Bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu danie kuchni seczuańskiej. Kwaśno-słodka marynata, później przezroczysty, muślinowy sos, który otula kawałki panierowanej i wcześniej zamarynowanej w tym samym smaku drobiowej piersi. Bardzo delikatny, wyrafinowany smak. Nie jadłam nigdy wcześniej kurczaka cytrynowego (a właściwie limonkowego) i jestem oczarowana smakiem stworzonym mojej własnej kuchni. Jestem pewna, że nawet przeciwnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni(...)limonki z marynaty, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 2-3 minut, aby sos dokładnie pokrył kurczaka i jeszcze lekko zgęstniał. Podawać gorące z ryżem i lekką sałatką, np. z ogórka i rzepy
Kuchnia PrezydentowejJeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka warzywna i macie ochotę na jakaś odmianę polecam Wam szybką i bardzo smaczną sałatkę pieczarkową. Jej przygotowanie nie jest ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzień dobry, Choć pogoda nas nie rozpieszcza, wraz z początkiem maja rozpoczął się sezon grillowy. Kiełbasy i karkówki nieśmiało poszły w ruch w akompaniamencie musztardy i piwa. Choć lubię tradycyjne grillowe smaki, postanowiłam w tym roku odkryć jego inne oblicze i przy okazji podrzucić Wam kilka pomysłów na blogu. Liczę, że aura jednak się poprawi i trochę jeszcze(...)dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można
Chilli Czosnek i OliwaKatie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu", zdjęcia: Katie Quinn DaviesMiesiącami zwlekałam z kupnem anglojęzycznej wersji książki Katie Quinn Davies, jednocześnie będąc przekonana, że prędzej czy później trafi do mojej kolekcji. Kiedy zobaczyłam kilka tygodni temu, że została ona wydana w języku polskim, stwierdziłam, że to znak z niebios i muszę ją mieć(...)mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza, ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym
W kuchni wieczoremKilka osób zauważyło (co mnie bardzo cieszy i motywuje), więcej się dowiedziało, bo z tej radości pochwaliłam się na FB... więc pora najwyższa napisać i tutaj
bistro mamaPo ugotowaniu bulionu często zostaje nam sporo warzyw. Mnie ich szkoda wyrzucić i dlatego albo wyjadam, albo robię z nich sałatkę jarzynową. Dziś zapraszam na sałatkę
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj znów słonecznie, pysznie i sycąco. Przy tym nieco pikantnie, ale jak zawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną
Wyprawy kulinarneJedna z najbardziej lubianych, chociaż można również ująć, że to jedna z najczęściej goszczących mięsnych sałatek na domowych uroczystościach - sałatka gyros. U mnie gości bardzo często
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRobię postępy i dziś po raz drugi od wypadku wybrałam się sama na prawdziwe zakupy. Doceńcie możliwość robienia zakupów spożywczych, serio. Dla ludzi niepełnosprawnych to prawdziwe
Weekendy w domu i ogrodzieOd dawna chodził za mną pomysł przygotowania tarty cebulowej. Dzisiaj postanowiłem go zrealizować. Tarta cebulowa zaskakuje przyjemnym aromatem i delikatnym smakiem karmelizowanej cebuli, której połączenie z
Wyprawy kulinarnesię" parki. Dzięki temu bez problemu mogłam znaleźć miejsce, w którym nakarmili mnie ciastem szpinakowym. A że robiłam takie ostatnio sama, mogę z całą pewnością potwierdzić, że było równie dobre co domowe. Kolejny powód, żeby rozczulać się nad Śródmieściem. Jeśli z jakiś powodów nie możecie jednak zawitać we Wrocławiu, dzielę się przepisem, z którego skorzystałam przygotowując szpinakową słodkość. Wybrałam(...)Instagramu czym skończyła się moja niecierpliwość? ;-) . Uwielbiam to ciasto za niebanalny smak i kolor szpinaku, za cytrynowy aromat i świetny krem. Wygląda niezwykle dekoracyjnie, a tak właściwie, to przecież sałatka. Szpinak jest ponoć taki zdrowy...:-) A skoro siedzimy sobie przy kawie i kawałku ciasta, to może opowiecie czy Wy macie takie miejsca z lat szczenięcych, które pomimo tego, że idealne
les mirabellesDzień dobry, Lubicie zupę szczawiową?Ja bardzo:) Moja Mama gotowała ją od czasu do czasu kiedy byłam dzieckiem, obowiązkowo dodawała do niej jajka ugotowane na twardo. Zupa nie miała zbyt apetycznego koloru (szaro-zielony), ale była naprawdę pyszna, lekko kwaśna. Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy.Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się(...)wapniem, tworząc nierozpuszczalny szczawian wapnia. Dlatego spożywanie szczawiu nie jest wskazane osobom cierpiącym na kamicę nerkową, reumatyzm i artretyzm. Reszta z nas spokojnie może posilić się zupą szczawiową, czy sałatką od czasu do czasu, bo przecież nie zjecie tego całego wiadra:) Warzywa zawierające szczawiany poleca się łączyć z produktami bogatymi w wapń (mleko, śmietana, jogurt, sery, jajka), aby od razu
Chilli Czosnek i OliwaColorino 5%) wino to dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Nos jest subtelny, złożony dominują czerwone owoce, suszone kwiaty i biały pieprz. Wino jest skoncentrowane posiada dobrą strukturę i złożoność, na podniebieniu jest efektowne i długie. Beczka jest nieagresywna. Klasyka gatunku. ARTIMINO – Artimino (Prato); Położona zaledwie 20 km od Florencji posiadłość Artimino, rozciąga się na obszarze(...)mleka. Potem trzeba już tylko czekać i czekać. Najlepiej smakuje podany w kawałkach ze świeżymi lub suszonymi owocami albo skropiony octem balsamicznym. Doskonale nadaje się też do zup, sałatek i dań głównych. Pogryzając go i delektując się jego idealnym smakiem oczami wyobraźni widziałam go jako składnik wielu dań. Można go podawać do większości włoskich dań z makaronów. Dodanie stopionej
królestwo garówKsawery" szaleje w moim regionie. Za oknem biało i ponuro. Jedyne, co dziś mogłabym wam polecić to gorąca czekolada w wielkim kubku i dobry film albo książka, które umilą te nieprzyjemną aurę. A czy Mikołaj przyniósł Wam coś w buta? Mam nadzieję, że tak, a prezencik wywołał uśmiech na Waszej twarzy :) Na moim stole zagościły dziś podroby. Zapewne(...)patelni rozgrzewamy cukier, po czym wrzucamy fileciki wraz z sokiem z pomarańczy. Chwilę podsmażamy i gotowe. Gotowe i na talerzu mamy: żołądki, puree z marchewki oprószone czarnuszką oraz sałatkę z karmelizowanej pomarańczy. Smacznego
Sajkofanka smakuNowy rok rozpoczął się wściekłą awanturą dotyczącą pieluch dziecięcych. Konkretnie dywagowano na temat czy pampers z kupą przystoi przy stole. Moim zdaniem nie, ale ja ze
ladykitchen