tego typu to istna ambrozja. Z dodatkiem owoców granatu to mistrzostwo świata! Curry działa jako antyoksydant. Możecie tę potrawę spożywać również jako sałatkę, zabrać ją ze sobą gdzie chcecie. Więcej o tego typu , pełnych miłości i dobra potrawach poczytacie na blogu Pana Marka GOTUJ ZDROWO - ZACHĘCAM
Z Kuchni Do Kuchnizamrażalniku znalazłam schab . Na tradycyjne schabowe nie miałam ochoty i wymyśliłam coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę z pomidorów z mozzarellą . Składniki 500 g schabu bez kości 4 łyżki ajvaru 4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz masło klarowane
O kuchni z uczuciemliku, bo przyznam się, że najchętniej je jem właśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego. Za to pod koniec lata połowa warzywnika
Weekendy w domu i ogrodziewięc, jeśli masz wrażliwe jelita lub trzeba przestrzegać diety o niskiej zawartości glutenu to te zboże jest dla Ciebie dobra alternatywą. W postaci ziaren, jest spożywane zarówno na gorąco lub na zimno, ja osobiście, lubię zintegrować w sałatkach, jak ta,którą przedstawiana dzisiaj. Składniki 120 g pszenicy samopsza około 10 cm pora w części białej pokrojonego w plastry
w mojej kuchnisoczystych pomidorów, intrygujących ciemnych oliwek i delikatnej mozzarelli. Pomysłem podzieliła się ze mną Iza - kreatorka dobrego smaku i estetycznej wizualizacji potraw a jednocześnie moja bardzo, bardzo, bardzo bliska przyjaciółka ( nasze biurka dzieli zaledwie 80 cm przestrzeń;). Dziękuję! Sałatka pysznie się sprawdza na wszystkich, domowych przyjęciach! Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładanie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy(...)Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” Korzystajmy
mojewypiekiinietylkojednak okazuje się, że nie. Do sałatki możecie wykorzystać warzywa, które najbardziej lubicie ja wzięłam do co sezonowe oraz zawsze znajdujące się pod ręką w zamrażarce. Składniki: baza do sałatki do liście i tutaj możemy wykorzystać dowolnie: rukolę, świeży szpinak, sałatę lodową, mix sałat, kiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi(...)międzyczasie podprażamy nasionka i przygotowujemy dressing łącząc wszystkie składniki. Gdy warzywa już są gotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy nasionkami. Sałatka cudowna!!! Idealnie pasuje do pieczonej ryby
Brzuszki Łakomczuszkiczyli wszystkiego po trochu, tak by niczego niezbędnego w niej nie zabrakło. To ważnym elementem tej zróżnicowanej diety są dobre tłuszcze. Tu oleje, które przecież zajmują tu ważne miejsce na codzień. Dodajemy je do pieczenia, do smażenia, do sałatek. Sztuką jest dobrze je dobrać i wybrać te najlepsze spośród całej masy rozlicznych butelek z olejami oferowanych w sklepach. Jeżeli
MODA NA BIOspotkać je w podobnym towarzystwie. Jednak kluczowe znaczenie dla tej sałatki ma roszponka. Ta zielenina o dość specyficznym smaku sprawia, że wszystkie wymienione składniki zaczynają smakować… jakoś inaczej. Sałatkę podaję z chrupiącym pszennym pieczywem. To wprawdzie mój subiektywny wybór, ale czy to przez specyficzną roszponkę, czy może przez to, że wędzonego kurczaka (w tej czy innej formie) zazwyczaj jadam(...)produktu. Nietrudno się bowiem domyślić, że podejrzanie tani produkt z podejrzanie duża ilością ciemnego barwnika nie będzie miał nic wspólnego z dobrym i smacznym jedzeniem. Niestety, ale z jakiegoś powodu ten akurat asortyment bywa dość kiepskiej jakości. Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 2015-02-12 10:40:56 Nieskomplikowana, ale bardzo sycąca sałatka, która
Kulinarna Pokusasmacznie. Seler naciowy nie jest łatwym warzywem, lecz z odpowiednio dobranymi składnikami i sosami tworzy bardzo dobrą kompozycję, która ucieszy nasze podniebienie jak i wzrok. Zapraszam na inne przepisy z selerem naciowym w roli glównej na moim blogu: seler na ostro; Sałatka z selera naciowego z pomarańczą ; Sałatka z selera naciowego z jabłkiem i prażonym słonecznikiem; Surówka
Wino Francja Kuchniapomysłu jak je wykorzystać. Postanowiłam spróbować tofu w wersji panierowanej. Pokroiłam w kostkę i usmażyłam tak jak kotlety. I był to bardzo dobry wybór bo w tej postaci tofu świetnie smakuje. Dodałam warzywa i wyszła bardzo pożywna sałatka. składniki: 1 mała sałata lodowa 400 g tofu 1 mały bakłażan 15 pomidorków cherry 2 garście słonecznika olej rzepakowy do smażenia
Monia miesza i gotujeWitajcie po raz ostatni... w 2015 roku :) Do sylwestrowych szaleństw zostało zaledwie kilka godzin, więc jeśli jeszcze nie macie dobrego imprezowego jedzonka, to służę pomocą :) Niewiele składników, mało roboty, szybki czas przygotowania - oto idealna sałatka sylwestrowa :) Dopuszczalna jest masa modyfikacji, ja również za każdym razem, gdy ją przygotowuję robię to trochę inaczej. Poniżej wersja minimum :) Składniki: - ok. 200 g drobnego
Kulinarne zapędy KokosaSałatka z cukinii, co by tu o niej napisać hmm... Smak dość niebanalny, ale jest dobrym dodatkiem do drugich dań. Przepis pochodzi oczywiście z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji. Czytaj więcej
Pychotkaaaspodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną ale również bardzo smaczną zupę holenderską(...)dania makaronowe za 17 i 19 zł oraz trzy desery za 8, 10 i 14 zł. Standardowo lokal serwuje alkohole piwa, wina i wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach. Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo
Right Behind The Kitchenkuchni marokańskiej są dodawane do wszelkiego rodzaju tadżinów. Konserwowane w soli są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i sałatek, którym nadają niepowtarzalny, ożywczy smak. Chcąc przygotować marynowane cytryny, wybierajcie te mniej dojrzałe i dobrej jakości. Najlepsze będą owoce z ekologicznych upraw, bo nie są przed sprzedażą pokrywane sztucznym woskiem, który i tak musielibyśmy usunąć. Składniki (porcja
W SMAK