JAK ROBIĘ OGÓRKI ZNACZY TYLKO JEDNO - JEST LATO! MAŁOSOLNE PO NOWEMU! Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam ogórki małosolne, ogórki kiszone i ogórki chyba
SMYKWKUCHNIAromatyczne danie, w którym lekki orzechowy smak bobu podbijają subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy pomidor. Idealne na każdą porę roku. Czas: 30 minut
Niedzielny kucharztych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba(...)którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę
ladykitchenPo długiej przerwie wreszcie znalazłem czas na coś pysznego. Od razu też dzielę się nowym pomysłem z sympatykami bloga - zapraszam na pyszne eskalopki ze schabem i
Wyprawy kulinarnedrugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać? Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie(...)Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia sałatek czy kanapek używam oleju lnianego i pestek dyni. Nie wystrzegam się także masła, ale też nie przesadzam z ilością. 5. Po piąte - pomysł Teraz, znając podstawy, możemy tworzyć tysiące
Kuchnia Elliesmaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo, do empanadas, grillowane mieszam w sałatkach, robię z nich pastę na kanapki czy „kawior” z mnóstwem czosnku i pietruszki, faszeruję i zapiekam. A tak podane to dla mnie szybki lunch lub obiad. Lekki, a dzięki dodatkowi(...)robimy wlewając jogurt lub kefir do miseczki. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku z odrobiną soli. Na szczyt białej mieszanki sypiemy curry, podlewamy jogurt dobrą oliwą, kładziemy posiekaną miętę. Wygląda kolorowo i po prostu ładnie, pachnie zabójczo, a wiadomo że jemy i oczami, prawda? Możemy sobie pomieszać wszystko razem już maczając kęsy bakłażana. Szybko i bez jakichkolwiek
Karo in the KitchenPołączenie cytrynowego kremu z tym ciastem jest połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli boicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy' Składniki: - 3 jajka - 2 szklanki cukry - 300 ml oliwy z oliwek - użyłam Oliwy Extra Vergine ORIGINALE, marki(...)zaskakujących potraw. Z uwagi na swój smak i aromat Oliwa Bertolli jest polecana do każdego rodzaju dań, zarówno pieczonych jak i surowych. Idealnie komponuje się ze świeżymi surówkami i sałatkami. Z jej pomocą uraczysz swoją rodzinę pysznymi tostami, czy przygotujesz oryginalny dressing. Dzięki niej codzienny posiłek zyskuje rangę prawdziwej uczty. * przepis pochodzi z bloga 'Madame Edith
CookYourselfNiezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzień dobry,Dziś przygotowałam dla was pierwszy z serii postów dotyczących mojego wyjazdu na grecką wyspę Kos. Swoimi wpisami chciałam wam przybliżyć kuchnię grecką*, a tym, którzy akurat wybierają się na Kos dostarczyć przydatnych informacji. Dziś skupiłam się stricte na moich kulinarnych wrażeniach z wyjazdu. W kolejnych wpisach pokażę wam kulinarne pamiątki przywiezione z Kos (np. syrop cynamonowy(...)faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica (χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas)Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami. Grillowana dorada (ψητό τσιπούρα)Moja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu
Chilli Czosnek i OliwaWpadłem tu na moment ogarnąć dla was ten przepis. Madzia ogląda teraz Seks w Wielkim Mieście, a ja uciekam na zupę kalafiorową za chwilę. Taka pasta
Marder&Marder ManufactureZ niedowierzaniem przygotowywałam te sałatkę:) Nie byłam pewna tego, czy aby dobrze robię krojąc poszczególne składniki:) Goście siedzieli w ogrodzie pod piękną lipą, pogadywali, a ja
In my kitchenBigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez(...)czasu, aby ewentualnie coś dokupić czy pożyczyć. Obrusy i serwetki można (o ile jest taka potrzeba) odświeżyć (przeprać/odplamić/wyprasować) na tydzień przed świętami. Początek grudnia to dobry czas na porządki w szafach, mycie kuchennych mebli. Tego naprawdę nie ma sensu zostawiać na sam koniec, bo najwięcej gotowania i smażenia jest w dzień Wigilii, a chyba nikt tego
Codzienna kuchnia niecodziennadobrze się przygotować do napisania tego posta. Pomysł na wakacje w Albanii zrodził się całkiem przypadkiem. Jako, że wybieraliśmy się na wakacje w drugiej połowie września, liczba miejsc z dobrą pogodą (w Europie) nie jest duża, a do tego też chcieliśmy jechać w miejsce gdzie obowiązującą walutą nie jest euro. Z racji, że w tamtym roku byliśmy w Chorwacji(...)Ksamil jak i Sarandzie. Jednak zauważyłam, że praktycznie w każdym miejscu jest identyczne menu: owoce morze, makarony, drób/wieprzowina, zupy (zawsze trzy rodzaje: z kurczaka, rybna i warzywna) i sałatki. Nie dane mi było spróbować dań kuchni regionalnej, ponieważ po prostu nie było ich w żadnym menu. Ale udało mi się zrobić kilka zdjęć tego co jadłam w Albanii
Kolejny blog o gotowaniupolską gościnność. Książkę wydała Ambasada RPA w Polsce. Już od długiego czasu interesuje mnie kuchnia afrykańska, która niestety nie jest popularna w naszym kraju. Nie jest więc łatwo o dobre i sprawdzone przepisy. Gdy dowiedziałam się o gogo's kitchen bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość i szybko stałam się posiadaczką książki. Chciałabym na początku napisać kilka słów(...)oraz słowniczek z tłumaczeniem południowoafrykańskich nazw potraw oraz składników na język polski. Znajdziemy też adresy sklepów kuchni świata gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać, że książka zawiera także
noteskulinarnyfiga