dobre sałatki - 1867 przepisów (strona:105/125)

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 181

niska. Dlatego nie powinno się jej trzymać w lodówce (no chyba że przeprowadzanie test na prawdziwość oliwy;)) ani w pobliżu kuchenki. Idealnie należałoby ją składować w chłodnej piwnicy niczym dobre wino (temp. 12-16 stopni C), ale ciemna szafka z dala od źródeł ciepła też w zupełności wystarczy:) Materiał bonusowy - Jak degustować oliwę? Jeżeli cenicie wysokiej jakości oliwę, warto(...)balsamiczną oraz nutą owocową lub warzywną. Oto moje miejsce pracy po degustacji. Oliwy, podobnie jak wino, należy dobierać do przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa, np. nr 5 i 6, czyli oliwy intensywnie owocowe pasują do czerwonego mięsa. Co myślicie o metodzie degustacji oliwy? Spróbujecie? Choć te czynności

Chilli Czosnek i Oliwa
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 145

skórkę i krócej się gotuje. Można wyczarować z niej naprawdę wiele wspaniałych dań, o czym przekonaliśmy się przy suto zastawionym stole, na którym królowały lokalne potrawy. Mnie zachwyciła zwłaszcza sałatka i ziemniaki z fasolowym farszem – koniecznie muszę odtworzyć je w domu, zwłaszcza, że zostałam obdarowana opakowaniem takiej fasoli.    Po spacerach i wykładach na temat uprawy fasoli, jej zdrowotnych(...)dlaczego cebularz lubelski powinien otrzymać znak ChOG – Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Ja znam go od dziecka, więc nie była to dla mnie żadna nowość, chociaż już dawno nie jadłam tak dobrego cebularza. Teraz wiele z nich (w sklepach i piekarniach) bazuje już tylko na tej nazwie, a nie ma nic wspólnego z tradycją i prawidłowym wykonaniem. Cebularz Lubelski zdecydowanie zasługuje

Pasja Smaku
Sałatka w słoiku do pracy 176

Śniadanie czy obiad w pudełku zabierany do pracy albo do szkoły już chyba nikogo nie dziwią. Jeszcze niedawno można było zobaczyć, jak na przerwie ktoś wyciąga

Obiad gotowy
Podróżowanie w ciąży - kto, gdzie, czym i kiedy?...Moje wspomnienia 100

jest jakieś ale. Póki co mam jedno dziecko i na tę chwilę uważam iż jestem święcie przekonana, że mój Gabryś będzie jedynakiem. Co przyniesie los tego nie wie nikt. Dobra przejdę do sedna sprawy. Nie wiem czy to tylko my Polacy tak paranoicznie podchodzimy do takiej sprawy jak kobieta w ciąży, dla mnie robi się to chore. Ludzie drodzy mamy(...)sobie pozwolić a na co nie. Jadłam praktycznie wszystko z tym, że zachowałam umiar. Gdy miałam ochotę np. na ser pleśniowy to zjadłam go kawałek pokruszony na kanapkę lub sałatce. Jadłam owoce morza....ojej kilogramami taką miałam ochotę. Robiłam je sobie sama lub szłam z mężem do restauracji. Sushi też jadłam, bo robiłam sama z wędzonego łososia i paluszków surimi

ClauditteMissCooking
Migdałowe ciasto ze śliwkami 155

zadzwonił o czwartej. Ostatnio zrywam się na pierwszy sygnał; wybiegam z łóżka jak oparzona z niepokojem w brzuchu, że chyba zaspałam. To chyba przejaw zadowolenia z pracy, co jest dobre, choć mogłoby się ono (zadowolenie znaczy) objawiać w nieco przyjemniejszy sposób. Mam nadzieję, że to ekscytacja początkującego; jak się wszystko ustabilizuje, mój żołądek również przestanie przypominać o sobie(...)góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przewodnik po herbatach w POLSKICH sklepach 235

Witajcie!, chciałem poruszyć temat produktu dość powszedniego i bez którego wiele śniadań straciło by urok a więc herbaty. Mowa tu o ekspresowych wersjach które są szerzej

Kuchnia PROzdrowotna
Czy produkty sojowe są zdrowe? 149

Gdyż nie znamy wplywy roślin GMO na rozwoj nowotworow. Warto podkreślić, że aby organizm w pełni przyswoił zawarte w soi substancje i skorzystał z ich dobroczynnych własności niezbędna jest dobra jakość flory jelitowej. Być może tym (indywidualnymi różnicami w florze bakteryjnej) można by wytłumaczyć rozbieżności uzyskanych wyników i kontrowersje, ktore otaczają produkty na bazie soi. Produkty sojowe. Soja ma wiele(...)żółtej, szeroko uprawianej, która stanowi pierwsze zródło białka roślinnego). Jest ona dalekim krewnym fasoli, stąd nosi nazwę haricot mungo. Z powodzeniem mozna dorzucić ją do wiosennych czy letnich sałatek warzywnych. Bibliografia David Servan-Schreiber Anticancer Dominique Rueff Hormones végétales naturelles aujourd’hui   1,321 total views, 9 views today The post Czy produkty sojowe

MODA NA BIO
Pasta! 212

Miałam dzisiaj ochotę na coś dobrego, coś nieco innego, od tego, co gotuję na co dzień. Kiedy mam kiepski humor albo po prostu dopada mnie jesienna chandra, wtedy zwykle piekę lub gotuję. Jednak jeśli gotuję, to nie coś zwyczajnego, ale właśnie coś nowego. Wtedy zazwyczaj pozwalam sobie na eksperymenty w kuchni. Lubię też wracać do smaków, za którymi tęsknię, które(...)pozostał al dente. Następnie go odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Już na talerzach posypujemy świeżymi ziołami. Taki makaron smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako sałatka. Idealnie pasuje do niego świeża bagietka. Jeśli mamy ochotę, możemy go posypać startym parmezanem, który nieco zaostrzy smak potrawy. Myślę jednak, że nie jest to konieczne, ale czasami, dla urozmaicenia, można

Ratunku obiad
Marchewka po koreańsku 207

Marchewka po koreańsku to pikantna surówka o mocnym aromacie czosnku i ziaren kolendry. Łączy w sobie smaki słone (sól i cebula) ze słodkimi (cukier i sezam

Trzeci talerz
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 147

Alibi mieszczące się w Gorzowie przy ul. Zaułek 1. Pan Paweł (jeden z właścicieli) zadbał o to, abyśmy bawiły się rewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki(...)język. Nie miałyśmy kłopotu z tym, że następowało krępujące milczenie, a wręcz przeciwnie - czasem trzeba było krzyczeć, żeby dopchać się do głosu ;) No dobra, ja krzyczałam ;))))Na wiosnę powtarzamy zlot, więc już zaczynamy odliczać czas :) Nie możemy zapomnieć o innych naszych sponsorach, którzy obdarowali nas nadspodziewanie hojnie. Z przedstawicielami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Feijoada, feijoada, feijoada.... 183

czas na feijoadę. Bardzo długo zbieraliśmy się do zamieszczenia tego wpisu. Hmmm, to brazylijska potrawa narodowa ale do pięknych i fotogienicznych nie należy. Feijoada nie stworzył wybitny kucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach.Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny(...)mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody.Ostatnim mięsnym składnikiem są 2 laski kiełbasy pokrojone w plastry. Jeśli chodzi o kiełbasę wybierzmy po prostu dobrą w smaku, dobrą do gotowania czy smażenia i nie za suchą.CZĘŚĆ TRZECIA - POŁĄCZENIEPo 40 minutach gotowania czas na fasolę którą wrzucamy do garnka z gotującym się mięsem. Jest

Smaki Brazylii
Stek (befsztyk) 218

różowawy tylko w niewielkiej części w środku, sok jasnoróżowy dobrze wysmażony (well done) – najdłużej smażone, twarde (jak na stek) mięso, brak różu w przekroju, wypływa bezbarwny sok Przyrządzenie dobrego steku wołowego (albo befsztyku, jak kto woli) jest stosunkowo proste, jednak wymaga nieco praktyki. Potrzebujemy mięso wołowe – tradycyjnie jest to polędwica, ale może także być rostbef, antrykot, łopatka, rozbratel(...)masła – zwykłego albo klarowanego – z czosnkiem i pieprzem oraz odrobiną soli, jak stek nie był solony wcześniej. Ze stekiem świetnie się komponują grillowane warzywa albo lekka zielona sałatka skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny . Najważniejsze punkty w skrócie: mięso nie może być zimne do smażenia nie używamy zwykłego masła tłuszcz musi być bardzo gorący nie nakłuwamy

PaleoSMAK
Domowy eliksir zdrowia 2718

sprzyja wszelkim infekcjom, ale przez cały rok. Wiosną i latem nasz organizm również potrzebuje wsparcia i wzmocnienia. Eliksir jest nie tylko lekarstwem, ale także świetnym dodatkiem do sosów, sałatek, czy mięs! Domowy eliksir zdrowia Przygotowanie eliksiru jest banalnie proste! Sami zobaczcie ;) Składniki: 500 ml oleju lnianego Oleofarm   500 ml miodu (ja użyłam wielokwiatowego) 5 cytryn  4 główki (!) czosnku(...)kolagenu oraz ma działanie antyalergiczne!  Jednym słowem: BOMBA zdrowotna! ;) Mam nadzieję, że wyczerpująco przekonałam Was, że eliksir zdrowia to samo dobro i wkrótce zagości w Waszych lodówkach na dobre!! aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Fasolka konserwowa MEXICO! 247

Miesiące wakacyjne to niewątpliwie, czas na weki. Nasze babcie, mamy a teraz my kultywujemy tą tradycję, która na chwilę obecną przechodzi renesans. Wekowanie stało się po

SMYKWKUCHNI
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 205

Dzień dobry,Nie mogę uwierzyć w to, że minął już miesiąc od mojego powrotu z wakacji w Grecji. Za oknem jesienne chłody i szaruga, a urlopowe odprężenie odeszło gdzieś razem w opalenizną. W taki dzień przyjemnie jest obejrzeć pełne słońca zdjęcia i inne pamiątki przywiezione z podróży. Mogę w każdej chwili przenieść się do Grecji, wystarczy tylko, że otworzę(...)które marynuje się w solance. Podobno mają słonawo-ostry smak, przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" (co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych. Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić.Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki

Chilli Czosnek i Oliwa