Dzień dobry!Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć! Dzisiaj nie narzekamy mówiąc "nie lubię poniedziałków"! :-)Przepis, który Wam dzisiaj prezentuję to wariacja na temat roladek w sosie szałwiowym, które miałam okazję Wam już kiedyś pokazać. Stworzyłam na ich podstawie całkiem(...)nowe danie, bardzo smaczne :-).Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćbardziej wyszukane, w tym świąteczne okazje. Sałatka śródziemnomorska z wędzonym łososiem 2014-12-28 16:38:11 Kolorowa, apetyczna i zdrowa sałatka w południowoeuropejskim klimacie. Łatwa w przygotowaniu i wykorzystująca szeroko dostępne składniki. Dobra zarówno na co dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki 100g łososia wędzonego na zimno (najlepiej w gotowych plastrach, ale niekoniecznie) 4 duże(...)solą. Oliwę dokładnie mieszamy z koperkiem i 1 łyżką soku z cytryny. Powstałym w ten sposób sosem polewamy przede wszystkim jajka (aby nie wyschły), w dalszej kolejności pozostałe składniki sałatki. Na koniec posypujemy całość pieprzem. Gotową sałatkę dobrze jest wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". Najlepiej smakuje podana albo samodzielnie, albo z chrupiącym
Kulinarna Pokusanią, nie umieściłam wcześniej na blogu :) Ale już się poprawiam i dziele się nim z Wami. Jest to typowa warstwowa sałatka, która wyróżnia się brakiem jakichkolwiek przypraw. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to składniki naprawdę dobrej jakości, ponieważ to one odpowiadają za smak całości. Masło zamrozić. Jajka ugotować na twardo, białka oddzielić od żółtek. Ser żółty zetrzeć
Świat Domowej KuchniPasuje do niej idealnie białe półsłodkie lub półwytrawne wino. Dobra pozycja na lekki, wakacyjny lunch lub kolację we dwoje, jako przystawka.Złaziłam cały mój "zaścianek", a tofu ani śladu. W końcu dostałam... w mieście czterdzieści kilometrów ode mnie... Ta, bez komentarza. Przepis powstał przy okazji współpracy z marką Winiary. SAŁATKA Z TOFU. /własny;/ na 1-2 porcje 1 kostka
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry!Jak Wam minęły ostatnie 2 tygodnie? :)Ja wczoraj wróciłam z wakacji w Toskanii. Kto śledził mój profil na Facebooku, ten wie, ile wspaniałych miejsc miałam okazję zobaczyć, i ile pysznych potraw spróbować, choćby w czasie lekcji gotowania z włoskim kucharzem. Z wyjazdu przywiozłam prawie 2000 zdjęć! (tak bardzo chciałam wszystko uwiecznić) i jak tylko uda mi się(...)nimi uporać, zaproszę Was wycieczkę po toskańskich wzgórzach i do toskańskiego stołu:) Tymczasem mam dla Was prostą sałatkę, którą przygotowałam krótko przed wyjazdem. Lubicie gotowaną fasolkę z dodatkiem bułki tartej? A może właśnie za nią nie przepadacie? Niezależnie od Waszej odpowiedzi, koniecznie spróbujcie sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato, czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowania własnego, domowego majonezu - zdrowo, smacznie i jaka radocha, że własnoręcznie zrobiony :) Święta już niebawem, fajnie byłoby podać sałatkę z takim własnie majonezem :)Składniki:2 żółtka,1 i 2/3 szklanki dobrego oleju,1 łyżeczka musztardy,sól do smaku,szczypta cukru,sok z cytryny do smaku.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jest to podstawowa zasada, aby majonez udał(...)temu miałam okazję spróbować po raz pierwszy oleju rzepakowego Rapso i do dzisiaj jest jednym z moich faworytów. Nadaje się do smażenia i do sałatek, a do majonezu jest niezawodny. Niby olej to tylko olej i nie ma co się nad nim rozczulać, jednak można zauważyć różnicę w smaku i zapachu
Codzienna kuchnia niecodziennaOrzeźwiająca, delikatna surówka z fenkuła. Bardzo dobry dodatek do obiadu lub do wszelkich wędlin. Mało składników a efekt naprawdę smaczny. Kiedy za oknem panuje ponurość, taka kolorowa, lekko anyżkowa surówka, może nam poprawić humor. Polecam! A tu inne sałatki i surówki z fenkułem: - Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka - Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami - Turecka sałatka
Stare GaryPani była pierwszą osobą, która zaproponowała dodatkowe komplety sztućców. Zastanawia mnie jednak bardzo, dlaczego American Bull nie zdecydował się na coś bardziej związanego z ich codziennym menu. Okiem Kesji: Dobre jedzenie, z miękkim mięsem, kaszą gryczaną (która o dziwo nawet mi smakowała) i rewelacyjnym sosem. Sos miał być teoretycznie myśliwski, ale smakował bardziej jak barbecue. Jeden minus: moje zęby(...)wybaczenia, bo w Irish Pubie panował spory tłok. Okiem Kesji: Lokal przywitał nas jedną z moich ulubionych piosenek Beatlesów – to był dobry znak. Czekania też było trochę, ale lokal przepełniony – można wybaczyć. Do jedzenia dostaliśmy kiszkę ziemniaczaną z sałatką. Szczerze mówiąc kiszka była tak pyszna, że niemal śni mi się po nocach i chętnie bym ją jeszcze raz zjadła. Sałatka
Życie zamknięte w smakuDzień dobry, Będąc w Toskanii przekonałam się, że miejscowi kochają kanapki. Bruschetty oraz crostini z opiekanego miejscowego chleba, podawane z różnymi dodatkami, królowały w menu wielu restauracji. Można je było zamówić na przystawkę przed kolacją, albo potraktować jako tanią przekąskę jedzoną w ciągu dnia ułatwiającą degustację wspaniałych lokalnych win ;)Zastanawiałam się, dlaczego kanapeczki są w Toskanii tak popularne i myślę(...)lekko pikantnej i gorzkawej. I rzeczywiście, zostaliśmy poczęstowani taką grzanką w czasie degustacji oliwy u rodziny Pruneti - była naprawdę pyszna w swojej prostocie.Z czasem zaczęto układać na opieczonym chlebie sałatkę z posiekanego pomidora z dodatkiem bazylii i tak powstała najsławniejsza dziś wersja bruschetta al pomodoro.Z kolei crostini to rodzaj małych kanapeczek, przygotowywanych zazwyczaj z kromek bagietki, które smaruje się przeróżnymi
Chilli Czosnek i OliwaPyszna lekka sałatka z szynką prosciutto i granatem doprawiona zdrowym olejem z pestek moreli, zawiera dobre jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu. Pyszna zdrowa przekąska w ciągu dnia, w sam raz na nadchodzącą wiosnę. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 granat 1 kulka mozzarelli 2 pomidory 1 ogórek świeży 80 g szynki prosciutto Sos: 1 łyżka oleju(...)kostkę, osączoną z zalewamy mozzarellę również, dodajemy do sałaty. Mieszamy, na wierzchu układamy szynkę prosciutto zwiniętą w ruloniki, posypujemy obranymi ziarenkami granatu. Składniki sosu mieszamy ze sobą polewamy sałatkę przed podaniem, ewentualnie doprawiamy odrobiną soli do smaku. Ps.Zachęcam do zapoznania się z szerokim asortymentem tego sklepu wystarczy kliknąć w Linka
Wanilia i Kardamonzawiera często majonez, wymaga przechowywania w lodówce i jako taka przypomina trochę znaną w Polsce tzw. sałatkę warzywną czy rosyjską sałatkę Oliviera. Dlatego możecie eksperymentować do woli, a przepis poniżej jest tylko jedną z możliwych propozycji. Zakłada jednak osiągnięcie dobrego efektu dekoracyjnego – stąd w naszej wersji składniki nie są ze sobą bezładnie mieszane, tylko wykładane w estetyczny sposób w salaterce
Kulinarna Pokusadzięki groszkowi ( w końcu to dużo białka) oraz rybie, bogactwie kwasów omega-3, niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego mózgu, dobrej koncentracji i logicznego myślenia. Ponadto pietruszka - czyli bomba witaminowa, z naciskiem na literkę C oraz cebula, działająca bakteriobójczo i bakteriostatycznie. SAŁATKA Z GROSZKU, CEBULI, Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM /własny;/ puszka groszku konserwowego (polecam zamienić na zwykły, świeży groszek) pęczek natki
W kuchni Karmel-itkigronie znajomych zostałam okrzyknięta królową sałatek ;) Dziś dzień wolny z dala od warzywnika, więc czas się poprawić :) Składniki (na 3 porcje): połowa główki sałaty garść listków rukoli u mnie jeszcze liście gorczycy sarepskiej pół wędzonej makreli duży pomidor (u mnie jeden z ostatnich żółtych) chili ćwiartka papryki czerwona cebula sok z cytryny dobra oliwa z oliwek Sałatę i rukolę opłukać(...)Dodać do warzyw. Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Dodać do warzyw. Tuż przed podaniem skropić całość sokiem z cytryny i dobrą oliwą. Sałacie nie jest potrzebna sól, bo makrela ma jej sporo. Pieprz też można pominąć. Sałatka może być samodzielnym popołudniowym daniem, możemy zrobić ją do pracy na drugie śniadanie albo wykorzystać do obiadu roślinnego. ----- Podobne: Sałata
Weekendy w domu i ogrodzieGrillowanie można przekornie nazwać już sportem :) Jak tylko nadarza się okazja rozpalamy grilla i przygotowujemy smaczne potrawy. Jednak oprócz smacznego mięsa warto zastanowić się na jakimś
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na grzyby w pełni. Uwielbiam leśne dobra jakie nas otaczają . Będąc w UK niestety nie mogę cieszyć się nimi tak jak bym chciała. Brakuje mi
Gotowanie Patki