Dzień dobry,Co robicie z czerstwym pieczywem? Wyrzucacie, dajecie ptakom czy staracie się wykorzystać w kuchni?W moim rodzinnym domu marnowało się dużo chleba i zazwyczaj zanosiliśmy go ptakom z pobliskiego stawu. Z Mężem mamy inne podejście i próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki(...)także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato, smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów.Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się z Prowansji pieczone pomidory z okruchami chlebowymi doprawionymi czosnkiem, oliwą i natką pietruszki. Mieszkańcy krajów
Chilli Czosnek i OliwaJeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu do dobrej jakości ziemniaków w sezonie jesienno-zimowym. Pewne kontrowersje dotyczą tuńczyka. Teoretycznie powinien być świeży (u nas w praktyce mrożony), ale niektórzy robią sałatkę nicejską z tuńczyka z puszki. Mimo wszystko polecam jednak pierwszy wariant, ale jeśli już tuńczyk ma być
Kulinarna Pokusaposiekać. Dodać do oleju wraz z musztardą, sokiem z cytryny, musztardą i solą. Dokładnie wszystko wymieszać. Takie lekkie i proste sałatki są u nas często. Przygotowanie ich nie zabiera zbyt dużo czasu ani specjalnych umiejętności. Sos na bazie dobrego oleju można zrobić w większej ilości i spokojnie przechowywać go przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym naczyniu, na przykład słoiku
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry, Być może zauważyliście, że od pewnego czasu na blogu pojawiają się wyłącznie przepisy na potrawy wegetariańskie i wegańskie. To dlatego, że postanowiliśmy z Mężem zrezygnować z jedzenia mięsa . Wszystko zaczęło się w styczniu, kiedy przystąpiliśmy do programu Fundacji Viva! "Zostań wege na 30 dni!" . Do tej decyzji dojrzewaliśmy przez jakiś czas. Oboje jesteśmy miłośnikami psów(...)tego wyboru w pełni świadomie. Wiem, że troszkę się rozpisałam, ale bardzo chciałam się z Wami podzielić moimi przemyśleniami. Z kolei przepis będzie krótki. Jest to kolejna po sałatce z buraków i fety zimowa sałatka, którą przygotowałam w weekend. Zwykła marchewka zmienia się nie do poznania dzięki orientalnemu dressingowi z pomarańczy i kuminu. Z marchewki wycięłam długie wstążki przy
Chilli Czosnek i OliwaJaka powinna być dobra sałatka na lunch lub inny posiłek? Oczywiście to będzie sałatka według Smacznej Pyzy, więc taka, która mnie na pewno będzie smakować. Dobra
Smaczna PyzaSałatka Curry z kurczakiem to bardzo dobra opcja na wszelkiego typu imprezy. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a potrzebne składniki znajdują się w każdym sklepie
Tanie przepisy studenckieDawno nie jadłam tak dobrej surówki. Nie jestem fanką majonezu ale ta jest po prostu pyszna! Można spotkać przepis na wielu blogowych kulinarnych blogach, a
W Moim Magicznym DomuDzień dobry, Znacie pieczarki portobello ? Te wielkie grzyby o melodyjnej nazwie to po prostu zwykłe pieczarki w dojrzałym stadium - są brązowe, mięsiste, mają wyraźniejszy smak, przy
Chilli Czosnek i OliwaZdrowo, smacznie i kolorowo! ;-) Dzień dobry! Pyszny pomysł na lunch lub kolację dla dwojga. Soczysta, chrupiąca i sycąca sałatka z całym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy
SMYKWKUCHNISame dobre składniki. Ciepła kaszanka dodana do sałaty może wydać się nieco zaskakującym dodatkiem, ale całość okazała się naprawdę smaczna. W przepisie oryginalnym użyto black
Stare Garystole. Ale wysiłek opłaca się...A potrzebowałam do niej:(nie podaję ilość bo zależy od tego, ile chcemy uzyskać sałatki)marchewkępietruszkęseler seler naciowy (jeśli lubimy)porzielony groszekkukurydzakawałek kalafioraseler konserwowy (ze słoika)dobre ogórki kiszonejajajabłkozielenina: szczypiorek, natka pietruszki majonezlyżeczka musztardysólpieprzWykonanie:jest dziecinnie proste :) Marchew, seler, pietruszkę, kawałek kalafiora obieramy, gotujemy, uważając, aby warzywa nie były(...)zbyt miękkie, bo podczas mieszania zrobi się nam pacia. Studzimy kroimy w bardzo drobną kostkę. (drobna kostka to dla mnie podstawa!Nienawidzę warzyw w sałatce pokrojonych 1cm-1cm, brr...) Por,jabłko, seler naciowy, ogórki kiszone, ugotowane jajka także kroimy drobno. Groszek i kukurydzę odsączamy na sicie. Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majonez, łyżeczkę musztardy
Walijskie PichcenieDzień dobry, Kolejny dzień upału nie daje mi żyć, dlatego bardzo się cieszę, że miałam dziś na obiad Şakşukę:)Şakşuka to pochodząca z Turcji przystawka
Chilli Czosnek i OliwaSałatka nicejska. Pyszna, świeża, chrupiąca i pachnąca. Jak przystało na danie wywodzące się z miasta portowego z wyraźnym, aczkolwiek nie dominującym aromatem i smakiem morza. Jest
Wyprawy kulinarneZa oknem coraz zimniej i ciemniej - słowem jesień. Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował zrobić czegoś na przekór nieprzyjemnej aurze. Tak narodził się pomysł na dzisiejszy
Wyprawy kulinarne