taka była 1/3 puszki kukurydzy konserwowej, ale lepsza np. mrożona - ugotować 2 - 3 łyżki majonezu lub łyżka dobrej oliwy sól, pieprz, szczypiorek jeśli mamy Przygotowanie : Umyte pomidory kroimy np. w ósemki Obraną cebulę kroimy w piórka Kukurydzę osączamy, a jeśli przygotowujemy sałatkę ze świeżej to należy ugotować dowolną ilość w posolonej wodzie do miękkości Składniki łączymy, doprawiamy do smaku
Proste PotrawyWchodzę do kuchni i zamieniam się w czarodziejkę. Dzisiaj z obiadu pozostało kilka ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, wykorzystałam je do sałatki ze słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi, które, ku mojemu zadowoleniu były na wagę w jednym z hipermarketów, bardzo dobry pomysł, pochwalam! Nie marnujmy jedzenia, bo nawet z kilku pozostałych ziemniaków czy innych warzyw możemy przygotować wspaniałą kolację. Podobnie(...)Zobaczcie pomysły na weekend: 35 pomysłów na weekendowe śniadanie 8 przepisów na tosty i grzanki 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami Składniki: 6-8 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków 1 czerwona papryka 1/2 małej cukinii 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i pomarańczowych 1/2 pęczka natki
Moja smaczna kuchniasklepie internetowym, w którym można kupić, między innymi delikatesy z tego regionu Europy.Spośród wielu produktów wybrałam następujące: Sos balsamiczny Sos balsamiczny to nieodzowny składnik eleganckich sałatek. Jest też doskonały do carpaccio czy do grillowanych mięs. Balmi Glassa został wyprodukowany na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest zamknięty w poręcznej plastikowej butelce z dozownikiem, o pojemności(...)jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w worku.... Przy szklanych opakowaniach firmy
Kulinarne przygody Gatityinkaustu z kałamarnicy z tuńczykiem marynowanym w whiskey Jack Daniel’s z dodatkiem guacamole, majonezu ze słodkim chili, pomidorem, sałatką z ogórków i dymki. I niestety wg nas był to najsłabszy burger. Bułka dobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy, czyli wg nas za długo przeciągnięty. A szkoda. Każdy z burgerów podany
Kuchnia na wzgórzuosobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu. Na plus szybkość podawania dań
Bananowe Poledowolnie zmodyfikować, np. dodając ser żółty, parmezan lub zastępując mak sezamem. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra Parówki w cieście francuskim – Składniki: 6 parówek dobrej jakości ok. 200g ciasta francuskiego mak do posypania 1 żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Parówki w cieście francuskim – Wykonanie: Każdą
Kulinarne Przebojebyć również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem. W Polsce nadal jest niezbyt popularna, a wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek i ryżu. Uwzględnianie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. źródło : tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego typu to istna ambrozja. Z dodatkiem owoców granatu to mistrzostwo świata! Curry działa jako antyoksydant. Możecie tę potrawę spożywać również jako sałatkę, zabrać ją ze sobą gdzie chcecie. Więcej o tego typu , pełnych miłości i dobra potrawach poczytacie na blogu Pana Marka GOTUJ ZDROWO - ZACHĘCAM
Z Kuchni Do Kuchnizamrażalniku znalazłam schab . Na tradycyjne schabowe nie miałam ochoty i wymyśliłam coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę z pomidorów z mozzarellą . Składniki 500 g schabu bez kości 4 łyżki ajvaru 4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz masło klarowane
O kuchni z uczuciemliku, bo przyznam się, że najchętniej je jem właśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego. Za to pod koniec lata połowa warzywnika
Weekendy w domu i ogrodziewięc, jeśli masz wrażliwe jelita lub trzeba przestrzegać diety o niskiej zawartości glutenu to te zboże jest dla Ciebie dobra alternatywą. W postaci ziaren, jest spożywane zarówno na gorąco lub na zimno, ja osobiście, lubię zintegrować w sałatkach, jak ta,którą przedstawiana dzisiaj. Składniki 120 g pszenicy samopsza około 10 cm pora w części białej pokrojonego w plastry
w mojej kuchnisoczystych pomidorów, intrygujących ciemnych oliwek i delikatnej mozzarelli. Pomysłem podzieliła się ze mną Iza - kreatorka dobrego smaku i estetycznej wizualizacji potraw a jednocześnie moja bardzo, bardzo, bardzo bliska przyjaciółka ( nasze biurka dzieli zaledwie 80 cm przestrzeń;). Dziękuję! Sałatka pysznie się sprawdza na wszystkich, domowych przyjęciach! Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładanie. A jakie, to już zależy od Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy(...)Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” Korzystajmy
mojewypiekiinietylkojednak okazuje się, że nie. Do sałatki możecie wykorzystać warzywa, które najbardziej lubicie ja wzięłam do co sezonowe oraz zawsze znajdujące się pod ręką w zamrażarce. Składniki: baza do sałatki do liście i tutaj możemy wykorzystać dowolnie: rukolę, świeży szpinak, sałatę lodową, mix sałat, kiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi(...)międzyczasie podprażamy nasionka i przygotowujemy dressing łącząc wszystkie składniki. Gdy warzywa już są gotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy nasionkami. Sałatka cudowna!!! Idealnie pasuje do pieczonej ryby
Brzuszki Łakomczuszkiczyli wszystkiego po trochu, tak by niczego niezbędnego w niej nie zabrakło. To ważnym elementem tej zróżnicowanej diety są dobre tłuszcze. Tu oleje, które przecież zajmują tu ważne miejsce na codzień. Dodajemy je do pieczenia, do smażenia, do sałatek. Sztuką jest dobrze je dobrać i wybrać te najlepsze spośród całej masy rozlicznych butelek z olejami oferowanych w sklepach. Jeżeli
MODA NA BIO