Dzień dobry,Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania ze mną marokańskich kiszonych cytryn.Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie nieosiągalne(...)połączenia wody, soli i czasu... nasze cytryny będą radośnie fermentować, a po 4 tygodniach będą gotowe:)I nie bójcie się - ja też nigdy jeszcze niczego nie kisiłam, ale jestem dobrej myśli :)Dlaczego warto przygotować marokańskie kiszone cytryny? Bo przygotowanie własnych przetworów przynosi ogromną satysfakcję. Wyobraźcie sobie jak ekscytująco będzie codziennie zaglądać do Waszych cytryn i obserwować zmiany w ich wyglądzie
Chilli Czosnek i Oliwakolejny pyszny, a zarazem prosty i dobrze wyglądający na stole pomysł na sałatkę. Taka kolorowa sałatka warstwowa z tuńczykiem i kuskusem podana w szklaneczkach będzie idealna na święta, przyjęcie lub po prostu na co dzień. Jest nie tylko dobra, ale też pełna wartościowych składników takich jak tuńczyk, kuskus czy warzywa. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje; ilość zwiększyć w zależności(...)dnie każdej szklanki układamy liść sałaty. Na sałatę kładziemy po 2 łyżki kukurydzy. Następnie kroimy nasze małe pomidorki cherry na cztery części i robimy z nich kolejną warstwę sałatki (z 6 sztuk, jednego pomidorka zostawiamy na wierzch). Kolejną warstwę tworzy tuńczyk z kuskusem. Na koniec wykładamy warstwę jajeczno-majonezową. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i układamy po dwie ćwiartki pomidorka. Podajemy
Słodkie okruszkiwspomnieć o tym, że Chile zajmuje 8 miejsce na świecie w produkcji wina. Doskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina są tu bardzo różnorodne i dobrej jakości. Wszystko to powoduje że kuchnia tego kraju jest bardzo zróżnicowana i bardzo smaczna. Mieliśmy się szansę o tym przekonać na degustacji zorganizowanej przez Biuro Handlowe ProChile w Polsce. Gospodarzem spotkania(...)awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas
królestwo garówpełnej analizy, składniki dobrane do perfekcji, miłość w każdym kawałku zalana pysznym sosem... Mama do sałatki dla mnie zużyła -rzodkiewka -liście z rzodkiewki i to całkiem sporo, przyznam , że jadłam po raz pierwszy...Tak są jadalne! Ale pod warunkiem, że nie pryskane i z dobrego zródła -pomidor obrany ze skórki-mama zawsze parzy pomidora i skórkę ściąga -ogórek -brokuł gotowany(...)pieprz i sól himalajska różowa Mama umyła i pokroiła na drobno wszystkie składniki. Polała sosem i podała mi pod sam nos. Nie mieszała, bo jak mawia, wszystko by sflaczało! Sałatka została skonsumowana z prędkością światła, pyszna i zaskakująca dzięki dodatkowi brokuła i liści z rzodkiewki.Cytując.."Są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, fosforu i żelaza. Zawartość tych składników jest kilka
Z Kuchni Do KuchniTaki sałatkowy mix z awokado. Zebrałam co miałam pod ręką i wyszło mi takie coś, coś całkiem dobrego. Spróbujcie, polecam :) składniki:1/2 główki sałaty lodowej2 awokado2 solidne garście małych krakersów8 suszonych pomidorków z oleju10 plaserków szynki parmeńskiej2 łyżki słonecznika Kresto2 łyżki pestek dyni6 łyżek oleju może być też ten z pomidorków2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka musztardy sarepskiejAwokado obrać(...)paseczki. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać krakersy i wymieszać. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą, skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko wymieszać
Monia miesza i gotujedoskonałym dodatkiem do napojów i deserów. W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański(...)serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą, kuskusem lub krabem. Słodkie owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji wina. Ja wykorzystałam
potrawyregionalneblogu potraw z ziemniakami np. zup kartoflanek . Ale ziemniaki to nie tylko dodatek do zupy czy dania obiadowego. Dobre ziemniaki nadają się do bardzo różnego wykorzystania o czym pisałam już kilka razy. Można z nich zrobić frytki, kluski, sałatki, pączki a nawet chleb z ziemniakami . Ja lubię je dodawać wszędzie! Miłośnikom zup polecam postną Białą polewkę . To bardzo smaczna
Smaczna Pyzaznakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane na parze . Pesto z oliwek i suszonych pomidorów , przepis
PaleoSMAKSałatka ta jest szczytem prostoty i wspaniałego smaku. Nie będę się rozpisywać - sami spróbujcie! Sałatka z tuńczykiem i makaronem bardzo łatwa ok 20 minut duża porcja Składniki * opakowanie drobnego makaronu (odradzam łezki) * 2 opakowania dobrego tuńczyka w kawałkach w oleju * 2 papryki * jeden brokuł (może być opakowanie mrożonego) * sól, pieprz Do dzieła!!! Tuńczyka odsączamy i odstawiamy. Makaron gotujemy
sierotka maRysia w kuchniEkspresowa sałatka na kolację, zwłaszcza dla osób, które tak jak ja lubią makaronowe sałatki. Składniki: 4 jajka kilka różyczek brokuła 3-4 łyżki kukurydzy z puszki szklanka makaronu rurki z falbanką 3 łyżki dobrego majonezu sól pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na duże kawałki. Brokuła ugotować w osolonej wodzie, pokroić na niewielkie cząstki. Makaron ugotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplacuszek , smażyć z obydwu stron na zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora
Eli Gotowanieportalu CreativeMagazine.pl "zobacz TUTAJ" , w paczce były same pyszności od Kresto, Beach Flower, Rapso teraz tylko przy użyciu tych dobrej jakości smakołyków tylko piec i gotować smaczne domowe jedzonko również były akcesoria kuchenne takie jak fartuszek, obieraczka, łyżka do sałatek, reklamowa torba na zakupy
W Mojej Kuchni Lubięupalne dni. Szaszłyki owocowe idealna zdrowa, szybka przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Jest to bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnej sałatki owocowej. Moim zdaniem w takim wydaniu prezentuje się jeszcze lepiej. Tego typu szaszłyki jeszcze na drugi dzień są bardzo dobre jeśli przechowujemy je w lodówce. Warto wykorzystać owoce sezonowe i cieszyć się ich smakiem przez całe lato. Do przygotowania
noteskulinarnyfigazawiera fosfor, wapń, potas, cynk , magnez i żelazo. Dodatkowo ma działanie uspokajające i antydepresyjne. Dieta bogata w seler to dobry sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Seler naciowy nadaje się do jedzenia na surowo, ale jest też świetnym składnikiem sałatek, zup i soków. Do zrobienia soku potrzebna będzie sokowirówka i chwila wolnego czasu J . Najlepiej pić zaraz po zrobieniu
Kuchenne innowacjeJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla siebie! Jak zapamiętacie kończący się rok? Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicyBrokułowo-jajeczna sałatka z majonezemBruschetta z cukinią i hokkaidoBukiet sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe
Moja smaczna kuchnia