dobre sałatki - 1867 przepisów (strona:103/125)

Sałatka z arbuza i sera feta 132

Z niedowierzaniem przygotowywałam te sałatkę:) Nie byłam pewna tego, czy aby dobrze robię krojąc poszczególne składniki:) Goście siedzieli w ogrodzie pod piękną lipą, pogadywali, a ja

In my kitchen
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 179

Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez(...)czasu, aby ewentualnie coś dokupić czy pożyczyć. Obrusy i serwetki można (o ile jest taka potrzeba) odświeżyć (przeprać/odplamić/wyprasować) na tydzień przed świętami. Początek grudnia to dobry czas na porządki w szafach, mycie kuchennych mebli. Tego naprawdę nie ma sensu zostawiać na sam koniec, bo najwięcej gotowania i smażenia jest w dzień Wigilii, a chyba nikt tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wakacje w Albanii - Ksamil, Saranda i Butrint 240

dobrze się przygotować do napisania tego posta. Pomysł na wakacje w Albanii zrodził się całkiem przypadkiem. Jako, że wybieraliśmy się na wakacje w drugiej połowie września, liczba miejsc z dobrą pogodą (w Europie) nie jest duża, a do tego też chcieliśmy jechać w miejsce gdzie obowiązującą walutą nie jest euro. Z racji, że w tamtym roku byliśmy w Chorwacji(...)Ksamil jak i Sarandzie. Jednak zauważyłam, że praktycznie w każdym miejscu jest identyczne menu: owoce morze, makarony, drób/wieprzowina, zupy (zawsze trzy rodzaje: z kurczaka, rybna i warzywna) i sałatki. Nie dane mi było spróbować dań kuchni regionalnej, ponieważ po prostu nie było ich w żadnym menu. Ale udało mi się zrobić kilka zdjęć tego co jadłam w Albanii

Kolejny blog o gotowaniu
LUTY: KULINARNA BIBLIOTECZKA - Gogo's kitchen Smaki Republiki Południowej Afryki 100

polską gościnność. Książkę wydała Ambasada RPA w Polsce. Już od długiego czasu interesuje mnie kuchnia afrykańska, która niestety nie jest popularna w naszym kraju. Nie jest więc łatwo o dobre i sprawdzone przepisy. Gdy dowiedziałam się o gogo's kitchen bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość i szybko stałam się posiadaczką książki.    Chciałabym na początku napisać kilka słów(...)oraz słowniczek z tłumaczeniem południowoafrykańskich nazw potraw oraz składników na język polski. Znajdziemy też adresy sklepów kuchni świata gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać, że książka zawiera także

noteskulinarnyfiga
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 215

Bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu danie kuchni seczuańskiej. Kwaśno-słodka marynata, później przezroczysty, muślinowy sos, który otula kawałki panierowanej i wcześniej zamarynowanej w tym samym smaku drobiowej piersi. Bardzo delikatny, wyrafinowany smak. Nie jadłam nigdy wcześniej kurczaka cytrynowego (a właściwie limonkowego) i jestem oczarowana smakiem stworzonym mojej własnej kuchni. Jestem pewna, że nawet przeciwnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni(...)limonki z marynaty, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 2-3 minut, aby sos dokładnie pokrył kurczaka i jeszcze lekko zgęstniał. Podawać gorące  z ryżem i lekką sałatką, np. z ogórka i rzepy

Kuchnia Prezydentowej
Szybka sałatka pieczarkowa 532

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka warzywna i macie ochotę na jakaś odmianę polecam Wam szybką i bardzo smaczną sałatkę pieczarkową. Jej przygotowanie nie jest ani

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 195

Dzień dobry, Choć pogoda nas nie rozpieszcza, wraz z początkiem maja rozpoczął się sezon grillowy. Kiełbasy i karkówki nieśmiało poszły w ruch w akompaniamencie musztardy i piwa. Choć lubię tradycyjne grillowe smaki, postanowiłam w tym roku odkryć jego inne oblicze i przy okazji podrzucić Wam kilka pomysłów na blogu. Liczę, że aura jednak się poprawi i trochę jeszcze(...)dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym. Buraczki po prostu ugotowałam (można

Chilli Czosnek i Oliwa
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 168

Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu", zdjęcia: Katie Quinn DaviesMiesiącami zwlekałam z kupnem anglojęzycznej wersji książki Katie Quinn Davies, jednocześnie będąc przekonana, że prędzej czy później trafi do mojej kolekcji. Kiedy zobaczyłam kilka tygodni temu, że została ona wydana w języku polskim, stwierdziłam, że to znak z niebios i muszę ją mieć(...)mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza, ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym

W kuchni wieczorem
Krem z batatów z mlekiem kokosowym, limonką i odrobiną masła…oczywiście orzechowego! 156

jest to cudowne połączenie – wystarczy posmarować ugotowany lub upieczony wcześniej plasterek batata masłem orzechowym i zjeść! Kiedyś tak ‚podjadłam’ całego batata – pokroiłam go w plasterki i miał być do sałatki, ale nagle zachciało mi się czegoś słodkiego – zjadłam więc talarki z batata przesmarowane masłem migdałowym, posypane cynamonem i kawałkami daktyli. A teraz czas wrócić do zajęć. Polecam ten krem wszystkim(...)szybciej zrobią się miękkie) i wrzucamy do gotującego się bulionu. Wracamy do kremu – sprawdzamy czy gotujące się w bulionie bataty są miekkie. W zależności od ognia, powinny być dobre po 20-30 minutach gotowania. Jeżeli są miekkie – tj. jeżeli jesteśmy w stanie przekrajać kawałki batata łyżką, to blenderujemy je wraz z bulionem, w którym się gotowały. Do zblenderowanych batatów

Fill The Bowl
Pieczony kalafior z granatem i migdałami 160

Kilka osób zauważyło (co mnie bardzo cieszy i motywuje), więcej się dowiedziało, bo z tej radości pochwaliłam się na FB... więc pora najwyższa napisać i tutaj

bistro mama
Zdrowsza wersja sałatki jarzynowej i "Bezpieczna przystań" 146

Po ugotowaniu bulionu często zostaje nam sporo warzyw. Mnie ich szkoda wyrzucić i dlatego albo wyjadam, albo robię z nich sałatkę jarzynową. Dziś zapraszam na sałatkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Meksykańskie enchiladas 151

Dzisiaj znów słonecznie, pysznie i sycąco. Przy tym nieco pikantnie, ale jak zawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną

Wyprawy kulinarne
Pikantna sałatka gyros z czerwoną fasolą 275

Jedna z najbardziej lubianych, chociaż można również ująć, że to jedna z najczęściej goszczących mięsnych sałatek na domowych uroczystościach - sałatka gyros. U mnie gości bardzo często

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałata z wędzoną piersią kurczaka i "Pani na Hruszowej" 170

Robię postępy i dziś po raz drugi od wypadku wybrałam się sama na prawdziwe zakupy. Doceńcie możliwość robienia zakupów spożywczych, serio. Dla ludzi niepełnosprawnych to prawdziwe

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta cebulowa 231

Od dawna chodził za mną pomysł przygotowania tarty cebulowej. Dzisiaj postanowiłem go zrealizować. Tarta cebulowa zaskakuje przyjemnym aromatem i delikatnym smakiem karmelizowanej cebuli, której połączenie z

Wyprawy kulinarne