również jesienią można jeść sałatki. Gruszka i pleśniowy ser to połączenie, na punkcie którego zwariowałam w tym sezonie. Przyszła jesień i nie wiem, czy się cieszę. Czy żal mi, że lato się skończyło? Z pewnością, szczególnie, że minęło mi jak jedno mrugnięcie okiem. Gdy opiekujesz się niemowlęciem, czas leci nieubłaganie. Każdy dzień podobny jest do poprzedniego. Mój mały Marudek(...)niebieską pleśnią rewelacyjnie łączy się ze wszystkim co słodkie. Odkryłam to na Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu , gdzie próbowaliśmy roqueforta w połączeniu z miodem pitnym - pychota! Bardzo dobrze smakują też figi z sosem z gorgonzoli w tej sałatce z zeszłej jesieni. Mogłam dodać do sałatki po prostu świeże gruszki, ale chciałam zrobić coś ekstra, przenieść ją na wyższy
Chilli Czosnek i OliwaTania i prosta w przygotowaniu :) Składniki: 4-5 ziemniaków 4 jajka 1/2 puszki kukurydzy 4 kiszone ogórki 1 czerwona cebula 10 dkg dobrej szynki wieprzowej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka … Czytaj dalej Sałatka ziemniaczana
czarrna od kuchnikalendarzu wciąż luty, to na dworze jakby wiosenne. A jak wiosna za progiem to można sobie pozwolić na coś lżejszego. Sałatka choć lekka, to jednak pożywna dzięki kurczakowi. Jest więc dobrą propozycją na lunch. Najlepiej smakuję, gdy kurczak i papryka są jeszcze ciepłe, ale sprawdzi się też na zimno jako danie na wynos
Simple Dishdodatki widoczne na zdjęciu, jeden to ser z wędliną, drugi ogórki kiszone, wędlina i niestety nie pamiętam dokładnie co jeszcze, generalnie dodatki są jak sałatki, bardzo proste składniki z dodatkiem majonezu). Czy to jest dobre? Absolutnie tak! No i jest to fajna i ciekawa alternatywa do marnego hamburgera, bo zazwyczaj właśnie z tym kojarzy mi się fast-food
psgotujemycodzienne, najprostsza na świecie z kilku banalnych składników. Dobrze smakuje jako dodatek do pieczywa. Nie podaję dokładnych ilości składników. Wszystko zależy od tego, ile sałatki chcemy zrobić. Potrzebujemy: Optycznie, mniej więcej taką samą ilość dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, weselnej, głogowskiej, żywieckiej lub innej, którą lubimy) i ogórków kiszonych kilka łyżek majonezu dekoracyjnego Kiełbasę i ogórki pokroić w drobną kostkę
Praktyczna plZostała mi się jedna mała bułka - paluch żytni. Przez weekend nie jedliśmy praktycznie pieczywa, nie licząc niedzielnego śniadania. Nie zauważyliśmy zapotrzebowania, to nic się nie zrobiło
BaRepasszaleństwa nie będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ?Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo nie zainteresuje, ale przecież
Smaczna PyzaBlueberry Corner by "jagodzianka" Żyjemy w dobrych czasach – mamy szeroki dostęp do bardzo wielu warzyw i owoców, o których ludzie żyjący w czasach … Przeczytaj cały artykuł Post Szparagi w sałatce pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBardzo prosta sałatka składająca się z dwóch warzyw. Nawet nie spodziewałam się, że to może być takie dobre. Jednak czasem przepis te naj najprostsze potrafi zaskoczyć smakiem. składniki: 1 średni bakłażan 3-4 pomidory 100 g sera feta olej rzepakowy do skropienia bakłażana sól olej sezamowy do skropienia sałatki zioła włoskie Bakłażana pokroić w plastry o grubości
Monia miesza i gotujepropozycja nadaje się również idealnie na zbliżające się święta grillowania, zwane najczęściej majówką ;-). Pyszny kruchy i soczysty schab w ziołach z dodatkiem lawendy, sałatka z mozzarellą i kuskus! Smacznie! SKŁADNIKI: - 2 grube plastry schabu dobrej jakości - mieszanka ziół prowansalskich - lawenda - tymianek - masło, oliwa z oliwek - kasza kuskus Schab osuszamy ręcznikiem. Posypujemy mieszanką ziół. Zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy(...)jedną stronę zamykamy w ten sposób sok w środku, potem drugą i tyle ;-) , zobaczycie będzie pyszny! ). Kuskus robimy według przepisu na opakowaniu. Polewamy na talerzu, sosem z patelni. Sałatka z mozzarellą: - 2 garście rukoli - 1/2 sałaty masłowej - pomidorki koktajlowe - paczka - 1/2 cebulki czerwonej - 1 ogórek ze skórką - 1/2 czerwonej papryki - kilka kaparów - garść świeżej bazylii - garść świeżej melisy - mozzarella
SMYKWKUCHNIUwielbiamy majonez. A w zasadzie kto nie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jajka z majonezem, majonez do sałatek, czy surówek no i do kanapek, nadający im niesamowitego smaku. Dobry majonez można jeść dosłownie łyżkami ze słoika, pod jednym wszakże warunkiem, że nie liczymy kalorii " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Sos majonezowy, zwany(...)zamierzchłych czasów, kiedy to w latach 80 moja mama po raz pierwszy zrobiła taki majonez. Majonez z przepisu wychodzi bardzo gęsty, wręcz dekoracyjny. Jeśli będzie używać go do sałatki, warto na samym końcu ubijania, dodać kilka łyżek wrzątku. Majonez stanie się rzadszy, ale nie za rzadki i jaśniejszy. Im dłużej ubijamy majonez, tym będzie on również gęstszy. Kolor majonezu
Mieszam w GarnkuDzień dobry,Dziś chciałam was zainspirować do przygotowania lekkich i aromatycznych dań z naszej poczciwej fasolki szparagowej. Dań, w których nie będzie ona jedynie dodatkiem, ale będzie grała główne skrzypce. Tak właśnie fasolkę szparagową traktuje się w kuchni śródziemnomorskiej, czego efektem są potrawy idealne do letniego menu. Co ważne, nie rozgotowuje się jej, lecz jada jędrną i chrupiącą. Myślę(...)warto jest się przyjrzeć śródziemnomorskim zwyczajom i przenieść je do naszych domów. W moim zagościła przepyszna sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i aromatyzowaną cebulką. Przepis na dole posta, a wcześniej moje fasolowo-szparagowe opowieści. Fasolka szparagowa po śródziemnomorsku...Choć fasola nie jest typowym warzywem śródziemnomorskim - pochodzi z Ameryki, a do Europy trafiła dzięki wyprawom Kolumba pod koniec
Chilli Czosnek i OliwaNie ma zbyt wiele do powiedzenia przy tym poście. W jednym zdaniu: śniadanie do łóżka na Dzień Kobiet, przy stole zjedzone. Czego użyłem? Suflet na dwie
BaRepasmacie przygotowaną lodówkę) bez trudu. Cały proces przygotowania nie jest ani skomplikowany, ani pracochłonny, ani czasochłonny - skończysz w sumie... zanim na dobre się rozkręcisz. A efekt? Rewelacyjny!O czym mowa? O niej! Przed Państwem Sałatka i/lub (jak kto woli) pasta (do kanapek, do faszerowania) ze śledziem, we włoskim stylu. Kremowa rozkosz dla podniebienia!SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ / PASTĘ:- śledzie(...)łatwością można wziąć do ręki i delektować się "bezpieczywową kanapeczką", która nie dość, że wspaniale wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie.Dlaczego Kremowy Serek Arla Apetina "Pomidory i Bazylia"?Charakterystyczna smakowo sałatka/pasta potrzebuje kremowej oprawy, która podkreśli, a nie stłamsi smak. Konsystencja tego serka nadaje się idealnie - nie jest ani zbyt rzadki, ani zbyt gęsty, więc pożądany efekt końcowy mamy dzięki
Wypisz Wymalujkrajów ich pochodzenia. Od czasu do czasu organizujemy sobie "wieczory z tapasami", szczególnie gdy uda nam się upolować w sklepie jakieś rarytasy. Są to zazwyczaj rzeczy bardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie(...)taką niezobowiązującą letnią atmosferą. Jednak przepisy, które tu zgromadziłam dostosowałam do zimowej aury. Zatem próżno szukać w menu sałatki caprese, jest za to sałatka z buraków i z pomarańczy. Wieczór z winem i przekąskami to także dobry pomysł na spotkanie tylko we dwoje (tak a propos zbliżających się Walentynek ;) ). To kto z Was wpada do mnie na Tapas Party? :) Tapas
Chilli Czosnek i Oliwa