sałatka jest zawsze tylko dodatkiem. Ale jest! I jest pyszna! Delikatna, kremowa, idealnie skomponowana, niezastąpiona! Składniki na sałatkę jarzynową 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ze skórką) 4 średnie ugotowane marchewki 2 średnie ugotowane pietruszki 1 nieduży ugotowany seler 1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku, który jest o wiele lepszy i ładniej(...)kukurydzę oraz pokrojone w drobna kosteczkę ogórki i por. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie dodajemy musztardę, trochę majonezu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, gdyby sałatka była za sucha dodajemy więcej majonezu. Przechowujemy w lodówce
Rozpustne gotowaniebędą smakować! A to ile postoją w naszej spiżarni w dużej mierze będzie zależeć od jakości samych pomidorów oraz dobrego ich wysuszenia. Pyszne. Już nie raz gościły w Kuchni po mojemu, bo stanowią pyszne uzupełnienie różnego rodzaju dań. Od sałatek począwszy na zapiekankach i roladkach mięsnych skończywszy. Ich smak urzekł również moją Teściową. Bardziej zachwalać nie będę - sprawdźcie sami
Kuchnia po mojemuSałatka Caprese to coraz popularniejsza przystawka na polskich stołach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, warto więc spróbować przygotować ją w domu. Do przygotowania będziemy potrzebowali: 3 dobre pomidory 2 kulki sera mozzarella Kilka oliwek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Pomidory i ser mozzarella kroimy na równej grubości plastry i układamy na talerzu na zmianę tak, by na siebie nachodziły(...)polewamy oliwą z oliwek. Na górę dodajemy świeżą bazylię. Ważne jest, by nie ciąć liści bazylii nożem. Jeśli liście są zbyt duże, rozrywajmy je palcami. Zapobiegnie to utracie aromatu. Sałatka Caprese to tradycyjna włoska sałatka. Swoimi kolorami przypominać ma flagę Italii. Możemy pokusić się o przygotowanie polskiej wersji: ser mozzarella można zastąpić serem kozim lub twarogowym
MarcinChefsię utlenia). Ugotowane w mundurkach zawierają również błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Ziemniaki mają niewiele białka (tylko 2 %), ale są dobrym źródłem łatwo przyswajalnej energii, której dostarcza skrobia. Stare ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode przez większą zawartość skrobi, ale mają jednocześnie zdecydowanie mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu(...)nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali). Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy
Karo in the KitchenDzień dobry, Ostatnio z Mężem bardzo polubiliśmy jarmuż. Jest to nasze odkrycie jesienno-zimowego sezonu i dopiero zaprzyjaźniamy się z tym warzywem. Jego lekko kapuściany smak odpowiada nam zarówno na surowo (np. w sałatce do libańskiego flatbreada z hummusem ), jak i w daniach na ciepło. I jeszcze te jego mocno karbowane ciemnozielone liście - czy nie są przepiękne? W weekend(...)święto zakochanych przystało, zaaranżowałam kulinarny romans pomiędzy jarmużem, chorizo i makaronem penne, taki włosko-hiszpański mezalians ;) Wyszło naprawdę dobre, a przy tym proste do przygotowania danie. Sycące i zdrowe. Może Wasi Panowie przełkną więcej zielonego w takim wydaniu? Gorąco polecam! A Wy co robicie z jarmużu? Chętnie poczytam o Waszych patentach w komentarzach. Makaron penne z chorizo
Chilli Czosnek i OliwaPoczątek czerwca to czas kiedy jeszcze jest łatwiej o dobre truskawki niż dobre pomidory. W tym roku sezon truskawkowy jest wyjątkowo krótki, więc warto
Ugotowane pozamiataneDzień dobry, dziś mam dla Was danie, które podane na ciepło może zastąpić obiad, a na zimno świetnie sprawdzi się na kolację, lub do zabrania do
Cynamonowe szczęściedodatkiem do głównego dania dla dwóch – trzech osób. Dla większej ilości głodomorów zwiększmy ilość składników. Sałatka grecka: 3 pomidory 1 ogórek szklarniowy lub 2-3 gruntowe 1 mała, czerwona cebula dwie garście czarnych oliwek (wydrylowanych) ok. 150 g greckiej fety dobrej jakości 4 łyżki dobrej, greckiej oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego (białego) lub soku z cytryny(...)talarki. Warzywa wkładamy do miski wraz z oliwkami. Przyprawiamy je solą, pieprzem i suszonym oregano. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy grube kawałki fety. Do oliwy dodajemy ocet. Skrapiamy całą sałatkę. Ser możemy posypać przyprawami z wierzchu. Sałatkę grecką podajemy po co namniej 10 minutach – aż warzywa nieco przejdą smakiem oliwy. Ja sałatkę ozdobiłam świeżym oregano. Post Sałatka grecka
Poezja smakuDzień dobry,Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania ze mną marokańskich kiszonych cytryn.Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie nieosiągalne(...)połączenia wody, soli i czasu... nasze cytryny będą radośnie fermentować, a po 4 tygodniach będą gotowe:)I nie bójcie się - ja też nigdy jeszcze niczego nie kisiłam, ale jestem dobrej myśli :)Dlaczego warto przygotować marokańskie kiszone cytryny? Bo przygotowanie własnych przetworów przynosi ogromną satysfakcję. Wyobraźcie sobie jak ekscytująco będzie codziennie zaglądać do Waszych cytryn i obserwować zmiany w ich wyglądzie
Chilli Czosnek i Oliwakolejny pyszny, a zarazem prosty i dobrze wyglądający na stole pomysł na sałatkę. Taka kolorowa sałatka warstwowa z tuńczykiem i kuskusem podana w szklaneczkach będzie idealna na święta, przyjęcie lub po prostu na co dzień. Jest nie tylko dobra, ale też pełna wartościowych składników takich jak tuńczyk, kuskus czy warzywa. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje; ilość zwiększyć w zależności(...)dnie każdej szklanki układamy liść sałaty. Na sałatę kładziemy po 2 łyżki kukurydzy. Następnie kroimy nasze małe pomidorki cherry na cztery części i robimy z nich kolejną warstwę sałatki (z 6 sztuk, jednego pomidorka zostawiamy na wierzch). Kolejną warstwę tworzy tuńczyk z kuskusem. Na koniec wykładamy warstwę jajeczno-majonezową. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i układamy po dwie ćwiartki pomidorka. Podajemy
Słodkie okruszkiwspomnieć o tym, że Chile zajmuje 8 miejsce na świecie w produkcji wina. Doskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina są tu bardzo różnorodne i dobrej jakości. Wszystko to powoduje że kuchnia tego kraju jest bardzo zróżnicowana i bardzo smaczna. Mieliśmy się szansę o tym przekonać na degustacji zorganizowanej przez Biuro Handlowe ProChile w Polsce. Gospodarzem spotkania(...)awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas
królestwo garówpełnej analizy, składniki dobrane do perfekcji, miłość w każdym kawałku zalana pysznym sosem... Mama do sałatki dla mnie zużyła -rzodkiewka -liście z rzodkiewki i to całkiem sporo, przyznam , że jadłam po raz pierwszy...Tak są jadalne! Ale pod warunkiem, że nie pryskane i z dobrego zródła -pomidor obrany ze skórki-mama zawsze parzy pomidora i skórkę ściąga -ogórek -brokuł gotowany(...)pieprz i sól himalajska różowa Mama umyła i pokroiła na drobno wszystkie składniki. Polała sosem i podała mi pod sam nos. Nie mieszała, bo jak mawia, wszystko by sflaczało! Sałatka została skonsumowana z prędkością światła, pyszna i zaskakująca dzięki dodatkowi brokuła i liści z rzodkiewki.Cytując.."Są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Zawartość tych składników jest kilka
Z Kuchni Do KuchniTaki sałatkowy mix z awokado. Zebrałam co miałam pod ręką i wyszło mi takie coś, coś całkiem dobrego. Spróbujcie, polecam :) składniki:1/2 główki sałaty lodowej2 awokado2 solidne garście małych krakersów8 suszonych pomidorków z oleju10 plaserków szynki parmeńskiej2 łyżki słonecznika Kresto2 łyżki pestek dyni6 łyżek oleju może być też ten z pomidorków2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka musztardy sarepskiejAwokado obrać(...)paseczki. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać krakersy i wymieszać. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą, skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko wymieszać
Monia miesza i gotujedoskonałym dodatkiem do napojów i deserów. W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański(...)serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą, kuskusem lub krabem. Słodkie owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji wina. Ja wykorzystałam
potrawyregionalneblogu potraw z ziemniakami np. zup kartoflanek . Ale ziemniaki to nie tylko dodatek do zupy czy dania obiadowego. Dobre ziemniaki nadają się do bardzo różnego wykorzystania o czym pisałam już kilka razy. Można z nich zrobić frytki, kluski, sałatki, pączki a nawet chleb z ziemniakami . Ja lubię je dodawać wszędzie! Miłośnikom zup polecam postną Białą polewkę . To bardzo smaczna
Smaczna Pyza