Dzień dobry,Z Toskanii, oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini, przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro.Pszenica farro, zwana u nas również płaskurką, to bardzo stara odmiana pszenicy, uprawiana ponoć już od neolitu na terenie Mezopotamii, Syrii, Egiptu i Palestyny. Spokrewniona z pszenicą orkisz, czasem jest z nią mylona. W czasach starożytnych używano jej do wypieku(...)grzybami, na które przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie
Chilli Czosnek i Oliwatrawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry." (Ziarenkowo) Uwielbiamy je. W takiej sałatce nie tylko się prezentują ale i smakują wybornie. To połączenie dodaje wielu smaków i jest przyjemnym, chrupkim akcentem. A do tego jeszcze sprzyja urodzie, więc grzech nie dodać. Kupicie(...)niej w smaczną całość, Jest sycąca, kolejna porcja wynika z łakomstwa, nie z głodu, Jest pyszna - dla nas cholernie dobra, ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje. To co, gości się już nie boimy? ;) Jeśli macie ochotę na inne sałatki to zapraszamy Was tutaj: KLIK Aby Wam nic nie umknęło z naszych kuchennych, kulinarnych poczynań: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie
Wypisz Wymalujbalkonie. Warto spróbować i przekonać się, że maliny są świetnym składnikiem nie tylko w słodkościach, ale także w daniach słonych. Sałatka z malinami i fetą: 100 g świeżego szpinaku baby ok. 1,5 szklanki malin 200 g greckiej fety dobrej jakości garść świeżych liści bazylii 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia(...)gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować). Sałatka z malinami i fetą: Szpinak myjemy i osuszamy. Jeśli liście są duże, możemy pokroić na mniejsze części. Wrzucamy do miski. Dodajemy porwane liście bazylii oraz małą szczyptę soli i pieprzu
Poezja smakuprzyznam, że byłam zachwycona. Sam dom był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz
Zgrabne Gotowanieprzerabiałam głównie podgrzybki i kurki, ale na szczęście dobrzy ludzie z Południa podzielili się swoimi marynowanymi trąbkami czy poćkami, które u mnie nie rosną. Niestety, nie zawsze mogę wybrać się w góry właśnie wtedy gdy te grzyby rosną i samodzielnie ich sobie nazbierać co sprawiłoby mi największą radochę . . . Dziś do sałatki dodałam właśnie poćki zbierane na Orawie przez Dorotkę
Smaczna PyzaUwielbiam młode ziemniaki, bo razem z owocami są kwintesencją lata. Takiego mojego prywatnego. Ta sałatka jest świetna zarówno jako przystawka, jak i dodatek do obiadu. Polecam, bo jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Jest też bardzo dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Składniki: 10 ugotowanych młodych ziemniaków 5 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka(...)samo pokroić rzodkiewki. Szczypiorek i koperek posiekać. Musztardę i majonez wymieszać, dodać do ziemniaków i rzodkiewek. Wszystko połączyć, doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać jako sałatkę lub dodatek np. do kotletów
Pasja Smakurolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół(...)znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości. Podanie tortu to zawsze najsłodszy moment przyjęcia weselnego. Przeważnie tort weselny jest piętrowy . Trzeba nim obdzielić wszystkich weselnych gości. Zamówmy go w dobrej cukierni, ładnie i nowocześnie
Kulinarny karnet Christopheramango garść rukoli łyżka kaparów dobra oliwa Na listki rukoli wrzucić kapary. Mango obrać i pokroić np. w kostkę. Całość polać dobrą oliwą. I podawać :) -------- Podobne: Surówka z selera i jabłka Surówka z fenkułu i marchwi Wytrawna sałatka z mango
Weekendy w domu i ogrodzieProsta sałatka, niewymagająca dużo czasu do przygotowania. Idealnie sprawdza się latem z grillowanym mięsem. Jest to również dobra odmiana dla najpopularniejszego podawania gotowanych ziemniaków na ciepło. Polecam! Porcja dla 2 osób: 6 średnich ziemniaków 2 ogórki małosolne 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w plastry
Kuchnia Pani Wiosnymoże być dobrym dodatkiem do środowej kolacji? A właściwie do każdej przygotowywanej przez nas kolacji? Odpowiedź jest prosta - sałatka z brokułem.Podobno to takie zdrowe warzywo - przez niektórych nazywane zielonym drzewkiem :) Dlaczego? To już trzeba pytać dzieci do lat 5 :) Przez znawców nazywana też kapustą szparagową :D Sałatka z brokułemSkładniki:brokułpomidor2 jajkaSos czosnkowy
Lawendowe Niebokolorem. Smakuje jak ten zwykły, biały, ale dania z takim kolorowym warzywem wyglądają intrygująco. Po Surówce z pomidorami i mozarellą oraz Sałatce z filetowym kalafiorem dzisiaj czas na fioletową zupę. Kremowa, z nutą jabłka, lekką ostrością - bardzo dobra !Wiem, że niektórzy nie lubią takich kolorów na talerzu, ale to już kwestia gustu. Nam zupa bardzo smakowała i moim zdaniem wyglądała
Smaczna Pyzatylko meksykańskiej, ale nawet kuchni azjatyckich – zwłaszcza do potraw utrzymanych w słodkiej lub słodko-kwaśnej tonacji. Taka sałatka może jednak stanowić samodzielne i to całkiem sycące danie samo w sobie. To wówczas niewątpliwie bardzo zdrowa, lekkostrawna i dobrze wyglądająca przekąska dobra o każdej porze roku i dnia. Jej wielką zaletą jest też łatwość i szybkość przygotowania, jak również możliwość przechowywania
Kulinarna PokusaSurówka z kiszonej kapusty jest zawsze dobrą opcją do obiadu. Tym razem proponujemy ją w wersji z selerem naciowym, nadaje on delikatnej nuty chrupkości ;) Polecamy Ilość
Kolizje SmakówWitam Kochani! :) Chciałam Wam życzyć w tym Nowym Roku wszystkiego dobrego, żeby ten rok był lepszy niż poprzedni, mnóstwo smacznych chwil, zdrówka i miłości oraz spełnienia
TrufelkowoDzień dobry moja propozycja na pierwszy dzień wiosny to lekka, kolorowa sałatka - taki nowoczesny sposób na podanie tradycyjnie wyrabianego sera. Wszyscy, którzy śledzą Cynamonowe na facebooku
Cynamonowe szczęścieRyż gotowałam na bulionie z fileta z kurczaka. Dobry pomysł na delikatny obiad. Smacznego. SKŁADNIKI: 1 Filet z Kurczaka 1/2 Szklanki Ryżu Brązowego
Gotowanie PatkiZanim wiosenne nowalijki wybujają na dobre, warto zaserwować sobie witaminową dawkę energii, ciesząc się smakiem pieczonego buraka, soczystej pomarańczy i pleśniowego sera. Idealne połączenie na
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWiosna zawitała na dobre. W końcu ponad 15 stopni na plusie, więc z miłą chęcią każdy ma ochotę, aby zjeść coś lekkiego i zdrowego. U
Truskawkowa FiestaWarzywa z mrożonki nigdy nie kojarzyły mi się z niczym dobrym. Zimą jednak trudno znaleźć coś świeżego, smacznego i zdrowego. Postanowiłam zatem odczarować fasolkę szparagową
Zapiski Młodej Żonydiecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy na pieczoną lub gotowaną pierś z kurczaka, a ciężkie sosy majonezowe na te z jogurtu naturalnego.Dzisiaj kolejna propozycja na lekką sałatkę. Tym razem będzie pożywna i idealna do zabrania ze sobą na uczelnie
Magiczne Życie Marty