Bardzo podobną sałatkę miałam okazję skosztować w restauracji Dune w Mielnie. Zachwyciła mnie swoim smakiem i postanowiłam spróbować odtworzyć ja w domu. W oryginale dodatkowo w jej skład wchodził melon oraz borówki, których akurat nie dodałam. Podsmażenie fety sprawiło mi dużo trudności. Aby danie wyszło trzeba zaopatrzyć się w ser naprawdę dobrej jakości, który jest twardy i nie rozpłynie(...)metodę z użyciem patelni i myślę, że nie wyszło najgorzej. Polecam sałatkę, choć nie dorównuje w 100% oryginałowi ale jest naprawdę pyszna. Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem Składniki: około 200 g twardego sera feta dobrej jakości 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 50 g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry 1 duża
Mania Gotowaniajest to po prostu sałatka dla prawdziwego głodomora!. Nawet gdy sami preferujemy zdrowy styl życia to nie każdy może go podzielać dlatego dobry gospodarz myśli o swych gościach i ich potrzebach :). Stąd też moja skromna propozycja sałatki ala pizza którą częstuje od pokoleń :p znajomych którzy chcą smacznej sycącej sałatki niekoniecznie z moimi zdrowotnymi cudami :). Polecam ją na każdą imprezę
Kuchnia PROzdrowotnaDzień dobry, Ostatnio doskonalę się w przygotowaniu wegańskich potraw. Wszystko dla mojego Męża, który postanowił w nowym roku wypróbować taki sposób odżywiania. Często sięgam po pożywne warzywa strączkowe i tak oto wymyśliłam tę szybką sałatkę , której smaki kojarzą mi się z Francją. Będzie idealna na lunch lub kolację z kromką świeżej bagietki. Podstawą sałatki jest pyszna zielona soczewica , która
Chilli Czosnek i Oliwapoddać wybranemu przepisowi. Można zetrzeć do zasmażenia, przygotować z chrzanem na ćwikłę, dodać do dowolnej postaci barszczu albo przygotować sałatkę. Jeden z przykładów sałatki, którą można podać jako przystawkę lub całkiem dobre, lekkie danie jest moja dzisiejsza propozycja. Całkiem pokaźny dodatek orzechów i miodu sprawia, że buraczane carpaccio jest zasobne w kalorie, a bogactwo
I tu będę miała takie tegotować? Dlatego w odpowiedzi mam dla Was prostą propozycję na sycącą wegetariańską pizzę. Do tego bardzo szybką w przygotowaniu i ekonomiczną. W zestawieniu z kolorową sałatką daje to na prawdę smakowity posiłek. No dobra, pewnie wytkniecie mi, że proponuję Wam przepis z gotowych składników. Niemniej w momencie, kiedy ktoś staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu
MODA NA BIOprostu nie tak. Bo "jak można dodać to do tego", czy "przecież nikt Ci tego nie będzie jadł" - a potem wielkie zdziwienie - "nawet dobre to". Moja mama stwierdziła, że zrobimy tę sałatkę ze składników, które ja do sałatek wrzucam na szarym końcu czyli bardzo rzadko. Stwierdziłam więc, by dodać coś dla przełamania smaku, coś równoważącego np. fasolę
Poezja Smaków - blog kulinarnyDokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 minut. Figa z Makiem - klimatyczne miejsce przy rzeszowskim rynku z mnóstwem książek i dobra kawą (w ofercie są również kanapki i sałatki). Cinnamon & carrot cake A delicious, not too sweet, Xmas cake (not only for this occasion). Preparation time: very quick. You can decorate
Qlinarnie i Qlinarniedente. Mozzarellę mini i pomidorki przekrój na pół, szynkę pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj, dodaj pesto. Dopraw solą, pieprzem. Bazylię porwij i dodaj do sałatki. Sałatkę podawaj schłodzoną. * Prosciutto nie jest niezbędne, każda dobrej jakości szynka będzie pasować
Corner With Recipeswpadł mi ostatnio w ręce - z książki "Mama's Italian Cookbook". A sposób krojenia szparagów podpatrzyłam na blogu Smitten kitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek. składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 62,5 ml letniej wody - 4 łyżki
Stare GaryKolejny przepis na szybkie i smaczne guacamole. Tym razem wersja z czosnkiem i pomidorami. Można zajadać jak sałatkę, można podać z grzankami. W każdym wydaniu dobre. Polecam.składniki2 dojrzałe awokado1 pomidor lub 6 - 8 pomidorków koktajlowych1/2 czerwonej cebuliząbek czosnkuspora garść świeżej kolendryoliwa z oliweksok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki (lub więcej, do smaku
Stare Garymilion sposobów. Dlaczego warto mieć? Zawsze stoły świąteczne są zastawione sprawdzonymi potrawami, które pojawiają się na nich dwa razy do roku. Każdy ma swoją sałatkę jarzynową i żadna inna nie będzie tak dobra jak ta domowa. Każdy ma swoją szynkę w galarecie, ulubionego śledzia, itd. Ja zawsze do świątecznych klasyków lubię dodać jedną nową potrawę. tak dla odmiany, a książka
Brzuszki Łakomczuszkijest. Sałatka z tortellini i rukolą, a do tego wspaniały sos z jogurtowy z awokado. Polecam Wam, bo jest bardzo dobra, szybka w wykonaniu, a jeszcze szybciej znika. Na moim blogu znajdziecie również inną sałatkę z tortellini, a przepis znajdziecie tutaj . A teraz zapraszam po przepis Składniki 250 g tortellini 1 cebula 250 g pomidorów koktajlowych 2 ząbki czosnku
O kuchni z uczuciemDzień dobry, W dzieciństwie znałam tylko bób gotowany, który wyłuskiwaliśmy ze skórek z jednego garnka. Nie przypuszczałam wtedy, że można z niego wyczarować tyle wspaniałych dań - kanapkową pastę, sycący gulasz czy orientalny pilaw. Albo kolorową, letnią sałatkę, idealną na obiad czy kolację w upalny dzień. Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z bobu, rukoli i pomidorków koktajlowych podana z kremowym
Chilli Czosnek i OliwaBardzo smaczna fasolka z sosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki500 g zielonej fasolki szparagowej2 łyżeczki nasion sezamu3
Stare GaryDzień dobry,Jakieś dwa tygodnie temu na moim targu pojawiły się pomidorki koktajlowe i kolorowe pomidory różnych odmian - pyszne i słodkie. Z tej okazji przygotowałam panzanellę, czyli toskańską sałatkę chlebową, która ma wszystko, co kojarzy mi się z Włochami - pomidory, czosnek, oliwę, bazylię i parmezan. Jej smak jest dla mnie kwintesencją lata w wydaniu Włoskim. Zapraszam więc was na przepis
Chilli Czosnek i Oliwa