się z Mężem preferencjami. Tym razem on postawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny argentyńskiej z masłem ziołowym, frytkami i sałatką a'la feta to był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy(...)wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję. Jedyne co, to zmieniłabym dobór sałatki - typu greckiego wg mnie niekoniecznie pasuje do charakteru dania oraz postawiłabym na wypiekane ziemniaki , a nie takie frytki. Generalnie - danie bardzo dobre. Filet z dorsza w cieście z frytkami i surówką, na którego ja postawiłam okazał się wyborem nie do końca trafionym. Danie kazało na siebie
Kuchnia po mojemuwstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Sałatka najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą". SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sałatka nadaje się do spożycia i jest bardzo dobra zaraz po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się "przegryzą". Do sałatki można dodać pokrojony w kostkę ser żółty, a czosnek granulowany zastąpić świeżym
Gospodyni Miejskakoleżanki z pracy. Z braku czasu na robienie przetworów potrzebowałam przepisu na sałatkę, którą robi się w miarę szybko i która też będzie dobra w smaku. Od drugiej koleżanki dostałam ten właśnie przepis. Sałatka jest pyszna, idealna jako dodatek do obiadu. 2kg cukinii 1/2kg cebuli 1 łyżka koperku 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu
Smakołyki AsiWłoch przekąskę - też potrafię zrobić :) W tej sałatce zwracają uwagę barwy, które widnieją na fladze tego kraju: zielony - bazylia, biały - mozzarella, czerwony - pomidor. Jak widać, każdy z tych kolorów ma swój odpowiednik w charakterystycznych dla Italii produktach. Składniki (jeszcze raz, bo we wstępie było podane): kulka mozzarelli pomidor liście bazylii dobra oliwa ewentualnie: gruba sól Mozzarellę(...)pomidora pokroić na plastry. Jednych i drugich powinno być tyle samo. Ułożyć na przemian plastry mozzarelli i pomidorów, dodać liście bazylii. Całość polać tuż przed podaniem dobrą oliwą i ewentualnie posolić. ----------- Podobne: Sałatka z mozzarellą i brzoskwinią Sałata z pomidorkami i makrelą Smażona mozzarella z pomidorami
Weekendy w domu i ogrodzieDobra na każdą okazję, tym razem polecam jej przygotowanie na Sylwestra. Sałatka jarzynowaSkładniki: 2 kg marchwi 1,5 kg korzenia pietruszki 2 puszki groszku konserwowego 400 g kiełbasy głogowskiejsól pieprz majonez kielecki Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy, aż będą miękkie. Gdy warzywa
Moja smaczna kuchniaDzień dobry,Na weekend zostawiam Was z bardzo apetyczną i pięknie wyglądającą sałatką z cukinii i zielonej fasolki z dodatkiem gorgonzoli i orzechów włoskich. Jest piękna prawda? Podajcie taką na przystawkę w czasie przyjęcia, a Wasi znajomi oniemieją;)To jeden z tych przepisów, w których efekt znacznie przewyższa wysiłek włożony w przygotowania. Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy wymieszać warzywa
Chilli Czosnek i Oliwagodne szybkiego powtórzenia, idealne gdy nie chce ci się nic robić, ale masz na coś ochotę i jeszcze lepsze gdy wpadają niezapowiedziani goście? Otóż, odpowiedź brzmi... SAŁATKA TUŃCZYKOWA! Jest na prawdę bardzo dobra. Powtarzamy ją od wielu lat i jeszcze nie było osoby, której by nie posmakowała. Większość osób prosi o przepis, a on, jest banalnie prosty! Robi się
Wypisz WymalujDługo kręciłam się po kuchni, ponieważ miałam "pypcia" na coś dobrego, w końcu zaczęłam działaći wyszła super sałatka! Składniki na 2 porcje:2 małe cukiniiopakowanie pomidorków koktajlowych5 małych ogórków małosolnych1 duża cebulakulka mozzarelliopakowanie sera typu fetasos balsamiczny (albo inny sos na bazie octu winnego)zioła prowansalskiesól, pieprzoliwa z oliwekCukinie kroimy wzdłuż i łyżką wyciągamy
Bon Appetit MałgorzatyDzień dobry,Po dłuższej niż chciałam przerwie powracam do wspólnego gotowania potraw tureckich z Emilią i Panną Malwinną. Dziś zapraszamy Was na pyszną sałatkę z ciecierzycy, Nohut Salatası. Moja koleżanka zapytała mnie ostatnio, co to jest ciecierzyca. Uświadomiłam sobie wtedy, że moje ulubione warzywo strączkowe może nie być znane osobom nieinteresującym się kulinariami. Czym prędzej zachęciłam
Chilli Czosnek i Oliwaponieważ od jakiegoś czasu zamieniłam się w królika. Dzisiaj udało mi się w końcu dostać świeżą bazylię. Suszona też jest dobra, ale niestety bez porównania ze świeżą. Uwielbiam jej zapach :) Wieczorkiem bądź też jutro rano wrzucę foteczki z mojej sałatki ala caprese. caprese Składniki: mozzarella(...)przemian pomidor i mozzarelle. Na górze posypałam świeżą bazylią i polałam odrobiną sosu do sałatek. Od czasu do czasu lubię zjeść taką sałatkę, która jest szybka w wykonaniu, ale bardzo dobra
Amatorka kuchennaczystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt: 43 zł Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Zupy Krem pomidorowy - zupa dobra, ale tylko dobra. Najlepszą zupę pomidorową póki co jedliśmy u znajomej(...)przypadku zupy rybnej - kompletnie niedoprawione danie. Aż dziw bierze, bo i wędzona kaczka i borowiki powinny nadawać cudowny aromat daniu, a tego jednak zabrakło; koszt: 29 zł Lasagne - dobre, ale... mam wrażenie, że było w nim mało, jak na tę potrawę, mięsa. No chyba, że było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!powstała na fali naszej owocowo - mięsno - grillowej fazy. Od co najmniej tygodnia nie jemy bowiem nic innego na obiad niż grilowane owoce i mięsa podane z sałatką. Czy kaczka i ananas to dobry duet? Składniki: 2 kacze nogi 2 plastry świeżego ananasa 1 twarde jabłko sól pieprz kolorowy mielony majeranek 1/2 cebuli czerwonej ząbek czosnku Przygotowanie: Kaczkę nacieramy solą(...)jabłko w ósemki, a ananasa w paski lub grubą kostkę. Owoce i cebulę pokrojoną w pióra, dorzucamy do kaczki w połowie czasu pieczenia. Lekko podlewamy wodą. Podajemy z zieloną sałatką z dodatkiem sera feta. Słodycz owoców, aromat kaczki w majeranku połączone z wyrazistym smakiem sałatki. To wszystko sprawia, że zwykły obiad staje się małą ucztą. Kaczka i ananas - bardzo się
Kuchnia po mojemuSałatka ta jest nie tylko bardzo dobra ale i łatwa w przygotowaniu. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej i połączyć je przed samym podaniem. Składniki: ¼ arbuza 1 - 2 opakowania rukoli 1 mały słoik czarnych oliwek 1 opakowanie sera feta 1 czerwona cebula 1 opakowanie pestek dyni 3 łyżki miodu 6 łyżek soku z cytryny pieprz Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę(...)czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos: wymieszać ze sobą miód cytrynę i pieprz. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można zostawić częćś pestek dyni i posypać nimi wierzch sałatki
Mama GotujeCebulę kroimy w półplasterki i sparzamy ją na sicie wrzątkiem. Taki manewr sprawi, że pokrojona cebula nie zgorzknieje w trakcie schładzania sałatki. Najważniejszym elementem tej sałatki jest sos. Mieszamy 7 łyżek stołowych dobrej, neutralnej oliwy z oliwek z czterema łyżkami winnego octu. Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie w oliwie z octem należy dokładnie rozmieszać kopiastą łyżkę pełnoziarnistej musztardy
Karo in the Kitchenwitaminy E. Tyle dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek(...)wiemy, bo same tam zaglądamy (i nie tylko).Nie będziemy się rozpisywać, bo te paszteciki reklamy nie potrzebują! Są po prostu bajeczne. Symfonia smaków najlepiej czuje się w towarzystwie dobrego, gorącego, czerwonego barszczu podanego w filiżance. Na gorąco - świeżo wyjęte z piekarnika, na zimno - gdy emocje i temperatura opadną, podgrzewane w piekarniku i posmarowane masłem - gdy jakimś cudem przetrwają
Wypisz Wymaluj