Śniadanie podstawą dobrej pracy i energii. A jeżeli jest jeszcze niskokaloryczne i zdrowe to dla mnie idealnie. Zapraszam zatem na sałatkę śniadaniową... 1 mała pierś z kurczaka 1/4 dyni Hokaido 5 łyżek popingu z amarantusa kiełki rzodkiewki - ilość wg uznania mieszanka sałat - ilość według uznania 5 łyżek słonecznika oliwa sezamowa Dynie wydrążamy i smarujemy oliwą, przyprawiamy kuminem i solą. Pieczemy
Humanistka w kuchniDziś postawiłam na energię i dobre samopoczucie, zresztą nie od dziś. Zatęskniłam za wakacjami. Dlatego też zagościła u mnie na śniadanie ,taka oto sałatka. Lekka ,ale pełnowartościowa. Pyszna, to oczywiste. I bardzo szybko można ją przygotować. U mnie jest bardzo szybko- ponieważ jak zawsze piszę- kaszę jaglaną mam ugotowaną codziennie! Wpadam w panikę jeśli nie mam kaszy jaglanej
Z Kuchni Do Kuchniczułam lęk, gdyż opis nie zachęca do jedzenia. Podana potrawa wyglądała bardzo smakowicie na talerzu. Haggis zostało podane z tostami, sałatką z świeżych warzyw oraz sosem, który podkreślał smak mięsa. Nie tylko potrawa wyglądała smakowicie, ale też miała dobry smak. Lęk minął, a nawet jestem pod wrażeniem i chętnie w przyszłości jeszcze raz zasmakuję haggis . English Breakfast W Szkocji(...)smak jest dla mnie neutralny, nie jest jej ani fanką ani wrogiem. Inaczej jest w przypadku śniadania, które bardzo mi smakowało. Najbardziej lubowałam się w parówkach i jajkach, dobre też były ciepłe pomidorki oraz tosty z masłem. Wiem, że typowe angielskie śniadanie nie należy do najchudszych, ale będąc w Szkocji mogłabym je jeść codziennie rano ponieważ daje ono dużo
Projekty ze smakiemŚwieże liście szpinaku na talerzu - coś wspaniałego! I choć większość ludzi szpinak smaży - warto spróbować surowych, świeżych liści - są naprawdę dobre! W tym przepisie nie podaję ilości składników, bo ich ilość będzie zależałą od tego, dla ilu osób sałatkę będziecie robić. Jeśli tylko dla siebie - solidna garść liści szpinaku wystarczy, jeśli dla większej ilości osób - może się okazać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zawsze mile widziana. Młody zawsze zadowolony, ja też, bo mało pracy, a najeść się można ;) Sos jogurtowy czosnkowo-bazyliowny zrobił dobrą robotę. Zwykle sosem polewam zawartość tortilli, tym razem wszystkie warzywa wymieszałam z sosem, tworząc przy okazji pyszną sałatkę (identyczną zrobiłam do obiadu drugiego dnia). Mięso marynowało się w kompozycji przypraw wymyśloną przez mojego syna. Od siebie dorzuciłam świeży tymianek
Blondynka GotujeJedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2
Kuchnia Pełna Pasjispokojnie pojechać na zakupy, spakować się i wyjechać wieczorem z Em. na Mazury! A wtedy już tylko relax, odpoczynek i dobre jedzenie. Przez 4 dni non stop grill więc będzie go trzeba jakoś uatrakcyjniać, na przykład taka Grillową sałatką. Smaczna jako dodatek go mięs i świetna do jedzenia bez niczego, dla znajomych wegetarian. Polecam wszystkim na zbliżający się sezon
Słodkie PrzyjemnościDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki
Chilli Czosnek i Oliwatygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej. Ważne jest, aby mięso było z mięsnej rasy
Wyprawy kulinarneProsta sprawa, bo połączenie idealne. To jak fish & chips, kawa z mlekiem, bułka z masłem, czy schabowy z mizerią. Są takie smaki, które pasują do
Matka Żywicielkasłonecznika. Cytrynę, która jest w oryginalnym przepisie zastąpiłam limonką, bo bardziej pasuje mi tu kolorystycznie. Wkrótce na blogu podobna sałatka bogatsza w składniki odżywcze ;) Składniki : 200 ml ryżu 3 łyżki nasion słonecznika 3-4 łyżki rodzynek ok. 5 łyżek dobrej oliwy limonka wrzątek awokado (warto kupić dzień wcześniej, by zmiękło) 1/3 - 1/2 doniczki mięty kolorowy pieprz Ryż opłukać w kilku(...)skóry, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do ryżu. Z limonki wycisnąć cały sok na awokado. Całość wymieszać. Dodać liście mięty rozdrobnione w palcach lub pokrojone nożem. Polać sałatkę oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem i zajadać, ciesząc się jej przyjemnym aromatem :) ----- Podobne: Wytrawna owocowa sałatka z mango Ryżowa sałatka z kurczaka i ananasa Sałatka z awokado i łososia
Weekendy w domu i ogrodziesię wśród Was sporą ilością pochlebnych opinii. Dzisiejsza propozycja również taka jest, dlatego że dobra kuchnia wcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu. Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka czy to jeszcze pasta, aczkolwiek jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły
Fabryka pomysłówwygrana w konkursie, zapewne do dziś nie wybrałabym się do tego pięknego miasta, z niepowtarzalną starówką i malowniczym Starym Rynkiem. W Poznaniu odbywał się VIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Na Starym Rynku ustawione zostały stoiska, gdzie licznie zgromadzili się wystawcy, oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski. Poza wystawcami, mnóstwo atrakcji czekało na zwiedzających od rana do wieczora pod sceną(...)regionalne produkty, które wykorzystaliśmy do przygotowania potraw. Soczysta kaczka z wiśnią nadwiślańską, sandacz smażony z aromatyczną kiełbasą lisiecką oraz sałatka z polskiego pęczaku z olejem rydzowym - do dziś pamiętam ten wspaniały zapach i smak! Poznań i Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku na pewno zostaną w mojej pamięci na bardzo długo! Serdecznie dziękuję organizatorom konkursu za wspaniałe przyjęcie i doskonałą zabawę
Sajkofanka smakuBułgarska sałatka popularna na całych Bałkanach - w Czarnogórze podawana jest raz w wersji z papryką (najczęściej białą) raz bez :) Oryginalny bałkański ser możemy zastąpić dobrej jakości fetą :) Jeśli jej jeszcze nie znacie, koniecznie wypróbujcie... SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 duże pomidory 1 długi ogórek szklarniowy 1 mała cebula czerwona opcjonalnie 1 biała papryka 180g fety 3 łyżki(...)Cebulę kroimy w piórka lub siekamy - według własnych preferencji. Oliwę łączymy z octem, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa i mieszamy. Rozkładamy do miseczek. Ser ścieramy na tarce, posypujemy sałatkę i przystrajamy oliwkami. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeMusicie wiedzieć, że ukisić można absolutnie wszystko. W książce znajdziecie odpowiedzi, czym się różnią dobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek(...)Bliski Wschód, to ta książka jest dla was. Pat Lafrieda „Meat” – wydanie w języku angielskim Absolutna gratka dla wielbicieli mięsa. Książka napisana przez rzeźnika. Dowiecie się, jak kupować dobre mięso, co daje sezonowanie, jak rozróżniać części mięsa i do czego, jaka część się nadaje. Techniki, obróbki i wszystko to, co chcecie wiedzieć o mięsie. Wydawnictwo Phaidon „Fish
ladykitchen