dobre sałatki - 1867 przepisów (strona:76/125)

Oliwa Band of Chefs 123

rodzinnych gajach w regionie: Ermioni-Kranidi na Peloponezie. Dedykowana jest do dań z grilla. Doskonale komponuje się z daniami z wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką.  Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki(...)wyczuwamy gorzkie migdały i delikatne pikantno - słodkie akcenty na końcu. Ma ładny złoto żółty kolor z zielonymi refleksami. Przetestowałam ją w wielu zastosowaniach i uważam, że jest to bardzo dobra oliwa do codziennego, wszechstronnego zastosowania w kuchni. zastawa

królestwo garów
WAFFLES & BACON – BATMAN: ARKHAM KNIGHT – gofry na piwie z karmelizowanym bekonem 261

udanego portu gry, jest to tytuł ciekawy, a dodatkowo już na samym wstępie serwuje nam świetną zajawkę kulinarną. Policjant z Gotham, który stołuje się w Pauli’s Diner, zamawia sałatkę bez sosu, po chwili jednak wraca po rozum do głowy i prosi kelnerkę o gofry z bekonem. Takich rarytasów zdecydowanie nie mogliśmy odmówić ani sobie, ani Wam! Wspomniane gofry podaliśmy(...)kalorii! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 895 kcal | 25 g białka | 109 g węglowodanów | 40 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE GOFROWNICA Aby uzyskać chrupiące gofry, potrzebna jest dobra gofrownica o dużej mocy. Przy mniejszej gofry będą się dość długo piekły i zamiast chrupkości możecie otrzymać gumowatą konsystencję lub nawet zakalec. 1. SUCHE SKŁADNIKI (1 min) Do miski wsypujemy

Nerds Kitchen
SURÓWKA Z PORA 319

Por jak i większość warzyw przyszedł do nas z Włoch. Większości z nas kojarzy się z włoszczyzną .... To, co najlepsze w porze poza smakiem i aromatem

potrawyregionalne
Testowanie - Olej z awokado :) 124

skwalenu i zielonemu chlorofilowi - mogą go spożywać alergicy - przyspiesza metabolizm kolagenu oraz proces gojenia się ran - regeneruje skórę poparzoną słońcem - zawiera dwukrotnie więcej fitosteroli niż oliwa z oliwek - jest dobrym źródłem lecytyny. Olej z awokado ma szeroki zakres zastosowania, dzięki oryginalnemu smaku i najwyższej temperaturze rozkładu (225*C). Po otwarciu buteleczki wydobywa się piękny, delikatny orzechowy smak. Koloru oleju(...)jego zielono- żółta barwa, mocno rozświetlająca i błyszcząca. Olej sprawdza się idealnie (o czym będziecie mogli dowiedzieć się już wkrótce, kiedy umieszczę kilka przepisów z jego wykorzystaniem :D) do sałatek, dipów, smażenia, grillowania czy pieczenia. Osobiście jesteśmy nim zachwycone. Wykorzystałyśmy go do kilku potraw i zawsze byłyśmy zadowolone z efektu końcowego. Użyłyśmy go na surowo, do sałatek jak i pieczenia

Zdrowie na języku :P
Puszyste ciasto kokosowe z orzechami macadamia 297

Hej! Czas na kolejne połączenie zdrowia i pysznego smaku! Znakomite puszyste i wilgotne ciasto aż z 3 jajkami, z kokosem i niebiańskimi orzechami macadamia. Jest nadzwyczaj

Kuchnia PROzdrowotna
SAŁATKA Z PORA Z JAJKIEM W TOWARZYSTWIE KAPUSTY PEKINSKIEJ 2154

POR za mna chodzil...i por jest ;-) duży por ( biała i jasnozielona część)pol kapusty pekinskiej3 jajka na twardo3 ogórki kiszone2 jabłkapuszka groszkumajonez pół na pół

Z Kuchni Do Kuchni
Weekend z grillem #2 167

którym warto bywać. Coś trochę jak warszawski plac Zbawiciela dla hipsterów :) Nie będziesz prawdziwym hipsterem nie bywając na pl. Zbawiciela, tak samo jak nie będziesz znawcą mięsa nie znając Dobrej Kiełbasy . Tam jest wszystko: informacje, ciekawostki, linki do ciekawych blogów jak również sklep, w którym możemy nabyć potrzebne rzeczy, jeśli planujemy samodzielne przygotowanie np. domowych kiełbas. A że sezon(...)mieli przepis i ewentualnie też skorzystali. Dla tych co nie wiedzą: w tym weekendowym cyklu robimy wszystko co potrzeba na grilla, czyli jakieś mięsiwo, pieczywo i coś w stylu sałatki. Jeden wpis, trzy potrawy. Jeden grill, pełen wypas :) A że właśnie zaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą

Marder&Marder Manufacture
,,Śledzie pod pierzynką z awokado’’ 125

Prezentuję dziś warstwową sałatkę ze śledzi, drobno pokrojonego awokado i cebuli oraz marynowanych buraków. Całość przykryta warstwą sosu śmietanowo- chrzanowego i przybrana płatkami migdałowymi i zielonym

Podróż w kulinaria
6 najbardziej popularnych przepisów na blogu w 2015 r. 198

wołowy Mój ulubiony. Przygotowuję wtedy, kiedy nigdzie mi się nie spieszy, bo wymaga czasu. Do gulaszu polecam domową przyprawę. Ci, którzy zrobili mówią, że wyśmienita. Obowiązkowo z kminkiem! 4. Sałatka z makaronem i kurczakiem Przyznam, że o niej zapomniałam i dawno nie robiłam. Pora to zmienić! Idealna na imprezę i do pracy. Wystarczy ją przełożyć do pojemnika i nie zapomnieć(...)rozpuścił się cukier...". A to wcale nie był cukier, tylko sucharki! Sucharki z nutellą! Mniam! 6. Szyszki  Relikt przeszłości, kto nie pamięta szyszek z ryżu i krówek? Dobre na przyjęcie dla dzieci i na świąteczne jarmarki w szkole :) Zaczynamy Nowy Rok. Zmian wielkich w przepisach nie będzie, bo jak zwykle - pokażę to, co przygotowałam w domu. Na obiad

bistro mama
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 158

konsumenta. Wołowina QMP to światowa jakość za polską cenę. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy jeszcze kilka dań z różnych elementów wołowiny. Gdyż wołowina to nie tylko polędwica. Większości z nas dobra wołowina kojarzy się przede wszystkim z polędwicą i wysoką ceną. Powszechny jest również pogląd, że przygotowanie dania z wołowiny wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych i zajmuje dużo czasu. Nie jest(...)się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole

królestwo garów
Pstrąg smażony 93

Czasem nie potrzeba wielu przypraw. Dobra ryba, sól... i … i wystarczy. płaty pstrąga, sól, oliwa, Płaty umyć, osuszyć. Naciąć w poprzek od strony skóry (nie rozcinając na całej szerokości) co 3-4 cm. Oprószyć solą. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać. Kłaść płaty ryby skórą do dołu. Smażyć na niezbyt dużym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni. Odwrócić rybę na drugą(...)przywierała do patelni i łatwiej było ją smażyć należy na patelni położyć papier do pieczenia, polać oliwą i na tym smażyć rybę. Ja podałam z podsmażonym solirodem i sałatką z podsmażonych pomidorów i bakłażanów.   kryształ

królestwo garów
Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach 134

Dzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz Rogali Świętomarcińskich to drugi sztandarowy smakołyk jadany w listopadzie. Kiedyś gęś była bardzo popularna na polskich stołach, jednak została zepchnięta na drugi plan. Bardzo niesłusznie, ponieważ gęsina jest bardzo smaczna i dlatego też dzisiaj(...)blogu. Tak przygotowaną gęś można podać na uroczystym obiedzie świątecznym lub też zjeść po prostu, bez okazji. Nadmiar mięsa można również spożytkować jako dodatek do kanapek lub sałatki, po wcześniejszym porwaniu mięsa wzdłuż włókien, jak na pulled pork. Inspirowane przepisem ze wspomnianej akcji. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Podsumowanie Roku 2014 212

Witam Was serdecznie w Nowym Roku! :)Poprzedni rok był dla mnie dobrym rokiem, bardzo dużo się nauczyłam pod względem kulinarnym. Mam nadzieję, że na tym nie koniec ;)Przygotowałam małe podsumowanie- 9 najchętniej czytanych wpisów z roku 2014, w 3 kategoriach.Zaskoczeniem było dla mnie to, że tak chętnie odwiedzacie niektóre wpisy, a które wydawały mi się mało popularne.Mam nadzieję(...)Czerwoną Porzeczkę :)Ciasta- w tej kategorii królują ciasta ze zwierzętami w tytule :PCiasto "Czarna Owca"Ciasto MrówkaPrince PoloDania obiadowe:Tarta z kurczakiemKotlety z kaszy jaglanejKieszonki z piersi kurczakaSałatki: Pyszna sałatka z brokułamiNiskokaloryczna sałatkaSałatka z kurczakiem

Czerwona Porzeczka
Sałatka z czerwonych buraczków 228

Pyszna sałatka Bardzo szybka propozycja na wyborną sałatkę z buraczkami czerwonymi. Inspirację zaczerpnęłam stąd: Kuchnia Bazyli   Wystarczy rano wstać i ugotować lub upiec buraczki. Do wyboru, ja ugotowałam. Potem to już tylko wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami. Bardzo fajna propozycja drugiego śniadania lub kolacji. Moje proporcje to dla czterech osób ale przyznam się szczerze, że wszystko zjadałam sama(...)pleśniowe typu camembert3 łyżki pestek dyni lub orzecha włoskiego Sos: łyżeczka musztardyłyżeczka miodu łyżka ostu balsamicznego szczypta soli 3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy) Ser i buraki kroimy w kostkę, rukolę myjemy wszystko razem łączymy z sosem z w/w składników. "Niebo w gębie

pieprzny smaczek
Sałatka z kaczką, pieczonym burakiem i musem z awokado 154

Burak to wdzięczne i zdrowe warzywo, a po upieczeniu staje się słodki i aromatyczny. Wystarczy odrobina wyobraźni by wyczarować z niego pyszną  zupę ,  dip  czy sałatkę. Idealnie komponuje się z kaczką i delikatnym musem z awokado. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 pierś kaczki 1 duży burak 2 szalotki 2 ząbki czosnku szczypta tymianku szczypta rozmarynu(...)serka twarogowego np koziego sól sok z cytryny Przygotowanie: Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy buraka, smażymy przez chwilę, po czym wlewamy ocet winny i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania