Co zrobić z dużą ilością sałaty? Najlepiej sałatkę ;-) W moim ogródku w tym roku jest dosłownie plaga. Nie narzekam, bo bardzo lubimy sałatę i do kanapki
Poezja Smaków - blog kulinarnyproblem odnalezienia restauracji w osiedlu domków jednorodzinnych. Po wejściu do restauracji mieliśmy naprawdę dużo miejsc do wyboru. Zdecydowaliśmy się finalnie na zjedzenie obiadokolacji w ogrodzie i to był bardzo dobry pomysł. Po przywitaniu przez kelnera, zaczęliśmy przeglądać menu. Po dylematach i problemach z wyborem dań, na ratunek przyszła do nas właścicielka, która doradziła czego warto spróbować. Nasze menu: Aksamitny krem(...)prowadzone do menu podczas Kuchennych Rewolucji. Smaczne, jednak jak dla mnie, zbyt intensywny smak połączenia foie gras i musu z homara sprawia, że taką porcją przystawki można się przesycić. Sałatka z kozim serem z musem z mango – 30zł Sałatka zrobiła już na mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym
Kuchnia BazyliiDietetyczna, pyszna sałatka z bogactwem witamin! SKŁADNIKI: - mix sałat ulubionych - pomidorki koktajlowe - fit feta - oliwki czarne kilak sztuk - świeża bazylia - papryka czerwona - ogórek zielony - różowym
SMYKWKUCHNIDzisiaj coś z działu zrób to sam. Na półkach w sklepach można spotkać wiele rodzajów olejów smakowych, a to czosnkowy, ziołowy, paprykowy itp. firmy prześcigają się
Bernika - moj kulinarny pamietnikWiem, wiem. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już dawno za nami. Mimo to, że na horyzoncie nowe venty i kulinarne imprezy, nie pozostanie Festiwal bez echa. Tych wszystkich wrażeń nie da się zapomnieć, ot tak, po prostu. Możliwe, że już wspominałam o tym, iż zostałam zaproszona przez Marysię z bloga „GRUSZKA Z FARTUSZKA” na kulinarne warsztaty pt. Wielkopolska wieprzowina złotnicka(...)WBRZUCHU”. Przejdźmy jednak do warsztatów. Sebastian, jak kazał się nazywać po i mieniu, podzielił uczestników na małe zespoły, gdzie każdy zajmował się jednym z trzech dań. Mnie trafiła się sałatka z brukselki, którą ładnie obierałam. Sałatka ta składała się ze ublanszowanych warzyw: rzodkiewki, pasków marchwi jak i właśnie blanszowanej brukselki. DO tego trochę ziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek
W kuchni Karmel-itkiLunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł i szparagi w tahini Składniki: - 100g kaszki kukurydzianej - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru - Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch - Soję wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą; skropić dobrą oliwą, wymieszać i przełożyć do pojemnika - Pojemnik zamykać dopiero po schłodzeniu zawartości;) - Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaważne żeby wybierać te dobrej jakości. By nie było nudno nadziałam je pysznym farszem i obsmażyłam w orzechowej panierce. Na gorące śniadanie w sam raz! Składniki: 5 cienkich parówek dobrej jakości Paryżanki Nadzienie: 3 łyżki startego drobno sera żółtego 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 1 łyżka łagodnej musztardy 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta pieprzu Panierka: 2 białka 4 łyżki(...)pianę panierujemy parówki obtaczamy w bułce wymieszanej z orzechami, nadmiar strzepujemy i obsmażamy krótko w małej ilości oleju na patelni . Podajemy od razu gorące np z pieczywem i sałatką z pomidora. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonWitajcie, dzisiaj polecam Wam wykwintną sałatkę z ryżem i kurczakiem. To sałatka palce lizać, jak raz skosztujecie to będziecie pragnęli więcej i więcej ;). Fenomenalny smak tej
Przepisy Babcitalerz... Oczywiście osuszyłam najpierw liść, odcięłam grubą łodygę, pogniotłam cieńsze żyłki, zawinęłam dobrze, obchodziłam się ostrożnie na patelni ale to nie dla mnie po prostu, nie nadaję się! No dobra kurde, to co z tym zrobić teraz ? Chyba już tylko kotlety... Więc: - POKROIŁAM JARMUŻ NA DROBNE KAWAŁKI, usuwając wcześniej grube łodygi; ile go było wagowo nie wiem, kilka liści(...)kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam z roszponką, posoliłam i już była sałatka. Tak oto czasem wygląda moje gotowanie, kiedy nie mam głowy nawet, żeby kontrolować zawartość szafek. Myślę, że coś mam, a tu się skończyło, wydaje mi się, że czegoś
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWitam Was gorąco!, dziś zaczynam cykl musów i koktajli PROzdrowotnych po których gwarantuje efekt w spożyciu. Brzmi niczym namowa dilera, lecz rośliny użyte w koktajlach mówią
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: na 4 porcje 4 kotlety ze schabu bez kości 0,5 kubka mąki ryżowej 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 żółtka 1 czerwona
Luźna Kuchniamało pikantne. Przedstawiamy Wam przepis na nasze ulubione. SKŁADNIKI 1,5 kg żeberek wieprzowych 1/2 główki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane papryczki chilli z pestkami Sól Pieprz WYKONANIE(...)być miękkie i różowe. Ugrillowane żeberka wkładamy do dużego naczynia i polewamy pozostałym sosem BBQ. Dokładnie obtaczamy w nim wszystkie kawałki mięsa. Na obiad żeberka możemy podać z kopytkami, sałatką z warzyw w sosie winegret oraz grillowanymi pieczarkami z czosnkiem, solą i natką pietruszki. Smacznego
OstryKęsWedług badania IQS 81 proc. Polaków zamierza przywitać Nowy Rok 2017. Część z nas spędzi tę noc na balach (8 proc.) lub na imprezach organizowanych przez
My Chcemy JeśćPomysł na dzisiejsze danie wziął się z rozwagi - w piwnicy wciąż dużo dyni i szkoda by było, gdyby się zmarnowała. Ale co do niej dodać, by
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj piątek, a do tego przedświąteczny, więc wypada podać na stół śledzia :) Tym razem w śmietanie, ale trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżej bazylii
Codzienna kuchnia niecodziennauginać się od jedzenia, a wokół słychać będzie tylko gwar radosnych rozmów i dźwięki kolęd lub sylwestrowej muzyki. Świąteczne przepisy, przekąski sylwestrowe, codzienna kuchnia... wszystko smakuje lepiej w towarzystwie dobrego majonezu, ketchupu lub ulubionego sosu. Dlatego zachęcam Was do wypróbowania i kosztowania przepysznych sosów Folwark , które charakteryzuje smak, jakość i różnorodność. W świecie Folwark każdy znajdzie coś dla siebie(...)teriyaki, sos ziołowo-musztardowy, sos musztardowy, majonez. Osobiście szczerze Wam polecam delikatny, kremowy sos czosnkowy . Nadaje się doskonale nie tylko jako dodatek do dań, ale również jako ich składnik: sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką w delikatnej majonezowo-czosnkowej odsłonie , pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce oraz pieczarkowe poduszeczki idealne z kubkiem czerwonego barszczu . A jeśli
Słodkie okruszkiUpały nastały iście afrykańskie czyli temperatura za jaką nie przepadam. To może jest dobre nad wodą, ale nie w mieście gdzie nagrzany beton i asfalt wzmagają jeszcze odczucie gorąca. Mrożona kawa chłodzi tylko przez chwilę . Wczoraj na moim zaokiennym termometrze prawie zabrakło skali - słupek urósł do 48 st.C w godzinę po tym jak znalazł się w zasięgu promieni(...)wiatraka. Wszyscy pijemy dużo wody i jemy lekkie posiłki. Kiedy przygotowywałam danie pies schrupał ochoczo pół zimnego ogórka. Chyba też lubi witaminki bo chwilę potem domagał się swojej porcji sałatki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasposób skłonił mnie wcześniejszy eksperyment z kurczakiem , którego to efekt był pyszny Składniki: skrzydło indycze 1 średniej wielkości marchew 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka dobrej klasy keczupu 1 ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki papryki słodkiej garść majeranku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Umyte skrzydło lekko solę i nacieram świeżo mielonym pieprzem. Odstawiam(...)układam pokrojoną w ćwiartki obraną marchewkę. Na niej kładę mięso. Podlewam wodą. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. z Mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przy okazji "sałatkę" mamy z głowy. Pieczona marchew dzięki smakowi pomidorów jest fantastyczna. Danie pysznie smakuje z ryżem. Polecam. Nawet tym, którzy za indykiem nie przepadają ze ze względu na jego specyficzny smak
Kuchnia po mojemu