Fajna, ciekawa i bardzo dobra ta sałatka! Znalazłam w "Wielkim Żarciu". Autorem przepisu jest Trusia. Składniki: 1 słoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania
In my kitchenWiosenna potrawa- przyprawia o dobry początek dnia- jeżeli jest to śniadanie :) Czytaj więcej »
Pasja tworzenia200g żółtego sera w kawałku* 200g szynki w kawałku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól, pieprz * UWAGA! warto wybrać dobry ser, ponieważ jeśli wybierzemy gorzki może zepsuć nam sałatkę Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser i szynkę kroimy w kostkę. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki wrzucamy
Czerwona PorzeczkaZima coraz bliżej, więc konsekwentnie robię jej na przekór i staram się choćby na chwilę w ponurej kuchni ożywić panujący nastrój i natchnąć ją promieniami słońca
Wyprawy kulinarnesera feta przekonałam się po wyjeździe do Grecji. Oczywiście nasza feta nie jest tak dobra jak grecka ale też smakuje Często robię tą sałatkę. Jest znakomita jako drugie śniadanie do pracy. Najlepsza jest świeża i schłodzona. Składniki: - 1 opakowanie sera feta - 5 mniejszych pomidorów - 1 ogórek świeży - 1 papryka świeża – kolor dowolny - 1 opakowanie oliwek zielonych lub czarnych
Kuchenne Wariacjefrancuska oferta zaczyna być trochę „ nudna” powtarzalna, jeśli chodzi o typy, smaki. Poza Francją istnieją też inne kraje i regiony gdzie robi się dobre wina. Przydałoby się trochę różnorodności. Do musu z koziego sera na sałatce z cykorii i kiełków, Michał Jancik sommelier Lidla poleca Domaine Michaut Chablis 1-er Cru 2014 (69,99 zł). I jest to wybór(...)najbardziej smakowały nam: Les Chanussots Bourgogne Pinot Noir 2012 ( 29,99 zł) W nosie dominują soczyste aromaty wiśniowe, czereśniowe, truskawkowe. Usta przyjemnie owocowe z delikatną taniną i przyjazną kwasowością. Dobra cena. Château Cablanc Bordeaux Supérieur 2010 (23,99 zł) Intensywny nos z aromatami czerwonej porzeczki I wiśni. Usta ze sporą ilości tanin, ale są to taniny przyjemnie krągłe. Kwasowość umiarkowana
królestwo garówczosnkiem i na pewno czymś jeszcze. Trzeba było na nią chwilkę czekać, ale nie wymagajmy, żeby naprawdę dobre danie, po którym czuć, że ktoś poświęcił mu należytą uwagę, pojawiało się na stole w 10 minut. Do ryby zapiekane ziemniaczki i świeża sałatka. Tu też chciałam zwrócić na coś uwagę. Ładny, świeży ziemniak, świeża sałata, zielony ogórek, majonezowy dresing(...)jest to też coś trudnego do przygotowania. Powiedziałabym, że to nawet pewien minimalizm, ale człowiek ma wrażenie, że je warzywa dobrej jakości i bardzo za to restaurację ceni. Może to są urojenia, ale mam wrażenie, że sałatkę leżącą od rana od świeżo pokrojonych warzyw rozróżnić można i że robi to różnicę. Klient ma wrażenie, że coś zostało przygotowane specjalnie
W kuchni wieczoremkilka chwil, a zakupione składniki, wystarczą na jeszcze kilka takich porcji, wszak nie musimy zjadać od razu całego ogórka, papryki czy pęczka rzodkiewek, prawda? Sałatka jest chrupiąca, pobudza do życia, i tak na dobrą sprawę jest lekko śródziemnomorska, gdyż Włosi do swoich sałat używają octu jabłkowego i tu z pomocą przyjdzie nam Develey z sosem winegret, w którego składzie
Z Kuchni Do Kuchnisałatek na bazie kuskusu i bulguru, a ja zrobiłam swoją z komsoy ryżowej z dużą ilością warzyw i kiełkami, nie może zabraknąć dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia i cytryny, która przełamie smak. Pyszna, pełnowartościowa sałatka, która doda nam energii i wigoru na cały dzień, a zrobienie jej zajmie Wam kwadrans!. Taka można by powiedzieć inna wersja kawioru, która świetnie
Apetyczna babeczkaDobry wieczór! Po całym dniu na malutkim mrozie, wróciłam do domu ze świeżutką, jeszcze ciepłą bagietką. Uwielbiam ich zapach, a smak jest niepowtarzalny i od razu, nawet osoba bez kubków smakowych (;p) może poczuć różnicę między taką nowinką, a chlebem z supermarketu.Tak jak na śniadanie często wybieram owoce i owsiankę, na kolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła
Kitchens AlphabetBardzo podobną sałatkę miałam okazję skosztować w restauracji Dune w Mielnie. Zachwyciła mnie swoim smakiem i postanowiłam spróbować odtworzyć ja w domu. W oryginale dodatkowo w jej skład wchodził melon oraz borówki, których akurat nie dodałam. Podsmażenie fety sprawiło mi dużo trudności. Aby danie wyszło trzeba zaopatrzyć się w ser naprawdę dobrej jakości, który jest twardy i nie rozpłynie(...)metodę z użyciem patelni i myślę, że nie wyszło najgorzej. Polecam sałatkę, choć nie dorównuje w 100% oryginałowi ale jest naprawdę pyszna. Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem Składniki: około 200 g twardego sera feta dobrej jakości 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 50 g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry 1 duża
Mania GotowaniaDzień dobry, Ostatnio doskonalę się w przygotowaniu wegańskich potraw. Wszystko dla mojego Męża, który postanowił w nowym roku wypróbować taki sposób odżywiania. Często sięgam po pożywne warzywa strączkowe i tak oto wymyśliłam tę szybką sałatkę , której smaki kojarzą mi się z Francją. Będzie idealna na lunch lub kolację z kromką świeżej bagietki. Podstawą sałatki jest pyszna zielona soczewica , która
Chilli Czosnek i Oliwapoddać wybranemu przepisowi. Można zetrzeć do zasmażenia, przygotować z chrzanem na ćwikłę, dodać do dowolnej postaci barszczu albo przygotować sałatkę. Jeden z przykładów sałatki, którą można podać jako przystawkę lub całkiem dobre, lekkie danie jest moja dzisiejsza propozycja. Całkiem pokaźny dodatek orzechów i miodu sprawia, że buraczane carpaccio jest zasobne w kalorie, a bogactwo
I tu będę miała takie tegotować? Dlatego w odpowiedzi mam dla Was prostą propozycję na sycącą wegetariańską pizzę. Do tego bardzo szybką w przygotowaniu i ekonomiczną. W zestawieniu z kolorową sałatką daje to na prawdę smakowity posiłek. No dobra, pewnie wytkniecie mi, że proponuję Wam przepis z gotowych składników. Niemniej w momencie, kiedy ktoś staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu
MODA NA BIOprostu nie tak. Bo "jak można dodać to do tego", czy "przecież nikt Ci tego nie będzie jadł" - a potem wielkie zdziwienie - "nawet dobre to". Moja mama stwierdziła, że zrobimy tę sałatkę ze składników, które ja do sałatek wrzucam na szarym końcu czyli bardzo rzadko. Stwierdziłam więc, by dodać coś dla przełamania smaku, coś równoważącego np. fasolę
Poezja Smaków - blog kulinarny