dobre sałatki - 1867 przepisów (strona:91/125)

Olej z awokado „Greencado” – zielone dobro dla ciała i podniebienia 111

Korzyści zdrowotne ze spożywania oleju z awokado Produkowany przez nas olej z awokado jest w 100% naturalny i niefiltrowany. Należy do najzdrowszych olejów na świecie i jest sprawdzony jako dobry produkt dla całej rodziny.Dlaczego?1. Nasz olej z awokado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory.2(...)warzywach. Karotenoidy są one głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy starzenia, wpływają korzystnie na nasze tkanki. Dlatego nie zapomnij stosować naszego oleju z awokado w swoich sałatkach!7. Olej z awokado poprawia nawet kondycję skóry! Badania wykazały, że olej z awokado podwyższa poziom kolagenu w skórze i działa niczym najlepszy kosmetyk

Moje domowe kucharzenie
Sałatka śledziowa z mango, suszoną żurawiną i śliwką 136

Dziś podaję wspaniałą, przepyszną i wyjątkową sałatkę, którą przygotowałam w kilka chwil i włożyłam do lodówki.Dziś ostatni dzwonek! Ostatki stanowią tydzień zamykający okres karnawału, trwający

Z Kuchni Do Kuchni
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy 159

mowy żebym stała przy garach w taki upał! Żar leje się z nieba a w mieście wszystko tak nagrzane, że w mieszkaniu ledwo da się wytrzymać. Ratujemy się sałatkami, zimnymi napojami, kanapkami i chłodnikami . Coś zimnego zjadamy z prawdziwą przyjemnością, oczywiście tylko wtedy kiedy jest to coś smakowitego. A takie smakowite jest właśnie gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa(...)czasem ewoluowało i dzisiaj mamy kilka jego odmian. To, które prezentuję dzisiaj jest chyba najbardziej znaną wersją i wszyscy od razu kojarzą je z kuchnią hiszpańską. Można zrobić także dobry chłodnik z owocami i to wcale nie musi być słodkie danie. Wystarczy odpowiednio je doprawić. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Falafel z hummusem w picie 202

Dzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to

Wyprawy kulinarne
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 130

kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem, że mama znów nakrzyczy, że cukier w cukiernicy zwilgotniał i pełno go na stole … Nie wiem, co dobrego było w tej podwórkowej przekąsce – chyba chodziło o zjedzenie jak największej ilości cukru. Wakacyjną, wieczorową porą, tuż po godzinie 22 biegniemy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej(...)Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej

Wędrówki po kuchni
Babka dyniowo-czekoladowa 127

zapytać czy ktoś spośród odwiedzających Przepysznik, zabłąkał się tak jak ja i mój M. na Targi Książki w Krakowie? Jak Wam się podobało? Chętnie poczytam o wrażeniach innych wielbicieli dobrej książki. Ja powiem szczerze, że udało mi się odwiedzić jedynie autorkę Cukierni pod Amorem i przy okazji zakupić trzeci tom tej sagi, którą nota bene gorąco polecam. Pozostałych gości rozpoznawałam(...)oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą jest Smakowita kolekcja przysmaków Hanny Gryłkowskiej, bardzo przyjemna i ładnie wydana pozycja, już wypatrzyłam w niej kilka sałatek i deserów, które chciałabym przyrządzić dla mojego Misia. Drugą natomiast pozycją jest Praktyczna kuchnia z 1926 roku, autorstwa Róży Makarewiczowej. Ta druga książeczka mnie osobiście podoba się bardziej, dziwnym trafem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 173

Dzień dobry,Dziś po raz ostatni wybierzemy się do Toskanii! Na sam koniec, niczym wisienkę na torcie, zostawiłam sobie bardzo smakowity temat - toskańską kuchnię. Każdy z 20 regionów Włoch charakteryzuje się niepowtarzalnymi tradycjami kulinarnymi, także Toskania ma swoje wyjątkowe, niespotykane gdzie indziej przysmaki. Część być może Was zaskoczy, jak dania zawierające flaki i wątróbkę, dziczyznę oraz grzyby(...)doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka bulgur z hummusem 254

Sałatka bulgur z hummusem Na pewno kojarzysz hicior, jakim jest sałatka bulgur z hummusem . Na wielu sklepowych półkach jest to już stała pozycja. Od Żabek po

Blendman
Carpaccio z buraka z jeżynami i grillowanym serem halloumi 154

K iedyś w książce Marty Dymek przeczytałem o tym genialnym połączeniu kwaśnych jeżyn ze słodkimi burakami. Rozmarzyłem się wtedy na samą myśl i jeszcze tego samego

Food Square
Sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 131

Składniki: garść pokrojonej w paski sałaty lodowej 3 pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki kilka czarnych oliwek 50 g sera typu mozzarella 2 małe pomidorki koktajlowe

KreatywnePiny
Oleje z tłoczni Olejowy Raj 134

sprzyja zachowaniu młodości.  Tłuszcz roślinny jakim jest olej, jest nam potrzebny z powodu nienasyconych kwasów tłuszczowych-linolowego (omega 6) i linolenowy (omega-3). Organizm potrzebuje je do dobrej pracy serca i funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry, ale nie potrafi ich wytworzyć. Dlatego musimy dbać, by dostarczyć je sobie w pożywieniu. Oleje należą do najlepszych źródeł tych substancji(...)wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie działają na pracę układu krążenia, wspomagają pracę serca, przeciwdziałają miażdżycy oraz obniżają tzw. zły cholesterol LDL. Olej słonecznikowy stosowany jest głównie do przyrządzania sałatek, surówek oraz potraw gotowanych. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie nadaje się do długie smażenia czy pieczenia.Olej słonecznikowy zyskał na popularności szczególnie dzięki odkryciu jego fascynujących właściwości

Bike By Life
Wołowina z goździkami 210

matka Niemka przygotowali na jakieś tam przyjęcie rodzinne i którym to sąsiadka miała okazję się delektować. I opowiada, opowiada jakie to mięsko było aromatyczne, rozpływające się w ustach, takie dobre, że ona nigdy lepszego nie jadła.  - A mówię Ci, Helu, jakie to łatwe do zrobienia, nic nie trzeba zapamiętać, tylko tę wołowinę i goździki dajesz i samo się(...)jeszcze Prezydentowa mieszkała w Polsce na stałe i za jedyną dobrą rzecz pochodzącą z Niemiec uważała proszek do prania Ariel.(przyp.wydawcy) Składniki na 4 porcje: 2-3 duże łyżki butarisu lub klarowanego masła ok. 750 kg chudej wołowiny, najlepiej od kości (udziec, łopatka, rostbef, krzyżowa), powinna być bardzo dobrej jakości, cielęcina się nadaje, ale nie będzie tak aromatyczna

Kuchnia Prezydentowej
Sól selerowa 134

Nadmiar soli nie wpływa pozytywnie na organizm, jednak nie należy całkowicie eliminować jej ze swojej diety. Warto pamiętać, że sól jest potrzebna, by organizm mógł dobrze funkcjonować. Dobrym pomysłem jest zmiana zwykłej soli kuchennej na sól morską, która jest bardziej wartościowa pod względem odżywczym i zdrowsza niż popularna sól kuchenna. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo(...)Następnie dosypujemy sól morską i ponownie miksujemy. Gotową sól selerową przechowujemy w suchych i szczelnie zamykanych pojemnikach. Sól selerowa jest bardzo ciekawą przyprawą, którą można wykorzystać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych, rybnych… i nie tylko. Bardzo aromatyczna z charakterystycznym intensywnym zapachem selera. Jeżeli lubicie to niezbyt doceniane warzywo, to ta przyprawa jest właśnie dla Was. Gorąco polecam. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Ziemniaczki Niedźwiedzie 176

Puściłam wodze fantazji i wyszło coś dobrego :) Dzięki firmie SKWORCU miałam możliwość odkrycia smaku czosnku niedźwiedziego. Postanowiłam w pierwszej kolejności stworzyć z niego marynatę do ziemniaków i udało się fajne połączenie!     Składniki: kilka ziemniaków dokładnie umytych  czosnek niedźwiedzi (ja użyłam z firmy Skworcu, link do sklepu obok) majeranek suszony sól olej czosnek granulowany(...)jest surowy. Jeśli widzicie, że ziemniaki za szybko nabierają rumianego koloru, zmniejszamy temperaturę pieczenia. Poniżej podałam mój przykładowy sposób podania: Ziemniaczki Niedźwiedzie Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A wiecie, że CZOSNEK NIEDŹWIEDZI jest bogatym źródłem witaminy C? Jego smak jest dużo łagodniejszy od zwykłego czosnku, ponadto pobudza apetyt i nadaje aromatu potrawom. Pasuje również

Blondynka Gotuje