dobre sałatki - 1867 przepisów (strona:104/125)

Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 148

się" parki. Dzięki temu bez problemu mogłam znaleźć miejsce, w którym nakarmili mnie ciastem szpinakowym. A że robiłam takie ostatnio sama, mogę z całą pewnością potwierdzić, że było równie dobre co domowe. Kolejny powód, żeby rozczulać się nad Śródmieściem. Jeśli z jakiś powodów nie możecie jednak zawitać we Wrocławiu, dzielę się przepisem, z którego skorzystałam przygotowując szpinakową słodkość. Wybrałam(...)Instagramu czym skończyła się moja niecierpliwość? ;-) . Uwielbiam to ciasto za niebanalny smak i kolor szpinaku, za cytrynowy aromat i świetny krem. Wygląda niezwykle dekoracyjnie, a tak właściwie, to przecież sałatka. Szpinak jest ponoć taki zdrowy...:-) A skoro siedzimy sobie przy kawie i kawałku ciasta, to może opowiecie czy Wy macie takie miejsca z lat szczenięcych, które pomimo tego, że idealne

les mirabelles
Francuska zupa szczawiowa 214

Dzień dobry, Lubicie zupę szczawiową?Ja bardzo:) Moja Mama gotowała ją od czasu do czasu kiedy byłam dzieckiem, obowiązkowo dodawała do niej jajka ugotowane na twardo. Zupa nie miała zbyt apetycznego koloru (szaro-zielony), ale była naprawdę pyszna, lekko kwaśna. Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy.Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się(...)wapniem, tworząc nierozpuszczalny szczawian wapnia. Dlatego spożywanie szczawiu nie jest wskazane osobom cierpiącym na kamicę nerkową, reumatyzm i artretyzm. Reszta z nas spokojnie może posilić się zupą szczawiową, czy sałatką od czasu do czasu, bo przecież nie zjecie tego całego wiadra:) Warzywa zawierające szczawiany poleca się łączyć z produktami bogatymi w wapń (mleko, śmietana, jogurt, sery, jajka), aby od razu

Chilli Czosnek i Oliwa
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 110

Colorino 5%) wino to dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Nos jest subtelny, złożony dominują czerwone owoce, suszone kwiaty i biały pieprz. Wino jest skoncentrowane posiada dobrą strukturę i złożoność, na podniebieniu jest efektowne i długie. Beczka jest nieagresywna. Klasyka gatunku. ARTIMINO – Artimino (Prato); Położona zaledwie 20 km od Florencji posiadłość Artimino, rozciąga się na obszarze(...)mleka. Potem trzeba już  tylko czekać i czekać. Najlepiej smakuje podany w kawałkach ze świeżymi lub suszonymi owocami albo skropiony octem balsamicznym. Doskonale nadaje się też do zup, sałatek i dań głównych. Pogryzając go i delektując się jego idealnym smakiem oczami wyobraźni widziałam go jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej

królestwo garów
Mikołajki z podrobami :) 173

Ksawery" szaleje w moim regionie. Za oknem biało i ponuro. Jedyne, co dziś mogłabym wam polecić to gorąca czekolada w wielkim kubku i dobry film albo książka, które umilą te nieprzyjemną aurę.  A czy Mikołaj przyniósł Wam coś w buta? Mam nadzieję, że tak, a prezencik wywołał uśmiech na Waszej twarzy :) Na moim stole zagościły dziś podroby. Zapewne(...)patelni rozgrzewamy cukier, po czym wrzucamy fileciki wraz z sokiem z pomarańczy. Chwilę podsmażamy i gotowe. Gotowe i na talerzu mamy: żołądki, puree z marchewki oprószone czarnuszką oraz sałatkę z karmelizowanej pomarańczy. Smacznego

Sajkofanka smaku
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 211

Nowy rok rozpoczął się wściekłą awanturą dotyczącą pieluch dziecięcych. Konkretnie dywagowano na temat czy pampers z kupą przystoi przy stole. Moim zdaniem nie, ale ja ze

ladykitchen
Fotorelacja z I Targów Książki Kulinarnej w Warszawie, 19-21.07.13 101

Dzień dobry,W ostatni piątek wybrałam się na I Targi Książki Kulinarnej, które odbyły się w dniach 19-21.07 w Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie. Jako "zbieraczka" książek kulinarnych nie mogło mnie tam zabraknąć:) Zapraszam was na krótką fotorelację z tego wydarzenia, a na końcu pokażę wam, jaką książkę sobie kupiłam.Targi Książki Kulinarnej zostały zorganizowane w ramach Zielonego Jazdowa(...)restauracji śródziemnomorskiej w San Francisco i autorką wielu książek kulinarnych dotyczących kuchni śródziemnomorskiej. Książka była przeceniona, więc uznaję jej zakup za prawdziwą okazję:) Mediterranean Fresh zawiera przepisy na smakowite sałatki i lekkie dania ze wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Nie mogę się już doczekać, aż coś z niej ugotuję! Czy ktoś z was był może na Targach w weekend

Chilli Czosnek i Oliwa
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 142

Źródło zdjęcia: link Dzień dobry, Nie wyobrażam sobie prowadzenia tego bloga bez zdefiniowania pojęcia „kuchnia śródziemnomorska” – pojęcia wokół którego będą krążyć wszystkie moje posty. Wielu osobom kuchnia śródziemnomorska kojarzy się jedynie z kuchnią krajów południowej Europy, co uważam za błędne i upraszczające sprawę. To właśnie złożoność kuchni śródziemnomorskiej, przenikanie się kultur i tradycji wchodu i zachodu uważam za fascynujące. Post(...)feta, halumi, labneh  natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh  z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 158

Jest takie miejsce które powstało z chęci zmiany stylu życia, miłości do zwierząt i umiłowania dobrego jedzenia.   Spotkanie w trakcie Festiwalu Smaku w Grucznie zaowocowało zaproszeniem, a w kilka dni później wizytą u Kaszubskiej Kozy. Dojechać tam nie jest łatwo.  Na naszej mapie nie ma tego miejsca, ale może to i dobrze dzięki temu panuje tam niczym(...)dodaje mu ciekawej tekstury i wędzonego posmaku. Nic tylko kroić i jeść sam lub jako towarzysza do kieliszka wina. Można też podawać go na ciepło lub jako dodatek do sałatek. Knopek to z kolei delikatny świeży serek kwasowo -podpuszczkowy. Taki twarożek. Kozia Rura ser kwasowo - podpuszczkowy. Do wyboru w wersji solonej, z papryką, z czosnkiem, z czosnkiem niedźwiedzim, lubczykiem

królestwo garów
Grande Grill - Steak house w Krakowie 220

restaurację Grande Grill , tzw. dom stekowy. Byliśmy bardzo ciekawi tego co oferuje restauracja w swoim grillowym menu i jak może wyglądać taki steak house! Miejsce znajduje się w bardzo dobrym położeniu, na samym starym rynku - zaraz koło Wierzynka ! Wchodząc do środka przechodzimy przez pierwszą część restauracji, na końcu której znajduje się duży przyciągający wzrok bar, a zaraz za szklanymi(...)poważnie, że wrócilibyśmy spróbować inne pozycje z nowego menu - wiele pozycji brzmi bardzo zachęcająco - np. grillowane krewetki z młodym szpinakiem, grillowanym ananasem, czerwoną cebulą i pomarańczowo - imbirowym winegretem, albo sałatka z grillowaną wołowiną z ogórkiem, kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami

Plate of Joy
Lepiej późno niż wcale... czyli krótkie podsumowanie 2015 r. 130

nawet ulubionego chorizo. Tamte 30 dni otworzyło moje horyzonty na nowe produkty spożywcze i serce na los zwierząt gospodarskich. Po roku nie tęsknię do starej diety, a rodzina na dobre przyzwyczaiła się do mojego sposobu odżywania.  2015 był dla mnie rokiem niezwykłym, ponieważ w czerwcu zostałam mamą, na świat przyszedł mój synek Tadeusz. W pierwszej połowie roku, mimo(...)razem chciałam Wam pokazać zestawienie moich ulubionych receptur - najsmaczniejszych i takich, które najmocniej zapadły mi w pamięć. Oto one: Tarta z botwinką i jajkiem Burger z bakłażana z tzatziki Sałatka z pomarańczą i halloumi Szakszuka z dynią makaronową Falafele z marchewką Sałatka z pieczonych buraków Ful medames Pilaw z bakłażanem i pistacjami Marchewka z miodem i tymiankiem Domowa sól ziołowa

Chilli Czosnek i Oliwa
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 192

Filety są w tak grubej warstwie lodu że spokojnie mogłyby dostać ksywkę „Kapitan Ameryka”. Nie lubię ich. Nie lubię ich rozmrażać i tak naprawdę nie ma chyba na to dobrego sposobu. Jeśli zostawicie zalodzonego fileta w lodówce na talerzyku – po rozpuszczeniu lodu filet będzie się taplał w wodzie. Papka, breja, smak ucieka. Odmrażanie w mikrofali albo piekarniku? To samo, plus(...)patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu

Karo in the Kitchen
Sałatka ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro 161

Bogaty w przeciwutleniacze szpinak, czerwona papryka dla zdrowia i urody, popularna w medycynie ludowej cebula. Do tego zamarynowany na ostro kurczak.  Te wszystkie składniki tworzą

My Chcemy Jeść
Placek po węgiersku 184

Przeczytałem gdzieś, że placek po węgiersku nie jest znany na Węgrzech. Może to i prawda, ale mnie nie przekonuje. Moim zdaniem danie to, nawet jeżeli nie

Wyprawy kulinarne
Z miłości do zdrowia - Bio Lovers :) 143

odznaczają się niską ceną i wysoką jakością . Przy zamówieniach możesz liczyć na bardzo szybką wysyłkę i profesjonalną obsługę :) Bio Lovers oferuje Wam produkty, które zadbają o Wasze zdrowie i dobre samopoczucie . Osobiście sklep podoba mi się bardzo, a szczególnie jego nazwa, szata graficzna i ogólnie cały wygląd :) Boczny pasek podziału asortymentu ułatwia zakupy i pomaga w odnalezieniu konkretnych produktów(...)mineralne takie jak magnez, żelazo, mangan, wapń, miedź, fosfor. Świetnie zastępuje kasze, makarony. Pysznie smakuje, a dodatkowo ciekawie się prezentuje dzięki mieszance trzech różnych odmian komosy. Dodaje ją do sałatek, dań obiadowych czy od niedawna także śniadaniowy ;) STEWIA W PŁYNIE  Ze wszystkich dostępnych naturalnych słodzideł chyba najbardziej lubię stewię. Stosuję ją już od bardzo dawna i niemal codziennie osładza

Zdrowie na języku :P
Warsztaty Świąteczne E.Wedel 128

warsztaty) były niezliczone ilości czekolady, pralinek, ptasiego mleczka etc. Po prostu raj dla łasucha.  Żeby jednak nie zemdliło nas od tych słodkości, stoły zostały zastawione wspaniałymi przekąskami: oryginalne sałatki, drobne kanapeczki, a do tego owocowe soki, kawa i herbata.  W powietrzu, poza niebiańskim zapachem czekolady, unosił się nastrój zbliżających się świąt. Chyba nie zdziwiłabym się, gdyby(...)prezent... Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy w środę otrzymałam podobny kosz ponownie. Tym razem już nikt przy nim nie majstrował :) No cóż, E.Wedel potrafi zadbać o dobre nastroje przed świętami i nie tylko :)  Zgadnijcie czy domek stoi cały, czy już się do niego dobraliśmy

Codzienna kuchnia niecodzienna