ząbków czosnku. Ułożyć jabłka. Włożyć chrzan, liść chrzanu, pozostały czosnek i koper. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z cukrem i solą. Naczynie zamknąć, odstawić. Jabłka będą dobre po tygodniu. Używać do różnego rodzaju sałatek i surówek. Na przykład sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonkami
królestwo garówgarnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować - Dodać garam masalę i cynamon, dusić przez 3 minuty, schłodzić - Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki - Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy - Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnacudownie świeci ... Aż chce się żyć i jeść lekko, smacznie i cudownie. Z tego względu nie mogło być inaczej, jak tylko zrobić coś pysznego na dobry początek dnia. Zapraszam Was na kolejną sałatkę. Zapewne większość moich czytelników ucieszy ten wpis, bo prosicie mnie o więcej i więcej przepisów tego typu. Bon appetit! Składniki: 1 średnia cukinia
Garniec MagalieDobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem drożdżowym ;)Bułeczki czosnkowe Składniki:Ciasto: 400 g mąki pszennej20 g cukru1 łyżeczka soli15 g drożdży260 ml letniego mleka30 g roztopionego masłaNadzienie:100 g masła10 ząbków czosnku3 łyżeczki suszonej natki pietruszkiPrzygotowanie:Ciasto
Lawendowe NieboDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro.Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie "farrotto" :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry,Niektóre potrawy po prostu nie są tak smaczne bez dodatku dipu... Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo smakowity dip z pieczonych pomidorów. Słodko-kwaśno-pikantny, niebanalny w smaku dzięki dodatkowi octu balsamicznego. Dzięki niemu codzienne dania staną się bardziej interesujące. To bardzo uniwersalny sos, który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup(...)serem feta (Sigara Böreği, przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów? do wszystkiego!:) naturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków
Chilli Czosnek i OliwaSałatka jest niesamowicie sycąca więc jest bardzo dobrą propozycją na obiad. Połączenie różnorodnych smaków zapewnia wspaniały efekt. Składniki: sałata 3 małe ziemniaki garść fasolki szparagowej 3 jajka puszka tuńczyk w oleju kilka anchois cebula czerwoma garść czarnych oliwek kilka sztuk pomidorków koktajlowych liść laurowy sól dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnkupieprzsól2 łyżki octu winnego Zaczynamy
Brzuszki ŁakomczuszkiBardzo fajna i sycąca sałatka. Doskonały pomysł na pyszną kolację. Można przygotować ją bez majonezu, będzie mniej kaloryczna ;) A jeśli nie wyobrażacie sobie sałatki bez majonezu, z jego dodatkiem też będzie dobra! :) Składniki: makrela wędzona pół puszki kukurydzy 4-5 sztuk ogórków konserwowych 3-4 kawałki papryki konserwowej (około 1/2 całej papryki) mała czerwona cebula sól, pieprz sok z cytryny
Czerwona Porzeczkarozwiązanie :) Oczywiście jeżeli lubicie sałatki :) Otrzymałam od firmy Bolevita mixy sałatkowe, które świetnie się sprawdzają w takich właśnie sytuacjach :) Są również dobrym rozwiązaniem dla osób pracujących, ponieważ z ich pomocą możemy szybko przygotować sałatkę w pracy :) Na stronie www.biolevita.pl możemy przeczytać: Skład: Olej rzepakowy tłoczony na zimnio 52%, słonecznik łuskany 40%, mieszanka przyprawowa 8% (sól, cukier, marchew, papryka, pietruszka
The Sweet Damselnajlepszymi życzeniami noworocznymi (które również sobie nabożnie składam, gdyż zeszły rok nie był dla mnie najkorzystniejszy, niestety...) oraz kontrowersyjną sałatką. Powszechnie jest nazywana sałatką z zupek chińskich, jednak moim zdaniem nie jest to dla niej dobra nazwa - po pierwsze odstrasza, bo źle się kojarzy (fuj, niezdrowo!), po drugie wcale nie jest to sałatka "Z zupek" chińskich, a z makaronu, który
Kuchnia Prezydentowejpyszną, włoską sałatkę Caprese ( mozarellę mogłabym jeść na co dzień). Nic mi tak nie poprawia humoru jak lekki podwieczorek w domu przy dobrym winie i świetnym towarzystwie. To właśnie zapewnia mi zawsze ta sałatka – lekka, prosta, bogata w różne aromaty no i przepyszna w połączeniu z chrupkimi, czosnkowymi grzankami z pieca. Pamiętajcie, aby wybierać najlepsze składniki do swoich potraw
Calzonella.comDzisiejsza sałatka sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale będzie też dobrym pomysłem na grilla, czy ciekawym dodatkiem do obiadu. Ja akurat swoją porcję spakowałam do LunchBoxa na drugie śniadanie. Sprawdziła się idealnie w gorące przedpołudnie! Sałatka jest zdecydowanie dla fanów niecodziennych połączeń. Słodycz arbuza przeplata się z pozostałymi smakami. Całość jest bardzo orzeźwiająca a przygotowanie zajmuje chwilę. Składniki
Wrzosowa Polanaspontonie kupując brokuł i słonecznika, zobaczyłam żurawinę i od razu poczułam ten smak. Odrobina czosnku do smaku, słona feta i jest... i to bardzo dobra Polecam szczególnie na zbliżające się wielkimi krokami imprezy sylwestrowe Sałatka z brokułem i żurawiną Składniki: 1 duży brokuł opakowanie sera feta pokrojonego w kostkę pół szklanki prażonych na patelni ziaren słonecznika pół szklanki suszonej żurawiny
sierotka maRysia w kuchnikolorową sałatką! Choć wiele osób naokoło śmieje się, że pogoda za oknem zwiastuje raczej wiosnę, a niżeli zimę propnujemy wszystkim jednak być w dobrej myśli, że obłednie biała zima z pierwszego zdarzenia jeszcze nadejdzie! Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie, emanuje kolorami, a żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi z kurczaka. Polecamy
Symfonia SmakówDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej. Mowa o piyaz, wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli, z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić
Chilli Czosnek i Oliwa