykorzystać w naszej kuchni. Dziko rosnąca zielenina jest bardzo ceniona w krajach śródziemnomorskich, szczególnie w Grecji. Tematem "łąkowej zieleniny" zainteresowałam się rok temu, kiedy(...)przygotowałam dla Was wpis " Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej ". Skupiłam się wtedy na zbieraniu liści mlecza, z których przygotowałam grecką hortę vrasta oraz francuską sałatkę . W tym roku nabrałam ochoty na spróbowanie pokrzywy, dlatego uzbrojona w koszyk i rękawiczki ochronne wybrałam się na wieś. Znalezione przeze mnie roślinki ( zdjęcie na Facebooku ) były bardzo młode, ledwie sięgały ponad
Chilli Czosnek i Oliwa